Hindeloopen

De Elfstedentocht fietsen: de beste route door Friesland

Home / Nederland / Friesland / De Elfstedentocht fietsen: de beste route door Friesland

De Elfstedentocht fietsen is volgens mij iets wat iedere fietsliefhebber in Nederland eens wil doen. Ik fietste zelf een groot deel van de route toen ik de Culinaire Elfstedentocht deed en dat was ontzettend leuk. Zoek je een mooie langeafstand fietsroute voor de lente of de zomer? Fiets dan de 254 kilometer lange Elfstedentocht!

Zo fiets je de Elfstedentocht 

Ik heb de volledige route inclusief knooppunten uitgeschreven. Ik raad je aan om de app Fietsknoop te downloaden en daar de route in te zetten. Maak je telefoon met een telefoonhouder op je fiets vast en je bent klaar om te gaan. Dit is wat mij betreft de ideale manier om de route gemakkelijk te kunnen volgen, zonder dat je steeds op een lijstje of de kaart hoeft te kijken. 

De startplek van de Elfstedentocht is Leeuwarden, dus ook voor de Elfstedentocht op de fiets begin je hier. Op zich maakt het startpunt natuurlijk weinig uit. Als het je beter uitkomt om bijvoorbeeld in Bolsward te beginnen, dan moet je gewoon een stukje naar beneden scrollen tot je bij ‘Bolsward naar Workum’ uitkomt. 

Ik geef bij elke stad een tip voor een accommodatie. Uiteraard hoef je echt niet overal te overnachten. In dat geval zou je tocht natuurlijk bijna twee weken duren. Kijk zelf wat je prettig vindt qua afstanden en plan aan de hand daarvan je overnachtingen. Trek er zo’n vier tot zeven dagen voor uit om de Elfstedentocht te fietsen, zodat je het lekker op je gemak kunt doen.

Leeuwarden naar Dokkum

Zoals gezegd start je de Elfstedentocht in Leeuwarden. Dit is direct de grootste stad op de route en de verleiding is groot om direct de stad te verkennen. Toch raad ik je aan om dit te bewaren voor het eind. Dan kun je er eventueel nog een extra nachtje Leeuwarden aan vastplakken, zodat je echt genoeg tijd hebt om de stad te verkennen. Je begint je fietstocht bij knooppunt 62. Dit is pal naast het centraal station. Handig dus als je met de trein komt. 

Van Leeuwarden naar Dokkum is het zo’n 27 kilometer fietsen. Dokkum zelf is wat mij betreft één van de mooiste Elfsteden. Wat groter dan gemiddeld en vol prachtige panden. Geniet bij aankomst van een lekkere maaltijd op het terras van Stadscafé Artisante en maak een stadswandeling met gids vanuit het Museum van Dokkum.

Knooppunten: 62-26-91-64-85-24-22-04-36-12-09-11-10-12-23-80-24-25-30-01
Afstand: 27 kilometer
Accommodatie tip in Dokkum: Hotel van der Meer

Dokkum

Dokkum naar Franeker

De route van Dokkum naar Franeker is bijna dubbel zo lang als het stuk van Leeuwarden naar Dokkum. Trek hier dus ook voldoende tijd voor uit, zeker als je geen elektrische fiets hebt. Volg de knooppunten voor een mooie route langs de Waddenkust. Flink uitwaaien is gegarandeerd!

Franeker is een prachtig stadje met een aantal mooie bezienswaardigheden. De meest bijzondere is zonder twijfel het Eise Eisinga Planetarium. Eise Eisinga bouwde tussen 1774 en 1781 een bewegend model van ons zonnestelsel en deze beweegt nog steeds. Hiermee is het het oudst werkende planetarium ter wereld. Heel bijzonder om te zien! Ben je gek op sport? Sla dan een bezoekje aan Kaatsmuseum niet over. Dit is het oudste museum van Nederland en het is heel leuk om hier doorheen te lopen.

Knooppunten: 30-01-73-41-40-32-29-27-26-19-18-76-75-13-34-90-03-04-53-17-44-65-63-81-41-88-97-45-12
Afstand: 41 kilometer
Accommodatie: Huisje aan de gracht

Elfstedentocht fietsen

Franeker naar Harlingen

Vanuit Franeker is de afstand naar Harlingen slechts 10 kilometer. Harlingen was vroeger een echte handelshaven en staat nu vooral bekend om haar vele monumenten. Uiteraard heb je hier prachtig zicht op de Waddenzee en een vers visje eten is wel iets wat je zou moeten doen als je in Harlingen bent. Wandel door dit historische stadje en stap daarna weer op de fiets om koers te zetten naar Bosward. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om in Harlingen te overnachten. In dat geval raad ik je aan om pas later op de dag vanuit Franeker naar Harlingen te fietsen, aangezien je er in maximaal een half uur naartoe fietst.

Knooppunten: 15-16-18-54
Afstand: 10 kilometer
Accommodatie: Hotel Anna Casparii

Harlingen

Harlingen naar Bolsward

Van Harlingen naar Bolsward is de route zo’n 20 kilometer. Je laat de kust achter je en fietst langs talloze weilanden en vergezichten naar Bolsward, één van de wat grotere stadjes in de Elfsteden fietsroute. 

Het barst in Bolsward van de kerken en vooral de Boerekerk is prachtig om te zien. Sla deze dan ook zeker niet over tijdens je stop hier. Verder is Bolsward beroemd in Nederland en ver daarbuiten vanwege de Berenburg die hier geproduceerd wordt. Stokerij Sonnema is namelijk in Bolsward gevestigd. Je kunt hier een bezoek aan brengen, maar nog leuker is het om de kleine stokerij ‘de Stiekeme Stoker’ te bezoeken. Hier proef je heerlijke Amaretsje en andere zoete likeurtjes. Daarnaast brouwt eigenaar Wiepie hier ook echte graanjenever.

Knooppunten: 51-93-14-64-30-27-99-75-04-01
Afstand: 20 kilometer
Accommodatie: Snoozz Hotels

Elfstedentocht fietsen

Bolsward naar Workum

Ook de weg naar Workum loopt enkel door de weilanden. Hopelijk heb je wind mee, want je fietst echt in de open velden. De afstand tussen Bolsward en Workum is een kleine 15 kilometer. Zeker met een elektrische fiets heb je deze zo afgelegd. 

In Workum zit de Versmarkt de 3 Ambachten, een plek waar je heerlijke lokale specialiteiten kunt proeven. Bestel een broodje en een kop koffie en geniet op het terras van een welverdiende pauze voor je verder koers zet richting Hindeloopen.

Knooppunten: start in Bolsward bij knooppunt 5, vervolgens 11 – 10 – 9 – 6 – 4 – 17
Afstand: 13,4 kilometer
Accommodatie in Workum: Sud 10

Workum

Workum naar Hindeloopen

Workum en Hindeloopen liggen bijna tegen elkaar aan. Met een fietsroute van slechts 5,3 kilometer is de afstand tussen beide steden te verwaarlozen. Hindeloopen is zonder twijfel mijn favoriete stadje in deze Elfstedenfietsroute. Het is zo’n romantisch, pittoresk plaatsje, werkelijk alles wat je ziet is mooi. 

Ik raad je aan om in Hindeloopen een doosje bonbons te halen bij Chocolaterie Koldewijn. Daarnaast is het heerlijk om een zakje friet of een visje te halen bij een kraam in de haven en deze aan de waterkant op te eten. Meer weten over de Elfstedentocht? Bezoek dan zeker het schaatsmuseum in Hindeloopen. 

Knooppunten: 17 – 22 – 20 – 19 – 96
Afstand: 5,3 kilometer
Accommodatie: Vakantiehuis uus Klinte Hindeloopen

Hindeloopen

Hindeloopen naar Stavoren

Je fietst via een weggetje binnendoor van Hindeloopen naar Stavoren. Iedereen kent dit vissersplaatsje waarschijnlijk van de legende ‘Het Vrouwtje van Stavoren’. Het hele verhaal over deze bijzondere legende lees je hier. Op dit moment kijkt het standbeeld van het vrouwtje in ieder geval nog altijd uit over de haven van Stavoren. Verder is er in Stavoren niet heel veel bijzonders te zien en ik raad je dan ook aan om na een korte stop weer op de fiets te stappen en koers te zetten naar Sloten.

Knooppunten: 97 – 98
Afstand: 3,5 kilometer
Accommodatie: De Olde Banck

Stavoren

Stavoren naar Sloten

De afstand van Stavoren bedraagt zo’n 25 kilometer. Als je de tijd hebt raad ik je aan om, op een mooie dag, een omweg langs IJsboerderij Bûterkamp te maken. Ten eerste is deze route heerlijk gevarieerd en fiets je door bossen en langs bloemenvelden. Ten tweede is het ijs bij Bûterkamp ontzettend lekker. De specialiteit is het huisgemaakte Dûmpkes ijs. 

Sloten zelf is de kleinste stad van de Elfstedentocht, maar ondanks haar geringe grootte vond ik het een heel charmant plaatsje. Zeker langs het water is het er goed toeven en het is ook de moeite waard om een sloepje te huren om het Slotermeer op te gaan. 

Knooppunten: 98-04-05-06-15-16-22-16-22-20-21-19-35-34-28-85-29-68-32
Afstand: 25 kilometer
Inclusief tussenstop bij IJsboerderij Bûterkamp: 98 – 4 – 5- 6 – 15 – 16 – 22 – 20 – 21 – 27 – 26 – 30 – 32 – 44

Afstand: 32 kilometer
Accommodatie: Logement Stedswal

Sloten

Sloten naar IJlst

IJlst staat bekend als ‘het groene hart van de Elfsteden’. De reden voor deze bijnaam zijn de intens groene overtuinen. Dit zijn tuinen aan weerszijden van het water die het stadje een uniek aangezicht geven. IJlst leent zich perfect voor een lekker rondje slenteren en een goede kop koffie op het terras.

Knooppunten: 44, 43, 42, 42, 54, 36, 37, 39 en 40
Afstand: 20 kilometer

Accommodatie: Stadsherberg Het wapen van IJlst

IJlst naar Sneek

Net als Workum en Hindeloopen liggen ook IJlst en Sneek ontzettend dichtbij elkaar. In slechts vier kilometer sta je in het centrum van Sneek, een stad met een rijke historie. Ik raad je aan om hier te overnachten omdat er genoeg te zien en te doen is om je een dag te vermaken. Daarnaast heb je in Sneek veel keuze uit gezellige horeca. 

Een aantal van de hoogtepunten van Sneek zijn het Fries Scheepsvaartmuseum, de Waterpoort, de Fontein van Fortuna, Cultuur Kwartier Sneek en Weduwe Joustra. 

Knooppunten: 40-41-27-26-43-42-51
Afstand: 4 kilometer

Accommodatie: Hotel Stadsherberg Sneek

Elfstedentocht fietsen

Sneek naar Leeuwarden

De laatste 26 kilometer van deze Elfstedentocht op de fiets brengen je van Sneek naar Leeuwarden. Je bent weer terug op de plek waar je begonnen bent. Had je bij de start van je fietstocht nog geen tijd in Leeuwarden doorgebracht, dan raad ik je zeker om dat nu aan het eind wel te doen. De historische binnenstad is ontzettend leuk om lekker doorheen te wandelen en ook de vele musea’s maken dit een stad om langer te blijven hangen. Wil je Leeuwarden echt goed leren kennen? Maak dan een stadwandeling met gids langs alle hoogtepunten. Bekijk hier alle stadwandelingen.

Knooppunten: 80-16-62-89-13-73-41-61-56-58-31-99-17-63
Afstand: 26 kilometer

Accommodatie: Boutique Hotel Catshuis

Elfstedentocht fietsen

Bagageservice Elfstedentocht op de fiets

Zelf ga ik nooit op fietsvakantie, dus ik heb ook niet de juiste tassen om mijn bagage mee te nemen op de fiets. Geldt dat voor jou ook, dan is een bagageservice een goed idee. Een bedrijf komt je bagage ophalen op de afgesproken plek en brengt het vervolgens naar de volgende bestemming. Ideaal wat mij betreft! Kijk bijvoorbeeld hier voor bagagevervoer.

Georganiseerde 7-daagse Elfsteden fietsvakantie

Wil je graag op fietsvakantie langs de Elfsteden van Friesland maar vind je het prettiger als alles geregeld is en je zelf alleen nog maar de route hoeft te fietsen? Dan is een volledig verzorgde fietsvakantie een goed idee. De accommodaties en de bagageservice zijn dan helemaal voor je geregeld. In sommige gevallen is ook het ontbijt inbegrepen. 

Baja Bikes biedt een 7-daagse fietsvakantie en een 4-daagse fietsvakantie door Friesland aan. Tijdens beide tochten doe je alle Elfsteden aan. Je hebt de keuze uit twee pakketten: normaal en luxe. Bij de wat meer luxe vakantie overnacht je grotere, luxere kamers en krijg je bij sommige accommodaties een viergangendiner. 

Meer informatie over de fietsvakantie van Baja Bikes

Een andere mooie fietsvakantie langs de Elfsteden van Friesland wordt aangeboden door de ANWB. Ook hier ben je zeven dagen onderweg en worden de accommodaties geregeld. Daarnaast zijn het ontbijt en diner elke dag inbegrepen. Ook het bagagevervoer is geregeld.

Boek een fietsvakantie door Friesland bij ANWB

Culinaire Elfstedentocht op de Fiets

Lekker eten en drinken tijdens de Elfstedentocht

Ik gaf het in de inleiding al aan: zelf fietste ik de zogenaamde Culinaire Elfstedentocht. Hierbij deed ik zeven van de elf steden aan en proefde ik onderweg de lekkerste lokale specialiteiten. Het is echt ontzettend leuk om een aantal van deze stops in je route op te nemen. Ik weet zeker dat je dingen gaat proeven die je nog niet eerder op hebt. 

Lees hier meer over de Culinaire Elfstedentocht.

Workumer Heegje

De Elfstedentocht fietsen is echt ontzettend leuk om te doen. Je leert Friesland op zo’n originele manier kennen, zeker als je ook een aantal stops van de Culinaire Elfstedentocht aan je route toevoegt. 

Ik fietste de Culinaire Elfstedentocht op uitnodiging van VVV Waterland van Friesland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “De Elfstedentocht fietsen: de beste route door Friesland”

  1. M. de Boer

    Mooi dat dit op basis van knooppunten is uitgewerkt. Alleen wel heel jammer dat de route de verkeerde kant op gaat…
    (Bovendien begint de officiële Fietselfstedentocht (altijd op 2e Pinksterdag) in Bolsward, die is dus weer heel anders)

    1. Dank voor je reactie. Ik fietste hem zelf in deze richting, maar je mag het artikel natuurlijk ook van onder naar boven lezen voor de officiële route :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven