Menu
België / Gent

Gek op Gent

Ik probeerde een leuke naam voor dit artikel te bedenken en kwam niet verder dan Gek op Gent. Waarom zou je voor een lange titel gaan als je dezelfde boodschap ook in drie woorden kunt vatten? Dus bij deze: ik ben gek op Gent. Vorig jaar bezocht ik deze prachtige Belgische stad voor het eerst en sindsdien droom ik ervan om er naar terug te gaan. Ik heb 7 redenen waarom ik gek ben op Gent die ik graag met je deel!

 

#1 Historie

Als er iets is waar is waarmee je mijn hart kunt veroveren, dan is het historie. Ik vind het heerlijk als een stad geschiedenis ademt, als je ziet dat er veel gebeurd is en als dat in ere gehouden wordt. De Gentse binnenstad is prachtig historisch, met veel oude gebouwen, traditionele interieurs en imposante kerken. Hier kun je echt op ontdekkingsreis door het verleden en dat is één van de redenen waarom ik gek ben op Gent.

vleeshal_gent binnenstad_gent

 

#2 Lekker eten

Vlamingen weten wat lekker eten is! Ook in Gent wordt dit weer dubbel en dwars bewezen. Het eten is er heerlijk. Opvallend is dat ze in Gent echt bezig zijn met ecologisch verantwoord voedsel en dat je er veel biologische en vegetarische zaakjes vindt. Dikke plus wat mij betreft!

 

#3 Gezellige cafés

Niet alleen op het gebied van eten is Gent geweldig, ook voor een drankje ben je hier aan het juiste adres. De stad barst van de gezellige cafeetjes. Soms heel klein en knus, soms heel groot en vol. Je vindt hier ook een aantal leuke bier-cafés waar ze soms wel 350 verschillende biertjes hebben.

kriek

 

#4 Vriendelijke mensen

Gentenaren zijn ontzettend vriendelijke mensen. We waren amper een uurtje in de stad, toen we op een foodtruck festival aangesproken werden door een oudere man. Hij vroeg wat we in Gent deden en gaf ons meteen een aantal leuke tips. Na deze eerste kennismaking met een inwoner van Gent kon het voor mij niet meer stuk. Later bleken de meeste mensen zo vriendelijk en behulpzaam te zijn.

food_truck_festival_gent

 

#5 Originele initiatieven

In Gent houden ze niet van half werk, dat werd ons tijdens ons weekend hier helemaal duidelijk. Waar we in Nederland één keer per jaar een Nationale Straatspeeldag hebben waarbij meestal niet eens duidelijk is waar kinderen veilig op straat kunnen spelen, pakken ze het in Gent heel anders aan. Hier was tijdens ons bezoek de halve wijk waarin wij verbleven (via Airbnb) autovrij gemaakt. En nee, dit was niet voor één dag, maar voor een hele maand. Groene tapijten, picknicktafels en slingers markeerden het buitenspeelgebied. Heel gaaf om te zien.

buitenspelen

 

#6 Mooie musea

Helaas was ik maar één weekend in Gent, waardoor ik alleen het design museum bezocht heb. Dit museum is echt een aanrader voor de kunstliefhebbers onder ons. Bij een volgend bezoek zou ik graag meer musea in Gent bezoeken. Zo zou ik graag het Dr. Guislain Museum zien. Dit is gevestigd in het oudste psychiatrische ziekenhuis van België en de tentoonstelling gaat, inderdaad, over psychiatrie. Ook De School van Toen, over onderwijs in het verleden, en SMAK (moderne kunst) staan hoog op mijn verlanglijstje.

design_museum_gent

 

#7 Goed onderhouden

Dit klinkt een beetje stom, maar ik kan er echt van genieten van als een stad goed onderhouden wordt. Als ik bijvoorbeeld aan Antwerpen denk, zie ik als eerste die grauwe, bijna zwarte gevels voor me. Viezig en niet goed onderhouden. In Gent is daar totaal geen sprake van. Alles is netjes en verzorgd. Dit is voor mij een teken dat het bestuur met liefde voor de stad zorgt.

binnenstad_gent_2

 

Gent is echt een heerlijke stad waar je je makelijk een weekend vermaakt. Zelfs als je niets specifieks wilt ondernemen, kun je er lekker ronddwalen en gewoon genieten van al het moois om je heen. Wil je meer weten over deze stad? Lees dan mijn artikel over Gent in één dag.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

18 Reacties

 • Mariska
  27 januari 2016 at 11:53

  Gent is inderdaad heel mooi en veelzijdig! Goed laten zien 😀

  Reageer
 • Sabine
  27 januari 2016 at 17:06

  Superleuke stad! Ik had er ooit vrienden wonen en was er toen een aantal dagen op bezoek. Vond het er gezellig, mooi en inderdaad heel leuke mensen.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 januari 2016 at 21:10

   Dat is helemaal ideaal! Vaak kunnen bewoners je meenemen naar plaatsjes waar je anders niet snel zou komen. Leuk!

   Reageer
 • Daphne
  28 januari 2016 at 18:33

  Gent is ook echt één van mijn favoriete steden. Feesten pakken ze ook heel goed aan! In de zomer met de Gentse Feesten. Twee weken lang staat de stad op z’n kop.

  Reageer
  • Isabelle
   28 januari 2016 at 20:51

   10 dagen is al meer dan genoeg ?
   maar inderdaad ..een heerlijke stad ?

   Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 januari 2016 at 21:10

   Dit jaar wil ik zeker proberen om een dag of 2 van de Gentse Feesten mee te maken! Dat lijkt me zo geweldig gezellig!

   Reageer
 • peter
  28 januari 2016 at 20:53

  Gent is de (h)eerlijkste stad van België waar ik ooit geweest ben. Idd héél veel historie te zien, te ‘voelen’ en te ‘ruiken’, kortom deze stad ademt historie. Dat Gentenaren zo vriendelijk en gastvrij zij hebben wij ook ervaren. Guislainmuseum is een aanrader, daar niet heel ver vandaan is de Westerbegraafplaats waar o.a. de schrijver Cyriel Buysse en zijn tante, schrijfster Virginie Loveling naast elkaar begraven liggen. Op museumgebied kan ik ook nog Het huis van Alijn aanbevelen evenals hun caféetje van het museetje. Enne, onze ervaring is dat een weekeinde Gent véél te kort is.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 januari 2016 at 21:11

   Wat leuk om te lezen dat je het zo met me eens bent, Peter! En bedankt voor de aanvulling, ik ga je tips zeker onthouden voor een tweede bezoek aan de stad.

   Reageer
  • sylvia
   5 februari 2016 at 09:43

   Als je van Loveling en Gent houdt, moet je haar dagboek over de eerste wereldoorlog in Gent zeker lezen. Het werd in boek uitgegeven en via deze link kan je de volledige versie online lezen:
   http://lib.ugent.be/fulltxt/BIB-G-025872_2005_0001_AC.pdf

   Reageer
 • Rysenaer Leopold
  30 januari 2016 at 14:38

  Als je echt van Gent wil houden, laat die Kriek Max voor wat hij is: zoete brol en niks met Gent te maken. Drink liever een Gruut (blond, bruin, amber of inferno): da’s echt Gents en echt lekker.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   31 januari 2016 at 15:27

   Hahaha, ik weet het! Helaas lust ik écht geen bier zonder fruit erin. Dus ik houd het bij fruitige biertjes ;).

   Reageer
 • Maris
  1 februari 2016 at 12:58

  Gent is helemaal top! Misschien wel het leukste plekje van België als je het mij vraagt.

  Reageer
 • sylvia
  5 februari 2016 at 09:46

  Nog een niet te missen museum is het mooie stadsmuseum STAM waar tot eind maart de erg mooie en interessante tentoonstelling “Het verloren koninkrijk. Willem I en België” loopt. Kan je als Nederlander toch niet missen? http://www.stamgent.be/nl/activiteiten/detail/p/het-verloren-koninkrijk-willem-i-en-belgie

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   7 februari 2016 at 04:09

   Bedankt voor de tip! “Helaas” ben ik tot 17 maart in Azië dus een bezoekje gaat lastig worden. Als nog heel leuk dat je het doorgeeft!

   Reageer
 • Irene Rooijakkers
  31 januari 2018 at 16:11

  Lijkt me erg leuk om een weekend naar toe te gaan! Heb je een accommodatie wat je kunt aanbevelen om te overnachten?
  Groetjes, Irene

  Reageer
  • Kimber
   1 februari 2018 at 10:01

   Hey Irene! Wij hebben toen in een Airbnb overnacht en dat vond ik echt een aanrader. Ik zal thuis even voor je opzoeken welke Airbnb het was.

   Reageer

Laat een reactie achter