Rondreis IJsland - Onze route in 1 week

Rondreis IJsland: onze route in 1 week

Home / IJsland / Rondreis IJsland: onze route in 1 week

De vraag die me het meest gesteld wordt sinds ik een reisblog heb, is toch wel “wat is je favoriete land?”. Het antwoord moest ik altijd verschuldigd blijven. Ik heb zo veel mooie landen gezien en elk land is op zijn eigen manier uniek. Toch heb ik afgelopen maand eindelijk een antwoord gevonden op deze vraag. Na mijn rondreis door IJsland was het duidelijk. Dit is zonder twijfel het mooiste land waar ik ooit ben geweest. Ben je benieuwd waarom ik IJsland zo geweldig vind? Ik laat je onze route en de mooiste plekken in het westen en zuiden van IJsland zien.

Rondreis door IJsland

Onze route door het Zuiden van IJsland

Onderstaand vind je onze route door het Zuiden van IJsland in één week.

Route door IJsland van dag tot dag

 • Dag 1: Aankomst in IJsland & Reykjavik – Op ontdekking in de hoofdstad Reykjavik
 • Dag 2: Walvissen & Watervallen – Walvisexcursie, Seljalandfoss, Skógafoss, Kirkjufjara, Vík
 • Dag 3: Canyons & Gletsjermeren – Vík, Fjaðrárgljúfur, Skaftafell National Park, Jökulsárlón, Fjallsárlón, Dyrhólaey, Vík
 • Dag 4: Vestmannaeyjar – Reynisfjara, Eyjafjallajökull, Vestmannaeyjar, Rib Safari
 • Dag 5: Vulkanen, Gullfoss & Geysir – Vestmannaeyjar, Kerið, Skáholt, Faxafoss, Gullfoss, Geysir
 • Dag 6: Thingvellir, Reykjavik & Blue Lagoon – Geysir, Thingvellir National Park, Reykjavik, Blue Lagoon
 • Dag 7: Vertrek uit IJsland – Naar het vliegveld en vroege vlucht naar huis

Dag 1: Aankomst in IJsland & Reykjavik

Reykjavik

Het eerste wat me opviel toen we aankwamen in IJsland, is dat het er zo rustig en gemoedelijk is. Zelfs op het drukke vliegveld was alles heel relaxed. Nadat we onze huurauto hadden opgehaald, was het tijd om onze rondreis door IJsland te beginnen. Onze eerste stop was Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Ik vond het gelijk een heel gemoedelijke en gezellige stad. In het centrum zijn overal leuke winkels en sfeervolle restaurants te vinden en zelfs in de hoofdstraat heb je het idee dat je door een hip en gezellig dorp loopt in plaats van door een grote hoofdstad. Vanuit het centrum sta je bovendien in een paar honderd meter aan de kust. Hier bezochten we Harpa, een gebouw met een bijzondere archtectuur dat dienst doet als concertgebouw. Vanuit Harpa liepen we langs de kust naar de Sun Voyager, één van de bekendste en meest gefotografeerde sculpturen van IJsland.

Keflavik naar Reykjavik (51 km)

Rondreis IJsland - Reykjavik hoofdstraat

Rondreis IJsland - Reykjavik Harpa

Rondreis IJsland - Reyjavik Sun Voyager

Accommodatie: We sliepen de eerste nacht nacht in Fosshotel Baron, een goedkoop en fijn hotel op loopafstand van de hoofdstraat en schuin tegenover van de Sun Voyager. Je kunt gratis parkeren bij het hotel en het heerlijke ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Er is vers brood, zelfgemaakte tonijnsalade, skyr (IJslandse yoghurt), verschillende soorten fruit en zelfs een wafelstation waar je je eigen wafels kunt maken en versieren.

Dag 2: Walvissen & Watervallen

Höfði house

De volgende ochtend bezochten we het Höfði house. Dit is één van de bekendste historische gebouwen van Reykjavík. Reagan en Gorbatsjov hebben hier in 1986 het einde van de Koude Oorlog besproken. Ik kende het gebouw zelf eigenlijk vooral van Wie is de Mol, waar de kandidaten in 2012 net als Reagan en Gorbatsjov onderhandelingen moesten voeren en uiteindelijk € 10.000 verloren. Het Höfði ligt vlakbij het centrum en je kunt er dus gemakkelijk even langs wandelen.

Rondreis IJsland - Reyjavik Höfði house

Walvissen en dolfijnen spotten met Elding

Na het bezoeken van het Höfði house wandelden we naar de haven van Reykjavik. Hier vertrok onze boottocht waarbij we op zoek gingen naar walvissen en dolfijnen. Ik vond het echt een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Na afloop van de boottocht liepen we nog even door de haven en genoten we van heerlijke verse fish en chips.

Whale Watching Iceland Breaching Humpback

Rondreis IJsland - Haven Reykjavik

Seljalandfoss

Na onze lunch vertrokken we richting het zuiden van IJsland. Onze eerste stop was de waterval Seljalandfoss. Deze waterval is uniek omdat je er helemaal onderdoor kunt lopen. Het is echt bijzonder om achter zo’n enorme waterval te staan en het water van zo dichtbij naar beneden te zien storten.

Reykjavik naar Seljalandfoss (121 km)

Rondreis IJsland - Seljalandfoss 2

Rondreis IJsland - Seljalandfoss waterval

Skogafoss

Ook de volgende waterval op onze route was enorm indrukwekkend. De Skogafoss is maar liefst 60 meter hoog en 25 meter breed. Het bijzondere aan deze waterval is dat je helemaal naar de top kunt lopen om de waterval zo van bovenaf te bekijken.

Seljalandfoss naar Skogafoss (30 km)

Rondreis IJsland - Skogafoss 3

Rondreis IJsland - Skogafoss watervall 1

Rondreis IJsland - Skogafoss watervall 2

Kirkjufjara

Onze volgende tussenstop was het uitzichtpunt bij Kirkjufjara strand, vlakbij Dyrhólaey. Vanaf de top heb je aan beide kanten een geweldig uitzicht over zwarte stranden, omgeven door hoge kliffen.

Skogafoss naar Kirkjufjara (28 km)

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 2

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 1

Vik

Vanuit Kirkjufjara reden we verder naar het dorpje Vík, onze laatste bestemming van de dag. Hier genoten we van een heerlijk diner in het Strondin restaurant met een geweldig uitzicht op de kust.

Kirkjufjara – Vík (17 km)

Rondreis IJsland - Vik restaurant Strondin

Accommodatie: We sliepen in Vík in Guesthouse Reynir. Dit leuke guesthouse ligt vlakbij het populaire zwarte strand Reynisfjara. Het uitzicht vanaf de kamers was prachtig en de eigenaren waren super lief. Pluspunt was dat er een enorme keuken was waar we gebruik van mochten maken.

Dag 3: Canyons & Gletsjermeren

Fjaðrárgljúfur

De volgende ochtend stapten we weer vroeg in de auto. Onze eerste stop was Fjaðrárgljúfur, een enorme canyon van maar liefst 2 kilometer lang en 100 meter hoog. Door de kloof stroomt ook een kleine rivier. Het water van deze rivier staat vaak zo laag dat je voor een deel door de kloof heen kunt lopen. De canyon is ook van bovenaf te bezichtigen. Langs de gehele 2 kilometer lange kloof is een wandelpad aangelegd, waardoor je een geweldig uitzicht krijgt over groene kloof en de rivier.

Vik naar Fjaðrárgljúfur (69 km)

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 3

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 34

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 5

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 2

Skaftafell National park

Onze volgende stop was Skaftafell National park, één van de drie nationale parken van IJsland. Onderweg kwamen we al meerdere prachtige watervallen tegen. Eenmaal aangekomen bij Skaftafell National Park werd ons verteld dat het zo’n 1,5 kilometer lopen was naar de Svartifoss waterval die we graag wilden zien. Er werd echter niet bij verteld dat dit 1,5 kilometer omhoog lopen was. De tocht naar de waterval toe was dus vrij pittig, maar het was het helemaal waard. De Svartifoss is een heel bijzondere waterval, omgeven met kolommen van zwart basalt. Deze basaltkolommen zijn ontstaan doordat de lava heel langzaam is afgekoeld, waardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren. Naast de wandeling naar de bijzondere Svartifoss waterval kun je in Skaftafell National Park ook een gave gletsjerwandeling doen.

Fjaðrárgljúfur – Skaftafell national park (78 km)

Rondreis IJsland - waterval onderweg 2

Rondreis IJsland - Skaftafell National Park 1

Rondreis IJsland - Skaftafell National Park 2

Rondreis IJsland - Skaftafell National Park 3

Jökulsárlón

Vanuit Skaftafell reden we naar Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van IJsland. Deze plek is zo bijzonder. Het lijkt net alsof je van het een op het andere moment in een totaal andere wereld terecht bent gekomen. Jökulsárlón heeft vanwege de unieke uitstraling voor een hoop films als filmset gediend. Het meer is omgeven door bergen en sneeuw en er drijven ijsschotsen in. Als je goed kijkt, zie je tussen de ijsschotsen soms zeehonden zwemmen. Het meer is verbonden met de Atlantische Oceaan en als je over het nabijgelegen zwarte strand loopt, zie je de ijsschotsen vanuit het meer de zee in drijven. Ik vond dit zeker één van de meest bijzondere plekken van onze rondreis door IJsland. Vanuit Jökulsárlón is het ook mogelijk om de nabijgelegen ijsgrotten te bezoeken.

Skaftafell national park – Jökulsárlón (57 km)

Rondreis IJsland - Jokulsarlon 2

Rondreis IJsland - Jokulsarlon

Rondreis IJsland - zeehond

Rondreis IJsland - Jokulsarlon 1

Fjallsárlón

Op de terugweg vanuit Jökulsárlón stopten we nog even bij Fjallsárlón, een ander gletsjermeer aan het einde van de gletsjertong Fjallsjökull. Fjallsárlón is een stuk kleiner dan het nabijgelegen Jökulsárlón, maar door de geweldige achtergrond van de gletsjer vol sneeuw vond ik dit meer eigenlijk nog indrukwekkender. Bovendien was het er heerlijk rustig. Ik heb slechts twee andere mensen gezien.

Jökulsárlón – Fjallsárlón (11 km)

Rondreis IJsland - Fjallsarlon 2

Rondreis IJsland - Fjallsarlon 1

Dyrhólaey

Toen we bijna terug in Vík waren, besloten we om nog wat verder door te rijden naar het hoogste punt van Dyrhólaey. Dit is een grote berg op een schiereiland vlakbij het Kirkjufjara strand waar we de dag ervoor geweest waren. Het uitzicht vanaf Dyrhólaey was het mooiste en indrukwekkendste uitzicht van onze hele reis. Ondanks de steile en smalle weg naar boven, raad ik je zeker aan om dit uitzichtpunt te bezoeken.

Fjallsárlón – Dyrhólaey (202 km)
Dyrhólaey – Vík (17 km)

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 3

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 4

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 5

Accommodatie: We sliepen opnieuw in Vík bij Guesthouse Reynir.

Dag 4: Vestmannaeyjar

Reynisfjara & Eyjafjallajökull

Vanuit Vík vertrokken we vroeg in de ochtend naar Landeyjahöfn, de haven vanuit waar de ferry naar de Vestmannaeyjar eilanden vertrekt. Voor we vertrokken, brachten we eerst nog een bezoek aan Reynisfjara, het bekendste zwarte strand van Vík. Ook maakten we onderweg een tussenstop bij de Eyjafjallajökull. Dit is één van de bekendste vulkanen van IJsland, doordat deze vulkaan in 2010 het vliegverkeer in een groot deel van Europa een tijd heeft stilgelegd vanwege een uitbarsting. Nu zie je daar vrijwel niets meer van en lijkt het eigenlijk gewoon op een normale berg.

Vík naar Landeyjahöfn (72 km)

Rondreis IJsland- strand in Vik

Rondreis IJsland - Eyjafjallajökull

Vestmannaeyjar

Vanuit Landeyjahöfn namen we de ferry naar Vestmannaeyjar, een eilandengroep onder IJsland. Hier bezochten we een bijzonder park gebouwd op lavavelden en genoten we van het heerlijke eten in de fijne restaurants op het eiland. Daarnaast maakten we een Ribsafari. Deze speedboottocht langs de verschillende eilanden was absoluut het hoogtepunt van ons verblijf in Vestmannaeyjar.

Rondreis IJsland - park in Vestmannaeyjar

Rondreis IJsland - Vestmannaeyjar Ribsafari 1

Rondreis IJsland - Vestmannaeyjar Ribsafari olifant

Accommodatie: We sliepen in Guesthouse Hamar, een mooie guesthouse met erg vriendelijke werknemers. Het ligt op een ideale locatie vlakbij de haven, waar je aankomt wanneer je met de ferry naar het eiland reist.

Dag 5: Vulkanen, Gullfoss & Geysir

Vestmannaeyjar

Helaas was het ‘s ochtends wat bewolkt. We besloten daarom om met de auto het hele eiland rond te rijden. Het uitzicht vanaf deze kustroute was geweldig mooi. Later op de ochtend beklommen we de Eldfell vulkaan. Ook vanaf deze vulkaan hadden we een prachtig uitzicht over Vestmannaeyjar. Na een lekkere lunch vertrokken we weer met de ferry naar het ‘vasteland’ van IJsland.

Rondreis IJsland- Vestmannaeyjar roadtrip

Eldfell in Vestmannaeyjar

Rondreis IJsland - Vestmannaeyjar

Kerið

Vanuit de haven reden we naar Kerið, een enorm kratermeer dat op de beroemde Golden Circle Route ligt. Kerið is het enige natuurgebied in heel IJsland waar wij entree moesten betalen. Omgerekend was de entree rond de 3 euro per persoon, dus dat viel als nog enorm mee. Kerið is zo’n 3000 jaar geleden ontstaan door een vulkanische explosie. De rode wand van de krater is bedekt met groen mos. Het helder blauwe meer steekt hier mooi bij af. Ik raad je zeker aan om een tussenstop te maken bij deze kleurrijke krater.

Landeyjahöfn – Kerið (88 km)

Rondreis IJsland - Kerio

Rondreis IJsland - Kerio 2

Skáholt

Vanuit Kerið reden we naar Skáholt. Dit kleine dorp heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van IJsland. In Skáholt is onder andere de eerste kathedraal van het land gebouwd en ook hebben hier meerdere historische gebeurtenissen plaatsgevonden. De kathedraal kun je vandaag de dag nog steeds bezichtigen en wanneer je rondom de kathedraal loopt heb je een mooi uitzicht op het natuurgebied waarin dit dorp ligt.

Kerið – Skáholt (24 km)

Rondreis IJsland - Skáholt golden circle

Rondreis IJsland - Skáholt

Faxafoss

Vanuit Skáholt is het nog maar een klein stukje rijden naar Faxafoss. Veel mensen slaan deze ‘kleine’ waterval over en gaan gelijk door naar Gullfoss. Ik vond Faxafoss juist ook indrukwekkend, omdat de waterval zo breed is. Daarnaast is het er heerlijk rustig. Wij waren zelfs de enige bezoekers op dat moment. Maak hier dus zeker even een stop op weg naar Gullfoss.

Skáholt – Faxafoss (18 km)

Rondreis IJsland - Faxifoss 2

Rondreis IJsland - Faxifoss 1

Gullfoss

Gullfoss is misschien wel de bekendste en indrukwekkendste waterval van heel IJsland. Het water stort hier in twee grote trappen naar beneden. Gullfoss betekent de gouden waterval, vanwege de mooie regenbogen die ontstaan door de grote hoeveelheid stuifwater wanneer het water vanuit de laatste trap in de kloof stort. Er zijn verschillende paden aangelegd naast de waterval, waardoor je helemaal tot aan de rand van de Gullfoss kunt lopen. Het is heel bijzonder om het water hier met zo’n enorme snelheid en kracht naar beneden te zien storten.

Faxafoss – Gullfoss (21 km)

Rondreis IJsland - Gullfoss 2

Rondreis IJsland - Gullfoss 2

Geysir

Vanuit Gullfoss reden we een stukje terug naar het bekendste geisergebied van IJsland. Hier vind je onder andere Geysir, de geiser waar het woord geiser van afkomstig is. De Geysir is echter niet meer actief. De nabijgelegen Stokkur is de enige geiser in IJsland die nog wel echt actief is. Om de 4 tot 8 minuten vindt hier een grote eruptie plaats waarbij het water hoog in de lucht wordt gespoten. Erg indrukwekkend om te zien.

Gullfoss – Geysir (10 km)

Rondreis IJsland - Stokkur

Rondreis IJsland - Geysir

Accommodatie: We sliepen die nacht in Hotel Litli Geysir, letterlijk recht tegenover de beroemde geisers, middenin de natuur. De kamers waren mooi en van alle gemakken voorzien. Er was een heerlijk ontbijt inbegrepen bij de prijs met vers fruit, lekkere bladerdeeggebakjes, pannenkoeken en zelfs spek, eieren en witte bonen in tomatensaus. Wanneer je in Litli Geysir verblijft, mag je bovendien gratis gebruik maken van de sauna en hottub in het hotel ernaast.

Dag 6: Thingvellir, Reykjavik & de Blue Lagoon

Geysir

Na een heerlijk ontbijt staken we de weg over om de geisers nogmaals te bezoeken. Het was heerlijk rustig en we hadden vrijwel het hele gebied voor onszelf. Als het in je planning past, raad ik je zeker aan om één nachtje in Hotel Litli Geysir te slapen, zodat je zowel ’s avonds als ’s ochtends vroeg in alle rust kunt genieten van de indrukwekkende geisers en de mooie omgeving.

Rondreis IJsland - geysir gebied

Rondreis IJsland - Geysir

Rondreis IJsland - IJslandse paarden

Thingvellir National Park

Vanuit Geysir reden we naar Thingvellir National Park, de laatste stop van de Golden Circle Route. Thingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland en staat sinds 2004 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit park is met name bekend vanwege de breuklijn tussen de tectonische platen van Europa en Amerika. De twee tectonische platen schuiven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar. Naast deze bijzondere breuklijn, vind je in Thingvellir onder andere het grootste meer van IJsland, een aantal mooie watervallen en lavavelden en een schattig wit kerkje. Ik vond het een erg mooi nationaal park en ik raad je zeker aan om Thingvellir te bezoeken tijdens je rondreis door IJsland.

Geysir naar Thingvellir national park (61 km)

Rondreis IJsland - Thingvellir National Park 1

Rondreis IJsland - Thingvellir National Park 2

Rondreis IJsland - Thingvellir National Park 4

Silfra kloof

Het hoogtepunt van Thingvellir National Park is de Silfra kloof. Deze kloof vormt de breuklijn tussen de tectonische platen van Europa en Amerika. De twee tectonische platen schuiven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar. De Silfra kloof is daarnaast één van de meest bijzondere snorkel-en duikplekken ter wereld. Doordat het water zo helder en schoon is, heb je heir ruim 100 meter zicht onder water. Het is bovendien de enige locatie ter wereld waar het mogelijk is om tussen twee tectonische platen te snorkelen of duiken. Ben je op zoek naar een unieke afsluiter van de Golden Circle Route? Boek dan zeker een snorkel-of duikexcursie in de Silfra kloof! 

Duiken Silfra kloof

Hallgrimskirkja in Reykjavik

Na het bezoeken van Thingvellir maakten we nog een tussenstop in Reykjavik. Hier beklommen we de Hallgrimskirkja, de grootste kerk van Reykjavik en het hoogste gebouw van IJsland. Beklimmen is trouwens een groot woord, want er is een lift die je naar de top brengt. Bovenop de Hallgrimskirkja heb je een geweldig uitzicht over heel Reykjavik. Zo valt het pas goed op wat een kleurrijke stad het is. Toen we weer op de grond stonden, wandelden we nog even door de hoofdstraat en genoten we van een heerlijke lunch bij Glo. Dit leuke lunchzaakje is echt een aanrader wanneer je in Reykjavik bent, maar naast Glo zijn er nog veel meer leuke eettentjes in Reykjavik.

Thingvellir national park naar Reykjavik (40 km)

Rondreis Ijsland - Reykjavik Hallgrimskirkja

Rondreis IJsland - Uitzicht Reykjavik

Rondreis IJsland - Reykjavik Glo

Blue Lagoon

Vanuit Reykjavik reden we naar onze laatste stop waar ik de hele reis al naar uitkeek: de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is een geothermisch bad dat in een oud lavaveld ligt. In eerste instantie moet je er misschien niet aan denken om buiten in je bikini te lopen terwijl het buiten zo koud is, maar dat ben je al snel vergeten wanneer je in het heerlijk warme water van zo’n 39 graden Celcius stapt. Het water heeft een felle lichtblauwe kleur, doordat het zo rijk is aan mineralen en silicaten. Hierdoor zou het ook een helende werking hebben. De silicamodder is ook gratis als masker verkrijgbaar in de lagoon, dus je zult veel witte gezichten zien. We hebben enorm genoten van ons bezoek aan de Blue Lagoon. Na afloop van ons bezoek aan de Blue Lagoon reden we nog even naar het nabijgelegen stadje Grindavík om te eten. We sliepen vlakbij het vliegveld.

Reykjavik naar Blue Lagoon (49 km)
Blue Lagoon naar Airport Inn (19 km)

Rondreis IJsland - Blue Lagoon

Rondreis IJsland - Blue Lagoon Maskers

Accommodatie: We sliepen in het Airport Inn hotel, vlakbij het vliegveld. Het Airport Inn Hotel is een self-service hotel. Dit houdt in dat er geen receptie is, waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Dit is zelfs het goedkoopste hotel van heel IJsland. Verwacht geen enorme luxe, maar wel gewoon een goede en schone kamer en badkamer.

Dag 7: Terug naar huis

Wanneer je net als wij met Icelandair vliegt, heb je waarschijnlijk een vroege vlucht terug naar Nederland of België. Doordat we vlakbij het vliegveld sliepen, konden we ’s ochtends vroeg onze auto inleveren en terug vliegen naar Nederland, terugkijkend op een geweldige reis door IJsland.

Verlenging van je reis door IJsland

Heb je langer dan 7 dagen de tijd voor je reis door IJsland? Er zij genoeg opties om je reis op IJsland te verlengen.

Het schiereiland Snaefellsnes

Snaefellsnes is een gebied ten noorden van Reykjavik. Het wordt ook wel IJsland in het klein wordt genoemd vanwege het diverse landschap. Er heerst een serene rust en er is genoeg te zien. In één of twee dagen kun je de hoogtepunten van dit schiereiland goed bezoeken.

Snaefellsnes IJsland

Het indrukwekkende noorden van IJsland

Ook het noorden van IJsland is absoluut de moeite waard en een echte aanrader wanneer je langer de tijd hebt voor je rondreis door IJsland. Hier vind je onder andere de Diamond Circle, een heel mooie aanvulling op de veel bezochte Golden Circle. Bezoek bijvoorbeeld het meer van Mývatn of ga walvissen spotten in Húsavik. Ook aan watervallen heb je in Noord-IJsland geen gebrek. De meest indrukwekkende zijn de Dettifoss waterval, onderdeel van Nationaal Park Jökulsárgljúfur, en de indrukwekkende Goðafoss waterval.

Een auto huren in IJsland

IJsland leent zich perfect om te verkennen met een huurauto. Ik raad je om je huurauto ruim van tevoren te reserveren, aangezien dit flink kan schelen in de kosten. Zelf hebben wij goede ervaringen met de Nederlandse autoverhuurder Sunny Cars, aangezien hier alle verzekeringen al inbegrepen zijn. Zo heb je ter plekke geen extra kosten voor dure verzekeringen, wat bij andere maatschappijen wel vaak het geval is. Mocht er iets gebeuren, dan wordt zelfs je eigen risico door Sunny Cars vergoed. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is overigens gewoon geldig in IJsland. Je hebt geen Internationaal rijbewijs nodig.

Snaefellsnes IJsland

Georganiseerde rondreizen door IJsland

Individuele rondreizen door IJsland

Wil je een rondreis door IJsland maken, maar vind je het prettiger als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar IJsland. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

 • Travel2Iceland. Deze IJsland specialist stelt met liefde een fantastische en persoonlijke rondreis door IJsland voor je samen die perfect aansluit bij je wensen.
 • 333 TravelVerrassend en uitgebreid aanbod in betaalbare privé reizen naar IJsland. Erg goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • ANWB. Voordelige fly & drives naar IJsland van 5, 8 of 15 dagen, inclusief retourvlucht en autohuur. 
 • Nordic. Dé Scandinaviëspecialist met een uitgebreid aanbod individuele rondreizen door IJsland in zowel de zomer- als wintermaanden. Je kunt kiezen voor een normale auto, een 4×4 of een camper.
 • Voigt. Scandinavië specialist met groot aanbod in complete en unieke fly & drives door het pure IJsland. Zowel in de zomer- als wintermaanden.

