Doen in Volterra in één dag

Wat te doen in Volterra in één dag: tips en bezienswaardigheden

Home / Italië / Toscane / Wat te doen in Volterra in één dag: tips en bezienswaardigheden

Volterra is één van de mooiste en meest authentieke steden in het Italiaanse Toscane. Deze historische stad is gelegen op een heuvel, waardoor je vanaf verschillende plekken een prachtig uitzicht hebt op de groene omgeving. Er is ook meer dan genoeg te zien en doen in Volterra. Bezoek bijvoorbeeld het Romeins Theater, het Palazzo dei Priori of de Acropoli. Het historische centrum is erg sfeervol en ook heel fijn: Volterra is nog niet overspoeld met toeristen. Kijk mee wat je kunt zien en doen in Volterra in één dag!

Wandelroute door Volterra in één dag

Op onderstaande kaart vind je de wandelroute door Volterra waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad bezoekt.

Teatro Romano

De eerste bezienswaardigheid die je tegenkomt wanneer je in Volterra parkeert is het Romeins Theater, ofwel het Teatro Romano. Dit is één van de weinige Romeinse theaters in Toscane. Officieel is het overigens geen echt Romeins theater, aangezien het waarschijnlijk pas in de eerste eeuw voor christus gebouwd werd. Een grappig feitje is dat dit theater pas in de 20e eeuw weer ontdekt werd. De gemeente wilde hier een voetbalveld aanleggen en stuitte op dit theater. Dit plan is uiteraard niet doorgegaan en tegenwoordig kun je het theater dan ook bezoeken en een wandeling maken tussen de eeuwenoude catacomben. Ook vanuit de weg langs het theater krijg je overigens al een mooi zicht op de overblijfselen van dit Romeins theater.

Doen in Volterra in één dag - Teatro RomanoDoen in Volterra in één dag - Teatro Romano

Panoramisch uitzicht over het Romeins Theater

Na een bezoek aan het Romeins Theater is het tijd om de historische binnenstad van Volterra te verkennen. Hiervoor loop je onder de Porta Fiorentina door naar de Via Lungo le Mura del Mandorlo. Deze oude stadsmuur kun je gratis beklimmen en vanuit hier heb je een heel mooi panoramisch uitzicht over het Romeins theater. 

Doen in Volterra - Porta FiorentinaDoen in Volterra - Panoramisch uitzicht over het Romeins TheaterPanoramisch uitzicht over het Romeins Theater Doen in Volterra - Panoramisch uitzicht over het Romeins Theater

Piazza dei Priori & Palazzo dei Priori

Vervolg je weg naar het Piazza dei Priori, het bekendste en belangrijkste plein van Volterra. Aan dit plein vind je onder andere het Palazzo dei Priori, één van de oudste palazzo’s van heel Toscane. Dit gebouw stamt uit de 13e eeuw en heeft lang dienst gedaan als een soort gemeentehuis. Tegenwoordig is het nog steeds een gemeentelijk gebouw, maar een groot deel van het palazzo is ook opengesteld voor publiek. Zo kun je onder andere de klokkentoren van het Palazzo dei Priori beklimmen voor een mooi uitzicht over Volterra of de bijzondere 19e-eeuwse muurschilderingen bekijken.

Doen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei PrioriDoen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei Priori Doen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei Priori Doen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei Priori Doen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei Priori

Lunch bij Panineria Al Vicolino of Volaterra

Om de hoek van Piazza dei Priori vind je Panineria Al Vicolino, de beste broodjeszaak van de stad. Rond lunchtijd staat er vaak een flinke rij, maar ik beloof je dat het de moeite waard is. Je kunt hier overigens niet echt zitten, dus ik raad je aan om je broodjes mee te nemen en later op te eten in het park. Wil je liever uitgebreid lunchen? Dan is Volaterra een aanrader. Hier hebben ze goed gevulde planken vol Toscaanse antipasti als vleeswaren, kaas en bruschetta’s. In de bijbehorende shop kun je ook producten voor thuis kopen.

Doen in Volterra - Panineria Al Vicolino Doen in Volterra - Panineria Al VicolinoDoen in Volterra - VolaterraDoen in Volterra - eten

Kathedraal van Volterra & Battistero San Giovanni

De kathedraal van Volterra, ook wel bekend als de Duomo van Volterra of de Santa Maria Assunta Catedral, is een perfect voorbeeld van de bijzondere middeleeuwse architectuur die je in Volterra veel terug ziet. De kathedraal ligt aan het Piazza di Giovanni, waar ook het baptisterium van San Giovanni met zijn kenmerkende rode koepel ligt. Beide gebouwen zijn tegen betaling te bezoeken.

Doen in Volterra - Kathedraal van VolterraDoen in Volterra - Battistero San Giovanni Doen in Volterra - Kathedraal van Volterra

Porta all’Arco

Als je vanuit de kathedraal iets verder de Via Persio Flacco doorloopt, kom je uiterlijk bij de toegangspoort aan de andere kant van de stad uit. Eerst wandel je over Via Lungo le Mura, een oude stadsmuur vanuit waar je de andere kant van het groene heuvellandschap rondom Volterra ziet. Wandel onder de Porta all’Arco door om via de Via Porta all’Arco terug omhoog te klimmen naar het oude centrum. Je hebt dan een klein rondje gelopen en staat aan het einde bijna weer op Piazza dei Priori. Dit is zeker de moeite waard. Ik vond dit één van de sfeervolste delen van de stad en je ervaart echt een oase van rust hier!

Doen in Volterra in één dag- route


Doen in Volterra in één dag- route


Doen in Volterra in één dag- route


Doen in Volterra in één dag- route


Doen in Volterra in één dag- route


Doen in Volterra in één dag- route


Doen in Volterra in één dag- route

Punto Panoramico: het mooiste uitzicht over Volterra

Voor het mooiste uitzicht over de stad wandel je naar Punto Panoramico, gelegen aan het Piazza Martiri della Libertà. Hier vind je ook het busstation van de stad en enkele gezellige terrasjes. Er ligt een mooi wandelpad vanaf waar je een geweldig zicht hebt over de koepel en toren van Volterra, evenals de prachtige typisch Toscaanse omgeving.

Uitzicht over Volterra - Punto PanoramicoUitzicht over Volterra - Punto Panoramico Doen in Volterra in één dag

Parco Archeologico Enrico Fiumi & Acropoli Etrusca

Vlakbij Punto Panoramico vind je Parco Archeologico Enrico Fiumi, het grootste park van de stad. Dit is de perfecte plek om je eerder gekochte broodjes op te eten of even te genieten van het groen. Wil je meer leren over de geschiedenis van Volterra, dan is een bezoek aan het Acropoli Etrusca een aanrader. Voor kinderen is er een leuke speeltuin in het park.

Doen in Volterra - Acropoli EtruscaDoen in Volterra - Parco Archeologico Enrico FiumiDoen in Volterra - Parco Archeologico Enrico Fiumi Doen in Volterra - Parco Archeologico Enrico Fiumi

Palazzo Incontri Viti & Chiesa di San Michele Arcangelo

Wanneer je vanuit het park terugloopt naar de Porta Fiorentina, waar deze wandeling door Volterra begon, passeer je het Palazzo Incontri Viti. Vooral de binnenkant van dit paleis is enorm indrukwekkend. Je ziet meteen dat hier vroeger één van de rijkste inwoners van Volterra woonde. Het paleis is rijkelijk versierd met onder andere porselein en veel bijzondere kunst en de ene ruimte is nog grootster en meer over de top dan de andere. Naast Palazzo Incontri Viti passeer je als laatste bezienswaardigheid ook de Chiesa di San Michele Arcangelo, een erg mooie 13e-eeuwse kerk met de kenmerkende zwart-witte bogen.

Doen in Volterra - Chiesa di San Michele Arcangelo

Tip: Volterra Pass

Met de Volterra Pass kun je alle belangrijke bezienswaardigheden van Volterra bezoeken. Hiermee krijg je entree tot het historische Palazzo dei Priori, toegang tot de archeologische zone van het Teatro Romano, toegang tot de Pinacoteca waar je alles te weten komt over de geschiedenis en cultuur van Voletta en entree tot het Museo Etrusco Guarnacci. Zeker de moeite waard dus!

Doen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei PrioriDoen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei PrioriDoen in Volterra - Piazza dei Priori & Palazzo dei Priori

Hoe kom je in Volterra?

Volterra met de auto

Volterra is het beste te bereiken met de auto. Het ligt op slechts een uurtje rijden vanuit het vliegveld van Pisa. Voor autohuur in Toscane kunnen we de Nederlandse maatschappij Sunny Cars van harte aanbevelen. Wij huren al jaren overal ter wereld onze auto’s via Sunny Cars. De Nederlandse klantenservice is 24/7 bereikbaar. Mocht je bijvoorbeeld pech krijgen onderweg, dan is Sunny Cars dus altijd te bereiken. Het fijnste aan Sunny Cars is dat de autohuur all-in is. Dit wil zeggen dat alle verzekeringen al inbegrepen zijn en dat zelfs je eigen risico is afgekocht, waardoor je zorgeloos op pad kunt.

Er is momenteel een enorme vraag naar huurauto’s wereldwijd en voor Italië is dit niet anders. Hierdoor loont het echt om zo vroeg mogelijk je auto te huren. Hoe eerder, hoe goedkoper. Je kunt bij Sunny Cars nog tot 1 uur voor de pick-up tijd je auto nog wijzigen of annuleren.

Doen in Volterra - Panoramisch uitzicht over het Romeins Theater

Parkeren in Volterra

Het historische centrum van Volterra is volledig autovrij, maar gelukkig vind je aan de rand van het centrum verschillende parkeerplaatsen. Wanneer je vroeg bent kun je terecht op Parcheggio Porta Fiorentina. Dit ligt tussen Teatro Romano en de Porta Fiorentina. Iets later op de dag heb je de meeste kans op een plekje bij Parcheggio Vallebona. Deze wat grotere parkeerplaats ligt aan de andere kant van het Teatro Romano, waardoor je nog iets verder omhoog moet lopen. Houd er rekening mee dat sommige parkeerplaatsen alleen voor lokale bewoners zijn en dat je bij de meeste parkeerplaatsen vooraf moet betalen voor het aantal uur dat je denkt nodig te hebben.

Parkeren in Volterra, Italië

Volterra met het openbaar vervoer

Volterra heeft in tegenstelling tot veel andere Toscaanse steden geen eigen treinstation. Dit zorgt er wel voor dat het in Volterra relatief rustig is. Wil je Volterra met het openbaar vervoer bezoeken, dan kun je het beste met de bus reizen. Het busstation van Volterra ligt aan het Piazza Martiri della Libertà, precies aan de andere kant van de stad dan de meeste parkeerplaatsen. Reis je met het OV, dan kun je bovenstaande route dus het beste beginnen bij Punto Panoramico.

Reis je met de bus naar Volterra? Houd er dan rekening mee dat je vanuit de meeste plaatsen minstens een keer over moet stappen. De kortste reistijd vanuit andere populaire Toscaanse steden is als volgt:

  • San Gimignano (met overstap in Castel San Gimignano): 48 minuten
  • Siena (met overstap in Colle Val D’Elsa): 1 uur en 30 minuten
  • Pisa (met overstap in Pontedera): 1 uur en 45 minuten
  • Florence (met overstap in Colle Val D’Elsa): 2 uur

Doen in Volterra in één dag- routeDoen in Volterra in één dag

Georganiseerde dagtrip naar Volterra

Een andere optie als je geen huurauto tot je beschikking hebt is een georganiseerde dagtrip naar Volterra. Je hoeft dan niet over te stappen en bespaart daardoor veel tijd. De meeste dagtrips naar Volterra worden gecombineerd met een bezoek aan het nabijgelegen San Gimignano. Deze prachtige stad is ook zeker een bezoek waard. De lokale ijssalon hier is benoemd tot beste ijssalon ter wereld!

San Gimignano - Mooiste plekken Toscane

Tip: overnachten in een agriturismo in de heuvels van Volterra

Als je in de omgeving van Volterra wil overnachten, kan ik je Agriturismo Diacceroni van harte aanbevelen. Deze fantastische accommodatie ligt op slechts 20 minuten rijden van Volterra. Wij verbleven er ruim anderhalve week en hebben vanuit hier de mooiste plekken van Toscane verkent. Je overnacht in authentieke boerderijwoningen tussen de wijngaarden en olijfbomen met een geweldig uitzicht over de heuvels van Volterra. Ze maken bij deze agriturismo alles zelf, van wijn tot olijfolie en van biologische pasta tot jam uit de eigen fruitgaarden. Drie keer per week kun je aanschuiven bij de dinerparty’s waar je gratis traditionele pizza, pasta en andere lokale gerechten kunt proeven.

Agriturismo Diacceroni - uitzicht ToscaneAgriturismo Pompilia - Toscane, Italië Agriturismo Diacceroni - Pompilia

Volterra is wat mij betreft één van de mooiste en meest authentieke steden van Toscane. Doordat het historisch centrum zo compact is, kun je in één dag gemakkelijk alles zien en doen in Volterra. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven