Skiën in Valmorel

Skiën voor beginners, dit zijn mijn ervaringen in Frankrijk

Home / Frankrijk / Skiën voor beginners, dit zijn mijn ervaringen in Frankrijk

Mijn hele leven lang heb ik geroepen dat wintersport niets voor mij is. Te koud, te inspannend en teveel gedoe. In Noorwegen stond ik voor het eerst een uurtje op de lange latten en ik kan niet zeggen dat ik toen mateloos enthousiast was. Toch vond ik dat ik het skiën nog een kans moest geven. Toen ik de mogelijkheid kreeg om in Courchevel en Valmorel in Frankrijk een paar lessen te volgen, besloot ik er dan ook vol voor te gaan. Ik vertel je graag alles over skiën voor beginners en wat je mag verwachten. 

Naar welk skigebied ga je?

Er zijn 4 verschillende niveaus pistes. Oplopend van makkelijk naar moeilijk heb je: groen, blauw, rood en zwart. Als beginner is het heel prettig als er voldoende groene pistes in het gebied zijn. Hier kun je veel oefenen zonder dat je bang hoeft te zijn dat je meteen stijl naar beneden de berg af suist. Mijn skilessen vonden plaats in Courchevel en Valmorel. In het gebied rondom Valmorel zijn maar liefst 24 groene en 39 blauwe pistes te vinden. In Courchevel kun je als beginner gebruik maken van zo’n 10 groene en 20 blauwe pistes. Beide zijn dus goede gebieden voor onervaren skiërs. Uiteraard zijn er nog veel meer skigebieden om uit te kiezen, maar zorg er in ieder geval voor dat er genoeg groene en blauwe pistes zijn.

Skiën voor BeginnersSkiën voor Beginners

Welke kleding neem je mee?

Goede kleding is echt een must wanneer je voor het eerst gaat skiën. Ga hierbij uit van het 3-lagen principe: een basislaag bestaande uit thermokleding, een tussenlaag, zoals een warm fleecevest, en een skipak. De tussenlaag kun je uiteraard weglaten als het mooi weer is, maar zeker bij een koude wind en temperaturen onder het vriespunt zul je deze nodig hebben. Neem een aantal setjes thermokleding mee, aangezien je, zeker als beginnende skiër, best wel kunt gaan transpireren.

Misschien een open deur, maar ik noem hem toch maar even: neem een paar dunne en een paar dikke handschoenen mee. De dunne handschoenen komen goed van pas als je dikke handschoenen toch te warm zijn. Ook een muts, hoofdband, sjaal en buff zijn aan te raden. Mijn tip is om beter wat meer mee te nemen en het niet te gebruiken, dan te weinig mee te nemen en kou te lijden.

Naast goede kleding zijn ook een skibril en een zonnebril onmisbaar. Ik vind zelf een grote skibril niet heel prettig omdat deze voor mijn gevoel heel mijn gezicht afsluit. Toch zal ik hier wel aan moeten wennen, want bij fel zonlicht kan de weerkaatsing op de sneeuw zorgen voor sneeuwblindheid. Daarnaast is een skibril absoluut nodig als je in slecht weer de piste op gaat, omdat je anders geen hand voor ogen ziet. Altijd meenemen dus!

Skiën voor Beginners

Waarom je absoluut skiles moet nemen

Vooral als je met een groep vrienden gaat die allemaal al kunnen skiën of snowboarden, is het verleidelijk om ook maar gewoon de ski’s onder te binden en zelf te kijken hoe ver je komt. Tenminste, zo dacht ik er altijd over. Nu ik een aantal lessen gehad heb, ben ik heel blij dat ik het niet op die manier aangepakt heb. Ik denk dat je best vooruit komt op je ski’s, ook zonder dat je les gehad hebt. De kans is alleen heel groot dat je het jezelf op de verkeerde manier aanleert. Er komt stiekem best veel kijken bij het skiën en als beginner is het zo belangrijk dat je weet welke techniek je moet gebruiken en hoe je veilig de piste af gaat. Niet alleen voor jezelf, ook voor de mensen om je heen.

Valmorel

Mijn ervaringen met skiles

Ik kan niet ontkennen dat ik aardig zenuwachtig was voor mijn eerste skiles. In Courchevel kreeg ik mijn eerste echte les ooit van leraar Germain. Hij wist dat ik een absolute beginner was en we begonnen dan ook met het oefenen op de kinderpiste. Hilarisch, want zelfs het opstappen op het rolliftje (eigenlijk een lopende band) deed me al bijna omvallen, zo onhandig voelde ik me op ski’s. Gelukkig nam Germain me stap voor stap mee in het leren staan, bewegen en remmen op ski’s en al snel merkte ik dat er vooruitgang in zat. Na 2 uur op de  lange latten voelde ik me al een stukje zelfverzekerder. Veel sneller dan ik van tevoren verwacht had!

De daarop volgende dagen had ik nog 2 uitgebreide skilessen: een tweede les van Germain en een les van Rachel in Valmorel. Ik was vooral naar die laatste ontzettend benieuwd. Hoe zou de les bij een andere docent zijn? Het antwoord hierop is kort maar krachtig: goed! Een goede skileraar vraagt je namelijk altijd eerst om je vaardigheden te laten zien om aan de hand daarvan te bepalen wat je nog moet leren. Ik vond het stiekem best wel irritant om te laten zien dat ik de pizzapunt, het remmen en het lopen op ski’s wel onder de knie had. Achteraf gezien vind ik het juist super goed dat ze vroeg of ik dit wilde tonen. Hierdoor wist ze waar we mee aan de slag moesten en aan het einde van deze les ben ik zelfs de blauwe piste af gegaan. Gaaf! Stiekem was ik best wel trots op mezelf.

Skiën in Valmorel Skiën voor Beginners

Is het vervelend om apart van je vrienden op skiles te gaan?

Twijfel je of je wel mee wilt op wintersport, omdat iedereen in je gezelschap al kan skiën of boarden? Niet doen! Ik heb nu ervaren dat skiën toch iets is wat je in feite individueel doet. Ga lekker in de ochtend op les en ontmoet de rest ’s middags weer op het terras of in het café voor een lunch. De kans is groot dat de anderen elkaar ook weinig gesproken hebben omdat ieders tempo ander is. Ikzelf zal me hier in ieder geval niet meer door tegen laten houden om mee te gaan op wintersport.

Mijn conclusie na deze vierdaagse trip, is dat je echt nooit te oud bent om te leren skiën. Wat zeg ik, het is juist super tof om op latere leeftijd nog zoiets te leren. Ik stond in ieder geval verbaasd van mijn vaardigheden na 3 lessen en ik heb enorm veel zin om in de toekomst nog wat lesjes te nemen. Zoek je meer tips? Check al mijn tips voor wintersport in Les Arcs in Zuid-Frankrijk.https://reisgenie.nl/tips-voor-les-arcs-skigebied-in-zuid-frankrijk/

Ik ging voor het eerst skiën op uitnodiging van Franse Bergen.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “Skiën voor beginners, dit zijn mijn ervaringen in Frankrijk”

  1. Tobias Stengel

    Ik zou zeggen dat het kopen van apparatuur voor beginners misschien een vergissing is … Als je het niet leuk vindt, verlies je geld. Ik zeg dat beginners materiaal moeten huren en als ze van skiën houden, kunnen ze het materiaal daarna kopen. Bovendien zijn er zoveel plaatsen die apparatuur huren en het is goedkoop.

  2. Ohhh genieten dit! Fijn dat je het zo tof vond!! En wat een heerlijk weer hadden jullie! Ik zou trouwens wel altijd handschoenen en een skibril aanraden! Je kan sneeuwblind worden, met bewolking of sneeuw zie je niks en ik krijg traanogen van de kou dus dan zie ik ook niks haha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven