Menu
Antwerpen / België / Brugge / Gent / Hasselt / Leuven / Mechelen

De leukste steden van België op een rij

Ondanks dat ik op slechts 10 minuten rijden van de Belgische grens woon, had ik tot vorig jaar nog maar bar weinig van onze zuiderburen gezien. Ik reed regelmatig naar de Belgische bossen en ook het fijne Antwerpen bezocht ik een paar keer per jaar. Buiten een uitstapje van één dag naar Brussel, hield het daar wel bij op. Zo zonde, aangezien de steden in België zo leuk zijn! Gelukkig heb ik sinds vorig jaar een flinke inhaalslag gemaakt en daarom zet ik nu de leukste steden van België voor je op een rijtje.

 

Gent

Mijn onbetwiste favoriet in het rijtje van leuke steden in België is Gent. Wat een heerlijke stad vol leven en gezelligheid. Gent ademt geschiedenis en cultuur, maar zonder dat het stoffig of saai wordt. De binnenstad is heerlijk compact en eigenlijk moet je hier vooral naartoe gaan om lekker rond te dwalen. Gent is een walhalla voor vegetariërs en sapjes-liefhebbers: werkelijk overal kun je hier gezond eten en veel zaakjes verkopen enkel biologische maaltijden. Daar kan menig stad in Nederland nog wat van leren! Verder is er natuurlijk ook veel cultuur te snuiven. Zo hangt in de St. Baafskathedraal ‘Het Lam Gods’, het bekendste werk van de gebroeders Van Eyk. Daarnaast vind ik het designmuseum een absolute aanrader. Meer weten? Hier lees je al mijn tips voor Gent.

Binnenstad van GentGent

Antwerpen

Gent wordt op de voet gevolgd door Antwerpen. Deze stad is vanaf mijn woonplaats slechts 45 minuten rijden en ik ben dan ook sneller in Antwerpen dan in bijvoorbeeld Amsterdam. Als kind ging ik een paar keer per jaar naar Kinepolis, een megabioscoop net buiten het centrum van de stad. Vaak wandelden we van te voren nog even door het buitengebied van de hoofdstraten, waardoor we de gekste winkeltjes ontdekten. Tegenwoordig bezoek ik Antwerpen ook nog regelmatig en het voelt elke keer echt alsof ik even op vakantie ben. Antwerpen is wat rauwer dan Gent, maar juist daarom ook heel fijn. Wat mij betreft is dit België op zijn best: een beetje gek, een beetje anders, maar o zo oprecht en puur. Lees hier mijn tips voor Antwerpen.

AntwerpenDaktuin bij PAKT in Antwerpen

Leuven

Een vriend van ons woont al zo’n 5 jaar in Leuven en tot mijn schaamte hebben we hem vorig jaar pas voor het eerst opgezocht. Zo jammer dat het zo lang duurde, want met Leuven was het toch wel een beetje liefde op het eerste gezicht. Deze studentenstad bruist van de gezelligheid. Doordeweeks is het er heel druk, terwijl het weekend juist lekker rustig is. Veel studenten gaan in het weekend naar huis en Leuven komt even tot rust. Je vindt hier meerdere biercafés en betaalbare restaurantjes waar je de hele avond lekker kunt eten en borrelen. Leuven heeft niet gek veel bezienswaardigheden en eigenlijk vond ik dat wel fijn. Hier kom je echt om te genieten van het goede, Belgische leven. Lees hier al onze tips voor Leuven.

Groot Begijnhof in Leuven

The Capital in Leuven

Brugge

Toen ik Brugge voor het eerst bezocht vond ik het een prachtige stad. Het oude centrum, de enorme hoeveelheid musea en imposante gebouwen, het maakte allemaal even veel indruk. Ik bezocht de stad voor het eerst in maart en toen viel het aantal toeristen me enorm mee. Mijn tweede bezoek vond een paar jaar later in de zomer plaats en helaas kon je toen over de koppen lopen. Als je in de zomer een stedentrip van een paar dagen naar Brugge maakt zou ik je dan ook zeker aanraden om een dagje de stad uit te gaan. Zo deed ik een dagtour in een vintage Fiat 500 wat werkelijk een geweldige ervaring was. Ga je een weekend naar Brugge? Dan laat ik je in dit artikel zien wat je niet mag missen.

BruggeGracht in Brugge Varen in Brugge

Mechelen

De Belgische stad die ik het meest recent bezocht heb, is Mechelen. Ik was hier voor twee dagen op een persreis met het thema ‘Bier in vrouwenhanden’. Hierdoor bezocht ik voornamelijk plaatsen die iets met bier of bierbrouwen te maken hebben. Naast dat dit super interessant is en ik het elke bierliefhebber aanraadt om een dergelijke biertocht door de stad te maken, vond ik ook de binnenstad van Mechelen heel leuk. Mechelen is de afgelopen 10 jaar flink onder handen genomen en is van een grauwe stad met een slecht imago opgekrabbeld tot een gezellige winkelstad vol leuke plekjes.

Kade in MechelenHuis in Mechelen

Hasselt

Misschien wat onverwachts in dit rijtje maar Hasselt is een verrassend leuke stad voor een weekend weg. Minder bekend, maar juist daarom misschien wel zo tof. Hasselt draagt de mooie bijnaam ‘Stad van de Smaak’, iets waar ik meteen al heel enthousiast van wordt. Tijdens mijn weekend hier snapte ik helemaal waar deze naam vandaan komt. Ik heb werkelijk gesmuld van al het lekkere eten hier! In dit artikel vertel ik je alles over mijn 7 favoriete zaakjes. Het is een aanrader om op een mooie dag een fiets te huren in Hasselt en op eigen gelegenheid ook de omgeving te verkennen. Die is namelijk hartstikke mooi. Vooral Limburg Lavendel is de moeite waard om naartoe te fietsen: je hebt even het gevoel dat je in Frankrijk staat. Lees hier al mijn tips voor Hasselt.

Hasselt Hasselt

Brussel

Zo’n 6 jaar geleden bezocht ik op een druilerige zomerdag de hoofdstad van België. Het regende pijpenstelen en we hebben geen seconde de zon gezien. Hierdoor heb ik een wat deprimerend beeld van Brussel in mijn hoofd en ik denk niet dat dat terecht is. Ik heb genoeg verhalen gehoord en gelezen over de verborgen schatten van deze stad en ik wil Brussel dan ook heel graag een tweede kans geven. Dit is dus één van de steden die ik graag binnen nu en een jaar wil bezoeken, zodat ik een wat betere mening over de stad kan vormen.

België is een heerlijk land met een aantal prachtige steden. Ik vind de Belgische gastvrijheid, de gezelligheid en de mooie binnensteden geweldig en ik vermoed dat ik voor het einde van dit jaar wel weer een bezoekje zal brengen aan één van bovenstaande steden. Wil jij graag een hotel boeken in deze steden? Bekijk dan de mooiste accommodaties in België.

22 Reacties

 • Shirley
  17 augustus 2016 at 08:08

  Ik ben allang niet meer objectief. Mijn vriend woont in Leuven, waardoor ik daar inmiddels heel vaak terugkom. Daardoor staat Leuven voor mij sowieso op één.

  Reageer
 • Diana | Stripe Away
  17 augustus 2016 at 08:15

  Wat leuk om te lezen van Antwerpen. Ik ging vroeger ook altijd naar Kinepolis omdat dat dichterbij was. Ook nu ben ik nog steeds sneller in Antwerpen dan in Amsterdam. Gek is dat ik alle steden ooit in keer heb gezien in mijn jeugd maar er niet veel meer van herinner. Dus hoog tijd om ze is te gaan bezoeken.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   18 augustus 2016 at 07:38

   Leuk zeg! Kinepolis was echt een dagje uit he? Fijne tijden :). En wat betreft de andere steden, zeker weer eens terug gaan, België is echt hartstikke leuk!

   Reageer
 • Sabine
  17 augustus 2016 at 13:32

  Oei wat ken ik weinig van mijn oude zuiderburen… Ziet er allemaal zo mooi uit!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   18 augustus 2016 at 07:39

   Het wordt voor jou wat lastiger om zomaar even naar België te gaan nu he? 😉 Wie weet, in de toekomst!

   Reageer
 • Tikva
  17 augustus 2016 at 20:31

  Ik raad je Mons aan als leuke bestemming!

  Reageer
 • RijkZandstra
  17 maart 2017 at 01:19

  Ik woon in Breda en kom heel vaak in België, voor mij om de hoek.
  Ik ben veel in Antwerpen, Mechelen, Gent en Brugge geweest. In 2015 heb ik voor het eerst Leuven bezocht en onlangs ben ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens in Brussel geweest. Een aanrader, dus zeker nog een keer teruggaan op een zonnige dag!
  Ook mooi zijn Doornik (Tournai in Wallonïe) en Kortrijk. Lille/Rijsel is nét Frankrijk, maar is een mooie mix tussen Frans en Vlaams. Zeker de moeite waard!
  En oh ja: vergeet Lier niet! (iets ten oosten van Antwerpen).
  Ik ben dol op de vele belforts en begijnhoven. En het bier natuurlijk!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   17 maart 2017 at 09:01

   Wat leuk om te lezen zeg! Ik ben inderdaad ook eens in Lille geweest, een heerlijk plaatsje. Dank voor de tips, ik ga ze zeker onthouden want ik ben nog lang niet uitgekeken in België!

   Reageer
 • Andi
  23 maart 2017 at 12:20

  In je artikel beschrijf je de bekendste steden heel goed. Maar als je gewoon enkele dagen wil genieten van de Belgische gastronomie, vriendelijke mensen en mooie gezellige steden zou ik zeker deze steden aanraden:
  -Diest. Dé onbekende parel van Belgie. Klein stadje maar heeft een schat aan UNESCO erfgoed. Heel mooi Begijnhof (vergelijkbaar met Leuven), alleen komen hier nog geen toeristen. Grote markt is gezellig en vele kleine cafeetjes en boetiekjes (geen grote winkelketens) in de winkelstraten. Van hieruit is 25min per trein naar Leuven.

  – Lier is ook heel gezellig, riviertje dat door de stad loopt.
  – Kortrijk en Hasselt zijn provinciesteden die veel aan opwaardering van hun stadskern hebben gedaan. Veel gastronomie, leuke vibes, regelmatig leuke evenementen (vb theater op de markt in Hasselt, mid august)
  -Bergen/Mons was culturele hoofdstad in het verleden en heeft een leuk/tof centrum met best wel wat leuke activiteiten (musea/dierentuin) in de nabije omgeving

  Verder: Brussel kan heel grauw zijn, maar het is oh zo een interessante stad, met heel veel diversiteit in mensen, talen, gebouwen, evenementen. Een echte afspiegeling van onze maatschappij.

  Reageer
  • Kimber
   25 maart 2017 at 16:37

   Hoi Andi,
   Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik ga je tips zeker bewaren en proberen om dit jaar ook de kleine plaatsjes eens aan te doen. Voor nu vertrek ik komend weekend wel eerst nog naar Leuven ;).

   Reageer
 • Madrid tips
  12 augustus 2017 at 11:54

  Combineer een uitstap naar Brussel dan ook direct met de Kerstmarkt in Brussel. Naar mijn bescheiden mening toch wel de moeite waard. En kies ook meteen een zonnige dag uit. Veel steden verliezen hun charme bij druilerig weer.

  Reageer
  • Kimber
   13 augustus 2017 at 08:45

   Dat kan ik me goed voorstellen. Ik heb zelf de kerstmarkt nooit bezocht, maar het lijkt me leuk om dat nog eens te doen. Helaas heb je het weer niet altijd in de hand, maar uiteraard heeft een zonnige dag altijd de voorkeur over regen ;).

   Reageer
 • Midweeks
  4 oktober 2017 at 12:36

  Erg leuke en vooral gezellige steden op een rijtje. Stuk voor stuk aanraders. Wij delen dit artikel ook met liefde met onze gasten.

  Reageer
  • Kimber
   4 oktober 2017 at 14:13

   Bedankt voor de leuke reactie! Altijd fijn om te horen 🙂

   Reageer
 • Claudia
  20 september 2019 at 09:11

  Na Antwerpen, Brussel en Gent gaan we morgen voor het eerst naar Mechelen toe.
  Ben benieuwd!
  Groetjes Claudia

  Reageer
  • Saskia
   4 oktober 2019 at 08:39

   Wat leuk dat jullie naar Mechelen zijn geweest Claudia! Wat vond je van de stad?

   Reageer
 • George
  9 november 2019 at 08:21

  Namen of Namur is ook zeker het bezoeken waard. Leuke binnen stad met een fort hooggelegen langs het water.

  Reageer
  • Kimber
   12 november 2019 at 10:16

   Hoi George,
   Namen staat inderdaad zeker nog op mijn lijstje. Daar hoor ik veel goede verhalen over!

   Reageer
 • Sevil
  17 juni 2020 at 07:51

  Dag Kimber! Super leuk om jouw reis ervaringen te lezen in België:)
  Binnenkort wil ik een reis plannen met vriendinnen naar een stad in België, maar weet nog niet zo goed waar.. Ik zoek een plaats waar we een beetje van de natuur en historie kunnen genieten, en daarnaast ook lekker kunnen eten en drinken in de avond.. weet jij een leuke plek voor ons?

  Reageer
  • Kimber
   18 juni 2020 at 09:08

   Hoi Sevil, wat leuk dat jullie richting België willen! In Brugge deed ik een super gave tour door het achterland. Dit is niet echt natuur, maar brengt je wel naar dorpjes en plekken waar je anders niet gemakkelijk komt: https://reisgenie.nl/touren-met-een-vintage-fiat-500-in-brugge-en-het-brugse-ommeland/. De tour duurt een dag en je start en eindigt in Burgge, waar het natuurlijk barst van de historie en gezellige restaurants. Als je het niet erg vindt om wat verder te rijden zou je kunnen kijken naar de dorpjes in de Ardennen. Namen ligt niet ver van de Ardennen af en is wel een wat grotere stad met veel cultuur en restaurants. Alvast veel plezier gewenst!

   Reageer

Laat een reactie achter