Zuid-Afrika verslag

10 tips om te besparen op je huurauto: zo huur je goedkoop een auto op reis

Home / Reistips / 10 tips om te besparen op je huurauto: zo huur je goedkoop een auto op reis

Wil je op vakantie een auto huren? Dan heb je vast al gezien dat de prijzen voor autohuur extreem zijn gestegen. Met name in zuidelijke landen als Spanje, Italië en Portugal betaal je tegenwoordig een stuk meer voor het huren van een auto dan voorheen. Dit komt voornamelijk doordat autoverhuurders tijdens de coronacrisis noodgedwongen een groot deel van hun huurauto’s moesten verkopen. Nu de vraag is aangetrokken, is er een groot tekort aan huurauto’s, waardoor de prijzen zijn gestegen. Gelukkig kun je met onze tips toch flink besparen op het huren van een auto op reis. Bekijk de beste bespaartips voor je huurauto!

Waarom is autohuur zo duur?

Een auto huren op vakantie is nooit heel goedkoop geweest, maar tegenwoordig zijn de prijzen extreem gestegen. Vooral op eilanden als Ibiza en Mallorca zijn de prijzen momenteel erg hoog, maar eigenlijk zie je dit in alle zuidelijke landen zoals Spanje, Italië en Portugal terug. Dit komt doordat autoverhuurders tijdens de coronacrisis noodgedwongen een groot deel van hun auto’s hebben moeten verkopen om de crisis te overleven. Nu de vraag naar huurauto’s weer is aangetrokken, zijn er te weinig huurauto’s beschikbaar. Bovendien kunnen verhuurbedrijven lastig aan nieuwe auto’s komen door wereldwijde chiptekorten bij autofabrikanten. Er is dus een beperkt aanbod aan huurauto’s, maar wel een grote vraag, wat ervoor gezorgd heeft dat de prijzen voor autohuur in 2022 extreem zijn gestegen. Met onze tips kun je toch flink besparen op je huurauto.

Bespaartips voor je huurauto

Tip 1: Check de prijzen bij verschillende ophaallocaties

Wist je dat het soms wel 20% kan schelen in de kosten als je je huurauto ophaalt in het centrum van de stad in plaats van op het vliegveld? Zeker als je de eerste dagen van je reis toch geen auto nodig hebt, is dit een voordelige optie. Tijdens onze rondreis door West-Amerika verbleven we bijvoorbeeld eerste drie nachten in San Francisco en haalden we daar in het centrum pas onze huurauto op. We konden onze auto daar bovendien toch niet handig parkeren. Zelfs als je niet eerst in een stad verblijft, kan het al zin hebben om met het openbaar vervoer naar het centrum te rijden en daar je huurauto op te halen.

Ook kiezen voor een ophaallocatie net buiten het vliegveld kan al veel schelen. Met een gratis shuttlebus word je dan vanaf het vliegveld naar de verhuurlocatie gebracht. Doordat deze verhuurders geen dure parkeerplaatsen en kantoren op het vliegveld zelf hebben, betaal je vaak een stuk minder.

Extra tip: check wel even de kosten en opties voor het openbaar vervoer op jouw bestemming. In IJsland hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om wel meteen onze huurauto op te halen, ondanks dat we de eerste dagen in Reykjavik verbleven, omdat dit uiteindelijk toch goedkoper bleek.

Autorijden in IJsland

Tip 2: Bekijk of one way voordelig is

Ook de plek waar je je auto inlevert kan flink schelen in de kosten. Als je een roadtrip maakt, kan het bijvoorbeeld logisch zijn om je auto op een andere bestemming in te leveren, zoals tijdens onze roadtrip van Porto naar Lissabon of de roadtrip van Split naar Dubrovnik. In sommige gevallen brengt de autoverhuurder echter een zogeheten one-way fee in rekening. Soms kan dat zo bijna honderd euro schelen als je je auto inlevert in een andere stad als waar je hem hebt opgehaald. Bekijk dus goed of het voordeliger is om een complete rondreis te maken waar je op hetzelfde punt eindigt als begint. Vaak betaal je ook enkel een one-way fee wanneer de autohuur relatief kort is. De fee vervalt soms als je je auto langer dan 7, 10 of 14 dagen huurt. Soms loont het zelfs om een dag extra autohuur te betalen waardoor de fee vervalt en je totaalprijs uiteindelijk lager wordt. Je kunt je auto dan alsnog gewoon een dag eerder inleveren, zolang je dit tijdens de reguliere openingstijden doet.

Dubrovnik Fort Loverijenac

Tip 3: Bespaar één huurdag door je ophaal-en inlevermoment slim te plannen

Het precieze tijdstip waarop je je auto ophaalt en weer inlevert kan je ook een volledige dag aan kosten schelen. Bij het huren van een auto wordt de huur namelijk per 24 uur gerekend, in plaats van per dag. Stel dat je je auto aan het begin van je reis om 11:00u ophaalt en op de laatste dag om 12:00u terugbrengt, dan betaal je voor dat ene uur extra een volledige dag autohuur. Breng je je auto voor 11:00u terug (de tijd dat je de auto ophaalde), dan betaal je niets voor de laatste dag. Zorg er dus bij voorkeur altijd voor dat je de huurauto op een vroeger tijdstip inlevert dan ophaalt.

Tip 4: Boek vooraf een all-in huurpakket

De grootste ergernis bij autohuur zijn onvoorziene kosten zoals een verplichte verzekering. Allerlei horrorverhalen over bijkomende kosten ter plekke hebben mij persoonlijk ook lang tegengehouden om op reis een auto te huren. Omdat je op reis geen zin hebt in onverwachte kosten, worden er vaak ter plekke nog extra verzekeringen afgesloten of wordt het eigen risico vooraf nog afgekocht. Hierdoor ben je uiteindelijk een stuk duurder uit dan wanneer je meteen een all-in huurauto had geboekt. Met een vooraf geboekt all-in huurpakket heb je bijna altijd de voordeligste deal. Via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars zitten alle verzekeringen al inbegrepen. Wij boeken al onze huurauto’s op reis via deze maatschappij en hebben daardoor gelukkig nog nooit problemen gehad met vervelende verkopers die ons na een lange vlucht nog allerlei verzekeringen proberen aan te smeren.

Mountain Zebra National Park

Tip 5: Check of toeslagen zijn inbegrepen

Naast (verplichte) verzekeringen zijn er nog een aantal zaken waar je soms extra voor moet betalen. Denk hierbij aan een toeslag voor een tweede bestuurder, voor het oversteken van een landsgrens, voor jonge bestuurders onder de 25 jaar of een toeslag voor extra kilometers indien je geen onbeperkt aantal kilometers hebt geboekt. Check goed om deze toeslagen op jouw reis van toepassing zijn en of ze bij het huurtarief inbegrepen zijn. Sowieso is het slim om deze zaken vooraf te regelen. Zo betaal je ter plekke vaak een stuk meer voor het toevoegen van een tweede bestuurder dan wanneer je dit gelijk tijdens het boeken al vastlegt. Heb je specifieke wensen, dan raden we je aan om via de Nederlandse vergelijkingssite EasyTerra verschillende maatschappijen te vergelijken. Zo vind je altijd de goedkoopste optie voor jouw wensen.

Dode Zee Jordanië

Tip 6: Kies de goedkoopste autoklasse

Als je niet zo goed weet wat voor soort auto je nodig hebt, ben je misschien al snel geneigd om dan maar voor een gemiddelde optie te gaan. Toch zouden we je in de meeste gevallen aanraden om voor de laagste categorie te gaan. Huurauto’s zijn sowieso al nieuwer, ruimer en beter uitgerust dan de meeste auto’s. Bovendien vinden wij een redelijk compacte huurauto vaak juist fijner, met name in drukke steden, op smalle wegen of bij het zoeken naar een parkeerplek. Check wel even of je bagage achterin de kofferbak past, maar verder raden we je aan om voor het goedkoopste model te gaan.

Tip 7: Bekijk de tankregeling

Als je een auto huurt, is het ook altijd slim om vooraf de tankregeling goed te bekijken. Bij veel maatschappijen krijg je een auto met een volle tank mee en lever je hem ook weer vol in. Als je hem per ongeluk niet vol weer inlevert, worden er flink wat bijkomende servicekosten gerekend wanneer zij je auto nog moeten aftanken. Zelfs als je vlakbij het vliegveld tankt waar de brandstofprijzen vaak vrij hoog zijn, is dit alsnog voordeliger om het zelf te doen. Sommige verhuurders hebben geen full-full regeling. Je haalt de auto dan wel met een volle tank op, maar mag hem met een (bijna) lege tank weer inleveren. Plan in dit geval goed hoeveel je de laatste dag(en) nog tankt, zodat je niet onnodig veel voor benzine betaalt. 

Tip 8: Zorg zelf voor navigatie

Bij veel verhuurbedrijven kun je navigatie bij boeken. Wij raden je aan om hier geen gebruik van te maken. Vaak is dit erg duur en in vrijwel alle moderne huurauto’s zit al een standaard navigatiesysteem ingebouwd, waardoor een TomTom eigenlijk overbodig is. Zelf downloaden wij altijd een offline kaart van het land waar we naartoe gaan via de apps van Google Maps of Maps.me. Op die manier kun je ook zonder internet gratis navigeren in het buitenland.

Zuid-Afrika live

Tip 9: Neem je eigen autostoeltje mee

Reis je met kleine kinderen? Dan kun je een kinderzitje ook het beste zelf meenemen. Bij veel vliegmaatschappijen kun je je eigen kinderstoeltje tegenwoordig gratis of tegen een kleine vergoeding meenemen. Zie je het niet zitten om een autostoeltje mee te nemen? In veel gevallen is het zelfs goedkoper om op de plek van bestemming een autostoeltje te kopen, dan om er een te huren voor de hele reis. Vergelijk dus goed of het voordeliger is om een kinderzitje te huren, er zelf een mee te nemen of er ter plaatse een te kopen.

Tip 10: Reserveer je huurauto zo vroeg mogelijk

Dan de allerbelangrijkste tip die we niet vaak genoeg kunnen benadrukken: reserveer je huurauto op tijd. Zelf boeken wij onze huurauto’s altijd meteen zodra we de vlucht geboekt hebben en dit scheelt enorm in de prijs die je betaalt, doordat er dan nog veel meer auto’s beschikbaar zijn. Hoe langer je wacht, hoe minder aanbod er is en hoe hoger de prijzen voor een huurauto worden. Wil je voor je volgende reis verzekerd zijn van een huurauto, maar wel flexibel blijven tot op het laatste moment? Boek dan bij Sunny Cars. Hier kun je je huurauto tot 1 uur van tevoren kosteloos omboeken of annuleren.

Camps Bay

Met deze bespaartips voor je huurauto kun je al snel honderden euro’s besparen op je autohuur. Op zoek naar meer bespaartips voor op reis? Bekijk hier al onze reistips

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven