Doen in Córdoba - La Mezquita

Córdoba in één dag: de mooiste route en bezienswaardigheden

Home / Spanje / Córdoba / Córdoba in één dag: de mooiste route en bezienswaardigheden

Córdoba is één van de mooiste steden van Andalusië met zowel Romeinse en Moorse als Christelijke invloeden. Je vindt hier onder andere de indrukwekkende Mezquita moskee-kathedraal, de prachtige tuinen van Alcazar de los Reyes Cristianos en tal van sfeervolle patio’s. Het centrum van Córdoba is vrij compact, waardoor je in één dag gemakkelijk de mooiste bezienswaardigheden van Córdoba kunt zien. Dit maakt Córdoba ook een perfecte bestemming voor een dagtrip vanuit bijvoorbeeld het nabijgelegen Málaga of Sevilla. Vanuit beide steden sta je in minder dan één uur met de trein in hartje Córdoba. Kijk mee naar de mooiste route voor Córdoba in één dag!

De route voor Córdoba in één dag op de kaart

Op onderstaande kaart zie je de mooiste bezienswaardigheden van Córdoba, inclusief een handige wandelroute en stops voor lunch en diner.

Hoe kom je in Córdoba?

Córdoba met het openbaar vervoer

Córdoba is goed te bereiken met een rechtstreekse trein vanuit onder andere de volgende steden:

 • Sevilla naar Córdoba: 3 kwartier met de trein
 • Málaga naar Córdoba: 1 uur met de trein
 • Granada naar Córdoba: 1,5 uur met de trein
 • Madrid naar Córdoba: 1 uur en 3 kwartier met de trein

Omdat de meeste treinen naar Córdoba speciale hogesnelheidstreinen zijn, moet je van tevoren kaartjes reserveren met vaste zitplaatsen. Ik raad je aan om idealiter een aantal dagen vooraf al kaartjes te reserveren, omdat vooral de goedkoopste treinen snel vol zitten. Dit kan gemakkelijk online via Renfe, de officiële website van de Spaanse spoorwegen.

Station in Córdoba

Córdoba met de auto

Ook met de auto is Córdoba goed te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld in Sevilla of Málaga een auto huren en van daaruit naar Córdoba rijden. Voor autohuur in Andalusië raden wij de Nederlandse partij Sunny Cars aan. Via hen ben je altijd all-in verzekerd, waardoor je ter plekke geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten en bij schade ook geen eigen risico betaald. Je auto kun je het beste parkeren in één van de parkeergarages aan de rand van het oude centrum, zoals de Parking Paseo de la Victoria of de Parking Saba Estación de Tren Córdoba, vlakbij het station.

Jardines de la Victoria

Onze route door Córdoba start bij het station van Córdoba. Vanuit het station loop je door de Jardines de la Victoria om in het oude centrum te komen. Dit mooie stadspark is in 1776 aangelegd en voelt als een oase van rust tussen twee drukke wegen in.

Doen in Córdoba - Mercado Victoria

Puerta de Almodóvar & de oude stadsmuren

Als het park breder wordt, kun je linksaf slaan richting de Puerta de Almodóvar en de bijbehorende oude stadsmuren. Deze stadsmuren zijn nog in goede staat en ze worden omringd door vele fonteinen. De Puerta del Almodóvar stamt uit de 14e eeuw en via deze poort stap je het oude centrum van Córdoba binnen.

Córdoba in één dag - Oude stadsmuren Puerta de Almodóvar

La Judería & Synagoge van Córdoba

Je bevindt je nu in La Judería, de Joodse wijk van Córdoba. Dit is de meest sfeervolle en authentieke wijk van de stad. Het is een wirwar van smalle straatjes en steegjes en overal zie je witte huisjes en kleurrijke bloemen. In deze Joodse wijk vind je ook de synagoge van Córdoba. Dit is één van de weinige nog overgebleven synagogen uit de middeleeuwen in Spanje. De synagoge is gratis te bezoeken, dus ik raad je zeker aan om hier even een kijkje te nemen.

La Judería Doen in Córdoba - Synagoge

Patio de los Naranjos

Wandel vervolgens door naar de Puerta del Perdón, een mooie poort die je toegang geeft tot de Patio de los Naranjos. Dit betekent het plein van de sinaasappels en zodra je het plein oploopt zie je gelijk waarom: het staat namelijk vol met sinaasappelbomen en cipressen. Dit sfeervolle monumentale plein vormt tevens de entree naar de Mezquita. Heb je voor je bezoek aan de Mezquita nog wat tijd, wandel dan ook nog even naar de Calleja de las Flores. Vanaf deze straat heb je een mooi uitzicht op de toren van de Mezquita.

