Menu
Edinburgh / Schotland

Harry Potter Tour in Edinburgh met Airbnb

Eén van mijn grote guilty pleasures is alles wat met Harry Potter te maken heeft. De boeken heb ik ontelbaar vaak gelezen en een bezoek aan de studio’s in Londen staat nog steeds hoog op mijn wensenlijstje. Zodra ik mijn reis naar Schotland geboekt had, ging ik dan ook meteen op zoek naar een goede Harry Potter tour in Edinburgh, de geboorteplaats van dit karakter. Ik boekte een tour bij Airbnb en dompelde me 2,5 uur lang onder in de wereld van J.K. Rowling.

 

Tour met een goed doel

Het aantal Harry Potter tours dat in Edinburgh wordt aangeboden, is niet op 2 handen te tellen. Uiteindelijk kies ik voor The Ultimate Harry Potter Walking Tour via Airbnb. Met een prijskaartje van €18 voor een tour van 2,5 uur vind ik dit een zeer schappelijke optie. Een tweede pluspunt is dat het geld wat je betaalt naar het goede doel gaat. Maar liefst 100% van dit bedrag gaat naar Child.org, een organisatie die het leven van kinderen in arme landen wil verbeteren. Een mooie manier van doneren wat mij betreft!

 

Verzamelen bij The Balmoral Hotel

Het verzamelpunt van de tour is The Balmoral Hotel, middenin Edinburgh. Als ik aan kom lopen, zie ik een vrolijke dame met een toverstaf staan: kan niet missen, dit moet de gids zijn. Zodra de groep compleet is, begint gids Emma met aanstekelijk enthousiasme te vertellen over het gebouw voor ons. The Balmoral is namelijk het hotel waar J.K. Rowling het laatste boek uit de serie geschreven heeft. Maar liefst 6 maanden lang huurde zij hier een kamer waar zij meer dan 1000 pond per nacht voor betaalde. Nadat het boek afgerond was, is de kamer in exact dezelfde staat gelaten en nu slaap je hier een nachtje voor de zachte prijs van 2000 pond.

Balmoral Hotel in Edinburgh

 

Knockturn Alley / Verdonkeremaansteeg

We wandelen verder en onderweg vertelt Emma honderduit over ‘haar’ stad. Ze geeft tips over winkelgebieden, vertelt over het Schotse weer en wijst constant interessante dingen aan. Heel leuk! De volgende stop die we maken is bij een prachtige, ietwat grauwe straat. Emma vraagt of we kunnen raden op welk deel uit de boeken dit stukje stad gebaseerd is. Het is voor de meesten wel duidelijk dat dit de inspiratie is geweest voor Knockturn Alley, oftewel, de Verdonkeremaansteeg.

Knockturn Alley in Edinburgh

 

Het Writers Museum

We wandelen rustig verder naar het Writers Museum. Op dit moment is er helaas nog niets Harry Potter-gerelateerd te zien, maar het plan is om de handgeschreven manuscripten van het eerste boek hier tentoon te stellen. Bij het Writers Museum krijgen we 15 minuten de tijd om rond te wandelen en eventueel naar het toilet te gaan. In Edinburgh zijn veel musea gratis en ook dit museum kun je zo binnenlopen.

Writers Museum in Edinburgh Writers Museum in Edinburgh

 

Victoria Street oftewel, Diagon Alley

Victoria Street is absoluut één van de mooiste straten van de stad. De gekleurde gevels, de hoge panden en de bijzondere winkels zijn een lust voor het oog. Ik snap dan ook helemaal dat deze straat in de fantasie van J.K. Rowling model heeft gestaan voor Diagon Alley (Wegisweg). Er zijn hier meerdere Harry Potter winkels te vinden en we krijgen ruim de tijd om hier rustig rond te struinen. Ik moet zeggen dat ik weinig met dit soort spulletjes heb, maar als je graag Harry Potter producten koopt, ben je hier absoluut op de juiste plek!

Victoria Street Victoria Street

 

The Elephant House

Waarschijnlijk heeft iedere Harry Potter fan wel eens van The Elephant House gehoord. Dit is hét café waar J.K. Rowling het eerste boek schreef. Ze koos ervoor om de hele dag in het café te zitten, omdat een kopje koffie goedkoper was dan de verwarming thuis de hele dag aan te zetten. Als alleenstaande moeder moest ze echt de eindjes aan elkaar knopen en zo kon ze het allemaal net bolwerken. The Elephant House schijnt een heel goede lunch te serveren, dus ik zou je aanraden om hier buiten de tour om naartoe te gaan. Ook een stuk relaxter dan met een hele groep even binnenstappen voor een paar foto’s.

The Elephant House

 

Greyfriars Kirkyard

Mijn favoriete deel van deze tour is het bezoek aan Greyfriars Kikyard. Niet omdat ik nu zo’n fan ben van kerkhoven, maar wel om het verhaal erachter. J.K. Rowling dwaalde regelmatig door de stad, op zoek naar inspiratie. Het kerkhof was één van haar favoriete plekken en wel om de volgende reden: veel van de overledenen hadden intrigerende namen. Gids Emma wijst ons op het graf van Mcgonagall (Anderling) en Moody (Dwaaloog Dolleman). We lopen door en stuiten ineens op een graf met hekken eromheen. Emma vertelt dat dit het graf is van, jawel, Thomas Riddell (Marten Vilijn). Blijkbaar zijn er mensen die het verschil tussen het echte leven en fictie niet snappen, want dit graf wordt regelmatig gevandaliseerd. Ongelooflijk, maar echt waar. Daarom staan er nu dus hekken omheen.

Graf van Thomas Riddell Greyfriars Kirkyard

 

Meerwaarde van de tour

We maken nog een paar andere kleine stops onderweg waar gids Emma ons nog véél meer vertelt over de wondere wereld van J.K. Rowling. Sowieso vertelt ze tijdens het wandelen honderduit en leer ik veel over de stad zelf. Uiteraard kun je bovenstaande bezienswaardigheden ook zelf bezoeken. Toch zou ik je aanraden om dit onder begeleiding van een ervaren gids te doen. De verhalen en leuke anekdotes zijn een absolute meerwaarde en met 18 euro voor een 2,5 uur durende tour is dit een heel leuke optie voor Harry Potter fans. Meer weten? Je boekt de Harry Potter tour via Airbnb.

Edinburgh

 

Ook naar Edinburgh?

Edinburgh heeft natuurlijk nog veel meer moois te bieden en wat mij betreft is dit de ideale stad voor een lang weekend weg. Zelf kwam ik hier heel gemakkelijk met de boot van DFDS. In de nacht voer ik van IJmuiden naar Newcastle, waarna we met onze eigen auto in 2,5 uur naar Edinburgh reden. Uiteraard kun je ook met het openbaar vervoer of een huurauto vanuit Newcastle naar de Schotse hoofdstad. Ideaal wat mij betreft! Bekijk hier al onze Schotland tips.

 

Ik nam deel aan de Harry Potter tour op uitnodiging van Airbnb.

Geen reacties

    Laat een reactie achter