Wat te doen in Gent

Wat te doen in Gent: 15 tips en bezienswaardigheden

Home / België / Gent / Wat te doen in Gent: 15 tips en bezienswaardigheden

#1 Varen over de Leie

Eén van de leukste dingen om te doen in Gent is het maken van een boottocht over de Leie. De Leie is een rivier die dwars door het historische centrum loopt en vanaf het water heb je dan ook prachtig zicht op de binnenstad. Je kijkt werkelijk je ogen uit naar alle mooie bouwwerken op de kade en je gids vertelt onderweg honderduit over alles wat je ziet. Heel interessant en een leuke kennismaking met de stad!

Varen in Gent Varen in Gent

#2 Wandelen over de Graslei en de Korenlei

Als je gaat varen door Gent zie je links en rechts van de je de Graslei en de Korenlei. Beide kades zijn historisch gezien belangrijk voor Gent. Hier bevonden zich tijdens de Gouden Eeuw pakhuizen en kwamen schepen de stad binnen. De oude gebouwen zijn heel goed bewaard gebleven en het voelt echt alsof je terug in de middeleeuwen bent. Grappig feit: veel van deze gebouwen zijn aan het begin van de 20e eeuw volledig gerenoveerd of zelfs vernieuwd. In 1913 vond namelijk de World Expo in Gent plaats en de gemeente wilde dat de binnenstad er daarom piekfijn uitzag. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de Graslei en de Korenlei er nu meer middeleeuws uitzien dan in de middeleeuwen zelf.

Graslei Graslei

#3 Moderne kunst bewonderen in het Design Museum

Het Design Museum in Gent is één van de leukste moderne kunstmusea die ik ooit bezocht heb. Dit museum is namelijk gevestigd in een eeuwenoud pand en moderne stukken staan opgesteld in oude, volledig gelambriseerde kamers. Dit zorgt voor een bijzonder vervreemdend effect. Daarnaast zijn er op de bovenste verdiepingen een aantal prachtige, lichte ruimtes vol moderne stukken te vinden. Heel leuk om doorheen te wandelen. Edit: het museum is tot 2025 gesloten wegens een verbouwing. Check de website voor de stand van zaken. 

Design Museum Gent Design Museum Gent

#4 Dwalen door het O.L.V. Begijnhof ter Hoyen

Ik vind Begijnhofjes altijd zo mooi en was dan ook blij verrast toen ik ontdekte dat er maar liefst drie in Gent zijn. Ik koos ervoor om het O.L.V. Begijnhof ter Hoyen te bezoeken, omdat deze het grootst is. Het Begijnhof stamt uit de dertiende eeuw en de huisjes zijn echt heel goed bewaard gebleven. Ondertussen wonen er geen begijntjes meer, maar alsnog is het een heerlijk rustige plek in het stadse Gent. Leuk om lekker doorheen te wandelen!

Begijnhof in Gent Begijnhof in Gent

#5 Terug naar de middeleeuwen in Gravensteen

In het hart van Gent ligt de vesting Gravensteen. Deze middeleeuwse burcht, gebouwd in de twaalfde eeuw, is de enige met een nog volledig in tact zijnde verdedigingssysteem in heel Vlaanderen. In de burcht is in ‘het kabinet van de beul’ een selectie middeleeuwse folterwerktuigen te zien. Daarnaast kun je een ronde lopen over de muren en een collectie gerechtsvoorwerpen bewonderen. In de achttiende eeuw is het gebouw particulier bezit geworden. Het werd een katoenspinnerij en 50 arbeidersgezinnen namen hier hun intrek.  Daarna is het volledig in verval geraakt tot het, net als de rest van de binnenstad, opgeknapt werd voor de Wereld Expo. Een bouwwerk met een imposante geschiedenis en zonder twijfel één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Gent.

Gravensteen in Gent
Gravensteen in Gent
Gravensteen

#6 Van het uitzicht genieten vanuit de Belforttoren

De Belforttoren is één van de drie grote torens in de binnenstad van Gent. Deze bezienswaardigheid kan je echt niet over het hoofd zien en het beklimmen van de Belforttoren is ook echt iets wat je moet doen in Gent. Het eerste deel van de klim is via een trap. Daarna kom je in een kamer waar je zelf kunt kiezen of je met de trap verder gaat of de lift pakt. Zelf ben ik na een lange dag lopen lekker in de lift gestapt en die brengt je tot de verdieping onder het uitzichtpunt. Ideaal! Het uitzichtpunt in de Belforttoren loopt rondom zodat je de stad van alle kanten kan bewonderen. Let wel, het is boven ontzettend smal. Dit betekent dat je mensen niet kunt passeren en dat het dus afhankelijk is van de bezoekers voor je hoe lang je boven staat.

Het Belfort is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00u. Je kunt kaartjes aan het loket kopen, of deze vooraf bestellen. 

Belforttoren in Gent Belforttoren in Gent

#7 Je vergapen aan Het Lam Gods in de Sint Baafskathedraal

Zonder twijfel de bekendste bezienswaardigheid in Gent is het schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Dit schilderij schijnt het meest gestolen (en teruggevonden!) schilderij ter wereld te zijn en wordt gezien als één van de belangrijkste werken uit de kunstgeschiedenis. Het Lam Gods wordt omgeven door andere schilderijen en daarvan is er eentje, De Rechtvaardige Rechters, nog steeds spoorloos na een diefstal. Hiervan zie je dus een reproductie. Als je Het Lam Gods in de Sint Baafskathedraal wilt bewonderen kun je hier online tickets voor kopen. Ook is het mogelijk om deze tickets in de kerk zelf bij het bezoekerscentrum aan te schaffen. Je kunt kiezen voor alleen een bezoek aan het schilderij of dit aanvullen met een augumented reality tour.

#8 De Sint Pietersabdij bewonderen

De Sint Pietersabdij ligt een stukje buiten het centrum van de stad, maar is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Zelf verbleef ik ten zuiden van het centrum en wandelde ik er in een kwartiertje naartoe. De abdij stamt uit de zevende eeuw en niet alleen de naam doet aan Rome denken. Ook de gevel en de basiliek vertonen veel overeenkomsten met kerken in de Italiaanse hoofdstad. De abdij en de kerk zijn gratis te bezoeken en ik vond vooral de abdijtuin met wijngaard heel mooi. Wil je het gebouw verder ontdekken dan kun je tegen betaling ook andere ruimtes betreden. De audioguide die je meekrijgt vond ik echt heel onhandig. Een groot, ouderwets blok met maar liefst 17 schooltv-achtige video’s over de abdij. Tenzij je echt alles wilt weten van de abdij zou ik je aanraden om niet de audioroute te doen, maar gewoon zelf op onderzoek uit te gaan.

sint pieterabdij gent sint pieterabdij gent sint pieterabdij gent

#9 Shoppen in de Serpentstraat en op Nederkouter

In Gent kunt je hartstikke goed shoppen. Alle grote winkelketens bevinden zich aan de Veldstraat, mocht je willen winkelen bij de Zara, H&M of Primark. Wie liever speciaalzaakjes en kleine winkels opzoekt, doet er goed aan om richting de Serpentstraat te wandelen. Hier vind je mooie designwinkels met unieke producten. De Nederkouter is een vrij drukke straat waar je ook best wat leuke, unieke winkels vindt. Daarnaast heb je hier heel veel keuze uit originele horecazaken.

Serpentstraat

#10 Bier proeven bij bierbrouwerij Gruut

Gek op speciaalbiertjes? Sla dan een bezoekje aan bierbrouwerij Gruut niet over. Sinds 2009 worden hier 5 verschillende speciaalbiertjes gebrouwen, namelijk Gentse Gruut Wit, Gentse Gruut Blond, Gentse Gruut Amber, Gentse Gruut Bruin en Gentse Gruut Inferno. Daarnaast verschijnt er elke paar maanden een limited edition biertje. Je kunt binnenlopen voor een glas bier, maar leuker is het om een proeverij te doen. Kies voor 3, 4, 5 of 6 biertjes om te proeven en geniet van de zon op het terras of van de sfeer in het bruin café.

Gents Gruut Gents Gruut

#11 Dwalen door het Dr. Guislain Museum

Als je van originele musea houdt, is een bezoek brengen aan het Dr. Guislain Museum iets wat je echt moet doen in Gent. Het museum is gevestigd in een oud psychiatrisch ziekenhuis, opgericht door Dr. Guislan. Dit was het eerste psychiatrische ziekenhuis van Vlaanderen waar ervoor werd gezorgd dat patiënten veel naar buiten konden en in een mooie, inspirerende omgeving verbleven. Niet zo zeer genezing, maar vooral ook comfort waren belangrijk. Op dit moment is er naast het museum nog steeds een psychiatrische instelling gevestigd. 

Het museum zelf zet echt aan tot nadenken: welke plek hebben mensen met een psychische aandoening in de maatschappij? Hoe moeten we hiermee omgaan? Wat kunnen we leren? Heel interessant en het feit dat er ook daadwerkelijk mensen hier gewoond hebben, maakt dat de verhalen echt gaan leven.

Dr. Guislain Museum in Gent Dr. Guislain Museum in GentDr. Guislain Museum

#12 Street art spotten

Overal in Gent is mooie street art te vinden. Er is zelfs een hele street art tour uitgezet die je zelfstandig kunt lopen. Je kunt de Sorry not Sorry street art kaart op verschillende punten in de stad afhalen. Liever digitaal? Download hier de kaart met mooie street art in Gent.

Street art in Gent

#13 Gentse Neus proeven

Ben je in Gent, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om een Gentse Neus te proeven. Een Gentse Neus, ook wel een Cuberon genoemd, is een vrij groot snoepje gemaakt van suiker en Arabische gom. De traditionele smaak is framboos, al zijn ze tegenwoordig neuzen in allerlei smaken te verkrijgen. In Gent koop je Cuberons bij een kraampje op de Groentemarkt. Hier zit nog wel een bijzonder verhaal aan: tot een paar jaar geleden stonden er twee Cuberon-kramen op de Groentemarkt. Beide verkopers waren echter zo jaloers op elkaars klandizie dat ze meerdere keren met elkaar op de vuist  zijn gegaan. In Gent werd ook wel gesproken van de ‘Neuzekesoorlog’. Uiteindelijk heeft de burgemeester besloten dat één van de twee kramen moest vertrekken van de Groentemarkt, dus tegenwoordig staat er nog maar een verkoper. Wat een gedoe om snoepjes!

Gentse Neus

#14 Op de fiets Gent verkennen

Ga je maar kort naar Gent dan is het leuk om op de fiets te stappen en hier een fietstour te doen. Samen met een ervaren gids fiets je in drie uur tijd langs alle bezienswaardigheden van de stad. Hij of zij kan je daarnaast ook nog extra tips voor bezienswaardigheden in Gent en leuke restaurants in Gent geven. Ik raad je daarom aan om een fietstocht te plannen aan het begin van je trip naar Gent. Zelf maken wij altijd fietstochten met Baja Bikes en dat is altijd een heel leuke, positieve ervaring.

#15 Wandeling met gids

Ben je niet zo van het fietsen en ga je liever te voet op pad? Dan is een wandeling met gids ook een leuke optie. In feite ziet dit er hetzelfde uit als een fietstour alleen verken je de stad dus wandelend. Voor aanvang van de tour neemt de gids contact met je op om samen te kijken naar jullie wensen. Vervolgens maakt hij of zij er een tour op maat van, zodat je zeker weet dat je alleen dingen gaat zien die jou interesseren.

wat te doen in Gent

Tip: Gent CityCard

Zeker als je langer dan één dag naar Gent gaat is het een aanrader om de Gent CityCard te kopen. Voor een kaart die twee dagen geldig is betaal je €42. Voor een kaart die je 72 uur mag gebruiken, betaal je €48. Met de Gent CityCard krijg je gratis toegang tot alle bezienswaardigheden, musea en monumenten in Gent. De prijs heb je er zo uit, aangezien veel entreeprijzen rond de €10 liggen.

Gent CityCard

Lekker eten en drinken in Gent

In Gent barst het van de leuke restaurants en bars. Er zijn dan ook genoeg plekken waar je lekker kunt eten en drinken.

Beiruti in Gent

Verblijf in het Yalo Urban Boutique Hotel

Het Yalo Urban Boutique Hotel openende haar deuren in oktober 2021 en is dus heerlijk modern en nieuw. Alleen de entree al zorgde ervoor dat mijn mond open viel: wat een indrukwekkend ontvangst! Ook van binnen is Yalo groots te noemen. Het restaurant en de bar zitten in een enorme ruimte met glazen dak vol planten en sfeervolle zitjes. Het verraste me niet dat het ’s avonds helemaal vol zat. Qua kamers heb je bij Yalo verschillende opties, variërend van de not-so-standard-room tot een penthouse met terras. Vanaf het Yalo Hotel wandel je in 10 minuten de binnenstad in en in de buurt zijn meer dan genoeg leuke restaurants te vinden. Aanrader dus!

Yalo HotelYalo Hotel

Andere tips voor accommodaties in Gent

Ghent River Hotel

Hotel

Ghent River Hotel

Prachtig gelegen hotel met dakterras in hartje Gent.

Appartement

City Center Appartments

Ruim, sfeervol appartement in het centrum.

Historisch design hotel

1898 The Post

Historisch boetiekhotel vol prachtige details.

Aanbiedingen stedentrip Gent

Via Voordeeluitjes.nl boek je voordelige arrangementen en hotelaanbiedingen in Gent. Voordeeluitjes.nl selecteert altijd de scherpste aanbiedingen, waardoor je met mooie kortingen een weekend in Gent verblijft.

Hoe kom je in Gent?

Gent is heel gemakkelijk te bereiken per trein met NS International. Je stapt op bij een station bij jou in de buurt en reist met een overstap op Antwerpen Berchem, een klein station net na Antwerpen Centraal, door naar Gent. Vanuit mijn woonplaats Tilburg was ik er in 2 uur. Ideaal wat mij betreft! 

Er is meer dan genoeg te zien en te doen in Gent voor tijdens je stedentrip. Met deze tips heb je in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden te pakken en krijg je een heel goed beeld van deze stad. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “Wat te doen in Gent: 15 tips en bezienswaardigheden”

  1. Gent is een stad vol charme en heeft voor iedereen wel iets te bieden. Van boottochten op de Leie tot wandelingen langs historische kades als de Graslei en Korenlei, de stad zit boordevol activiteiten. Moderne kunstliefhebbers kunnen genieten van het Design Museum, terwijl geschiedenisfanaten de middeleeuwse sfeer van Gravensteen kunnen ervaren. Daarnaast zijn er opties zoals het bewonderen van Het Lam Gods in de Sint Baafskathedraal, street art tours en verkenningstochten per fiets of met een lokale gids.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven