stupa's bij de borobudur

De zonsopkomst vanaf de Borobudur

Home / Indonesië / De zonsopkomst vanaf de Borobudur

De Borobudur was voor mij één van de de belangrijkste redenen om Yogyakarta te bezoeken. Op ongeveer één uur rijden van Yogyakarta vind je dit UNESCO wereldwonder. Het grootste Boeddhistische monument ter wereld stond al enige tijd op mijn bucketlist en eindelijk was het zo ver. Ik hoorde overal dat het beste tijdstip om de Borobudur te bezoeken rond zonsopkomst is, maar de tickets voor de zonsopkomst zijn zelfs voor Europese begrippen best prijzig. Benieuwd of ik het het geld waard vond?

zonsopkomst borobudur 2

Om 4 uur ’s nachts gaat de wekker. De nacht was kort, maar ik ben gelijk klaarwakker. Dit is een moment waar ik al lang naar uitkeek: we gaan eindelijk de Borobudur in het echt zien. Na ongeveer een uurtje rijden komen we aan bij de voet van de tempel. Gewapend met een zaklamp, gaan we in het pikkedonker op pad.

zonsopkomst borobudur 6

We beklimmen de steile trappen naar de top van de Borobudur.

zonsopkomst borobudur 15

Al snel zien we de lucht verkleuren en in de verte zien we de eerste zonnestralen.

zonsopkomst borobudur 3

De Borubudur ligt vlak naast de Merapi, de meest actieve vulkaan van heel Indonesië. Het is een prachtig gezicht om de zon vanachter de vulkaan tevoorschijn te zien komen.

zonsopkomst borobudur 19

Helaas is het wat bewolkt, maar alsnog is het uitzicht overweldigend.

zonsopkomst borobudur 13

Langzaamaan worden de enorme stoepa’s verlicht door de zon.

zonsopkomst borobudur 26

Op de bovenste etages van de Borobudur vind je maar liefst 72 van deze stoepa’s, die gebouwd zijn rondom één grote stoepa die helemaal bovenop de Borobudur staat.

zonsopkomst borobudur 17

In elke stoepa staat een beeld van Boeddha. Wie door de gaten in de stoepa’s de Boeddha kan aanraken, ontvangt volgens het lokale geloof het eeuwige geluk.

zonsopkomst borobudur 12

Wil je nog meer geluk afdwingen? Volgens onze chauffeur brengt het geluk om drie keer met de klok mee de tempel rond te lopen. Je zult dan ook veel locals tegenkomen die hun vaste rondjes rond de tempel aan het lopen zijn. Later hoorden we trouwens dat je eigenlijk zeven rondjes zou moeten lopen, maar gelukkig hadden we al het eeuwige geluk verkregen door de Boeddha aan te raken.

zonsopkomst borobudur 21

Hoewel het bezoeken van de Borobudur bij zonsopkomst steeds populairder wordt, is het nog relatief rustig in verhouding met wat later op de ochtend.

zonsopkomst borobudur 14

Tickets voor de zonsopkomst vanaf de Borobudur zijn alleen te boeken via het Manahora hotel en kosten 380.000 IDR (ongeveer €23). Zeker voor Aziatische begrippen is dit erg duur, maar het is het wat mij betreft helemaal waard.

zonsopkomst borobudur 22

De tempel gaat pas om 7 uur open voor het normale publiek, waardoor het nog enigszins rustig is voor die tijd. De entreetickets zijn vanaf 7 uur wel de helft goedkoper, maar rustig genieten van de tempel is er dan niet meer bij en je mist natuurlijk een van de meest indrukwekkende zonsopkomsten in heel Indonesië.

zonsopkomst borobudur 24

Op de onderste etages van de Borobudur, dwaal je door gangen waar indrukwekkende beeldhouwwerken zijn uitgehakt in de muur.

zonsopkomst borobudur 23

Ik vond het ongelofelijk dat dit enorme monument al in de 8e eeuw is gebouwd.

zonsopkomst borobudur 20

De hele tempel is erg goed onderhouden en is nog vrijwel helemaal in tact.

zonsopkomst borobudur 16

De Borobudur ligt in een enorm groene omgeving en overal waar je kijkt zie je bossen.

zonsopkomst borobudur 4

Dit zorgt voor een geweldige uitzicht, zeker wanneer de zon nog niet helemaal op is en de mist nog rondom de bomen hangt.

zonsopkomst borobudur 27

Van onderaf ziet de Borobudur er zo uit. Toen we in het donker naar boven klommen, konden we het niet zo goed zien, maar wat is dit bouwwerk gigantisch groot.

zonsopkomst borobudur 25

Na wat laatste foto’s verlaten de tempel en lopen we terug naar het Manohara hotel.

zonsopkomst borobudur 28

We lopen langs prachtige groene bomen en tropische planten. Aangekomen bij het Manohara hotel krijgen we nog een kop thee of koffie en een aantal traditionele Indonesische gebakjes.

zonsopkomst borobudur 18

Op de terugweg naar het Manohara hotel worden we constant aangesproken door verkopers die ons voor veel te veel geld een klein replica van de Borobudur willen verkopen. Onze taxichauffeur brengt ons naar de nabijgelegen Candi Mendut. Bij deze tempel kun je precies dezelfde mooie souvenirs kopen voor een fractie van de prijs. Wij betaalden slechts €1 per beeldje van de Borobudur.

zonsopkomst borobudur 8

Pas op de terugweg naar Yogyakarta zien we goed hoe geweldig mooi de omgeving tussen Yoygakarta en de Borobudur is.

zonsopkomst borobudur 289

Overal waar je kijkt, zie je prachtige groene rijstvelden. Als je de tijd hebt, is het absoluut de moeite waard om ook de omgeving rondom de Borobudur te verkennen.

Nog even alle facts op een rijtje

De Borobudur ligt op ongeveer een uurtje rijden van Yogyakarta. De prijs voor een ticket voor de zonsopkomst is 380.000 IDR per persoon (ongeveer €23). Deze tickets zijn alleen te koop bij het Manohara hotel. Naast een entreeticket, krijg je ook een zaklamp te leen, die je na je tocht kunt inleveren voor een gratis souvenir. Ook een kopje koffie of thee en een aantal Indonesische gebakjes zijn inbegrepen. Mocht je voldoende tijd hebben op Java, dan loont het om in het nabijgelegen Manohara hotel te slapen. De kamers zijn vrij prijzig, maar bij een overnachting zit een gratis entreeticket voor de zonsopkomst inbegrepen. De kosten voor een tweepersoonskamer zijn 1.260.000 IDR per nacht, maar als je daar de entreeprijs van 380.000 IDR pers persoon vanaf trekt, betaal je dus slechts 480.000 IDR voor de overnachting (ongeveer €29). Persoonlijk zou ik dit er de volgende keer wel voor over hebben, zeker aangezien de omgeving rondom de Borobudur ook erg indrukwekkend is en zich bijvoorbeeld perfect loont voor een mooie fietstocht. Hoewel het wat aan de prijs is, vond ik de zonsopkomst vanaf de Borobudur zeker een aanrader. De zonsopkomst was erg mooi en de Borobudur zelf is misschien wel de meest indrukwekkende tempel die ik ooit bezocht heb.

Staat het bezoeken van de Borobudur ook op jouw bucketlist? En wat is de mooiste tempel die jij ooit bezocht hebt?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

9 reacties op “De zonsopkomst vanaf de Borobudur”

    1. Wat leuk dat je ook bij de Borobudur bent geweest Marie-Lise! Rond zonsondergang lijkt het me ook een erg mooie plek, goede tip!

  1. Hoi, wij gaan half juni naar Indonesië en willen graag de Borobudur zien tijdens zonsopkomst. Het lijkt erop dat we dan in het Manohara Resort moeten verblijven die is uitverkocht in de periode dat wij er zitten. Kan je ook aan kaarten komen als je niet in dat resort verblijft? En zo ja, zit er dan een max. op het aantal kaarten dat wordt verkocht? Groet, Sharon

    1. Hi Sharon, je hoeft niet in het resort te verblijven om de zonsopkomst te zien hoor. Wij sliepen zelf ook in het centrum van Yogyakarta. Je kunt bij aankomst bij het resort losse kaartjes kopen voor de zonsopkomst. Of er een maximum op zit durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar voor zo ver ik weet niet. Veel plezier gewenst!

  2. Wat leuk om te lezen! Ik heb de zonsopkomst toen vanaf een heuveltop gezien waarbij je uitzicht had op de Borobudur, maar dit is zeker mooier!

  3. De prijs was het inderdaad meer dan waard als ik de foto’s zou zie! Prachtige foto’s. Zeker met die mist, geeft een schitterend effect aan de foto’s.

  4. Ziet er zeker mooi uit en de prijs valt me alles mee! Voor Azië is het waarschijnlijk veel geld maar toen ik de titel las had ik zeker het dubbele verwacht. 😉

  5. Was er 3 jaar geleden, maar helaas niet tijdens zonsondergang. Wist niet dat de tickets voor de zonsondergang duurder waren, maar dat weerhoud mij er niet van deze niet te bezoeken. Volgende keer ga ik zeker terug!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven