Menu
Noorwegen

Naar winters Noorwegen met noSun: de dagplanning

Ik durf wel te zeggen dat mijn groepsreis naar Noorwegen één van de mooiste reizen van de afgelopen jaren is geweest. Van te voren wist ik niet goed wat ik me erbij voor moest stellen. Zo’n hele week met dezelfde mensen optrekken en elke dag een activiteit ondernemen die ik nog nooit gedaan had. Ik besloot er volledig open in te stappen en me te laten verrassen. Uiteindelijk vond ik het fantastisch en ik zou zo weer meegaan. Wat ik er dan zo gaaf aan vond? Kijk maar mee. Ik laat je dag voor dag zien wat we in Noorwegen met noSun gedaan hebben.

 

Dag 1 – Op naar Noorwegen

De eerste dag staat vooral in het teken van de reis naar Noorwegen. We spreken met de groep af dat we elkaar ergens op Schiphol zien. Uiteindelijk vinden we elkaar pas bij de gate. De vliegreis van Amsterdam naar Oslo duurt slechts 1,5 uur en dus staan we om half 12 al op Noorse grond. Na het verzamelen van de tassen ontmoeten we André, onze reisbegeleider. We stappen in de noSun minibus en rijden in zo’n 2 uur naar Sjusjøen, ons thuis voor de komende week.

noSunbusje

 

Nadat we gesetteld zijn in de hytte (houten huis) is het tijd om boodschappen te doen. Dit ritueel zal zich de rest van de vakantie dagelijks herhalen. André vraagt na het eten of er mensen zijn die zin hebben in een avondwandeling. Uiteraard zegt iedereen hier volmondig ja tegen. We hebben zin om het landschap te verkennen! Ondertussen is het donker, maar dankzij hoofdlampjes en zaklampen is de weg prima te zien. We lopen zo’n anderhalf uur en duiken daarna lekker ons bed in.

Avondwandeling

 

Dag 2 – Sneeuwwandeling en winterbarbecue

De eerste echte activiteit van deze reis is een sneeuwwandeling. We rijden in de ochtend naar een bevroren meer met een dik pak sneeuw erop. André deelt speciale ‘sneeuwschoenen’ uit. Ken je die tennisrackets die vroeger gebruikt werden voor wandelingen in de sneeuw? Dit is in feite hetzelfde principe, maar dan niet gemaakt van tennisrackets. We schuiven de sneeuwschoenen over onze eigen snowboots heen en gaan op pad.

Een sneeuwwandeling klinkt niet zo intensief of spannend, maar ik kan je vertellen dat dit flink wat uithoudingsvermogen vergt. De sneeuw ligt soms knie-hoog, waardoor je flinke stappen moet nemen om überhaupt vooruit te komen. Vooral de mensen die voorop lopen hebben het zwaar. Zij maken als het ware de weg vrij voor de achterhoede. Na 2 uur wandelen is iedereen aardig moe en hongerig. We gaan terug naar de hytte en genieten van een uitgebreide lunch.

SneeuwwandelingSneeuwwandelingSneeuwschoenenSneeuwwandeling

 

In de avond staat er een winterbarbecue op het programma. Bij de skipiste van Sjusjøen staat een houten hut met een barbecueplek erin. Hier mag je gratis gebruik van maken en dus besluiten we om met zelfgemaakte hamburgers, verse zalm, zoete aardappels en andere groentes een feestmaal te bereiden. Dit is voor het eerst dat ik barbecue bij temperaturen van onder de -10. Ondanks de kou is het ontzettend leuk om te doen.

WinterbarbecueWinterbarbecue

 

Dag 3 – Lillehammer en tobogannen

Op dag 3 gaan we in de ochtend naar het stadje Lillehammer. Je kent deze plaats misschien van de Olympische Winterspelen van ’94 of van de series Fargo en Lillehammer die te zien zijn op Netflix. We winkelen wat en genieten van een bijzondere lunch: in het centrum van de stad zit namelijk een oer-Hollands poffertjeshuis. Voor Noorse begrippen betaal je hier een zeer redelijke prijs voor een bomvol bord poffertjes.

LillehammerLillehammerLillehammer

 

Na de enorm vullende lunch stappen we opnieuw in ons busje. We rijden naar de Olympische skischans om te genieten van het uitzicht en de omgeving. Daarna zetten we koers naar het tobogannen. Tobogannen is, heel simpel gezegd, met een speciale slee van een skipiste af racen. Je hebt een handrem en een stuur waardoor je enigszins controle over je slee hebt. De eerste keer vond ik het ontzettend spannend, maar daarna voel je goed aan wat wel en niet kan zonder jezelf te lanceren. Heel gaaf om te doen! Later volgt er nog een apart artikel over deze bijzondere activiteit.

skischans bij LillehammerUitzicht vanaf de Skipiste in LillehammerTobogannen

 

Dag 4 – Cross Country Skiing

De vierde dag staat volledig in het teken van cross country skiing, beter bekend als langlaufen. Ik moet toegeven dat ik bij langlaufen niet bepaald aan een enerverend beeld had. Ik was dan ook aardig verbaasd toen André vertelde dat we ons niet te warm aan moesten kleden en onze jassen in de auto konden laten liggen. De zon scheen weliswaar, maar de temperatuur lag nog steeds een paar graden onder 0. Zou het dan echt zo intens zijn?

Mijn eerste schrede op de ski’s voelde wat onwennig, maar niet zo wankel als dat ik van te voren gedacht had. Na een paar minuten oefenen gaan we met z’n allen op pad. In Noorwegen worden elke ochtend verse sporen voor het langlaufen gemaakt. Als je hierin blijft, sta je redelijk stabiel op je ski’s. De zon schijnt op volle kracht en ik begrijp meteen waarom ik mijn jas in de auto moest laten liggen. Het is gewoon hartstikke warm. Uiteindelijk maken we een tocht van zo’n 6 kilometer. Meer dan genoeg voor de eerste keer want cross country skiing is echt heel intensief. Twee mannen uit de groep besluiten om hier nog 12 kilometer achteraan te plannen, de rest houd het net als ik voor gezien.

Cross Country SkiingCross Country SkiingCross Country Skiing

 

Dag 5 – Huskytocht

Dit is de dag waar ik thuis het meest naar uitkeek. Op dag 5 maken we namelijk een huskytocht! Het is qua weer de slechtste dag van de hele week, maar stiekem draagt dit wel bij aan de ervaring. De tocht duurt in totaal 2 uur en daarna warmen we nog even lekker op bij het vuur in de hut. In dit artikel lees je alles over deze prachtige huskytocht. Ik kan wel vast verklappen dat deze dag mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt heeft.

Huskytocht in Noorwegen

 

Dag 6 – Museum en IJshockey

Eigenlijk staat voor vandaag een dagje skiën op het programma. Echter zien de weersvoorspellingen er voor de volgende dag een stuk beter uit en dus besluiten we gezamenlijk om de activiteiten om te draaien. Daarom staat deze dag het Olympisch museum in Lillehammer op de planning. Zelf heb ik hier weinig mee en dus laat ik me met 2 groepsgenoten afzetten bij het Art Museum.

In de middag doen we boodschappen en eten we een vroeg diner bij McDonalds. We hebben namelijk kaartjes voor het ijshockey en moeten op tijd terug in de stad zijn. Ik ben geen sportfan, maar vond het heel leuk om eens een ijshockeywedstrijd mee te maken! De kers op de taart was de overwinning van Lillehammer op Oslo.

IJshockey in Lillehammer

 

Dag 7 – Skiën

Op de laatste dag gaan we skiën, de activiteit waar ik het vooraf eigenlijk geen zin in had. Ik had nog nooit op de lange latten gestaan en ik vroeg me af hoe leuk het zou zijn om zonder les voor het eerst op de ski’s te staan. Gelukkig bleek dat ik niet de enige beginneling van de groep was. Daarom besloot reisbegeleider André om mij en de twee andere dames onder zijn hoede te nemen. Na 2 uur oefenen barstte ik van de spierpijn en hield ik het voor gezien. Leuk was het gelukkig wel, maar ik vond het iets te intensief. Na de lunch besloot ik daarom om van de omgeving te genieten, wat ook absoluut geen straf was.

Skiën in NoorwegenSkiën in Noorwegen

 

Dag 8 – Terug naar huis

Dag 8 mag eigenlijk geen naam meer hebben. We ontbijten om 7 uur en zitten om 8 uur in het busje richting het vliegveld. Ook nu verloopt de terugreis zeer voorspoedig en rond half 3 zijn we weer op Schiphol. Het afscheid van de groep gaat wat houterig. Iedereen vindt het een gek idee dat we na een week zo intensief samen geleefd te hebben afscheid van elkaar moeten nemen. Dat is iets wat me ook enorm heeft verrast: voor vertrek had ik niet kunnen bedenken dat we in 1 week tijd zo’n hechte groep zouden worden. Deze reis was fantastisch, mede dankzij de ontzettend leuke mede-reizigers met wie ik dit avontuur kon delen. Lees hier meer over mijn ervaring met een groepsreis in de winter.

 

De reisvideo

Naast honderden foto’s schoten vriendin Jessica en ik ook flink wat filmpjes. Zij heeft hier deze prachtige reisvideo van gemaakt. Geniet nog even mee van deze fantastische reis.

 

Ik ging naar Noorwegen met noSun, een organisatie die gespecialiseerd is in winterse groepsreizen. Leuk om te weten is dat maar liefst 96% van de reizigers alleen boekt. Hierdoor is dit dus wat mij betreft de ideale reis om eens te kijken of een groepsreis in je uppie iets voor jou is. Bekijk hier alle artikelen over mijn reis naar Noorwegen.

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    Scroll Up