Westeinderplassen

Wat te doen in Aalsmeer, de leukste tips

Home / Nederland / Wat te doen in Aalsmeer, de leukste tips

Aalsmeer ken je waarschijnlijk vooral van de grootste bloemenveiling ter wereld, maar wist je dat je in Aalsmeer óók de kleinste bloemenveiling kunt vinden? En dat er nog flink wat ambachtelijke ondernemers zijn met een passie voor hun vak? Ik ontdekte Aalsmeer in één dag en vooral de warmte en het enthousiasme van haar inwoners vond ik fantastisch. Wil jij ook vaker op pad in eigen land? Ik vertel je graag wat te doen in Aalsmeer!

 

Dwalen door de Historische Tuin

Je kunt Aalsmeer eigenlijk niet bezoeken zonder ook een kijkje te nemen bij de Historische Tuin. Middenin het centrum ligt een tuin van maar liefst 13.000 m2. Een enorm oppervlak, bomvol oude en nieuwe plantensoorten. In de tuin zie je planten en bloemen die sinds 1640 belangrijk voor Aalsmeer zijn en hier worden rassen gekweekt die ondertussen verder overal zijn uitgestorven. De Historische Tuin richt zich dan ook specifiek op het behoud van deze soorten. Op gezette dagen wordt hier de kleinste bloemenveiling van de wereld gehouden. Bekijk de agenda van de Historische Tuin om te zien of je tijdens jouw bezoek aan Aalsmeer een veiling mee kunt maken.

Historische Tuin in AalsmeerHistorische Tuin in Aalsmeer

 

Ik vond het vooral indrukwekkend om de ‘vergeten’ bloemsoorten te zien en te beseffen hoe veel er eigenlijk al verloren is gegaan in de afgelopen decennia. Daarnaast is de tuin, zeker op een zomerse dag, een oase van rust, zo vlakbij de Randstad. Ik zou er gemakkelijk een hele middag kunnen ronddwalen. Heb je na je wandeling zin in wat lekkers? Dan is de high tea bij het naastgelegen Tuinhuis een aanrader.

Historische Tuin, Praamplein
Entreeprijs: €5

Historische Tuin in Aalsmeer Historische Tuin in Aalsmeer

 

Zien hoe meel gemaakt wordt in Korenmolen de Leeuw

Al 150 jaar is Korenmolen de Leeuw het middelpunt van Aalsmeer. Nog steeds draait de molen op volle toeren en wordt er op ambachtelijke wijze meel geproduceerd voor de regio. Maar liefst 22 vrijwilligers houden de molen draaiende en op dinsdag en zaterdag is de molen in werking. Bezoekers kunnen dan ook een kijkje komen nemen en met eigen ogen zien hoe meel met behulp van windkracht geproduceerd wordt. Wij staan soms wat ver van ons eten af en van de productie weten we vaak al helemaal niets. Ik vond het dan ook razend interessant om te zien hoe bloem gemaakt wordt. Vooruit, in een fabriek gaat het wel op een andere wijze, maar juist het ambachtelijke aan dit proces is zo gaaf. De vrijwilligers werken met passie en overtuiging en ik geloof dat dit afstraalt op het product. Koop na je bezoek ook zeker een pak pannenkoeken- of koekjesmix om zelf te proeven of ik gelijk heb.

Korenmolen de Leeuw, Zijdstraat 28
Dinsdag en zaterdag geopend tussen 13.00 en 16.00u

Korenmolen de Leeuw in AalsmeerKorenmolen de Leeuw in Aalsmeer Korenmolen de Leeuw in Aalsmeer

 

Varen over de Westeinderplassen

Aalsmeer staat bekend om bloemen en water. In de Historische Tuin bewonder je het eerste, vanaf een bootje op de Westeinderplassen het tweede. Dit natuurgebied bestaat uit één grote plas en meerdere kleinere wateren. Een netwerk van sloten verbindt deze plassen met elkaar en je kunt hier dus echt per boot op ontdekkingstocht. In totaal beslaat het gebied zo’n 10 vierkante kilometer. Groot genoeg dus om heerlijk op je gemakje doorheen te varen. Blijf je liever op het droge? Dan kun je op een warme dag er ook voor kiezen om op het zandstrand te vertoeven.

