Rotskoepel

Wat te doen in Jeruzalem: de hoogtepunten in één dag

Home / Israël / Jeruzalem / Wat te doen in Jeruzalem: de hoogtepunten in één dag

Zelf bezocht ik Jeruzalem één avond en één volle dag en om maar meteen eerlijk te beginnen: één dag in Jeruzalem is niet genoeg. De stad is zo overweldigend dat ik liever wat meer tijd had gehad om alles op me in te laten werken. Verrassend genoeg is het wel voldoende voor het zien van de belangrijkste hoogtepunten in het oude centrum. Dit komt omdat het ‘oude Jeruzalem’ slechts 1 (!) vierkante kilometer groot is en alle bezienswaardigheden heel dichtbij elkaar liggen. Heb jij ook beperkt de tijd in Jeruzalem? Ik laat je graag zien wat te doen in Jeruzalem in één dag.

Jaffa Gate

De kans is vrij groot dat je tijdens je bezoek aan Jeruzalem niet in de oude binnenstad verblijft, maar net daarbuiten. Er zijn verschillende kleinere straten naar het oude deel, maar voor de mooiste entree moet je via de Jaffa Gate de stad betreden. Israël was het eerste land in het Midden-Oosten wat ik bezocht en nadat ik door de poort van de Jaffa Gate liep, had ik het gevoel in de straten uit Aladdin terecht te zijn gekomen. Mensen die al vaker naar deze regio afgereisd zijn, zullen misschien minder onder de indruk zijn, maar ik vond de Jaffa Gate en het plein wat er meteen achter ligt heel mooi. Ik start mijn wandeling door historisch Jeruzalem hier en als je buiten het centrum verblijft is dit ook voor jou waarschijnlijk het beste startpunt.

Jaffa GateJaffa Gate

Toren van David

Vrijwel meteen nadat je door de poort gegaan bent kom je de Toren van David tegen. Ik zou je, zeker als je Jeruzalem zonder gids bezoekt, aanraden om je ontdekkingstocht door de stad hier te beginnen.  De Toren van David is namelijk een historisch museum waarin je meegenomen wordt door de geschiedenis van Jeruzalem. Zelf vind ik het altijd heel fijn om meer te weten over de geschiedenis van een stad. Op een plek als Jeruzalem is het eigenlijk wel een must om in ieder geval een beetje te weten wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld. Zonder achtergrondinformatie mis je toch wel heel veel van het grotere plaatje en dat is zonde.

Wij kozen er daarom voor om met een gids op pad te gaan. Wil jij ook graag meer te weten komen over de stad en de verschillende bezienswaardigheden? Dan kan ik je een privé wandeltour door Jeruzalem van harte aanbevelen. Ik vond het echt een fantastische manier om de stad in korte tijd te ontdekken. Wat mij betreft is een wandeling met gids iets wat je echt moet doen in Jeruzalem.

De Tempelberg en de Westelijke Muur

De Tempelberg is het hart van Jeruzalem en het is het meest omstreden stukje land ter wereld. Zowel voor het christendom als voor het jodendom en de islam is de Tempelberg ontzettend belangrijk. Eeuwenlang heeft hier de belangrijkste tempel voor het joodse geloof gestaan. De Westelijke Muur, ook wel de Klaagmuur, is het laatste overblijfsel van deze tempel en voor joden is dit nog steeds een heel belangrijke plek om te bidden. Voor christenen is de Tempelberg zo belangrijk omdat Jezus in Jeruzalem gekruisigd, gestorven en herrezen is. In zijn leven bezocht hij de Tempelberg vaak. Op de Tempelberg staat ook de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee, beide heel belangrijk voor moslims, omdat Mohammed volgens de verhalen hier opsteeg naar de hemel. De Al-Aqsamoskee is één van de eerste en heiligste moskeeën ter wereld.

Al-Aksamoskee

Je kunt je voorstellen dat dit een heel beladen plek is en zelf vond ik het heel indrukwekkend. Aan de ene kant zie je mensen in gebed bij de Westelijke muur en aan de andere kant staat het leger klaar om je van onder tot boven te controleren. Mannen en vrouwen bidden apart, dus als je een kijkje bij de muur wilt nemen moet je er wel op letten dat je naar het juiste gedeelte loopt. Ik bezocht Jeruzalem tijdens sjabbat en dan is het verboden om beneden, als je op het plein staat, foto’s te nemen van de Klaagmuur. Dit is om gelovigen op de heilige dag de kans te geven om in alle rust te bidden. Daarnaast mag je als niet-moslim de Tempelberg zelf niet betreden tijdens sjabbat. Iets om rekening mee te houden dus. 

Westelijke Muur

De Rotskoepel

Denk je aan Jeruzalem, dan verschijnt waarschijnlijk de Rotskoepel op je netvlies. Voor mij was dit in ieder geval hét symbool van de stad. De gouden koepel valt ook niet echt te missen als je Jeruzalem bezoekt. De Rotskoepel is een islamitische gedenkplaats en staat op de Tempelberg naast de Al-Aqsamoskee. Helaas kon ik vanwege sjabbat de Tempelberg niet op. Hierdoor heb ik dit eeuwenoude bouwwerk (uit de zevende eeuw!) helaas niet van dichtbij kunnen bewonderen. Gelukkig straalt de gouden koepel je ook vanaf andere plekken in de stad tegemoet en zul je hem dus echt niet mislopen.

RotskoepelRotskoepel

Via Dolorosa

De letterlijke betekenis van Via Dolorosa is Straat van het Lijden. Een heel toepasselijke naam aangezien dit de weg is die Jezus afgelegd heeft met het kruis, op weg naar zijn kruisiging. Het eindpunt van deze straat is dan ook Golgotha, de plek waar hij volgens de overlevering gekruisigd werd. De weg die Jezus aflegde is gemarkeerd met veertien stops. Acht stops bevinden zich op de Via Dolorosa. Voor veel gelovigen is het wandelen van deze weg het symbolisch in de voetsporen treden van Jezus. De gids met wie ik de Via Dolorosa bewandelde vertelde dat de straten ten tijde van Jezus’ leven zo’n 4 meter lager waren dan nu. Ook is van best wel wat punten niet aannemelijk dat ze dik 2000 jaar geleden precies op deze plek lagen. Van de veertien stops zouden er, volgens mijn gids, twee onbetwistbaar zijn: de golgotha en het graf van Jezus. Desalniettemin is de hele Via Dolorosa heel indrukwekkend. Ik had af en toe echt het gevoel dat ik eeuwen terug in de tijd gegaan was.

Via DolorosaVia Dolorosa

Heilig Grafkerk

Als je de Via Dolorosa helemaal uitloopt kom je vanzelf bij de Heilige Grafkerk, de plek waar Jezus gekruisigd en begraven is. Tijdens mijn bezoek begon er net een Armeense processie en was het dringen geblazen voor en in de kerk. Sowieso ga ik ervan uit dat het altijd heel druk is in de Heilige Grafkerk en die drukte vond ik eigenlijk juist wel bijdragen aan de ervaring. Het is heel bijzonder om te zien hoe mensen vanuit de hele wereld hier samenkomen om te bidden. Van de veertien eerder genoemde stops ligt er eentje op het dak van de kerk en vijf in de kerk zelf. De Heilige Grafkerk is ontzettend groot en ik vond vooral de plek waar Jezus gebalsemd zou zijn fascinerend om te zien. Mensen vegen met sjaals, tasjes, muntjes, alles wat ze maar kunnen vinden over de leisteen waar Jezus op gelegen zou hebben heen. Hiermee hopen ze voorspoed over zich af te roepen. Het graf van Jezus ligt in een tombe in deze kerk. Je kunt om deze tombe heenlopen maar je mag er, logischerwijs, niet in.

Heilige GrafkerkHeilige Grafkerk Heilige Grafkerk

De markt in de Arabische wijk

Mijn favoriete stukje Jeruzalem is met stip de markt in de Arabische wijk. Wat een feest voor de zintuigen is deze plek. Marktkoopmannen die vers gemaakte falafel aan de man proberen te brengen, winkels vol kleurige kleden en kleding, de geur van verse specerijen, alles is even overweldigend. Dit stuk van de stad barst van het leven en ik vond het jammer dat ik niet genoeg tijd had om hier echt op mijn gemak rond te dwalen. Uiteraard heb ik wel de verse falafel geproefd en kwam ik tot de conclusie dat de falafel die we thuis hebben nog niet in de schaduw van dit smaakbommetje mag staan. Als je wat meer tijd hebt, kun je je prima een hele middag vermaken op de markt.

Jeruzalem JeruzalemArabische Wijk in JeruzalemJeruzalem

Olijfberg

Als je bovenstaande bewonderd hebt, zit je dag in Jeruzalem er waarschijnlijk al voor een groot deel op. Toch is er nog één hoogtepunt in Jeruzalem wat ik je niet wil onthouden: het uitzicht vanaf de Olijfberg. Deze berg ligt ten oosten van de stad en je bereikt deze door te navigeren naar Gethsemane. Dit is de tuin aan de voet van de Olijfberg waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen en waar hij in de nacht voor zijn kruisiging bad. Vanaf daar volg je de weg naar boven tot aan de Dominus Flevit kerk. Je bent nog niet boven, maar vanaf hier heb je nagenoeg hetzelfde uitzicht op de oude stad als wanneer je helemaal naar de top gaat. 

Tijdens mijn bezoek aan Jeruzalem was het bijna 30 graden en dan is het fijn om niet zo veel te hoeven klimmen. Ik raad je aan om de berg pas tegen zonsondergang te beklimmen voor het mooiste uitzicht over de stad. Ik was een paar uur te vroeg en door de hoogstaande zon zag ik eigenlijk amper iets. Bewaar dit hoogtepunt dus tot het einde.Olijfberg in Jeruzalem

Jeruzalem is absoluut één van de meest bijzondere bestemmingen waar ik ooit geweest ben. Zeker ook omdat het contrast met het hippe, relaxte Tel Aviv zo enorm groot is. De stad ademt geschiedenis en tijdens één dag in Jeruzalem raak je slechts het oppervlak. Met bovenstaande tips weet je in ieder geval wat te doen in één dag in Jeruzalem. Ik zou je zeker aanraden om ook minstens één overnachting te boeken zodat je ook de magische avond meemaakt.

Mijn tips voor accommodaties in Jeruzalem

Hotel

Hashimi Hotel

Traditioneel ogend hotel in de oude stad met een dakterras met fantastisch uitzicht.

Appartement

ALMA City Center Classical Apartments

Modern appartement middenin de nieuwe stad, inclusief ontbijt en terras.

Jeruzalem

Capsule hotel

JERU CAPS HOTEL

Mooi hotel vlakbij de Yehudah Market. Capsule kamers en dus een mooie budgetoptie.

Wil je meer tips lezen over een bezoek aan dit bijzondere land? Bekijk dan al onze artikelen over Israël

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven