Leukste steden in Nederland voor een stedentrip

De leukste steden voor een stedentrip in Nederland

Home / Nederland / De leukste steden voor een stedentrip in Nederland

Wil je graag op stedentrip in eigen land, maar twijfel je nog welke stad je wil bezoeken? In Nederland vind je verschillende toffe steden voor een mooie en gevarieerde stedentrip. Kijk mee naar de 15 leukste steden voor een stedentrip in Nederland!

Maastricht

Maastricht is absoluut één van onze favoriete steden voor een stedentrip in Nederland. Het is de oudste stad van ons land en je vindt er daarom veel bijzondere historische bezienswaardigheden, zoals de vestingwerken. Dit zijn de oude stadsmuren van Maastricht, waar je vandaag de dag nog steeds overheen kunt wandelen. Verder kun je heerlijk shoppen in de verschillende boetiekjes in de binnenstad. Breng ook zeker een bezoek aan de prachtige  Boekhandel Dominicanen, gevestigd in de 700 jaar oude Dominicaner Kerk en volgens the Guardian bekroond tot de mooiste boekhandel ter wereld. Ook op culinair gebied zit je goed in Maastricht. De stad barst van de fijne restaurants en café’s. Strijk neer op een terrasje aan het gezellige Vrijthof of proef de traditionele Limburgse Vlaai in de Bisschopsmolen. Bij lekker weer kun je in Maastricht ook genieten van een heerlijk dagje op of aan het water.

Maastricht Pixabay

Amersfoort

Een stad die we ook zeker kunnen aanraden voor een originele stedentrip in Nederland is Amersfoort in de provincie Utrecht. Het centrum van Amersfoort behoort tot de best bewaarde middeleeuwse binnensteden van Nederland en telt meer dan 300 rijksmonumenten. Ik raad je daarom zeker aan om een mooie wandeling door de binnenstad van Amersfoort te maken. Ook is het leuk om de binnenstad vanaf het water te verkennen door een rondvaart door de grachten te maken. Naast een mooie oude binnenstad, heeft Amersfoort ook een modern gedeelte, wat de Nieuwe Stad wordt genoemd. In dit deel van Amersfoort vind je allerlei authentieke winkeltjes, exposities en ambachtelijke bedrijven.

Wat te doen in Amersfoort

Breda

Breda is misschien niet een stad die meteen in je opkomt als je denkt aan een stedentrip in Nederland. Toch is Breda een erg leuke en originele optie voor een stedentrip in eigen land. Vooral de binnenstad van Breda is uniek. Waar in veel binnensteden steeds vaker dezelfde grote ketens te vinden zijn, vind je in de binnenstad van Breda namelijk steeds meer jonge en innovatieve ondernemers. Om meer mensen kennis te laten maken met de verschillende ambachten die Breda rijk is, is de Hip Ambacht route opgericht. Deze route neemt je mee langs inspirerende ondernemers in de negen leukste straatjes van Breda. Ook de Blind Walls Gallery is een erg tof initiatief om te bezoeken tijdens je stedentrip in Breda. Dit project vol gave street art is het beste te omschrijven als een museum op straat. Nu vind je tegenwoordig in veel steden mooie street art, maar wat de Blind Walls Gallery zo uniek maakt, is dat alle muurschilderingen geïnspireerd zijn op het verleden, heden en de toekomst van Breda.

Breda Blind Walls Gallery

Utrecht

Utrecht is één van onze favoriete steden in Nederland. Er is zo veel te zien en te doen dat je je hier prima een aantal dagen kunt vermaken. Ga bijvoorbeeld varen op de Utrechtse grachten of bezoek de prachtige pandhofjes. Bij lekker weer is het een aanrader om een fiets te huren en zo de mooiste street art van Utrecht te bewonderen of om even uit te rusten in de vele parken en tuinen die de stad rijk is. Bij minder weer kun je prima terecht in één van de vele leuke musea of in het overdekte winkelcentrum van Hoog Catharijne. Daarnaast vind je in Utrecht een breed scala aan geweldige restaurants. Nog een laatste tip voor je stedentrip in Utrecht: pak de lift naar de top van de iconische Domtoren voor een geweldig uitzicht over de stad.

Utrecht pandhof

Rotterdam

Rotterdam is dé havenstad van Nederland en alleen daarom is een bezoek aan deze stad al echt de moeite waard. We raden je dan ook zeker aan om Rotterdam ook vanaf het water te verkennen, bijvoorbeeld door een watertaxi te nemen waarmee je verschillende toffe plekken in de stad bezoekt. Onze favoriete plek in Rotterdam is de overdekte Markthal. Toegegeven, het is er best toeristisch, maar je kunt geweldig lekker eten in de verschillende eetstalletjes. Ook het gebouw zelf met haar prachtige schildering en unieke woningen rondom is echt een bezoekje waard. Liever even de rust opzoeken? Ga dan lekker fietsen of wandelen in het Kralingse Bos, een prachtige groene oase in de drukke stad.

Leukste steden in Nederland - Rotterdam

Middelburg

Wil je een dagje strand graag afwisselen met een stedentrip? Denk dan eens aan de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Middelburg barst van de geschiedenis en had voor de Tweede Wereldoorlog, op Amsterdam na, zelfs de meeste historische gebouwen van Nederland. Helaas zijn er tijdens de oorlog veel gebouwen verwoest, maar nog steeds zijn er ruim 1100 rijksmonumenten te vinden in de sfeervolle binnenstad. Naast een stad vol mooie historische gebouwen is Middelburg ook een erg levendige stad vol leuke winkels, gezellige terrassen, fijne restaurants en toffe evenementen. Ook in de omgeving van Middelburg vind je veel leuke plaatsjes, mooie natuur en natuurlijk prachtige stranden.

Doen in Walcheren - Middelburg

Haarlem

Haarlem is een heerlijke stad voor een stedentrip in Nederland. Het ligt dichtbij de hoofdstad Amsterdam, maar is toch heel anders en naar ons idee ook veel gemoedelijker. Je vindt in Haarlem meer dan genoeg leuke bezienswaardigheden, zoals unieke musea, bijzondere kerken en de historische en iconische Amsterdamse Poort. Ook wanneer je er tijdens je stedentrip graag op uit trekt in de natuur is Haarlem een fijne bestemming. Zo liggen de Kennemerduinen en het strand op slechts een steenworp afstand van de stad. 

de Windmolen van Haarlem

Eindhoven

Eindhoven heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de hipste steden van Nederland. Vooral het alternatieve Strijp S is wat ons betreft een aanrader. Hier vind je talloze hippe boetiekjes van jonge en innovatieve ondernemers, leuke eetzaakjes en gave street art. Het doet echt een beetje denken aan Berlijn. Ook in de binnenstad van Eindhoven kun je erg goed eten en borrelen. Breng zeker een bezoek aan de Down Town Gourmet Market, onze grote favoriet in Eindhoven. In de Gourmet Market zijn maar liefst 19 wereldkeukens vertegenwoordigd. Wil je in het najaar op stedentrip? Plan je stedentrip dan tijdens Lichtkunstfestival GLOW, waarbij de hele stad wordt omgetoverd tot een openluchtmuseum vol bijzondere lichtkunst.

Leukste steden in Nederland - Eindhoven

Amsterdam

Natuurlijk mag ook onze hoofdstad niet ontbreken in dit lijstje met de leukste steden van Nederland. Iedereen moet toch minstens één keer in zijn leven de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam gezien hebben. Wandel of vaar door de beroemde Amsterdamse grachten, breng een bezoek aan de vele toffe musea rondom het Museumplein, relax in het Vondelpark en bewonder het Koninklijk Paleis op de Dom. Het leuke aan Amsterdam is dat elke wijk weer wat anders te bieden heeft. Ga bijvoorbeeld eens lunchen in de Pijp, één van de hipste wijken van Amsterdam.

Leukste steden in Nederland - Amsterdam

Groningen

‘Er gaat niets boven Groningen’ zeggen de inwoners van deze stad ook wel en we kunnen ze geen ongelijk geven. Groningen is een echte studentenstad. Hiervoor is het er vaak gezellig druk en de binnenstad barst van de hippe restaurants en fijne boetiekjes. Ook kun je in Groningen prachtig varen over de grachten of een mooie fietstocht maken door de binnenstad. Breng zeker een bezoek aan de Martinotoren, de Vismarkt en de mooie Prinsentuin. Een stedentrip in Groningen is ook goed te combineren met de rest van de provincie Groningen. Je vindt in de provincie erg mooie natuurgebieden en veel authentieke en sfeervolle dorpjes.

Leukste steden in Nederland - Groningen

Den Haag

Den Haag staat bij velen vooral bekend als het politieke hart van Nederland, doordat hier het Binnenhof is gelegen. Natuurlijk is het heel bijzonder om het beroemde Torentje en de Ridderzaal eens met eigen ogen te zien, maar ook los van de belangrijke politieke gebouwen is een stedentrip naar Den Haag echt een aanrader. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Chinatown, waar je je even in China waant door de bijzondere Chinese poorten en de vele Chinese restaurants en winkeltjes in deze wijk.  Verder kun je in Den Haag erg goed shoppen en er zijn tal van toffe musea om je ook op een regenachtige dag te vermaken. Bij zonnig weer kun je de tram naar Scheveningen pakken, dat onderdeel uitmaakt van Den Haag. Heerlijk om hier even uit te waaien aan het strand!

