Menu
Persoonlijk / Reisinspiratie / Reistips

Alleen op stedentrip, zo doe je dat

Al een paar jaar lang nam ik me voor om snel eens alleen op stedentrip te gaan. Ik wilde ervaren hoe het is om op mezelf aangewezen te zijn en om mijn weg te vinden zonder steun van iemand anders. Dankzij een freelance opdracht waarvan het werk minder tijd in beslag nam dan ik van tevoren gedacht had, stond ik ineens alleen in Barcelona. De ideale manier om te ontdekken of alleen op stedentrip gaan iets voor mij is.

 

Door deze trip heb ik een aardig gevoel gekregen bij een stedentrip in mijn uppie. In het begin vond ik het vooral heel jammer dat ik niemand had om mijn avonturen mee te delen, maar al snel zag ik het tripje meer als een cadeautje voor mijzelf alleen. Eerlijk is eerlijk, ik vind het leuker om samen met iemand van een mooie bestemming te genieten, maar alleen op stedentrip gaan heeft zeker ook zijn charme. Ik geef je tips op basis van mijn ervaringen om van jouw soloreisje een succes te maken.

 

Keuze voor een stad

Voor mij was het de vierde keer dat ik in Barcelona was. Hierdoor wist ik wat ik ervan kon verwachten en waar alles zich globaal bevond. Ook was ik al bekend met de sfeer, de mensen en het eten. Tijdens mijn tijd alleen, merkte ik dat dit een enorm groot voordeel was. Ik voelde me op mijn gemak en alles was aardig vertrouwd, ondanks dat ik er 10 jaar eerder voor het laatst geweest was. Vind je het spannend om voor het eerst alleen op stedentrip te gaan, kies dan voor een stad waar je al eens eerder naartoe gegaan bent. Dit haalt de spanning voor een groot deel weg, waardoor je veel relaxter op pad gaat.

Barcelona Gotische kathedraal in Barcelona

 

Hotelkeuze

Als je alleen op stedentrip gaat, zou ik je zeker aanraden om een hotel te kiezen vlakbij het centrum van de stad. Ik zeg expres vlakbij: middenin de stad kan het heel druk zijn en zelf vind ik dat niet prettig. Als jij dit geen probleem vindt, is het centrum uiteraard ook een prima optie. In Barcelona verbleef ik in The One, om de hoek bij Casa Mila. De Sagrada Familia, de Gotische wijk en de haven bevonden zich allemaal op loopafstand en ik hoefde niet over de bizar drukke Ramblas om er te komen. Ideaal. Daarnaast beschikte The One over een prachtig dakterras, waar ik ’s avonds genoot van een wijntje, zonder dat ik ervoor de deur uit hoefde. Wil je tijdens je trip makkelijk nieuwe mensen ontmoeten? Kies dan voor een hostel. In de gemeenschappelijke ruimte doe je binnen no time nieuwe contacten op.

Sagrada FamiliaDakterras bij The One in Barcelona

 

Uit eten

Alleen uit eten is iets waar veel mensen tegenop zien. Eerlijk is eerlijk, ook ik stond niet te trappelen om in mijn uppie aan te schuiven voor een warme maaltijd. Uiteindelijk heb ik slechts één avond alleen gegeten. De andere twee avonden kreeg ik gezelschap van mensen die ik tijdens het werk ontmoette. Dit werkt natuurlijk ook zo als je niet voor je werk ergens bent: knoop een praatje aan met gelijkgezinden en je zult zien dat je al snel wat afspreekt.

Toch raad ik je wel aan om ten minste één keer alleen te gaan eten, puur om het eens te ervaren. Kies voor een laagdrempelige zaak waar je je niet opgelaten voelt. Ik at in Barcelona bij een Japans restaurantje waar ze voornamelijk ramen noedels en salades op het menu hadden staan. Op dit type eten hoef je niet lang te wachten, wat ik een groot voordeel vond. Ik nam plaats aan de bar tegen het raam zodat ik lekker naar buiten kon kijken en niet ongemakkelijk alleen aan een grote tafel zat. Daarnaast is het terras ook een goede optie. Lekker mensen kijken, genieten van het avondzonnetje en misschien wat lezen, prima te doen!

Elsa Y Fred

Dit was bij Elsa Y Fred, een dikke aanrader!

 

De weg vinden

Natuurlijk is de weg vinden in je uppie precies hetzelfde als wanneer je met meer mensen bent. Toch kan ik me voorstellen dat je dit net wat spannender vindt, omdat je uiteindelijk ook in je eentje weer terug moet lopen. Zelf gebruik ik de geweldige app Maps.Me. Hierop kun je je hotel en alles wat je wilt zien heel gemakkelijk pinpointen en zelfs zonder internet geeft de app aan waar je je bevindt en hoe je de weg moet vinden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is voor vertrek de kaart van de stad van je bestemming downloaden. Daarna werkt het als een trein.

 

Vervoer

Ik geniet altijd enorm van een wandeling in een nieuwe stad. Zo zie je het meeste en spaar je ook nog eens geld uit. Helaas is het in sommige steden niet mogelijk om alles wandelend te doen. Zo kun je in Londen niet zonder Oystercard voor het openbaar vervoer, terwijl je in Rome de belangrijkste bezienswaardigheden te voet kunt bezoeken. Als je alleen in een vreemde stad bent, zou ik ’s avonds lekker in de buurt van het hotel ronddwalen. Zo hoef je niet met de metro of taxi terug, wel zo prettig. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en als jij het geen probleem vindt om later op de avond nog wel met het ov of een taxi te reizen, is dat helemaal goed natuurlijk!

 

Ik vond het ontzettend leuk om te ervaren hoe het is om alleen op stedentrip te gaan. Het wende heel snel en ik genoot ervan dat ik zelf kon bepalen wat ik ging doen en wanneer. Wie weet zit er in de toekomst nog wel een solotrip in! Wil je meer lezen over onze tips voor Barcelona? Bekijk hier al onze artikelen over Barcelona.

19 Reacties

 • Loes
  26 juli 2017 at 08:25

  Het lijkt me super spannend om dit te doen, maar ook wel heel tof! Mooie tips zijn dit, misschien moet ik het inderdaad eens doen.

  Reageer
  • Kimber
   31 juli 2017 at 09:21

   Gewoon eens proberen! Het zal even wennen zijn, maar het is zeker iets wat je eens mee moet maken :D.

   Reageer
 • Sabine
  26 juli 2017 at 16:44

  Leuk! De eerste keer alleen vond ik ook heel spannend, met name het eten. Inmiddels ben ik al zo vaak alleen ergens geweest dat het normaal voelt. Gewoon lekker een boekje mee en eten maar 😀 Heb ook zoveel leuke mensen ontmoet op deze manier. Echt een aanrader!

  Reageer
  • Kimber
   31 juli 2017 at 09:22

   Kan ik me goed voorstellen! Ik denk dat ik ook nog wel eens alleen weg ga, al vind ik het wel heel jammer dat je bij thuiskomst niemand hebt met wie je herinneringen op kunt halen.

   Reageer
 • Tikva
  31 juli 2017 at 06:26

  Ik ga juist graag naar steden die ik nog niet ken in mijn eentje. Dan kan ik echt lekker alles zelf bepalen en sociaal zijn wanneer ik er zin in heb en anders niet. O.a. naar Boedapest, Tallinn, Belgrado, 10 dagen Balkan etc gedaan. Alleen het alleen eten dat is wel echt saai. Vroeger altijd een moment om in mijn reisgids te lezen en nu op mijn telefoon spelen.

  Reageer
  • Kimber
   31 juli 2017 at 09:23

   Dat snap ik ook wel weer! Ik vond het zelf wel heel prettig dat ik Barcelona al kende, maar ik zie zeker ook wel de voordelen van een helemaal nieuwe stad. Alleen eten is inderdaad ook echt niet mijn hobby!

   Reageer
 • Esther
  31 juli 2017 at 07:13

  Ik vind het heerlijk om alleen te reizen, ook in steden die ik nog niet ken. Lekker de indeling van mijn dag zelf bepalen en eten waar ik zin in heb. Nog een rondje extra lopen om dat ene mooie gebouw te zien? Natuurlijk, het kan allemaal! Voor wat betreft het eten, in je uppie ontbijten en lunchen vind ik niet zo erg. Avondeten in je uppie is minder leuk. Maar goed, met wifi ga ik vaak met mijn vriend appen om te horen wat zijn avondeten is en de dag door te nemen.

  Reageer
  • Kimber
   31 juli 2017 at 09:23

   Leuk om te horen, Esther! En inderdaad, zo is het eten prima door te komen :).

   Reageer
 • Eazzypark
  4 augustus 2017 at 21:30

  Super handig artikel! 🙂

  Reageer
  • Kimber
   5 augustus 2017 at 09:17

   Bedankt voor je reactie!

   Reageer
 • Maurits
  9 augustus 2017 at 10:25

  Leuke tips! Ik ga toevallig volgende week alleen naar Barcelona 😉

  Reageer
  • Kimber
   9 augustus 2017 at 15:16

   Dat is nog eens toevallig! Leuk! Ik vond het een heel prettige stad om alleen door rond te struinen :). Alvast heel veel plezier gewenst!

   Reageer
 • Reiziger365
  22 november 2017 at 14:24

  Handig artikel vol met bruikbare tips tijdens een stedentrip!

  Reageer
 • E-kortingscode
  3 december 2017 at 12:34

  Handige tips!

  Reageer
 • Een midweek weg
  2 januari 2018 at 16:28

  Is een stedentrip alleen in de grooste steden? We hebben veel vragen voor stedentrips in Durbuy, Bouillon….
  Bedankt voor je raden!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   3 januari 2018 at 08:56

   We hebben helaas geen tips voor Durbuy en Bouillon. Daar zijn we nooit geweest.

   Reageer
 • T77
  15 april 2018 at 19:06

  Heerlijk om je ervaring en tips te lezen!!! Vorig jaar eindelijk op vakantie geweest (met vriend) na ruim 14 jaar. Maar ik heb ook heel veel behoefte om alleen te reizen. Geen lange backpack reizen maar gewoon stedentrips.
  Aantal jaren terug toen ik nog samenwoonde met mn ex ging ik er regelmatig tussenuit. Gewoon hotelletje in Nederland samen met mn dochter of vriendin. Maar ik ben ook regelmatig alleen weg gegaan. Weg van alles…nou ja…alles…werd om de haverklap gebeld over wat waar lag…wat ze moesten eten…
  Ik wilde rust. En dat is me zo goed bevallen. Eerste keer was wennen als ik alleen ging eten.
  Maar daarna beviel het me steeds meer.
  En nu…nu kan ik ook weer op vakantie en tijd voor mezelf nemen. En ik wil in mn uppie stedentrips gaan doen dus niet met een groep. En ook niet voor singles.
  Ik vind het alleen lastig om iets te boeken. Doe je dat via google of reisbureau? En vaak is het onder bezetting van 2 personen…en de steden ontdekken? Dat doe ik wel op eigen houtje. Vind t wel leuk om van te voren online wat te zoeken en voor te bereiden.

  Reageer
  • Kimber
   17 april 2018 at 08:49

   Wat ontzettend leuk om jouw ervaringen te lezen en wat fijn dat alleen reizen zo goed bevalt! Ik snap het helemaal :). Ik zou een los ticket en een los hotel boeken. Op booking.com kun je gewoon op 1 persoon instellen en weet je precies wat je kwijt bent. Succes!

   Reageer

Laat een reactie achter

Scroll Up