Westeinderplassen Westeinderplassen

 

Aalsmeer van boven bewonderen

Wist je dat Aalsmeer één van de mooiste watertorens van Nederland heeft? Het mooiste zicht op dit Art Deco bouwwerk heb je vanaf de Westereindeplassen. Nóg een reden dus om het water op te gaan. Ook van binnen is deze watertoren de moeite van een bezoekje waard. Elk laatste weekend van de maand is de watertoren voor publiek geopend. Probeer je bezoek aan Aalsmeer dan ook zo te plannen dat je een bezoek aan de watertoren mee kunt pakken. Het uitzicht vanaf boven is namelijk heel indrukwekkend. De weg naar boven is steil met aardig wat traptreden, maar eenmaal boven ben je dat allang weer vergeten, beloofd.

Watertoren van Aalsmeer, Kudelstaartseweg 16
Elk laatste weekend van de maand geopend

Watertoren van AalsmeerWatertoren van Aalsmeer Watertoren van Aalsmeer

 

Lunchen of dineren bij Joseph aan de Poel

Voor een dorp heeft Aalsmeer best wel wat fijne restaurants en andere horecazaken. Ik ging lunchen bij Joseph aan de Poel, een prachtige zaak aan het water. Er hangt een heel relaxt sfeertje en de menukaart staat vol lekkere dingen. In de zomer kun je heerlijk buiten op het terras zitten met uitzicht over het water. Joseph aan de Poel verhuurt ook een luxe loungeboot, een leuk idee als je met een grotere groep op pad bent. De kapitein van de boot voert je langs de mooiste plekken van Aalsmeer terwijl jullie genieten van het lekkere eten aan boord. De ideale dag wat mij betreft!

Joseph aan de Poel, Stommeerweg 72

Joseph aan de Poel Joseph aan de Poel

 

Kunst bewonderen in het Flower Art Museum

Hét bloemendorp van Nederland kan natuurlijk niet zonder een museum wat volledig gewijd is aan deze planten. In het Flower Art Museum is om de paar maanden een nieuwe tentoonstelling te bewonderen, maar één thema staat altijd centraal: bloemen! Ik was bij de opening van ‘A tribute to flowers’, een fototentoonstelling waar bloemen als echte kunstobjecten worden weergegeven. Het Flower Art Museum is vrij klein, dus ik zou je wel aanraden om vooraf te checken of de tentoonstelling op het moment van je bezoek je interesseert.

Flower Art Museum, Kudelstaartseweg 1
Entreeprijs: €6

Flower Art Museum

 

Verse paling proeven bij Theo Rekelhof

Ik eet geen vlees, maar (verse!) vis vind ik onweerstaanbaar lekker. Een bezoek aan een echte palingvisser is dan ook een ware traktatie voor een visliefhebber als ik. Theo Rekelhof is een gepassioneerde man die vol liefde over zijn vak vertelt. De hele dag door lopen buurtbewoners zijn winkeltje in en uit voor verse paling en ik snap helemaal waarom. De smaak van deze paling is namelijk niet te vergelijken met de vis zoals je hem in de winkel koopt. Zo veel verser, vetter en smaakvoller. Visserij Rekelhof is trouwens één van de oudste bedrijven in Aalsmeer. Over 2 jaar bestaat het maar liefst 150 jaar. Een bijzondere mijlpaal.

Houd je ook van paling, dan mag je een bezoekje aan Theo niet overslaan. Vind je het leuk om ook te ervaren hoe een dag van de visser eruit ziet? Dan kun je ook een halve dag mee gaan vissen. Meer weten? Kijk dan op Rekelvis.nl 

Visserijbedrijf Rekelhof, Herenweg 32a, Kudelstaart

Theo Rekelhof Theo Rekelhof

 

Overnachten in Aalsmeer

Aalsmeer is ook heel goed te combineren met bijvoorbeeld Amsterdam. Daarnaast zijn er ook genoeg mooie natuurgebieden in de regio te vinden en kun je er ook een dagje in het groen aan vastplakken. Verblijf je graag in een hotel of b&b in het centrum, dan vind je op Booking.com een paar fijne opties.

Aalsmeer is een originele bestemming voor een dagje weg in eigen land. Ik was verrast over de hoeveelheid originele activiteiten die je hier kunt ondernemen én dat er nog zo veel ambachtelijke bedrijven te vinden zijn. Heel bijzonder om te zien en absoluut een aanrader voor een dagje uit. Wil je meer lezen over leuke dagtrips in eigen land? Bekijk hier alle artikelen over Nederland.

Ik bezocht Aalsmeer op uitnodiging van Visit Aalsmeer.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “Wat te doen in Aalsmeer, de leukste tips”

  1. Pingback: Instameet #VisitAalsmeer oktober 2019 - Visit Aalsmeer

  2. Oh wat leuk! Ik wil altijd al een keertje naar Aalsmeer toe. Helaas heb ik het komend jaar Aalsmeer te doen. Gr Tim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven