Kangoeroebord in Australië

Autorijden in Australië: Tips voor jouw roadtrip

Home / Australië / Autorijden in Australië: Tips voor jouw roadtrip

Een roadtrip maken langs de oostkust van Australië is er absoluut eentje voor op je bucket list. Ik reed in 3 weken van Cairns in het noorden, naar Sydney in het zuiden. Onderweg ontdekte ik dat autorijden in Australië toch wat anders is dan autorijden in Nederland. Ik zet mijn tips voor jou op een rij.

Waar huur je een auto?

Ik ben ervan overtuigd dat je Australië op de beste manier ervaart als je met een huurauto op pad gaat. Je hebt alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Daarnaast leg je hier flinke afstanden af en ik merkte al snel dat het ontzettend prettig is om gewoon al je spullen in de auto te kunnen leggen zonder er verder mee te hoeven rondsjouwen.

Wij huurden een auto via Sunny Cars. Saskia heeft al meerdere keren via deze organisatie gehuurd en is hier enorm positief over. Tijd om dit dus zelf te ervaren! Sunny Cars heeft geen eigen kantoor in Australië. Je haalt de auto dan ook op bij een andere verhuurmaatschappij. In ons geval was dit Hertz, middenin het centrum van Cairns. Ik had het Premium pakket geboekt en daar was ik heel blij mee. Dit pakket is namelijk een aanrader als je, net als ik, zo snel mogelijk aan je roadtrip wilt beginnen. Dankzij de quick check-in en de online registratie vooraf had ik de autosleutels binnen 15 minuten in mijn handen. Daarnaast krijg je met het Premium pakket gegarandeerd een jonge auto mee die minder dan 1 jaar oud is en waarmee minder dan 25.000km is gereden. Ook het inleveren van de auto ging enorm soepel. Alles is in dit pakket verzekerd, waardoor ik dus niet meer los bij Hertz iets hoefde te regelen. Wat mij betreft dus echt een aanrader.

Huurauto via Sunny Cars

Boek je huurauto op tijd

Vooral als je, net als wij, van plan bent om de auto op een andere plaats in te leveren dan waar je hem opgehaald hebt, loont het om vroeg te boeken. Ik reserveerde onze huurauto een kleine 5 maanden van te voren. Hierdoor was het inleveren op een andere locatie gratis. Een vriendin boekte haar auto 3 weken van te voren en zou 600 euro bij moeten betalen om de auto ergens anders in te mogen leveren. Zonde van het geld! Regel je huurauto dus zodra je de vliegtickets geboekt hebt.

Bereid je voor op links rijden

Het is heel belangrijk om je mentaal goed voor te bereiden op het links rijden. Vooral als je nog nooit in een gespiegelde auto gezeten hebt, is dit even wennen. Zo zette vriendlief standaard de ruitenwisser aan in plaats van het knipperlicht en stonden we de eerste week elke keer aan de verkeerde kant van de auto om in te stappen. Iets wat voor ons goed werkte, was om steeds voor het wegrijden hardop te zeggen: “ze rijden hier links”. Klinkt heel suf, maar het zorgde er wel voor dat we allebei weer alert in de auto zaten.

Rijd zo min mogelijk ’s avonds

Waarschijnlijk had je deze tip niet verwacht in Australië. Ik moet bekennen dat ik hier zelf ook totaal niet bij stilstond voordat we aan onze roadtrip begonnen. Echter besloten wij al na onze eerste lange dag op de weg dat we zo min mogelijk ’s avonds wilden rijden. De weg lag op sommige stukken namelijk bezaaid met dode kangoeroes, vogels, vosjes en andere kleine dieren. Ik overdrijf niet, als ik je vertel dat ik we op een stuk van zo’n 2 kilometer 20 dode kangoeroes telden. Dit was wel heel extreem, maar ook op andere stukken zagen we regelmatig aangereden dieren op de weg. Navraag bij locals leerden ons dat deze beesten ’s avonds tevoorschijn komen en aangetrokken worden door het felle licht van de auto. Tel daarbij op dat ze als verstijft in de koplamp blijven kijken en je snapt dat een aanrijding zo gebeurd is.

Koala Sign

Verkijk je niet op de afstanden

Australië is groot. Wat zeg ik, Australië is reusachtig. Pas wanneer je hier rijdt besef je hoe enorm uitgestrekt dit land eigenlijk is. Iets wat op de kaart een uurtje rijden lijkt, kan zo een halve dag in beslag nemen. Natuurlijk zocht ik voor vertrek uit hoe lang we elke dag moesten rijden, maar dan nog kan het soms even tegenvallen. Zo reden we in één dag van Byron Bay naar Newcastle, een route van 600 kilometer. Je zou verwachten dat je hier in 6 uur bent (aangezien je op de hoofdwegen meestal 110 km/u mag rijden), maar door kilometerslange wegwerkzaamheden, deden wij er maar liefst 8,5 uur over. Ben je van plan de Pacific Highway te rijden? Check thuis dan even op welke wegen je wegwerkzaamheden kunt verwachten.

Kust in AustraliëLandschap in Australië

Neem genoeg te snacken en te drinken mee

De wegen strekken zich eindeloos voor je uit en het kan op sommige stukken uren duren voordat je weer eens een dorpje passeert. Neem daarom voldoende te snacken en te drinken mee. Je komt onderweg heus wel een McDonalds tegen, maar wat meer kwalitatieve zaken zijn moeilijker te vinden. Tip: op de app Maps.Me kun je via het vergrootglas zoeken naar eetgelegenheden, benzinepompen en andere handige plekken. Op deze manier zie je precies of er in de dorpjes waar je doorheen rijdt iets zit en hoef je niet te zoeken. Scheelt weer wat tijd op zo’n lange rit.

Gooi de tank altijd vol

Dit sluit aan op bovenstaand punt. Je weet in Australië nooit hoe lang het nog duurt voordat je een benzinepomp tegenkomt. Heb je nog een kwart tank en rijd je langs een benzinepomp? Stop dan toch maar om te tanken. Het kan namelijk best een paar honderd kilometer duren voordat je weer iets tegenkomt. Aan de oostkust viel het me allemaal nog wel mee, maar in de rest van het land is dit een zeer belangrijke regel.

Kia Huurauto

Rijd niet de hard en let goed op de verkeersborden

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om lekker door te rijden op de uitgestrekte wegen van Australië. Er rijden weinig andere auto’s, de wegen zijn in goede conditie en je hebt vaak goed zicht op de weg voor je. Toch raad ik je aan om je netjes aan de maximumsnelheid te houden. We zijn onderweg meerdere politiecontroles tegengekomen en je merkt dat de Aussies zelf ook rond de maximumsnelheid rijden. Op de meeste wegen mag je 110 km per uur rijden maar zodra je een dorp (vaak bestaande uit de doorgaande weg met wat huizen eromheen) nadert, moet je afremmen. Vaak mag je eerst 80, dan 70 en uiteindelijk 60 km per uur rijden wanneer je een dorp nadert. Bij een school wordt dit zelfs verlaagd tot 40 km per uur. Tip: zie je tegemoetkomende auto’s met hun lichten knipperen? Steek je hand op als bedankje. Dit betekent namelijk dat je richting een politiecontrole rijdt.

Je zult de meeste tijd op een tweebaansweg rijden. Dit betekent dat er elke kant op maar 1 strook weg is en je dus niet zomaar in kunt halen. Ga als je wilt inhalen niet zomaar op de weghelft van de tegenligger rijden, maar wacht op een zogenaamde overtaking lane. Deze rijbanen zorgen ervoor dat jouw weghelft even een extra rijstrook krijgt van ongeveer 3 kilometer lang. Deze strook kun je gebruiken om in te halen.

Overtaking Lane in AustraliëSurvive this Drive bord

Download Maps.Me

Ik noemde het net al even: download Maps.Me. Deze app is een aanrader voor iedere reiziger. Via Maps.Me download je landkaarten die je ook offline kunt gebruiken. Mocht je dus geen lokale simkaart gekocht hebben, dan heb je op deze manier toch altijd je route bij de hand, zonder dat het je internet kost. Je weet altijd precies waar je bent en wat er in je omgeving te zien en te doen is. Heel handig! Het enige waar Maps.Me geen rekening mee houdt, zijn files of opstoppingen. Nou kom je die in Australië amper tegen (eerdergenoemde werkzaamheden daargelaten), dus de reistijd is redelijk accuraat.

Autorijden in Australië is ontzettend leuk en zo anders dan wanneer je in Nederland of zelfs Europa rijdt. Op sommige dagen zagen we enkel suikerrietvelden, zo ver als het oog reikt. Andere dagen had het landschap gelukkig meer variatie en zagen en we ook de kust. Al met al een prachtige roadtrip die ik niet gauw ga vergeten.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Autorijden in Australië: Tips voor jouw roadtrip”

  1. Mooi verhaal, leuk vertelt.

    Wij zijn voornemens van Alice Springs, richting Darwin en vandaar naar Cairns en Brisbane te reizen. Ben wel benieuwd naar de wegen in Northern Territory.

    1. Wauw, gaaf zeg! Ik ben daar ook heel benieuwd naar. Wij gaan waarschijnlijk volgend jaar terug en dan wil ik ook graag de Northern Territory bezoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven