Cinque Terre in één dag

Cinque Terre in één dag: wat te zien en doen

Home / Italië / Cinque Terre / Cinque Terre in één dag: wat te zien en doen

Cinque Terre is een verzamelnaam voor vijf kleurrijke dorpjes in Italië. Samen vormen deze dorpjes en de omliggende natuur het Parco Nazionale delle Cinque Terre oftewel het Nationale Park van Cinque Terre. Elk dorpje is even sfeervol en kleurrijk en heeft weer andere hoogtepunten. Veel reizigers maken tijdens hun vakantie in Italië een dagtrip naar Cinque Terre. Daarom laat ik je de ideale route langs de mooiste plekken van Cinque Terre in één dag zien!

Kun je Cinque Terre in één dag bekijken?

Allereerst natuurlijk de hamvraag: kun je de vijf dorpjes van Cinque Terre wel in één dag bekijken? Het goede nieuws: dat kan zeker! Als je de tijd hebt, zou ik je echter aanraden om minstens twee dagen in Cinque Terre door te brengen, zodat je alle vijf de dorpjes goed kunt bezichtigen en er ook ruimte is om op je gemak te eten, één of meerdere wandelingen te maken of bijvoorbeeld een boottocht te doen. Toch kun je ook in één dag al veel zien van de hoogtepunten van Cinque Terre. In dit artikel vertel ik je precies hoe je de mooiste plekken van Cinque Terre in één dag kunt bekijken.

El Torre Vernazza Cinque Terre

Planning Cinque Terre in één dag

Start in de haven van Riomaggiore

Vertrek zo vroeg mogelijk in de ochtend en start je dag in Riomaggiore. Dit is het eerste dorpje van Cinque Terre dat je tegenkomt wanneer je vanaf de kant van Pisa of La Spezia naar Cinque Terre reist. Riomaggiore is met de trein goed te bereiken vanaf onder andere Florence, Pisa, Milaan, Lucca en La Spezia. Kijk voor de actuele treintijden en de handigste route op de website van TrenItalia.

Vanwege de vele bootjes en de kleurrijke panden op de achtergrond is vooral de haven van Riomaggiore heel sfeervol. Voor het beste zicht op de kleurrijke haven van Riomaggiore raad ik je aan om over de grote rotsblokken langs de kust te klauteren.

Cinque Terre Riomaggiore haven

Ontdek het sfeervolle centrum van Riomaggiore

Hoewel veel reizigers vooral in de haven van Riomaggiore blijven hangen, raad ik je aan om juist ook even het dorp in te wandelen. Wij wandelden zelf door de smalle straatjes omhoog naar de Chiesa di San Giovanni Battista, een mooie kerk die gelegen is aan een groot plein. Vanaf de rand van dit plein heb je al een mooi uitzicht over de stad, maar je kunt beter nog een stukje verder doorlopen over de Via Pecunia. Dit smalle straatje geeft je het allerbeste uitzicht over heel Riomaggiore. Zowel het uitzicht richting het water als richting de bergen is prachtig.

Cinque Terre Riomaggiore uitzichtCinque Terre Riomaggiore uitzicht Cinque Terre Riomaggiore uitzicht

Neem de trein naar Vernazza

Wandel terug naar het station van Riomaggiore en neem hier de trein naar Vernazza. Onderweg passeer je de dorpjes Manarola en Corniglia, die je later vandaag nog vaker zal zien. De treinreis van Riomaggiore naar Vernazza duurt 15 minuten.

Bezoek de haven van Vernazza

Vernazza is het populairste dorp van Cinque Terre en volgens veel reizigers is het ook het mooiste dorp van Cinque Terre. Dat is ook wel te merken aan de drukte in de hoofdstraat en de haven van het dorp. Probeer dus als het kan redelijk vroeg naar Vernazza te gaan, om de ergste drukte te ontlopen. Ondanks de drukte vind ik de haven van Vernazza wel echt een aanrader om te bezoeken. Er liggen verschillende kleurrijke bootjes voor anker en de pastelkleurige panden op de achtergrond zijn een vrolijk gezicht.

Gelateria Il Porticciolo Vernazza Cinque Terre

Geniet van een lunch met geweldig uitzicht op Vernazza

Gelukkig kun je ook in alle rust genieten van Vernazza. Wandel daarvoor vanuit het centrum omhoog richting Corniglia. Zodra je hier de trappen op gaat, is er vrijwel geen toerist meer te bekennen. Als je over dit wandelpad richting Corniglia loopt, zie je op een gegeven moment vanzelf aan de rechterkant een trap met een bordje ‘Bar Ristorante La Torre’. Vanaf hier is het nog zo’n 30 meter omhoog totdat je uitkomt bij restaurant La Torre met één van de mooiste uitzichten over Vernazza. Geniet hier van een heerlijke lunch. Ook de verse huisgemaakte citroenlimonade is een aanrader.

El Torre Vernazza Cinque Terre El Torre Vernazza Cinque Terre El Torre Vernazza Cinque Terre

Wandel van Vernazza naar Monterosso al Mare

Tussen Vernazza en het volgende dorpje, Monterosso al Mare, ligt een mooi wandelpad. Vanaf dit pad dat hoog door de wijnvelden loopt, heb je wat mij betreft het beste uitzicht op Vernazza. Om bij dit uitzichtpunt te komen, loop je bij het plein aan de haven van Vernazza de smalle trap op rechts naast nummer 26. Wanneer je een tijdje geklommen hebt, sta je op gelijke hoogte met de kenmerkende gele toren van het dorp. Net hierna zit een controlepost waar je je Cinque Terre Card moet laten zien, waarover later meer. Je klimt vervolgens steeds verder de bergen in en ziet onder je het spoor liggen dat de verschillende dorpjes met elkaar verbindt. Tussen de wijngaarden vang je al een glimp op van de haven en hoe hoger je klimt, hoe mooier het uitzicht wordt. Dit is zo’n typisch plaatje van Cinque Terre wat je eigenlijk niet mag missen.

Vanaf dit punt heb je twee opties om in Monterosso al Mare te komen:

 • Loop de gehele wandelroute van Vernazza naar Monterosso al Mare. Dit duurt ongeveer 2 uur en je loopt grotendeels door wijngaarden en bossen. Daardoor is er ook voldoende schaduw op de route.
 • Weinig tijd of geen zin om de hele route te wandelen? Wandel dan terug naar het station van Vernazza en neem de trein naar Monteresso al Mare. De trein doet er 4 minuten over.

Cinque Terre Vernazza uitzicht Cinque Terre Vernazza uitzicht Cinque Terre Vernazza uitzicht

Ontdek het oude dorp van Monterosso al Mare

Wanneer je over het wandelpad richting Monterosso al Mare loopt, kom je eerst in het oudere deel van Monterosso al Mare uit. Hier is het een stuk rustiger dan in het nieuwe deel, maar minstens even mooi en gezellig.

Het station van Monterosso ligt in het nieuwe deel van het dorp. Vanuit hier kun je via een wandelpad naar de kust wel gemakkelijk naar het oude dorp wandelen. Het strand is hier ook beduidend rustiger dan in het nieuwere deel.

Van alle dorpjes in Cinque Terre vind je in het centrum van Monterosso al Mare ook de meeste restaurants, terrasjes en winkels. Perfect om nog wat souvenirs in te slaan dus!

Cinque Terre Monterosso al Mare oude stad

Spendeer de middag in Monteresso al Mare

Waar je bij de andere vier dorpjes een grillige kuststrook hebt met vooral veel rotsen, kun je in Monterosso ook lekker even relaxen op het strand. In het oude deel van Monterosso al Mare zag je al een klein strand, maar in het nieuwere deel vind je een nog mooier en groter zandstrand. Bewonder ook zeker de Scoglio di Monterosso, een unieke rots recht aan het strand die graag als duikplank wordt gebruikt. Het beste zicht op de Scoglio de Monterosso heb je vanaf het wandelpad dat langs het strand gelegen is.

Heb je trek gekregen? Wandel dan naar Il Bocconcino voor wat heerlijk Italiaans streetfood. Dit kleine zaakje zit gevestigd in het station van Monteresso al Mare. Hier vind je puntzakken met verschillende soorten gefrituurde vis, maar ook overheerlijke mozzarella balletjes. Ook de huisgemaakte sausjes zijn top!

Cinque Terre Monterosso al Mare oude stad Il Bocconcino Cinque Terre Cinque Terre uitzicht Monterosso al Mare nieuwe centrum

Neem de boot naar Manarola

Vanuit Monterosso al Mare kun je met de boot naar Manarola reizen. Vanaf het water heb je een spectaculair uitzicht op de verschillende dorpjes van Cinque Terre en de groene omgeving. Naast het eerder bezochte dorp Vernazza, kun je onderweg ook Corniglia zien liggen. Dit is het vijfde dorp van Cinque Terre. Dit dorp heeft als enige geen haven en vanaf het station moet je nog 382 treden omhoog lopen om in het dorp te komen. Vanwege de beperkte tijd en omdat dit dorp wat moeilijker te bereiken is, bekijken we het in deze dagtrip in Cinque Terre enkel vanaf het water.

De goedkoopste optie om met de boot van Monterosso al Mare naar Manarola te reizen is de ferry van Navigazione Golfo dei Poeti. Het verschilt soms waar de verschillende boten aanleggen, dus check de precieze dienstregeling vooraf even op de officiële website. Houd er daarnaast rekening mee dat de boten enkel varen bij goed weer. Dit betekent meestal dat de eerste boten half maart weer zullen varen en dat eind oktober de laatste optie is om Cinque Terre met de boot te verkennen.

Liever niet met de boot? Je kunt ook de trein nemen van Monterosso al Mare naar Manarola. De trein doet er 19 minuten over.

Cinque Terre uitzicht Manarola op Corniglia

Wandel tussen de groene heuvels in Manarola

Zodra je aankomt in Manarola raad ik je aan eerst helemaal door het dorp de steile weg naar boven te lopen. Je komt ook hier weer uit bij een grote kerk. Net voor de kerk vind je een pad omhoog met een bordje ‘Volastra Corniglia’, verwijzend naar het pad richting Corniglia. Dit wandelpad staat ook wel bekend als Trail 6P en het is een prachtige weg tussen de groene wijnvelden. Helaas red je het in deze dagtrip waarschijnlijk niet om helemaal richting Corniglia te lopen, maar het is wel echt de moeite waard om in ieder geval een klein deel van dit pad te lopen, zodat je kunt genieten van het unieke uitzicht op Manarola. 

Cinque Terre Manarola uitzicht Cinque Terre Manarola uitzicht

Geniet van een diner bij zonsondergang met iconisch uitzicht op Manarola

Als je Cinque Terre van foto’s kent, is de kans groot dat het iconische uitzicht op het kleurrijke Manarola op deze beelden staat. Je kunt je dagtrip in Cinque Terre dan ook niet beter afsluiten dan met een diner bij dit prachtige uitzicht. Vooral rond zonsondergang is het echt de moeite waard. Wandel vanuit het dorp van Manarola naar de haven. Hier zie je langs het water een wandelpad liggen wat omhoog loopt. Je komt dan vanzelf uit bij restaurant Nessun Dorma. Dit restaurant heeft niet alleen het allermooiste uitzicht van Cinque Terre, maar ook de allerlekkerste bruschetta van de hele regio en het is ook nog eens verrassend betaalbaar. Laat je niet afschrikken door de rij bij het restaurant. Vaak loopt het vrij vlot door en zowel het eten als het uitzicht is echt de moeite waard. Een perfecte manier om je dag in Cinque Terre af te sluiten!

Cinque Terre Manarola uitzichtpunt Cinque Terre Manarola uitzichtpunt

Wat heb je nodig voor deze Cinque Terre in één dag trip?

 • Cinque Terre Trekking Card (€ 7,50 voor één dag*). Alle wandelpaden in Cinque Terre behoren tot het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Voor het betreden van deze wandelpaden heb je een Cinque Terre Trekking Card nodig. Voor deze dag in Cinque Terre heb je hem onder andere nodig voor het wandelpad tussen Vernazza en Monterosso al Mare en voor de twee uitzichtpunten in Vernazza. Je kunt de Cinque Terre Trekking Card ter plekke kopen op de verschillende stations in Cinque Terre of hem online aanschaffen.
 • Cinque Terre Treno Card (€ 16 voor één dag*) óf losse treintickets (€ 4 per stuk*). Wanneer je veel gebruik wil maken van de trein, is de Cinque Terre Treno Card een goede optie. Dit is een soort upgrade van de eerder genoemde Cinque Terre Trekking Card. Met de Cinque Terre Treno Card mag je onbeperkt gebruik maken van de treinen tussen de verschillende dorpjes van Cinque Terre. Dit geldt overigens voor de hele treinroute, dus ook Levanto en La Spezia kun je gratis met de trein bezoeken. Je kunt de Cinque Terre Card op elk station kopen. Ook kun je de kaart online bestellen via de officiële website. Houd er rekening mee dat je de Cinque Terre Treno Card voor gebruik eenmalig moet valideren bij de stempelautomaten op het perron. Losse treinkaartjes kunnen een goedkopere optie zijn wanneer je niet vaak de trein pakt. Houd er wel rekening mee dat je elk kaartje ook nog los moet valideren bij de machines op het perron.
 • Bootticket Monteresso al Mare – Manarola (€ 11 voor enkele reis*). Wanneer je ervoor kiest om vanuit Monteresso al Mare met de boot naar Manarola te reizen moet je hiervoor een ticket kopen bij de ferry. De precieze dienstregeling kun je vinden op de website van de ferrymaatschappij Navigazione Golfo dei Poeti.
 • Goede schoenen voor de wandelpaden. Uit veiligheidsoverwegingen is er sinds 2019 een officieel verbod op slippers op de wandelpaden van Cinque Terre. Voorkom een boete en doe dus sneakers of wandelschoenen aan tijdens je dagtrip naar Cinque Terre.

*Prijzen kunnen veranderen. Dit zijn de prijzen van 2021.

Cinque Terre Vernazza uitzicht

Overzicht van Cinque Terre in één dag

Onderstaand vind je een kort overzicht van de ideale planning voor Cinque Terre in één dag:

 • Neem de trein naar Riomaggiore
 • Bezoek de haven van Riomaggiore en het sfeervolle oude centrum
 • Neem de trein naar Vernazza (15 minuten)
 • Bezoek de haven Vernazza en de verschillende uitzichtpunten en geniet van een lekkere lunch
 • Wandel naar Monterosso al Mare (ongeveer twee uur) of kies voor de trein (4 minuten)
 • Bezoek Monterosso al Mare en het enige zandstrand van Cinque Terre
 • Neem de boot naar Manarola en geniet onderweg van het uitzicht op onder andere Vernazza en Corniglia (30 minuten) of kies voor de trein (19 minuten)
 • Bezoek Manarola en geniet van een diner bij zonsondergang met uitzicht op de haven

Cinque Terre Manarola uitzicht

Georganiseerde dagtrip naar Cinque Terre vanuit verschillende Italiaanse steden

Het is ook mogelijk om vanuit verschillende Italiaanse steden een georganiseerde dagtour te boeken naar Cinque Terre. Op die manier ben je er zeker van dat je de belangrijkste hoogtepunten in één dag ziet. GetYourGuide biedt verschillende dagtrips naar Cinque Terre aan:

Bij de meeste van deze dagtrips combineer je je bezoek aan Cinque Terre met het nabijgelegen Portovenere, een kleurrijke havenstad die ook weleens het zesde dorp van Cinque Terre wordt genoemd.

de Duomo in Florence

Meer tips voor Cinque Terre

Blijf je langer dan één dag in Cinque Terre of wil je meer lezen over deze vijf kleurrijke dorpjes? Bekijk dan ook onze andere artikelen over Cinque Terre:

Cinque Terre Manarola uitzichtpunt

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

6 reacties op “Cinque Terre in één dag: wat te zien en doen”

 1. Nienke en Gijs

  Vandaag hebben wij de trip door Cinque Terre gemaakt en ongeveer deze route gevolgd. De tips zijn echt mega bruikbaar! Heel erg bedankt hiervoor!
  De Cinque Terre card kost inmiddels €18,20 maar is de moeite waard, zeker voor de wandeling van Vernazza naar Monterosso al Mare. Dit is echt een aanrader!
  Manarola en Corniglia hebben we laten schieten, voor 1 dag moesten we toch keuzes maken. Reden om nog een keer terug te komen.
  Ondanks dat het vandaag 1e paasdag was, viel de hoeveelheid toeristen ons erg tegen! Het was echt mega druk, ik ben benieuwd hoe dit in het hoogseizoen zal zijn. Het was nu al proppen in de trein en het zag zwart van de mensen in de centra van de steden. Een beetje het centrum uitlopen en ronddwalen helpt dan wel echt om de drukte te ontlopen.

  1. Hi Nienke en Gijs, dankjulliewel voor je leuke reactie. Het is altijd zo fijn om te lezen dat onze tips bruikbaar zijn! Goed om te weten dat de Cinque Terre card duurder is geworden, dat gaan we in het artikel aanpassen. Het is zeker een heel druk gebied en misschien was het met Pasen juist wel drukker omdat de Italianen zelf ook vrij waren. Maar inderdaad, je kunt veel beter in het voor- of najaar gaan.

  1. Hi Dennis, ik heb het even nagezocht en je hebt helemaal gelijk. De 6P route is geen officieel wandelpad, dus vandaar dat je de kaart inderdaad niet nodig hebt. Super fijn dat je even een reactie achterlaat. Ik heb het aangepast in het artikel. Bedankt!

   1. Top.. Ik heb het gisteren namelijk gelopen en het was echt fantastisch. Ik heb veel gehad aan je Cinque Terre artikelen en daardoor veel mooie foto’s kunnen maken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven