Menu
Andalusië / Córdoba / Spanje

Córdoba in één dag: de mooiste bezienswaardigheden

Córdoba is een stad in Andalusië, gelegen in het zuiden van Spanje. Hoewel veel mensen weleens in Andalusië zijn geweest of van plan zijn om er naartoe te gaan, blijft het vaak bij een bezoekje aan één van de badplaatsen aan de Costa del Sol of aan een van de bekendere steden, zoals Malaga of Sevilla. Córdoba wordt door veel mensen overgeslagen, terwijl de stad juist zo veel te bieden heeft. Bovendien is Córdoba goed bereikbaar vanuit bijna heel Andalusië . Het centrum is vrij compact, waardoor het ook een perfecte bestemming is voor een dagtrip. Ik leid je graag rond langs de mooiste bezienswaardigheden in Córdoba in één dag.

#1 Station

Córdoba is het beste bereikbaar met de trein. Vanuit zowel Sevilla als Malaga rijdt er een aantal keer per dag een hogesnelheidstrein die er respectievelijk 45 en 50 minuten over doet om je naar Córdoba te brengen. Vanuit de meeste badplaatsen aan de Costa del Sol is het het snelst om eerst naar Malaga te gaan en van daaruit door te reizen naar Córdoba. Treintickets naar Córdoba kun je online alvast reserveren, zodat je ze op je telefoon kunt laten zien. Houd er rekening mee dat het in de trein flink koud kan zijn door de airco, terwijl het in Córdoba vaak juist heel warm is, aangezien dit de warmste stad van Europa is. Zorg dus voor laagjes kleding. Onze tocht begint op het station in Córdoba. Op onderstaande kaart zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Córdoba.

#2 Jardines de la Victoria

Vanuit het station loop je via de Jardines de la Victoria richting het centrum van de stad. Dit stadspark is in 1776 aangelegd en ligt tussen twee drukke wegen in. Je vindt er een aantal kiosken en veel groen.

Cordoba Paseo de la Victoria

#3 Puerta del Almodóvar

Zodra je het park uit loopt kom je aan bij Puerta del Almodóvar en de bijbehorende stadsmuren. De stadsmuren zijn nog in goede staat en rondom de stadsmuren liggen vele fonteinen. De Puerta del Almodóvar geeft je toegang tot de stad en stamt nog uit de 14e eeuw. Loop de poort door om binnen te treden in het oude centrum van Córdoba.

córdoba puerto del almodovar

#4 Sinagoga de Córdoba

De eerste bezienswaardigheid in het Joodse deel van de stad is de synagoge. Deze synagoge werd in 1315 gebouwd, maar is nog steeds in redelijk goede staat. Het is de enige synagoge die nog te vinden is in Andalusië. Mede hierdoor is de synagoge in 1994 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco.

cordoba synagoge

#5 Capilla de San Bartolomé

Vanuit de synagoge loop je door naar de Capilla de San Bartolomé, ofwel de kapel van San Bartolomé. Deze kapel is gedecoreerd met enorm veel detail en het is daarom een perfect voorbeeld van de Moorse stijl. Vanaf 1931 wordt deze kapel beschouwd als een historisch monument.

Cordoba kapel van san bartolomé

#6 Patio de los Naranjos

Vanuit de kapel loop je door naar de Patio de los Naranjos, wat het plein van de sinaasappels betekent. Zodra je het plein oploopt zie je gelijk waarom: het staat namelijk vol met sinaasappelbomen. Op dit plein vind je onze volgende twee bezienswaardigheden.

#7 La Mezquita

La Mezquita is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid van heel Córdoba. Dit unieke bouwwerk is een kathedraal en moskee in één en staat vooral bekend om de rood-witte bogen. Doordat Córdoba in bezit is geweest van verschillende bevolkingsgroepen met verschillende geloven zie je allerlei invloeden en bouwstijlen terug in la Mezquita. Een deel van het gebouw heeft veel weg van verschillende katholieke kerken in Nederland, maar de rest kenmerkt zich juist door de enorme invloed van de Moorse architectuur. Een bezoek aan la Mezquita zal zeker een bijzondere indruk bij je achterlaten. Ook kunstenaar Escher was diep onder de indruk van dit bouwwerk en heeft zich hierdoor laten inspireren bij het maken van verschillende kunstwerken.

Wil je niet in de rij staan voor kaartjes? Bestel hier je tickets voor La Mezquita en sla de rij over.


Cordoba la Mezquita

#8 Bell Tower

Bovenop la Mezquita vind je de Bell Tower. Deze toren is te zien vanuit bijna de gehele stad en staat centraal op de Patio de los Naranjos. Vroeger diende de Bell Tower als minaret van de moskee.

Cordoba bell tower

#9 Puerta del Puente

Puerta del Puente betekent letterlijk poort van de brug en het was vroeger de belangrijkste toegangspoort tot het centrum. Via deze reusachtige poort verlaat je het Joodse centrum van Córdoba en sta je aan het begin van de Puente Romano.

#10 Puente Romano

De Puente Romano is de bekendste brug van Córdoba, mede door de karakteristieke vormen van deze brug. Deze brug verbindt het Joodse centrum met de buitenwijk.

Cordoba puente romano

#11 Torre de la Calahorra

De Torre de la Calahorra is oorspronkelijk gebouwd om de stad te beschermen tegen indringers, maar tegenwoordig doet deze toren dienst als museum. Klim zeker even naar de top, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

#12 Puente de San Rafael

Via de Puente de San Rafael keer je weer terug naar het centrum. Hoewel deze brug minder indrukwekkend is dan de Puente Romano, heb je vanaf hier wel een mooi uitzicht op de Puente Romano.

#13 Alcázar de los Reyes Cristianos

De laatste bezienswaardigheid van de dag is Alcázar de los Reyes Cristianos. Dit koninklijk kasteel deed dienst als residentie voor de koning, maar tegenwoordig is het toegankelijk voor bezoekers. Je vindt hier prachtige architectuur, maar wij waren vooral onder de indruk van de prachtige tuin, met verschillende gekleurde bloemen, fonteinen en vijvers. Een leuk weetje: Columbus heeft samen met de koning in dit kasteel zijn plannen om naar Amerika te gaan voorbereid. Bezoek Alcázar de los Reyes Cristianos aan het eind van de middag of het begin van de avond, omdat de zon dan prachtig in de tuin schijnt. Kom even lekker bij van je lange wandeling en blik terug op alle mooie dingen die je vandaag gezien hebt.

Boek hier een tickets voor een begeleide tour door de tuinen en het paleis van Alcázar de Los Reyes Cristianos.

Cordoba Alcázar de los Reyes Cristianos

Zie je het niet zo zitten om de hele route te lopen? Koop dan alvast tickets voor de hop-on hop-off bus in Córdoba. Deze bus brengt je langs alle bovenstaande hoogtepunten en je kunt onderweg zo vaak in of uitstappen als je wilt. Ook kun je een fietsen huren, zodat je zeker alle mooie plekjes in Cordoba in één dag kunt bezoeken!  Wil je liever de onbekende kant van Córdoba zien? Boek dan een wandeling met gids langs de sfeervolle binnenpleintjes van Córdoba.

Wil je meer lezen over Andalusië? Bekijk hier alle artikelen over reizen in Andalusië.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

8 Reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  9 december 2014 at 11:10

  Mooi al die Moorse invloeden! Andalusië lijkt me een bijzondere streek :).

  Reageer
  • reisgenie
   9 december 2014 at 12:01

   Andalusië is inderdaad echt heel mooi. Wij vinden het ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld Noord-Spanje, het lijkt bijna een ander land op sommige plaatsen.

   Reageer
 • Roëlle
  16 januari 2015 at 16:04

  Gaaf! Ik wil in de zomer roadtrippen naar Andalusië, en we zaten juist aan Cordoba te denken in combo met Sevilla en Malaga! Heb je nog tips voor als je er langer rond trekt? 🙂

  Reageer
  • Saskia - Reisgenie
   17 januari 2015 at 09:06

   Wat ontzettend gaaf dat je gaat roadtrippen door Andalusië. Het is zo mooi daar!! Grappig dat je ook aan Córdoba dacht, want veel mensen slaan die stad (ten onrechte!) over. Wij vinden het echt de moeite waard! Sowieso zijn de steden Cordoba, Sevilla en Malaga alle drie aanraders. In Sevilla zal het in de zomer wel erg warm zijn (ze noemen het niet voor niets ‘de oven van Spanje’), maar ik raad je toch aan om een aantal (toch wel 2 tot 3) dagen voor deze stad uit te trekken, want er is zo veel te zien. Voor wat afkoeling kan je vanuit Sevilla gemakkelijk doorrijden naar Cadiz, een leuk badplaatsje met moorse invloeden. Sla ook zeker de stad Granada niet over en bezoek het Alhambra (wel vooraf kaartjes reserveren, want er zijn een beperkt aantal plaatsen per dag). Andere leuke plaatjes op jullie route zijn Ronda (erg indrukwekkend, omdat het gelegen is op een hoge rots en verbonden door verschillende oude bruggen) en Nerja (voor een prachtig uitzicht vanaf ‘el balcon de Europa’ en voor een bezoek aan de grotten). De kust is vrij toeristisch, dus hou hier rekening mee, maar als je er toch nog een paar dagen strand aan vast wilt plakken, zou ik Benalmadena aanraden vanwege de gezellige haven. Als je langer de tijd hebt, zou je ook nog door kunnen rijden naar Gibraltar. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik heb er positieve verhalen over gehoord en het is iets heel anders dan de rest van Zuid-Spanje, omdat het officieel bij Engeland hoort. Je zou ook nog door kunnen rijden naar de kust van Portugal, vanuit Sevilla is dit niet heel ver meer. Vooral het plaatsje Lagos en het nabijgelegen Ponte da Piedade zijn een aanrader. Ik weet zeker dat je het geweldig gaat hebben in Andalusië!! Mocht je nog vragen hebben of extra tips willen, dan mag je me altijd mailen: saskia@reisgenie.nl. Alvast een fijne reis en veel plezier met de voorpret!

   Reageer
 • Willem de Groot
  9 juli 2017 at 14:13

  Wat een mooie uitleg en info over Cordoba we gaan in oktober voor 5 weken naar Andalusie en willen eigenlijk eerst 3 dagen Cordoba en aansluitend drie dagen Sevilla doen, Daarna gaan we voor de rest naar Gaucin we hebben daar een auto dus kunnen alle kanten op. We hebben ook nog het plan om de Caminito del Rey te doen. nu praat je hier over wandelen maar kun je in Cordoba en Sevilla het ook goed doen met de fiets (met gids eventueel) of met de Hop-on-Hop off bus? of gaat het dan te snel

  Reageer
  • Saskia
   16 juli 2017 at 19:59

   Hallo Willem, wat leuk om te horen dat jullie in oktober 5 weken naar Andalusië willen gaan. Met fietsen in Córdoba en Sevilla heb ik zelf geen ervaring, maar via Baja Bikes zijn er wel fietstours te boeken in beide steden, zie https://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-sevilla/ en https://www.bajabikes.eu/nl/cordoba/. Voor zo ver ik weet is er zowel in Sevilla als in Córdoba geen hop-on-hop-off bus. Doordat het oude steden zijn met veel historische gebouwen, zijn de straten erg smal. Veel delen van het oude stadscentrum zijn dan ook niet toegankelijk voor een bus en/of auto. Ik denk dat de fiets een goed alternatief is, maar ik raad jullie ook aan om (een deel van) de steden te voet te verkennen, omdat je zo net iets meer van de sfeervolle steegjes kunt zien. Alvast heel veel plezier in Andalusië. Heerlijk dat jullie 5 weken gaan, geniet ervan!

   Reageer
 • Ragna
  17 februari 2018 at 23:00

  In Cordoba zijn er wel hop-on hop-off bussen. Ben net thuis van een bezoek aan Cordoba
  en heb deze bus genomen.Het was er wel heel koud op de open bus, het was een bewolkte dag.
  Maar in oktober is het nog mooi weer
  Ideaal om een stad te verkennen!

  Reageer
  • Saskia
   21 februari 2018 at 20:13

   Bedankt voor je reactie Ragna! Goed om te weten dat er ook in Cordoba hop-on hop-off bussen zijn. Ik hoop dat je genoten hebt van je bezoek!

   Reageer

Laat een reactie achter