Leukste steden in Nederland - Den Haag

Gouda

Gouda is een stad die me echt positief verrast heeft. Het oude centrum is vrij compact, maar er zijn wel veel mooie historische gebouwen te vinden. Vooral het 15e eeuwse stadhuis is echt een plaatje. Verder is Gouda een perfecte stad voor foodies. Zo staat Gouda natuurlijk bekend om haar Goudse Kaas, maar wist je dat ook stroopwafels oorspronkelijk uit Gouda komen? In de Kamphuisen Siroopwafelfabriek kun je zien hoe deze beroemde koekjes op traditionele wijze worden gemaakt. Wil je wat lekkers meenemen voor thuis? Ga dan zeker even langs bij het Stroopwafelwinkeltje voor verse stroopwafels en bij ’t Kaaswinkeltje voor de lekkerste Hollandse kazen. Vanuit Gouda kun je ook vrij gemakkelijk de nabijgelegen steden Delft en Leiden bezoeken, die beide ook echte aanraders zijn voor een mooie stedentrip in Nederland.

Leukste steden in Nederland - Gouda

Den Bosch

Doordat we zelf uit Brabant komen, zijn we geregeld in Den Bosch te vinden. We kunnen deze stad dan ook zeker aanraden als je nog op zoek bent naar een unieke bestemming voor een stedentrip in Nederland. Een niet te missen bezienswaardigheid in Den Bosch is de indrukwekkende Sint Janskathedraal, de grootste kathedraal van Nederland. Verder raden we je aan om tijdens je bezoek aan Den Bosch een tochtje op de Binnendieze te maken. De Binnendieze is een verzamelnaam voor de vele kleine riviertjes binnen de stadsmuren, een beetje vergelijkbaar met de grachten in Amsterdam en Utrecht. Je kunt hier een prachtige rondvaart maken. De binnenstad van Den Bosch is bovendien erg gezellig en het barst er van de leuke winkeltjes en restaurants. Natuurlijk kun je Den Bosch niet verlaten zonder een echte Bossche Bol te hebben geproefd bij Banketbakkerij Jan de Groot

Markt in Den Bosch

Deventer

Deventer is nog niet door het grote publiek ontdekt als typische stedentrip bestemming, maar toch is deze oude Hanzestad echt een bezoekje waard. Vooral de historische binnenstad vol smalle straatjes, gezellige pleinen en mooie gevels is echt een aanrader. Vanuit de stad kun je ook het ‘Pontje Deventer’ pakken, waarmee je de IJssel kunt oversteken. Je kunt hier aan de overkant erg mooi fietsen en wandelen en vanaf het Pontje heb je een mooi uitzicht over de stad.

Leukste steden in Nederland - Deventer

Tilburg

Natuurlijk mag onze eigen woonplaats ook niet ontbreken in dit overzicht met leukste steden in Nederland. Waar Tilburg vroeger nog gezien werd als grijze textielindustriestad, is het inmiddels echt een hele fijne stad geworden die zeker een bezoekje waard is. Ontdek bijvoorbeeld het Dwaalgebied vol hippe winkeltjes en lunchtentjes, bezoek de alternatieve en moderne Spoorzone of strijk neer op een terrasje in de sfeervolle Piushaven. In de omgeving van Tilburg vind je bovendien een aantal prachtige natuurgebieden, zoals de Oisterwijkse Vennen of Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

Tilburg

Voordelig op stedentrip in Nederland

Wil je graag op stedentrip in Nederland? Neem dan zeker eens eens een kijkje op Voordeeluitjes.nl. Op deze website vind je meer dan 2000 voordelige hotelarrangementen voor een nachtje, weekendje of weekje weg in ons eigen land. Deze hotelarrangementen zijn niet alleen een erg voordelige optie, vaak bevatten ze ook leuke extra’s zoals een gratis ontbijt of diner of korting op attracties in de buurt. Naast romantische arrangementen met zijn tweetjes biedt Voordeeluitjes.nl ook fijne opties voor stedentrips met kinderen. Wij hebben al meerdere keren een stedentrip in Nederland via deze fijne site geboekt en we waren altijd een stuk voordeliger uit dan bij andere websites.

Voordeeluitjes.nl

Wil je meer lezen over ons eigen land? Bekijk al onze tips voor Nederland.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Voordeeluitjes.nl.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven