Snaefellsnes IJsland

De mooiste bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland

Home / IJsland / De mooiste bezienswaardigheden op Snaefellsnes, IJsland

IJsland, een land waarvan ik het warmer kreeg dan verwacht. De uitgestorven maanlandschappen en indrukwekkende watervallen zorgen ervoor dat je je in IJsland maar een klein mensje voelt. Toen ik met een camperbusje een roadtrip van een week maakte, schreef ik nog niet voor Reisgenie. Met de IJsland route van Saskia ging ik op pad, maar ik verruilde de Vestmannaeyar eilanden voor schiereiland Snaefellsnes. Een gebied dat zich ten noorden van Reykjavik bevindt en wat ook wel IJsland in het klein wordt genoemd vanwege het diverse landschap. Geen slechte keus, want er heerst een serene rust en er is genoeg te zien. In één of twee dagen kun je de hoogtepunten van dit schiereiland goed bezoeken. In dit artikel deel ik de mooiste bezienswaardigheden op Snaefellsnes!

#1 Zeehonden kijken in Ytri Tunga

Wanneer je vanaf Reykjavik naar Snaefellsnes rijdt, is het strand van Ytri Tunga de eerste plek die een stop waard is. Op het eerste gezicht heeft het strand best iets weg van onze kust. Totdat we de vulkanische stenen in de branding zien liggen, waar zeehondjes op aan het chillen zijn in de zon. De besneeuwde toppen van het Nationaal Park Snæfellsjökull maken het helemaal af. Een fijne plek om even te wandelen, een beetje te dagdromen en wildlife te spotten.

Snaefellsnes IJslandSnaefellsnes IJsland Snaefellsnes IJsland Snaefellsnes IJsland

#2 Het zwarte kerkje in Buðir

Een klein stukje verder vind je één van de meest fotogenieke spots van Snaefellsnes: de Budakirkja. Normaliter ben ik niet zo van de kerkgebouwen, maar dit kleine, houten exemplaar kan ik goed waarderen. Het kerkje lijkt tussen de lavavelden te zijn neergeploft en al met al is het een mysterieus gezicht. De zwarte kleur, het omliggende kerkhof en de achterliggende steile bergen waarvan kleine watervallen naar beneden komen. Uniek!

Snaefellsnes IJslandSnaefellsnes IJsland Snaefellsnes IJsland

#3 Badderen met locals in Lýsuhólslaug

Wie IJsland bezoekt, heeft waarschijnlijk de Blue Lagoon op de planning staan. Ben je toe aan een iets minder toeristische ervaring, bezoek dan ook een natural hotpool in een kleiner dorpje. IJslanders houden van badderen, dus overal vind je wel iets. Voor een klein bedrag plonsen wij in het natuurlijke water van het zwembad in Lýsuhólslaug. De bodem en de zijkanten van het zwembad zijn bedekt met zeewier en dit glibbert heerlijk tussen je tenen. Maar hey, dit schijnt goed voor je te zijn! En bovendien, na een paar dagen gebrek aan een douche in ons busje is alles zeer welkom.

#4 De kliffen bij Lóndrangar

Rijd je verder op de autoweg 54 dan passeer je de ruige kliffen van Arnarstapi. Wij springen uit de auto bij het uitzichtpunt Lóndrangar. De zee is hier wild en de golven slaan tegen de rotsformaties die ooit onderdeel uitmaakten van de kern van een vulkaankrater. Let goed op, want hier kun je ook papegaaiduikers spotten. Wij hadden dit pas later door, we vonden het al zulke gekke meeuwen…

Snaefellsnes IJslandSnaefellsnes IJsland Snaefellsnes IJsland

#5 Het perfecte plaatje bij Kirkjufell

Deze puntige berg wint van het eerder genoemde Budakirkja als meest fotogenieke spot van Snaefellsnes. Althans, volgens de fotografen die hier staan opgesteld met hun gear om hét perfecte plaatje te schieten. Met mijn nieuwe camera voeg ik me bij ze en probeer ik de sluitertijd uit. Voor de Kirkjufell berg stroomt namelijk de Kirkjufellfoss. Niet de meest indrukwekkende waterval, maar samen met de iconische berg is het een bijzonder gezicht. Bewegend water bevriezen lukt mij nog niet, maar een lelijk plaatje schieten is een uitdaging met dit uitzicht.

Snaefellsnes IJslandSnaefellsnes IJsland

#6 Haai proeven in het Bjarnarhofn Shark Museum

Bij toeval stuitten we op het Shark Museum in Bjarnarhofn. In dit familie museum kom je alles te weten over een plaatselijke delicatesse: gedroogd haaienvlees. Gejaagd wordt er niet, maar de visserij is belangrijk en het komt wel eens voor dat er een Groenlandse haai in het net zit. We lopen rond in het kleine, rommelige museum met alle snuisterijen. De rondleiding is in een flits voorbij, maar de gids vertelt enthousiast over het ingewikkelde proces en laat ons de droogschuur zien. We eindigen met een proeverij. Ik twijfel, en niet alleen omdat niet goed gefermenteerd vlees giftig is. De gids kijkt echter zó teleurgesteld dat ik me er toch aan waag, en met moeite slik ik de taaie, naar salmiak drop smakende lekkernij door.

Snaefellsnes IJsland Snaefellsnes IJsland

#7 Dwalen door de lavavelden van Berserkjahraun

Een onaards landschap vind je bij de lavavelden van Berserkjahraun. Sla deze onverharde weg in en rijd tussen het zwarte landschap heen wat bezaaid ligt met gruis. Op een gegeven moment kom je bij het Selvallavatn meer uit. Stap hier uit en wandel een rondje om het bizarre landschap in je op te nemen.

Snaefellsnes IJsland Snaefellsnes IJsland

Betaalbaar op reis met een camper in IJsland

Toen de vliegtickets naar Reykjavik eenmaal geboekt waren, ben ik direct op zoek gegaan naar een camper. IJsland is ontzettend prijzig, en met kamperen kun je aardig wat kosten besparen. Je hebt je eigen kookstelletje bij de hand en daarom hoef je niet elke avond uit eten. En alcohol, wat al helemaal duur is, sla je Duty Free in bij aankomst op het vliegveld. Na flink wat zoeken naar een camper kwam ik uit op het familiebedrijf Snail, waar wij buiten het hoofdseizoen ook nog een flinke korting kregen. Een camper is overigens een groot woord voor het busje dat wij gehuurd hebben, maar het bevat alles wat je nodig hebt. Daarnaast zijn de eigenaren ontzettend behulpzaam. Zo belden ze het halve eiland af om iemand te vinden die ons busje open kon slopen, omdat wij onszelf in the middle of nowhere op Snaefellsnes buitengesloten hadden.

Snaefellsnes IJsland

In IJsland zijn genoeg campings te vinden en ook zijn er prachtige plekken in de natuur aangewezen waar het is toegestaan om te kamperen. Zo werden wij wakker pal naast de bekende waterval Seljalandsfoss. Op deze plekken zijn niet veel faciliteiten, maar vaak wel een gebouwtje waar je kunt koken en lekker kunt opwarmen ’s avonds. Al viel het met de kou hartstikke mee. Tijdens onze roadtrip was het gemiddeld zo’n 12 graden, met vaak genoeg een zonnetje. Neem goede warme kleding mee en het is heel goed te doen!

Snaefellsnes IJsland

Meer praktische tips voor het boeken van een reis naar IJsland

Snaefellsnes IJsland

Ik vond Snaefellsnes een geweldige toevoeging aan onze reis door IJsland. Wil je meer lezen over dit mooie land? Bekijk alle tips en artikelen over IJsland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven