Menu
Italië / Lucca

Wat te doen in Lucca, mijn beste tips

Guinigi Toren in Lucca

Lucca is een prachtig stadje op een ideale locatie in Toscane. Vanuit Pisa reis je er namelijk in een half uurtje naartoe en vanuit Florence ben je er in een dik uur. De treinverbinding tussen deze steden is uitstekend en dus kozen wij ervoor om met het openbaar vervoer te reizen. Bij aankomst in Lucca wist ik direct: dit gaan een paar heerlijk relaxte dagen worden. En ik had gelijk. Lucca leent zich uitstekend voor dwaaltochten zonder een specifiek doel. Desalniettemin zijn er wat mij betreft wel een paar dingen die je niet mag missen. In dit artikel beantwoord ik dan ook de vraag: Wat te doen in Lucca?

 

Wandel over de stadswal

De allereerste stadswal van Lucca werd gebouwd in de elfde eeuw, maar omdat de stad steeds groter werd, schoof de muur meerdere malen op. De huidige stadswal is muur nummer 4 en dateert uit de zestiende eeuw. De stad Lucca is veel groter dan het deel wat binnen de muren ligt, maar wanneer je Lucca bezoekt, zul je waarschijnlijk wel de meeste tijd binnen de stadswal doorbrengen. Het leuke aan de stadswallen van Lucca is dat je er overheen kunt wandelen of fietsen. De hele muur is 4 kilometer lang en is dus prima te voet af te leggen. De inwoners van Lucca gebruiken de muur als recreatief park en je ziet hier vooral veel mensen de hond uitlaten, hardlopen en gewoon rustig bijkletsen.

Stadswal van Lucca

 

Bewonder Piazza dell’Anfiteatro

Wat mij betreft is Piazza dell’Anfiteatro het mooiste plein van de stad. De naam zegt het al een beetje: dit plein was ooit een amfitheater en heeft deze ronde vorm behouden. Je ziet heel goed dat dit ooit een theaterplein geweest is en daardoor is Piazza dell’Anfiteatro zo fotogeniek.

Plein in Lucca

 

Ontbijt bij Pinelli op het terras

Uitgebreid ontbijten is niet echt aan de Italianen besteed. Een snelle cappuccino staand aan de bar en een croissant voor onderweg, dat is het wel zo’n beetje. Wat betreft het aanbod is Pinelli niet veel uitgebreider dan dat, maar het grote voordeel van dit kleine zaakje is dat je lekker buiten op het terras kunt ontbijten, middenin het centrum. Nu bezocht ik Lucca begin april en was het terras nagenoeg leeg. Ik kan me zo voorstellen dat je in de zomer even moet wachten op een plekje. Geeft niks, want als je eenmaal zit, kun je hier heerlijk rustig opstarten met een kop koffie en lekker mensen kijken. Aanrader!

Pinelli in Lucca

 

Vergaap je aan de bomen bovenop de Guinigi toren

Ik heb tijdens mijn reizen al heel wat torens beklommen, maar geen enkele toren was zo bijzonder als de Guinigi. Boven aangekomen sta je namelijk in een minuscuul tuintje met een aantal bomen! Zo gek en uniek. Het dak diende in vervlogen tijden als groentetuin en nu is het dus een klein parkje. Tip: koop een combiticket voor Guinigi en Torre del Ore. Voor €8 mag je beide torens beklimmen en vanaf Torre del Ore heb je fantastisch zicht op de Guinigi toren.

Uitzicht vanaf de Guinigi TorenUitzicht vanaf de Guinigi Toren

 

Bekijk de vele kerken die de stad rijk is

De bijnaam van Lucca is ‘de stad met 100 kerken’, nu zijn het er niet precies 100, maar je snapt dat deze aanduiding niet uit de lucht komt vallen. Het aantal kerken in het kleine Lucca is namelijk wel enorm groot. Ik ga op reis niet actief op zoek naar kerken, maar in Lucca kun je er simpelweg niet omheen, het zijn er zó veel. Sommige kerken zijn klein en onopvallend, anderen zijn prachtig om te zien en absoluut een bezoek waard. Zo mag je San Michele in Foro en de Kathedraal van Lucca eigenlijk niet overslaan.

Kerk in Lucca Kerk in Lucca Kerk in Lucca

 

Proef wijn en hapjes in een delicatessenzaak

In Lucca stuit je regelmatig op fijne speciaalzaken bomvol lokale kaasjes, wijnen, pasta’s en ander lekkers. Vaak kun je hier van alles proeven en bij de speciale wijnzaken is het soms een optie om een proeverij te doen. Ik ben gek op lekker eten en drinken en ik vind dit een super leuke, laagdrempelige manier om veel te kunnen proeven.

Winkel in Lucca Winkel in Lucca

 

Beklim de Torre del Ore

Ik noemde hem hierboven al even: de Torre del Ore, een tweede toren in de stad die je kunt beklimmen. De Guinigi toren vond ik echt een eitje, maar bij de Torre del Ore (klokkentoren) had ik het wel wat zwaarder. Het trappenhuis is hier heel smal en voor mijn gevoel ook een stuk steiler. Gelukkig is de beloning als je eenmaal boven bent de inspanning meer dan waard. Het uitzicht vanaf Torre del Ore is werkelijk fantastisch. Uiteraard lijkt het veel op het uitzicht vanaf de Guinigi toren, met als grote verschil dat je de Guinigi zelf nu ziet, inclusief de bomen bovenop. Beide torens zijn een aanrader, maar als je er maar een wilt beklimmen, zou ik voor de Torre del Ore gaan, puur vanwege dit verschil in uitzicht.

Guinigi Toren in Lucca

 

Geniet van alle Blauwe Regens

Eén van mijn favoriete planten is de Blauwe Regen. Wij hadden deze vroeger in onze achtertuin en alleen al de geur is genoeg om me weer even terug naar die tijd te brengen. In april staan alle Blauwe Regens in Lucca in bloei en werkelijk overal lijkt deze plant te groeien. Dit zorgt voor nog meer sfeer en ikzelf kan intens genieten van al die kleuren om me heen.

Blauwe Regen Blauwe Regen

 

Vervoer naar Lucca

Lucca ligt op een ideale locatie in Toscane. Vanuit Pisa reis je er met de trein in een half uurtje naartoe en vanuit Florence ben je er in een dik uur. De treinverbinding tussen deze steden is uitstekend en dus kozen wij ervoor om met het openbaar vervoer te reizen. Treintickets naar Lucca kun je online boeken, zodat je je ticket op je telefoon kunt laten zien. Uiteraard is het ook mogelijk om met de auto door Toscane te reizen. Wil je graag een roadtrip maken door Italië, dan kunnen wij autoverhuurder Sunny Cars van harte aanbevelen.

 

Verblijf in Lucca

In Lucca zijn genoeg leuke en kleinschalige hotels te vinden. Zelf koos ik echter voor een Airbnb. De locatie hiervan was geweldig, aangezien ik net binnen de stadsmuren verbleef. Hierdoor was het er heerlijk rustig, terwijl het centrum maar 10 minuten lopen was.

Wil jij voor het eerst gebruik maken van Airbnb? Dan mogen we je met deze link €25 korting geven!

 

Lucca is een heerlijk stadje in Toscane waar je, vooral in het voor- en najaar, geniet van het echte Italiaanse leven. Deze plek leent zich perfect voor relaxte wandelingen en wijntjes in de zon. Vanuit Lucca reis je in een uur met de trein of de auto naar Florence. Je kunt deze twee steden dus ideaal met elkaar combineren. Alle artikelen over Florence lees je hier. 

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    Scroll Up