Doen in Córdoba - Patio de los NaranjosLa Judería

La Mezquita

La Mezquita is de bekendste bezienswaardigheid van heel Córdoba. Dit bijzondere bouwwerk is een kathedraal en moskee in één. De moskee werd oorspronkelijk gebouwd in de 8e eeuw. Later werd hij omgebouwd tot kathedraal, waardoor je hier een bijzondere mix van Moorse, Islamtische en Christelijke architectuur vindt. De Mezquita staat vooral bekend op haar indrukwekkende rood-witte bogen en haar koepels. Van buiten is de Mezquita al prachtig, maar ik raad je zeker aan om de Mezquita ook van binnen te bezoeken. Als het past in je planning, zou ik zorgen dat je er om 10:00u bent als het gebouw open gaat. Reserveer hiervoor wel op tijd je tickets, want er mogen slechts een beperkt aantal bezoekers per tijdslot naar binnen.

Tip: zijn er geen gewone tickets meer verkrijgbaar? Kies dan voor een georganiseerde rondleiding door de Mezquita. Deze organisaties kopen op voorhand tickets in, waardoor er hier vaak nog wel beschikbaarheid is.

Doen in Córdoba - La Mezquita Doen in Córdoba - La Mezquita Doen in Córdoba - La Mezquita Doen in Córdoba - La Mezquita Doen in Córdoba - La Mezquita

Patios van Córdoba

Wandel na je bezoek aan La Mezquita naar de traditionele wijk San Basilio. Hier vind je een groot aantal prachtige patio’s, waar Córdoba om bekend staat. Deze binnenplaatsen werden in de Romeinse tijd ontworpen, om schaduw te bieden tegen de hete zon in Córdoba. De historische patio’s zijn vaak prachtig versierd en staan vol kleurrijke bloemen en planten. Op Google Maps kun je het beste zoeken op ‘Patios de San Basilio’ en ‘Patios Cordobeses’. Je herkent de patio’s die je kunt bezoeken vanzelf aan de borden met ‘patio visitable’.

Tip: De beste manier om de verborgen patio’s te bewonderen is door deel te nemen aan een patio wandeling, waarbij een lokale gids je in 2 uur tijd meeneemt naar de mooiste patios van de stad.

Doen in Córdoba - Patios van Córdoba Doen in Córdoba - Patios van Córdoba Doen in Córdoba - Patios van Córdoba Doen in Córdoba - Patios van Córdoba

Caballerizas Reales

Houd je van paarden? Wandel dan even langs de Caballerizas Reales, ofwel de koninklijke stallen. Deze oude stallen zijn gratis te bezoeken en je kunt hierbij ook de oude koetsen bewonderen. Een aantal keer per week wordt er ook een show gehouden, waar paardrijden met flamenco wordt gecombineerd.

Doen in Córdoba - Koninklijke stallen

Alcázar de los Reyes Cristianos

Naast de koninklijke stallen ligt Alcázar de los Reyes Cristianos. Dit koninklijk paleis met bijbehorend fort werd gebouwd door de christelijke koningen in de 14e eeuw en tegenwoordig is het toegankelijk voor bezoekers. Het Alcazar heeft prachtige tuinen vol sinaasappelbomen en fonteinen en verschillende mooie patio’s. In de lente, wanneer alle bloemen in bloei staan, zijn de tuinen op zijn mooist. Een leuk weetje: Columbus heeft samen met de koning in dit kasteel zijn plannen om naar Amerika te gaan voorbereid.

Doen in Córdoba - Alcazar de los Reyes Cristianos Doen in Córdoba - Alcazar de los Reyes Cristianos Doen in Córdoba - Alcazar de los Reyes Cristianos

Lunch bij Bodegas Mezquita

Na je bezoek aan Alcázar heb je vast honger gekregen. Voor de lunch raad ik je aan om naar de Bodegas Mezquita te gaan. Zij hebben verschillende vestigingen rondom de Mezquita en op de kaart vind je een groot aanbod tapas en andere typisch Andalusische gerechten. Wij kozen voor Bodegas Mezquita Corregidor met een gezellige binnenplaats. Aanraders zijn onder andere de traditionele salmorejo cordobés (een Andalusische versie op gazpacho), de salmorejo blanco (een witte tegenhanger gemaakt van amandelen), de patatas bravas en de huisgemaakte kroketjes. Ook de verschillende huisgemaakte toetjes smaken heerlijk!

Eten in Córdoba - Bodegas Mezquita (Corregidor) Eten in Córdoba - Bodegas Mezquita (Corregidor) - Salmorejo & patatas bravas Eten in Córdoba - Bodegas Mezquita (Corregidor) - Toetje

Puerta del Puente

Wandel na de lunch naar de Puerta del Puente, wat letterlijk poort van de brug betekent. Vroeger was dit de belangrijkste toegangspoort tot het centrum. Via deze reusachtige poort verlaat je de Joodse wijk van Córdoba en sta je aan het begin van de Puente Romano.

Doen in Córdoba - Puerta del Puente Doen in Córdoba - Puerta del Puente

Puente Romano & Torre de Calahorra

De Puente Romano is de bekendste brug van Córdoba, mede door de karakteristieke vormen van deze brug. Deze Romeinse brug werd gebouwd in de 1e eeuw voor Christus en geeft je een prachtig uitzicht over de Guadalquivir-rivier en de omliggende gebouwen. Aan de zuidkant van de Romeinse brug vind je de Torre de la Calahorra, een verdedigingstoren uit de 12e eeuw, dat nu een museum is. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over de stad. Loop om de poort heen en sla rechtsaf de Avenida Fray Albino op voor het iconische uitzicht over de brug en de stad.

Puente Romano de CórdobaCórdoba in één dag - uitzicht

De mooiste uitzichten op Córdoba

Wandel vervolgens via de Paseo fluvial de la Calahorra onder de brug door. Ook vanaf de andere kant heb je een mooi zicht op de brug, maar dan meer van onderen. Vervolg je weg door het Parque de Miraflores, een grote groene strook langs het water. Wanneer je met kinderen reist is dit een perfecte tussenstop. Je vindt hier namelijk de leukste speeltuin van Córdoba.

Córdoba in één dag - uitzicht op de Puente Romano Córdoba met kinderen - speeltuinPuente Romano de Córdoba Córdoba in één dag - park

Iglesia de San Francisco & Hermandad de la Oración Del Huerto

Wandel na je bezoek aan het park via de Puente de Miraflores terug naar het oude centrum (je kunt vanuit het park gewoon omhoog lopen de brug op vanuit het Miraflores Park in plaats van de gekke extra lus die Google Maps aangeeft). Vanaf hier kun je, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, kiezen om terug te lopen naar het station of om nog wat extra bezienswaardigheden in Córdoba te bekijken.

Kies je ervoor kiest om de route te vervolgen? Wandel dan eerst naar de prachtige Iglesia de San Francisco. Deze barokke kerk stamt nog uit de 13e eeuw en is mooi gelegen tussen de kleurrijke gebouwen. Hier om de hoek ligt de Hermandad de la Oración Del Huerto met haar prachtige bogen. Dit deel van de stad voelt als een oase van rust. We zijn zelfs de enigen op het plein, terwijl het een paar straten verderop vrij druk is.

Doen in CórdobaCórdoba in één dag - Hermandad de la Oración Del Huerto

Plaza de la Corredera

Met die rust is het snel gedaan als je je weg vervolgt naar Plaza de la Corredera, het grootste en gezelligste plein van de stad. De prachtige gallerijen en vele bogen en ramen zijn typisch Spaans. Plaza de la Corredera is de perfecte plek om even uit te rusten van je wandeling met een lekker drankje. Met name in het weekend is het lastig om nog een plekje te vinden, want het lijkt wel alsof de hele stad hier een plaatsje in de zon wil bemachtigen.

Doen in Córdoba - Plaza de la Corredera Doen in Córdoba - Plaza de la Corredera Doen in Córdoba - Plaza de la Corredera

Templo Romano & Plaza de las Tendillas

Vlakbij Plaza de la Corredera vind je de Templo Romano de Córdoba. Dit zijn de ruïnes van een oude Romeinse tempel. Er zijn enkel een aantal zuilen over van de tempel, maar toch geven ze een beetje een beeld van de eeuwenoude tempel die hier vroeger stond. Naast de tempel staat het stadhuis van Córdoba. Vanuit hier wandel je via Plaza de las Tendillas terug naar de Jardines de la Victoria.

Doen in Córdoba - Templo RomanoCórdoba in één dag - Plaza de las Tendillas

Mercado Victoria

In de Jardines de la Victoria ligt de Mercado Victoria. Dit is de grootste food market van Córdoba. Je kunt hier terecht voor een drankje of een volledig diner. Je vindt er van alles: van traditionele Spaanse tapas tot Italiaanse delicatessen en van Argentijnse empanadas tot fantastische Marrokkaanse mezze. In de avond zijn er vaak live optredens en de sfeer is top. Een bezoek aan de Mercaco Victoria is de perfecte afsluiting van jouw dag in Córdoba.

Eten in Córdoba - Mercado Victoria Eten in Córdoba - Bocaito Andalusi - mezze

Córdoba in één dag op de fiets

Als je slechts één dag in Córdoba bent en in korte tijd veel wil zien, is een fietstocht door Córdoba ook echt een aanrader. Córdoba is namelijk heel fietsvriendelijk. Baja Bikes biedt een handige fietstour aan waarbij je in 2 uur de belangrijkste bezienswaardigheden van Córdoba ziet. Je kunt deze fietstour bijvoorbeeld aan het begin van de dag doen, zodat je vast een goed beeld van de stad krijgt en daarna zelf nog terug kunt naar de bezienswaardigheden die je graag wat beter wil bekijken.

Córdoba in één dag - Oude stadsmuren

Dagtrip naar Córdoba vanuit Sevilla of Málaga

Je kunt Córdoba op eigen gelegenheid met de trein of een huurauto bezoeken, maar het is ook een goede optie om te kiezen voor een georganiseerde dagtrip. Bij deze dagtrips zitten entreetickets voor de Mezquita en andere bezienswaardigheden al inbegrepen. Bij een dagtrip vanuit Sevilla bezoek je ook de historische stad Carmona. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

14 reacties op “Córdoba in één dag: de mooiste route en bezienswaardigheden”

 1. Wat een leuke route! Wij gaan met de trein vanuit Sevilla, komen 10 uur aan en gaan 19 uur weer terug. Is de hele route dan te doen, en heb je genoeg tijd om la Mezquita te bezoeken. Als je moet kiezen tussen Mezquita en Alcázar?

  1. Hi Laura, wat leuk dat jullie vanuit Sevilla een dagje naar Córdoba gaan. Twee fantastische steden in één! Van 10u tot 19u kunnen jullie goed de hele route lopen. Mocht het toch niet passen, dan zou ik na de Puente de Miraflores terug lopen naar het station. De Mezquita en Alcázar kun je goed beide doen en dat zijn ook de twee bezienswaardigheden die ik het meeste zou aanraden. Ze liggen ook dichtbij elkaar. Alvast veel plezier gewenst in Sevilla en Córdoba!

 2. Dit staat ook op mijn planning! Ik vind deze blog zooooo goed! Heb m al opgeslagen als favoriet & kort uitgetypt.
  Ik twijfel wel nog, heb 4 nachten die ik wilde verdelen over Sevilla & Cordoba (Granada zou ik als dagtrip houden?).
  Heb ik genoeg met 1 nacht in Cordoba (dus een avond en een dag) en 3 nachten Sevilla, of het toch anders verdelen? Tips zijn zeker welkom 🙂

  O ja, in Cordoba verder ook genoeg lunch tentjes langs deze route?

  Groetjes!

  1. Dankjewel voor je mooie complimenten! Wat gaaf dat je naar Andalusië gaat😍 Hoewel je je prima een paar dagen in Córdoba kunt vermaken, kun je de hoogtepunten van Córdoba goed in één dag zien. Je zou er daardoor zelfs voor kunnen kiezen om alle nachten in Sevilla door te brengen en Córdoba als dagtrip te bezoeken. Met de sneltrein is het slechts drie kwartier en het scheelt een hoop gesleep voor 1 nacht en anders zit je een deel van de tijd weer met je bagage en zonder accommodatie vanwege het late inchecken en vroege uitchecken. Ik denk dus dat 4 nachten Sevilla relaxter is eigenlijk. In Córdoba heb je veel leuke plekken waar je kunt lunchen. Je vindt onze aanraders in dit artikel: https://reisgenie.nl/eten-in-cordoba/. Alvast heel veel plezier gewenst in Andalusië!

 3. Suzanne Wierenga

  Superleuk blog! We zijn nu in Cordoba en hebben veel van jullie tips opgevolgd waaronder het eten bij Bodegas Mezquita. Heerlijke tapas. Reserveren wel aan te raden overigens!

  1. Wat super leuk om te horen dat jullie in Córdoba zijn en iets aan onze tips hebben gehad. Goede tip ook om te reserveren bij Bodegas Mezquita. Het kan er inderdaad best druk worden. Ik denk dat wij net geluk hadden omdat we er vrij vroeg op de avond waren. Fijn dat jullie zo heerlijke gegeten hebben. Nog een hele fijne reis gewenst en bedankt voor je berichtje!

 4. In Cordoba zijn er wel hop-on hop-off bussen. Ben net thuis van een bezoek aan Cordoba
  en heb deze bus genomen.Het was er wel heel koud op de open bus, het was een bewolkte dag.
  Maar in oktober is het nog mooi weer
  Ideaal om een stad te verkennen!

 5. Willem de Groot

  Wat een mooie uitleg en info over Cordoba we gaan in oktober voor 5 weken naar Andalusie en willen eigenlijk eerst 3 dagen Cordoba en aansluitend drie dagen Sevilla doen, Daarna gaan we voor de rest naar Gaucin we hebben daar een auto dus kunnen alle kanten op. We hebben ook nog het plan om de Caminito del Rey te doen. nu praat je hier over wandelen maar kun je in Cordoba en Sevilla het ook goed doen met de fiets (met gids eventueel) of met de Hop-on-Hop off bus? of gaat het dan te snel

  1. Hallo Willem, wat leuk om te horen dat jullie in oktober 5 weken naar Andalusië willen gaan. Met fietsen in Córdoba en Sevilla heb ik zelf geen ervaring, maar via Baja Bikes zijn er wel fietstours te boeken in beide steden, zie https://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-sevilla/ en https://www.bajabikes.eu/nl/cordoba/. Voor zo ver ik weet is er zowel in Sevilla als in Córdoba geen hop-on-hop-off bus. Doordat het oude steden zijn met veel historische gebouwen, zijn de straten erg smal. Veel delen van het oude stadscentrum zijn dan ook niet toegankelijk voor een bus en/of auto. Ik denk dat de fiets een goed alternatief is, maar ik raad jullie ook aan om (een deel van) de steden te voet te verkennen, omdat je zo net iets meer van de sfeervolle steegjes kunt zien. Alvast heel veel plezier in Andalusië. Heerlijk dat jullie 5 weken gaan, geniet ervan!

 6. Gaaf! Ik wil in de zomer roadtrippen naar Andalusië, en we zaten juist aan Cordoba te denken in combo met Sevilla en Malaga! Heb je nog tips voor als je er langer rond trekt? 🙂

  1. Wat ontzettend gaaf dat je gaat roadtrippen door Andalusië. Het is zo mooi daar!! Grappig dat je ook aan Córdoba dacht, want veel mensen slaan die stad (ten onrechte!) over. Wij vinden het echt de moeite waard! Sowieso zijn de steden Cordoba, Sevilla en Malaga alle drie aanraders. In Sevilla zal het in de zomer wel erg warm zijn (ze noemen het niet voor niets ‘de oven van Spanje’), maar ik raad je toch aan om een aantal (toch wel 2 tot 3) dagen voor deze stad uit te trekken, want er is zo veel te zien. Voor wat afkoeling kan je vanuit Sevilla gemakkelijk doorrijden naar Cadiz, een leuk badplaatsje met moorse invloeden. Sla ook zeker de stad Granada niet over en bezoek het Alhambra (wel vooraf kaartjes reserveren, want er zijn een beperkt aantal plaatsen per dag). Andere leuke plaatjes op jullie route zijn Ronda (erg indrukwekkend, omdat het gelegen is op een hoge rots en verbonden door verschillende oude bruggen) en Nerja (voor een prachtig uitzicht vanaf ‘el balcon de Europa’ en voor een bezoek aan de grotten). De kust is vrij toeristisch, dus hou hier rekening mee, maar als je er toch nog een paar dagen strand aan vast wilt plakken, zou ik Benalmadena aanraden vanwege de gezellige haven. Als je langer de tijd hebt, zou je ook nog door kunnen rijden naar Gibraltar. Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar ik heb er positieve verhalen over gehoord en het is iets heel anders dan de rest van Zuid-Spanje, omdat het officieel bij Engeland hoort. Je zou ook nog door kunnen rijden naar de kust van Portugal, vanuit Sevilla is dit niet heel ver meer. Vooral het plaatsje Lagos en het nabijgelegen Ponte da Piedade zijn een aanrader. Ik weet zeker dat je het geweldig gaat hebben in Andalusië!! Mocht je nog vragen hebben of extra tips willen, dan mag je me altijd mailen: saskia@reisgenie.nl. Alvast een fijne reis en veel plezier met de voorpret!

  1. Andalusië is inderdaad echt heel mooi. Wij vinden het ook niet te vergelijken met bijvoorbeeld Noord-Spanje, het lijkt bijna een ander land op sommige plaatsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *