Eten en drinken in Luxemburg: tips voor de leukste restaurants en speciaalzaken
Home / Luxemburg / Eten en drinken in Luxemburg: tips voor de leukste restaurants en speciaalzaken
Wist je dat Luxemburg een fantastische bestemming is voor wie van lekker eten en drinken houdt? In dit kleine land zitten maar liefst 9 restaurants met minstens één Michelinster. Daarnaast vind je er talloze fijne speciaalzaken en lokale, kleinschalige producenten. Als je uiteten gaat in Luxemburg, is de kans groot dat je voornamelijk producten uit de regio geserveerd krijgt. Ik deel graag mijn tips voor lekker eten en drinken in Luxemburg én Luxemburg Stad met je. Daarnaast tip ik een aantal mooie speciaalzaken. Kijk maar mee!
Inhoudsopgave
Bazaar
Ik ben nu twee keer in Luxemburg Stad geweest en beide keren ben ik gaan eten bij Bazaar, een restaurant met voornamelijk gerechten uit het Midden-Oosten op de kaart. Qua inrichting kun je Bazaar het best omschrijven als Midden-Oosters chique en qua eten zijn het moderne gerechten met lekker veel kruiden en smaken. Ik genoot tijdens beide bezoeken van de mezze toren. Dit zijn drie lagen vol lekkere hapjes. Denk aan verschillende dips, falafel, platbrood en gekruide drumsticks. Dit, in combinatie met eventueel nog een hoofdgerecht om te delen of een dessert, is eigenlijk al voldoende voor twee personen. Ik ging voor de mega machtige, maar ook mega lekkere profiteroles na. Aanrader!
Het leukste terras van Luxemburg Stad is zonder twijfel De Gudde Weather. Gudden Wëllen is eigenlijk een theater/poppodium. Echter wordt deze functie in de zomer uitgebreid en bij mooi weer kun je op een gezellig pop-up terras plaatsnemen. Het terras is prachtig gelegen met een gaaf uitzicht over Grund, het lager gelegen deel van Luxemburg Stad. Op de kaart staan biertjes, wijntjes, cocktails en diverse non-alcoholische dranken. Bestel wat lekkers en geniet van het prachtige uitzicht en de gezellige sfeer. Je moet wel een beetje geluk hebben: Gudde Weather is ontzettend populair en er staat regelmatig een rij voor het terras. Zit Gudde Weather vol? Dan zijn wijnbar Dipso en Konrad Café aanraders!
Aan hetzelfde plein als waar Bazaar is gevestigd, zit ook Kaempff Kohler. Deze zaak is al 100 jaar een begrip in Luxemburg Stad. Kaempff Kohler bestaat uit twee delen: ten eerste een luxe traiteur met delicatessenzaak, kaaszaak en patisserie en ten tweede een restaurant. Uiteraard gebruiken ze bij het restaurant veel producten uit eigen zaak. Wij genoten hier op een warme dag van een salade met tempura-geitenkaas en een Ceasar salade. Beide goed van smaak en lekker gevuld.
Wie Luxemburg Stad in de winter bezoekt, mag Chocolate House Nathalie Bonn niet overslaan. De naam zegt het natuurlijk al: hier staat alles in het teken van chocolade. Je hebt talloze opties voor chocoladelepels om zelf chocolademelk mee te maken en er is een vitrine vol enorme taarten. De stukken die ze serveren zijn zo machtig en groot, dat ik na onderstaande punt niet meer hoefde te lunchen. Meer weten? Lees al mijn tips voor Luxemburg in de winter.
Het centrum van Luxemburg bestaat eigenlijk uit twee delen: het bovenste deel en het lager gelegen deel. Als je gaat dineren bij L’Hetre Beim Musée, heb je een prachtig uitzicht over het lagere deel van Luxemburg Stad. Omdat dit restaurant ook nog eens op een binnenplaats ligt, is het echt een oase van rust, middenin de stad. Ik was echt onder de indruk van de ligging van L’Hetre Beim Musée. Qua eten vond ik de prijs-kwaliteitverhouding niet helemaal in orde, al moet ik toegeven dat alles in Luxemburg echt aan de prijs is. Buiten de wat hoge prijs, heb ik genoten van een lekker 4-gangen diner met uiteraard een prachtig uitzicht.
Eet je vegetarisch? Ga dan zeker bij BEET eten als je in Luxemburg bent. Bij deze zaak staan namelijk enkel vegan gerechten op de kaart. Wat dacht je van vegan Mac&Cheese, Indiase dal of een jackfruit taco? Ik at hier een vegan burger en die smaakte meer dan goed. Daarnaast is BEET ook nog eens een gezellig en sfeervol zaakje om te zitten.
Speciaalzaken in Luxemburg Stad die je niet mag missen
Naast goede restaurants waar je lekker kunt eten in Luxemburg, zijn er ook talloze originele speciaalzaken in de hoofdstad te vinden. Ik deel graag een aantal van mijn favorieten met je.
Boutique Léa Linster Delicatessen
De eigenaresse van deze zaak, Léa Linster, is een beroemde Luxemburgse tv-chef. In haar winkel koop je slechts één product: madeleines. Normaal gesproken vind ik deze koekjes niet bijster bijzonder, maar geloof me, ook als je geen groot fan van madeleines bent wil je deze proeven. Heerlijk krokant van buiten, zacht van binnen en een duidelijke vanillesmaak. Met een prijs van €10 voor 6 koekjes zijn ze niet goedkoop, maar ik beloof je dat ze de moeite waard zijn.
Ken je die traditioneel Italiaanse en Franse patisserieën? Waar je, zodra je er binnen stapt, het gevoel hebt terug in de tijd te zijn gegaan? Bij Namur heb je precies hetzelfde nostalgische sfeertje. Dat is ook niet zo gek als je je bedenkt dat Namur al bestaat sinds 1861. Een bizar lange tijd! Er is één lekkernij die je hier eigenlijk echt geproefd moet hebben. Dat is onderstaand kastanjegebakje. De bovenkant is een crème van kastanje, en binnenin zit volle, vette room. Machtig, maar heel lekker! Namur, 27 Rue des Capucins
Oberweis
Oberweis is volgens velen de grootste concurrent van Namur. Sterker nog, vrijwel iedereen die in Luxemburg Stad woont heeft een voorkeur voor Namur óf Oberweis. Beide patisserieën zijn familiebedrijven, maar het aanbod is wel echt anders. Namur is heel klassiek, terwijl Oberweis juist voor moderne smaken en vormen gaat. Ik proefde hier een lemon taartje dat was heerlijk. Ik zou je aanraden om lekker bij zowel Namur als Oberweis wat te gaan proeven zodat je zelf kunt bepalen welke jouw favoriet is.
Gek op truffel? Plan dan zeker een bezoekje aan Signorini Tartufi in! In dit winkeltje verkopen ze talloze producten met truffel erin. Van tapenades tot olie en van kruidenmelanges tot chips. Als je hier binnenstapt is de geur ietwat overweldigend, maar zodra je daaraan gewend bent, wil je het liefst alles proeven. Ik nam een kruidenmix en een flesje truffelolie mee naar huis.
Wil je de lekkerste specialiteiten in Luxemburg Stad proeven en meteen de mooiste bezienswaardigheden zien? Doe dan een culinaire tour met gids. Tijdens deze 3 uur durende foodtour krijg je maar liefst 5 lekkernijen te proeven, terwijl je ondertussen het historische hart van Luxemburg Stad verkent. Ontzettend leuk om te doen! Ik kan vast verklappen dat je minstens één van de zaakjes uit dit artikel gaat bezoeken.
Een andere leuke optie is een stadswandeling met gids, waarbij je onderweg 2 wijnproeverijen doet. Dit is zeker een aanrader voor wie benieuwd is naar Luxemburgse wijnen, maar niet in de gelegenheid is om zelf een aantal wijnhuizen te bezoeken. De wandeling duur 2 uur en onderweg zie je een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg Stad. De wijnen die je gaat proeven komen allemaal uiteraard uit de directe regio.
Ook buiten Luxemburg Stad zijn er genoeg goede restaurants en horecazaken te vinden. Na mijn tijd in Luxemburg Stad, reisde ik naar Müllerthal en Echternach. Daar lunchte en dineerde ik bij een aantal ontzettend leuke zaakjes die ik je niet wil onthouden. Wil je lekker eten in Luxemburg, sla dan onderstaande tips ook op.
Aal Eechternoach
Echternach is een sfeervol, toeristisch dorp in het oosten van Luxemburg. Pal aan het dorpsplein zit het zaakje Aal Eechternoach. Op de menukaart staan voornamelijk vegetarische en veganistische gerechten. Ontzettend lekker en leuk gedaan. Zo bestelden wij een vegan ‘beef’ wellington, bereid met biet en quinoa. Heel knap hoe ze deze gemaakt hebben! Daarnaast genoten we van een heerlijke flammkuchen met roomkaas, verse vijgen en walnoten. Een aanrader, ook als je niet per se vegetarisch hoeft te eten. De kwaliteit is namelijk echt top.
In het Müllerthal verbleven we in het dorpje Berdorf in het Berdorfer Eck hotel. Bij dit hotel zit restaurant Victoria. Een waar pareltje op een plek waar je het niet zou verwachten. Op de kaart staan klassieke gerechten zoals een pasteitje met kippenstoof, een hamburger van lokaal rundvlees en een goed gevulde borrelplank. Klinkt misschien niet zo indrukwekkend, is het wel. We hebben echt heerlijk gegeten bij Victoria: alles was zo vol van smaak en goed bereid. Daarnaast is de bediening ontzettend hartelijk, iets wat ik ook altijd fijn vind.
Het laatste restaurant in dit overzicht is Brasserie Heringer Millen. Deze zaak zit vlakbij de bossen van Müllerthal en er starten om de hoek verschillende trails. Daarnaast zit er een enorme speeltuin recht voor de deur, waardoor dit een ideaal restaurant is om te eten als je (jonge) kinderen hebt. Op de kaart staan verfijnde gerechten, maar dan wel in grote porties. Zoals de manager het mooi verwoordde: “We gebruiken het beste van onze buurlanden. De verfijning van de Fransen en de porties van de Duitsers.” Dit klopt precies. Ik genoot van asperges met huisgemaakte hollandaise saus en gerookte zalm en de hoeveelheid was echt enorm. Naast heerlijke gerechten hebben ze ook een uitgebreide wijnkaart.
Nabij Müllerthal zit een uniek bedrijf: Ramborn Cider Farm is de enige ciderfabrikant in heel Luxemburg. Hun verhaal is inspirerend te noemen. Drie vrienden zagen dat er talloze appel- en perenboomgaarden in Luxemburg compleet in verval waren geraakt. Elk jaar opnieuw vielen de appels en peren simpelweg op de grond, zonder dat iemand iets er mee deed. Super zonde natuurlijk. Daarop besloten zij om te kijken of ze cider konden gaan produceren met vruchten van deze ‘vergeten’ boomgaarden. Ramborn Cider Farm was geboren!
Nu, nog geen 10 jaar later, produceren ze cider van fruit van maar liefst 100.000 bomen en meer dan 80 appelrassen. Al deze bomen staan gewoon door elkaar, zoals ze al eeuwenlang groeien. Je kunt deze fruitgaarden ook wel zien als de Europese tegenhanger van het regenwoud: super belangrijk voor de biodiversiteit dus! Ze werken samen met meer dan 100 boeren die nu een eerlijke prijs ontvangen voor fruit wat anders gewoon weg zou rotten.
Niet alleen het verhaal is inspirerend, ook de cider zelf is ontzettend lekker. Niet voor niets won Ramborn de afgelopen jaren meerdere awards voor zijn cider. Ik zou dus zeggen: ga het zelf proeven! Je kunt gewoon cider in de winkel kopen, maar leuker is het om een tour te doen waarbij je veel meer te weten komt over dit bijzondere bedrijf. Bel wel even van tevoren om te checken in welke taal de tour op de dag van je bezoek gegeven wordt.
In het oosten van Luxemburg vind je de meeste wijngaarden en wijnhuizen. Dit zijn veelal kleinschalige producenten, al zijn er ook een aantal coöperaties. Eén van mijn favoriete wijnhuizen in Luxemburg is Caves St. Martin in Remich. De crémant (bruisende wijn) is echt van topkwaliteit en ook de duurdere categorie Rieslings is heerlijk. Voor een proeverij betaal je €4 per glas en daarvoor krijg je dus ook een groter glas dan je gewend bent bij een proeverij. Koop je uiteindelijk wijn? Dan hoef je niet voor de proeverij te betalen.
Daarnaast ben ik ook heel gecharmeerd van Domaine Viticole Krier Welbes. Dit is een echt familiebedrijf waar je je meteen thuis voelt. Ook hier is de Riesling fantastisch. Een proeverij is gratis.
Een coöperatie waar ze een heel divers aanbod hebben is Caves des Vignerons. Iets minder charmant dan de twee hierboven, maar wel een goede optie als je op zoek bent naar iets specifieks. Voor een proeverij van 3 glazen betaal je €7.
Alle plekken voor lekker eten en drinken in Luxemburg op de kaart
Op onderstaande kaart zie je alle plekken die ik in dit artikel noem op de kaart staan. Zoom zeker even in om alle horeca- en speciaalzaken in Luxemburg Stad te zien.
Zien en doen in Luxemburg Stad
Wil je meer weten over wat er te doen is in Luxemburg Stad? Ik deel tips voor de mooiste bezienswaardigheden met je! Ga je in de winter naar Luxemburg? Check dan ook zeker mijn speciale wintertips.
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken of via de ondersteun Reisgenie pagina. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
Wij gebruiken cookies om je de beste ervaring te bieden op Reisgenie.nl. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.