Menu
Mallorca / Spanje

10x de mooiste natuur van Mallorca

Mallorca heeft me enorm verrast. Naast de prachtige stranden waar het eiland om bekend staat, vind je er namelijk geweldige natuurgebieden. Ik had geen idee dat Mallorca zo mooi was. Langs de kust ligt de enorme bergketen Serra de Tramuntana met tal van mooie uitzichtpunten, in één van de grotten vind je het grootste ondergrondse meer van Europa, overal op het eiland liggen sfeervolle baaitjes en de lichtblauwe meren in het binnenland zijn prachtig. Kijk mee naar de mooiste natuur op Mallorca!

#1 Cap de Formentor & het noorden van Serra de Tramuntana

Cap de Formentor is onderdeel van de bergketen Serra de Tramuntana, die de gehele noordwestkust van Mallorca beslaat. Je vindt Cap de Formentor in het noorden van het eiland, op het uiteinde van het schiereiland Formentor. Deze kaap wordt ook wel het ontmoetingspunt van de wind genoemd, vanwege de harde wind die hier vaak staat. Het landschap van Cap de Formentor is adembenemend mooi en de hoge rotsen in de zee zijn enorm indrukwekkend. Rijd helemaal door naar de vuurtoren Far de Formentor voor een geweldig uitzicht over Cap de Formentor en bezoek onderweg ook zeker de uitzichtpunten Mirador Es Colomer, Panorámica hacia Cabo Formentor en Talaia d’Albercutx. Stuk voor stuk adembenemend mooi! Al deze uitzichtpunten zijn gratis toegankelijk, maar het aantal parkeerplaatsen is beperkt. In de zomermaanden is deze weg vanaf 10:00u helaas afgesloten voor privé-voertuigen, maar in het laagseizoen kun je in alle rust genieten van de prachtige uitzichten.

Wil je toch naar Cap de Formentor in de zomer?

 • Neem de shuttle bus vanuit Port de Pollença.
 • Boek een tour die je de mooiste plekken van Cap de Formentor en de omliggende plaatsjes laat zien.
 • Vaar met een boot langs de indrukwekkende rotsformaties van Cap de Formentor.
 • Bezoek de kaap op de fiets. De weg is namelijk wel het gehele jaar geopend voor fietsers.

Cap de Formentor - Mallorca

 


Cap de Formentor - Mallorca


 Cap de Formentor - Mallorca


Cap de Formentor - MallorcaMooiste natuur Mallorca

#2 De meren Cúber en Gorg Blau

Eén van de grootste verrassingen qua natuur op Mallorca vond ik de twee prachtige stuwmeren in het binnenland. Het eerste meer, Embassament de Cúber, ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad Palma de Mallorca en 7 minuten verderop vind je het meer Gorg Blau. Beide meren zijn schitterend: helderblauw water omgeven door enorme bergen, talloze bomen en veel groen. Zowel rondom het meer als in de omliggende bergen vind je verschillende mooie wandelroutes. Ik was enorm onder de indruk van deze meren en had echt geen idee dat je dit soort natuur op Mallorca kon vinden. Een wandeling bij deze meren is overigens ook goed te combineren met een bezoek aan het leuke plaatsje Sóller, wat op slechts een half uurtje rijden ligt.

Cuber & Gorg Blau - Meren op MallorcaCuber & Gorg Blau - Meren op MallorcaCuber & Gorg Blau - Meren op MallorcaCuber & Gorg Blau - Meren op MallorcaCuber & Gorg Blau - Meren op Mallorca

#3 Parc Natural de Mondragó

Het Parc Natural de Mondragó is een prachtig natuurpark aan de zuid-oostkust van Mallorca. Je vindt hier drie van de mooiste stranden van Mallorca, die volledig omgeven worden door pijnbomen. Daarnaast zijn er een aantal korte wandelroutes uitgestippeld door de bossen in het park, waarbij je onderweg op verschillende plekken een prachtig uitzicht hebt op de kust en het azuurblauwe water. Het Mondragó natuurpark is daardoor zowel geschikt voor wandel- als strandliefhebbers. 

Parc Natural de Mondragó - MallorcaParc Natural de Mondragó - MallorcaParc Natural de Mondragó - MallorcaParc Natural de Mondragó - Mallorca

#4 De talloze sfeervolle baaitjes en paradijselijke stranden

Naast de prachtige stranden van Parc Natural de Mondragó vind je op Mallorca tal van andere stranden en baaitjes die absoluut een plekje verdienen in dit overzicht met de mooiste natuur op Mallorca. Wanneer je op zoek bent naar een lang wit zandstrand met helderblauw water kan ik je Es Trenc, Platja de Muro en Platja d’Alcudia aanraden. Deze drie stranden zijn ook ideaal met kinderen, omdat de zee langzaam afloopt en lang ondiep blijft. Wil je liever een wat intiemer baaitje? Bezoek dan Cala Esmeralda of Cala Ferrera in het oosten van Mallorca. Ook Cala Santanyí is prachtig, maar vaak wel wat drukker. Wil je liever een strand voor jezelf? Bezoek dan één van de velen afgelegen strandjes, zoals Cala Figuera in het noorden van Mallorca, waar tevens de hoofdfoto van dit artikel genomen is. Let wel op: er is ook een bekend plaatsje in het oosten van Mallorca met dezelfde naam, maar dit prachtige strand vind je in het noorden op Cap de Formentor.

Mooiste natuur en stranden op MallorcaMooiste natuur en stranden op MallorcaMooiste natuur en stranden op MallorcaMooiste natuur en stranden op Mallorca Mooiste natuur en stranden op Mallorca

#5 De grotten van Drach

De grotten van Drach, of Cuevas del Drach, is een verzameling van vier grotten in het oosten van Mallorca. De vier grotten staan allemaal met elkaar in verbinding en het grottenstelsel in totaal ruim 4 kilometer lang. De belangrijkste bezienswaardigheid in de grotten is het Martel Lake, het grootste ondergrondse meer van Europa. Het meer is maar liefst 115 bij 30 meter groot. De grotten zijn alleen toegankelijk voor publiek met begeleide tour. Deze tour duurt ongeveer een uur en de route is 1200 meter lang. Onderweg krijg je een goed beeld van het indrukwekkende grottenstelsel. Aan het einde van de tour kun je ook nog genieten van een kort klassiek concert, waarbij de muzikanten op een gondel over het ondergrondse meer varen. 

Mooiste natuur Mallorca

#6 Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

Parc Natural de s’Albufera de Mallorca is het grootste moeras van de Balearen. Je vindt deze lagune tussen Alcúdia en Can Picafort. Het is een oase van rust en de natuur is hier heel bijzonder en vooral weer totaal anders dan op de rest van het eiland. In dit park vind je namelijk vooral vijvers en moerassen, omgeven door weelderige begroeiing. Het gebied is ook een populaire broodplaats voor vogels. Er leven maar liefst 200 verschillende vogelsoorten in dit natuurpark van Albufera. Om deze vogels te spotten, kun je het park het beste vroeg in de ochtend bezoeken. Je kunt Parc Natural de s’Albufera de Mallorca zowel te voet als op de fiets verkennen. 

Tip: Aan de overkant van de weg van Parc Natural de s’Albufera ligt het prachtige Platja de Muro, één van de mooiste, langste en meest paradijselijke stranden van Mallorca. Perfect om na een wandeling in dit natuurreservaat even lekker te relaxen!

Parc Natural de s'Albufera de MallorcaParc Natural de s'Albufera de Mallorca


Parc Natural de s'Albufera de Mallorca


Parc Natural de s'Albufera de Mallorca


Parc Natural de s'Albufera de Mallorca

#7 De groene bergen van Serra de Tramuntana rondom Deià

Eerder noemde ik het reusachtige Serra de Tramuntana gebergte al even. Deze bergteken beslaat de gehele noordwestkust van Mallorca. Heel anders dan de ruige natuur op het eerder genoemde Cap de Formentor zijn de prachtige groene bergen rondom de sfeervolle plaatsjes Valldemossa en Sóller. Het gebied zelf heeft volgens mij niet echt een naam, maar tussen deze twee plaatsen loopt een fantastische kustweg door de bergen. Onderweg rijd je dwars door het sfeervolle bergdorpje Deià. Stop ook zeker even bij het bijzondere witte tempeltje van Son Marroig voor een geweldig uitzicht op de kust. Er lopen verschillende wandelroutes door deze groene bergen met verschillende olijf-en wijngaarden. Echt een prachtig stukje Mallorca!

Serra de Tramuntana Mallorca Serra de Tramuntana Mallorca Serra de Tramuntana Mallorca Serra de Tramuntana Mallorca Serra de Tramuntana Mallorca

#8 Sa Calobra & Torrent de Pareis

Ook onderdeel van de bergketen Serra de Tramuntana is de kloof Torrent de Pareis, dat tussen Cap de Formentor en de stuwmeren in ligt. Je komt hier via de weg MA 2141 en alleen deze slingerweg is al de moeite waard vanwege de prachtige uitzichten onderweg. Uiteindelijk kom je uit bij het plaatsje Sa Calobra, waar je een mooie wandeling kunt maken naar een klein strand dat tussen twee gigantische rotsen in ligt. De wandeling loopt door tunnels en eindigt op het strand, waar je omgeven door de kloof een mooi uitzicht hebt op de azuurblauwe zee. Ik raad je wel aan om dit strand vroeg in de morgen of juist later op de dag te bezoeken. Vanwege de mooie en bijzondere ligging tussen de rotsen is Sa Calobra midden op de dag namelijk vrij druk.

Liever niet zelf rijden? Er zijn ook leuke dagtours waarbij je de kloof van Torrent de Pareis en het strand van Sa Calobra ontdekt. Bij deze tours bezoek je ook het sfeervolle stadje Sollér. Deze dagtour vertrekt zowel vanuit het noorden, waar onder ander de populaire plaats Alcúdia ligt, als vanuit de regio rondom Palma.

Mooiste natuur MallorcaMooiste natuur Mallorca

#9 Es Pontas

Es Pontas is een enorme rots in de zee in de vorm van een brug. Deze natuurlijke brug is ruim 20 meter hoog en enorm indrukwekkend om te zien. Op de foto krijg je eigenlijk geen goed beeld van hoe gigantisch deze rots daadwerkelijk is. Je vindt de brug tussen Cala Santanyí en Cala Llombards. Het uitzichtpunt kun je bereiken via een kort wandelpad. Vanaf dit uitzichtpunt heb je niet alleen een mooi uitzicht op Es Pontas zelf, maar ook op de prachtige omgeving vol hoge kliffen en helder azuurblauw water. Er is ook een fijne picknickplaats en als je vroeg gaat, heb je dit mooie plekje helemaal voor jezelf. 

Es Pontas - MallorcaMooiste natuur op Mallorca - uitzicht bij Es Pontas

#10 Dragonera

Dragonera, Spaans voor Drakeneiland, is een onbewoond eiland ten westen van Mallorca. Het dankt zijn naam aan de vorm van het eiland, die lijkt op een slapende draak. Dit groene eiland ligt op slechts 780 meter van Mallorca af en is per boot in 15 minuten te bereiken vanuit het plaatsje Sant Elm. Sinds 1995 is het hele eiland officieel een natuurpark.  Het eiland is 420 hectare groot en bestaat vooral uit rotsen met lage begroeiing. Door dit bijzondere landschap is het een populaire woonplaats voor veel dieren, zoals zeldzame vogels en hagedissen. Op het eiland zijn vier prachtige wandelroutes uitgestippeld. Een trip naar Dragonera is daardoor perfect voor zowel wandel-als vogelliefhebbers. Houd er wel rekening mee dat Dragonera een onbewoond eiland is en dat er dus geen voorzieningen zijn. Neem daarom voldoende eten en drinken mee. Het is ook mogelijk om een boottocht rondom Dragonera te boeken, waarbij je gaat snorkelen langs de kust van Dragonera.

Mooiste natuur Mallorca

De mooiste natuur van Mallorca op de kaart

Op onderstaand kaartje vind je alle mooie natuurgebieden op Mallorca die in dit artikel genoemd zijn.

Een auto huren op Mallorca

Om de meeste natuurgebieden te bezoeken, is het heel handig om een huurauto tot je beschikking te hebben.  We huurden onze auto bij de Nederlandse tussenpartij Sunny Cars, omdat daar alle verzekeringen inbegrepen zijn en er geen eigen risico is. Helaas hebben we op Mallorca een klein ongeluk gehad, waarbij we snel achteruit moesten door een vrachtwagen die opeens op onze weghelft reed. Daardoor hebben we schade veroorzaakt aan een andere auto, wat normaal gesproken flink in de papieren kan lopen. Wij waren immers verantwoordelijk, omdat we zelf achteruit reden om de vrachtwagen te ontwijken. Gelukkig had niemand iets en was alle schade gedekt door Sunny Cars, waardoor het ons niets heeft gekost. Toch een hele geruststelling. Ik zou dus persoonlijk altijd aanraden om via Sunny Cars te boeken, zodat je echt zorgeloos op reis kunt en achteraf nooit vervelende kosten hebt.

Valldemossa Mallorca

Complete pakketreizen naar Mallorca

Vind je het fijner als alles voor je geregeld wordt? Er zijn ook veel fijne opties voor complete pakketreizen naar Mallorca. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodatie en soms zelfs een huurauto inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Tot slot heb je met een reisorganisatie altijd de garantie dat je thuiskomt, mocht er iets gebeuren.

 • Eliza was here. Unieke en kleinschalige accommodaties, zoals een authentieke finca, luxe hotel met wellness faciliteiten, stijlvol appartement of gezellig vakantiehuis. Alle reizen naar Mallorca zijn inclusief vlucht en huurauto. 
 • Thomas Cook. Uitgebreid aanbod vliegreizen inclusief accommodatie en transfer naar Mallorca.
 • TUIGrootste aanbod in volledig verzorgde reizen naar Mallorca, inclusief vlucht en transfer. TUI biedt voor veel kindvriendelijke opties en mogelijkheden tot half pension of all-inclusive.
 • Prijsvrij. De beste deals, last-minutes en acties voor een reis naar Mallorca op één plek.
 • Sunweb. Voordelige vliegvakanties naar Mallorca inclusief groot aanbod in goed beoordeelde accommodaties.
 • ANWB. Unieke Fly & Drive waarbij je zowel in het oosten als westen van het eiland verblijft, inclusief retourvlucht en huurauto. ANWB biedt ook speciale fietsrondreizen aan op Mallorca.

Cala Figuera Mallorca

Ik was enorm onder de indruk van de mooie en gevarieerde natuur op Mallorca. Binnenkort verschijnen er op Reisgenie nog veel meer tips voor reizen op Mallorca!

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

  Laat een reactie achter