Groepsrondreizen door IJsland

Wil je liever niet zelf rijden in IJsland of ga je graag met een groep op pad? Kies dan voor een groepsreis naar IJsland. Bij deze rondreizen is alles voor je geregeld en laat een lokale gids je de mooiste plekjes van IJsland zien. Bovendien zijn groepsreizen vaak voordeliger dan wanneer je alleen op pad gaat.

 • TUI. Diverse groepsreizen van 5 tot 11 dagen waarbij je onder leiding van een Nederlandstalige gids de hoogtepunten van IJsland ontdekt.
 • Travel2Iceland. Deze IJsland specialist biedt volledig verzorgde groepsreizen aan inclusief bus met IJslandse chauffeur, Nederlandstalige of Engelstalige gids en overnachtingen.
 • The Iceland Trail. Een fantastische wandelreis door IJsland. Samen met een groep gelijkgestemden geniet je van de prachtige natuur. 

Snaefellsnes IJsland

Veelgestelde vragen of reizen naar IJsland

In welke periode kun je IJsland het beste bezoeken?

Ik krijg vaak de vraag in welke periode je IJsland het beste kunt bezoeken. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en voordelen en IJsland is het hele jaar door prachtig.

IJsland in het laagseizoen (mei, begin juni, september)

Wij bezochten IJsland in mei en ik vond dit persoonlijk perfect voor deze route. Omdat het in deze periode wat rustiger is dan in de zomermaanden, heb je ook wat meer keuze in je accommodaties en huurauto’s. Bovendien is het in mei al erg lang licht en in juni is er ’s nachts zelfs alleen een beetje schemering. Wij hadden zelf overigens wel erg veel geluk met het weer. Mijn ouders waren er een jaar later in precies dezelfde week en hadden te maken met een flinke storm, waardoor zelfs een aantal wegen waren afgesloten. Het blijft dus voor een groot deel geluk hebben.

IJsland in het hoogseizoen (eind juni, juli en augustus)

De grootste kans op mooi weer in IJsland heb je in de zomer. Dit zijn wel de drukste maanden, waardoor het over het algemeen ook wat duurder is. Wil je liever wat meer rust, dan kun je er ook voor kiezen om de noordzijde van IJsland te bezoeken of vanuit Jökulsárlón nog verder door te rijden richting het oosten. Ook loont het om ’s ochtends vroeg op pad te gaan of eens wat verder te wandelen, want veel toeristen bezoeken vooral de bezienswaardigheden recht langs de weg. Vanaf begin september begint het snel donkerder te worden. Zo is het in de eerste week van september alweer om 20:30u donker. Oktober en november zijn de maanden met de meeste regenval, maar het is dan wel erg rustig in IJsland.

IJsland in de winter (december tot en met maart)

IJsland in de wintermaanden is een unieke ervaring, vooral als er sneeuw ligt en de watervallen deels bevroren zijn. In de winter is een reis naar IJsland over het algemeen ook het goedkoopst. Houd er wel rekening mee dat het in de winter erg koud kan zijn en dat het slechts een paar uur per dag licht is. Je kunt daardoor op één dag minder bezienswaardigheden zien, maar je hebt wel een veel grotere kans om het noorderlicht te spotten.

Wanneer kun je in IJsland het noorderlicht zien?

Wanneer je IJsland in de wintermaanden bezoekt, heb je een grote kans op het spotten van het noorderlicht. De nachten zijn dan langer en donkerder. De beste periode om het noorderlicht te spotten is van oktober tot maart. De weersomstandigheden zijn hierbij van groot belang. Om het noorderlicht te zien, is een heldere hemel nodig met een kleine maan. De meeste kans om het noorderlicht te zien, heb je tussen 9 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts. Veel accommodaties hebben een speciale wekdienst, waarbij je kunt aangeven dat je graag gewekt wil worden als het noorderlicht te zien is.

Tip: met de My Aurora Forecast app kun je de voorspellingen voor het noorderlicht zien. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Waar in IJsland kun je het noorderlicht zien?

In principe kun je het noorderlicht in heel IJsland zien. De kans om het noorderlicht te spotten, neemt echter toe wanneer je verder van een stad afreist, omdat je dan geen last hebt van lichtvervuiling. Wanneer het noorderlicht heel helder is, kun je het echter zelfs vanuit de stad spotten. Verder heb je in het noorden van IJsland en in de regio Westfjorden de meer kans om het noorderlicht te zien, omdat het daar langer donker is. Op bovenstaande route heb je de meeste kans om het noorderlicht te spotten in Thingvellir National Park, omdat het daar ’s nachts ook erg donker is.

Hoe is het weer in IJsland?

Het eerste wat we zagen toen we aankwamen op het vliegveld van IJsland was een grote banner met ‘Don’t like the weather? Just wait 5 minutes‘. Dit vat het weer in IJsland goed samen. Het weer is namelijk enorm wisselend en ik heb in de week dat wij er waren zowel in een winterjas als in een t-shirtje rondgelopen. Over het algemeen is het in IJsland wel een stuk kouder dan in Nederland of België. De gemiddelde temperatuur aan de zuidkust is rond de 5 graden en het regent hier gemiddeld 221 dagen per jaar. Dit wel overigens niet zeggen dat het de hele dag regent. Dit kan ook prima een klein buitje zijn. De beste kans op warm weer heb je in juli, wanneer het gemiddeld 15 graden is. Voor de meest accurate weersvoorspelling, raad ik je aan om de website van het meteorologisch bureau van IJsland te bekijken.

Kun je goed zelf autorijden in IJsland?

Na onze reis heb ik vaak de vraag gekregen hoe we het vonden om zelf auto te rijden in IJsland. Ik vond het persoonlijk erg goed te doen en zelfs relaxter dan rijden in Nederland. De kwaliteit van de wegen in IJsland is ook goed en de grote wegen zijn allemaal verhard. Daarnaast zijn er op bovenstaande route een paar goed begaanbare gravelwegen. Wil je meer weten over de IJslandse verkeersregels, parkeren in IJsland en het type auto dat je in IJsland nodig hebt?

Is reizen in IJsland duur?

IJsland staat bij veel mensen bekend duur land. Zeker nu IJsland een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je het over het algemeen zo duur maken als je zelf wil. Ik zette eerder al mijn tips voor besparen op je vlucht, accommodaties, activiteiten, autohuur, eten en drinken in IJsland op een rijtje.

Roadtrip in Europa - IJsland

IJsland is echt één van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. Wat een geweldig land! Ik kan niet wachten tot ik weer terug kan om meer van IJsland te ontdekken. Wil je meer lezen over dit prachtige land? Bekijk hier al onze artikelen over IJsland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

123 reacties op “Rondreis IJsland: onze route in 1 week”

 1. hoi,
  ik zie dat je blog al een aantal jaar oud is, maar ik wil er toch een vraag over stellen, hopelijk kun je me van een antwoord voorzien 🙂
  Als eerste, bedankt voor deze super duidelijke beschrijving van je reis! Hele handige houvast voor de reis in juni 2024 die ik momenteel aan het plannen ben 🙂

  Dan mijn concrete vraag: het uitkijkpunt bij Dyrholaey, is dit met een gewone auto te bereiken? Ik las elders iets over dat er een bord staat dat het alleen met een 4×4 mag… Dan moet ik hem helaas weer uit mijn reisschema halen namelijk 🙂

  Bedankt!!

  1. Hi Linda, wat super gaaf dat jullie komend jaar die kant op gaan. Stiekem wel jaloers, ik zou zo weer willen 😉 Wij hadden per toeval een 4×4 mee gekregen en hebben die weg dus enkel met een 4×4 gereden. Ik moet zeggen dat ik het wel een vrij tricky weggetje vond (en erg blij was dat mijn man reed haha), maar dat het destijds (inderdaad al wel wat jaren geleden) met een ‘gewone’ auto ook wel te doen was en mocht. Ik lees inderdaad dat nu een deel van de weg enkel toegestaan is voor een 4×4. Dat betekent gelukkig niet dat je Dyrholaey over hoeft te slaan. Je komt wanneer je naar Dyrholaey rijdt op een gegeven moment bij een t-splitsing. De rechtse weg naar de hoger gelegen vuurtoren is tegenwoordig inderdaad enkel voor 4x4s. Als alternatief zou je ook links kunnen gaan en de auto beneden bij de parkeerplaats kunnen parkeren. Dit uitzicht is ook al heel mooi en vanuit hier kun je via een wandelpad omhoog wandelen naar de vuurtoren. Ik hoop dat dit wat meer duidelijkheid geeft en wens je alvast heel veel plezier in IJsland!

 2. Leuk verslag!

  Ik deed bijna dezelfde route, maar dan in de winter. Dan kan je in de buurt van Jokulsarlon ook ijsgrotten bezoeken. Zeker een aanrader! Voor mij was het misschien wel de spectaculairste activiteit in IJsland. Naast al die andere indrukwekkende natuurlijke schoonheid, natuurlijk.

 3. Catherine Van Meeuwen

  Hallo, heel fijn om deze blog te lezen! Wij gaan over een maand naar Ijsland vertrekken, op 20 september, en ik vroeg mij af of jullie mij een duidelijk antwoord kunnen geven ivm op welke wegen je met een gewone auto mag rijden, ik kan er namelijk niet echt een duidelijke lijn in vinden. Wij nemen dus voornamelijk de ringweg nr 1, waarvan ik begrepen had dat je dit met een gewone auto mag doen, maar op onze eerste dag zouden wij naar Geysir, Gulfoss en Kerio willen gaan, en dat ligt op weg nr 35, waarvan ik op een kaartje gevonden had dat dit een F-weg was, en die zou dus niet toegankelijk zijn met een gewone wagen, klopt dit? Is er ergens een lijst van de wegen die toegankelijk zijn met een gewone auto, en een lijst met voor welke wegen je echt een 4×4 nodig hebt want ik zou het zo jammer vinden dat wij onze reis plannen met een gewone wagen en dat wij dan een deel niet kunnen doen omwille van deze wagen.
  Het zou heel erg fijn zijn als jullie ons hiermee kunnen helpen!

  Vriendelijk bedankt alvast!
  Catherine Van Meeuwen

  1. Hallo Catherine, wat super gaaf dat jullie over een maandje naar IJsland gaan! Alle wegen in bovenstaand artikel zijn gewoon te rijden met een normale auto. Dit zijn dus geen F-wegen. Zeker de weg rondom Geysir en Gulfoss is overigens heel goed. Dit is namelijk de Golden Circle Route en één van de populairste wegen van IJsland. De weg is gewoon geasfalteerd en tweebaans en net zo goed te bereiden als de ringweg 1. Uiteraard is alles wel afhankelijk van het weer. Als er bijvoorbeeld een meter sneeuw ligt, wordt het allemaal wat lastiger, maar daar ga ik in september niet vanuit hoor. Je kunt deze route bij normale weersomstandigheden dus gewoon in een normale auto rijden. Misschien dat je ook iets aan deze tip hebt: https://reisgenie.nl/autorijden-in-ijsland-wat-moet-je-weten/. Heel veel plezier gewenst! IJsland is echt prachtig.

 4. Diederik Gunters

  Wij hebben de eerste vlucht van Transavia naar IJsland genomen sinds de Coronacrisis alle vliegverkeer had stilgelegd. De coronatest op het vliegveld is niet fijn, maar na 5 minuten sta je buiten en kan het genieten beginnen. In de horeca merk je eigenlijk niets meer van coronamaatregelen. Grote voordeel is ook dat het op alle toeristische plekken erg stil is. Jullie tips geven ons veel houvast om niets moois te missen!

  1. Hallo Diederik, ontzettend bedankt voor je reactie!! We waren al heel benieuwd hoe het nu zou zijn in IJsland. Even vervelend van de coronatest, maar wat top om te horen dat je zo snel weer buiten staat en dat het zo goed geregeld is daar. En wat een voorrecht om zo in alle rust te kunnen genieten van al het moois dat IJsland te bieden heeft. Echt heel fijn dat je het even met ons deelt. Wij kunnen ook niet wachten om weer die kant op te gaan. We vinden het ook heel leuk om te horen dat je iets aan onze tips hebt tijdens jullie reis. We wensen je onwijs veel plezier in dit prachtige land!!

 5. Hallo,
  Wij gaan naar Ijsland in december, naar Reykjavik. Vandaar zouden we graag uitstapjes maken. Wij twijfelen echter tussen een auto huren en zelf erop uit trekken, of uitstapjes boeken.
  Zou het doenbaar zijn om te rijden in december?

  1. Hi Nele, wat gaaf dat jullie deze winter naar IJsland gaan!! Het lijkt me super bijzonder in de winter, een heel ander gezicht weer. Ik ben zelf helaas nooit in de winter in IJsland geweest, dus ik durf niet te zeggen of het goed te doen is om bovenstaande route in de wintermaanden te rijden. Ik wens jullie in ieder geval alvast een hele mooie reis!

 6. Hallo allen, Prachtig beeld van Dit land. Op de google maps kun je heel veel zien omtrent de wegen, maar kun je er ook fietsen, al dan niet met ondersteuning. Wat kunnen jullie aanraden ? Het is niet voor direct, maar in een soort van voorstudie.

  1. Hallo Dirk, wat super tof dat je wilt gaan fietsen in IJsland! Ik heb er zelf geen ervaring mee en heb eerlijk gezegd ook niemand zien fietsen daar, maar de route die wij gereden hebben was qua wegen (in de zomermaanden) wel goed begaanbaar. Ik denk dus dat het zeker te doen moet zijn, maar let er wel op dat het weer in IJsland erg wisselend kan zijn. Ik wens je hoe dan ook alvast veel plezier en ik hoop echt dat je dit prachtige land op de fiets kunt gaan verkennen. Het lijkt mij super bijzonder en de omgeving is geweldig mooi!

 7. Is deze reis te doen voor iemand die voor het eerst in het buitenland gaat rijden? Mijn partner heeft geen rijbewijs, is het te doen alleen?

  1. Hi Simone, ik denk zelf dat het wel te doen moet zijn, maar dat is heel persoonlijk denk ik. Eventueel zou je lange rijdagen (zoals dag 3 hierboven) op kunnen splitsen in meerdere dagen als je het niet fijn vindt om lange afstanden in één dag te rijden. Je zou dan bijvoorbeeld bij Jokulsarlón in de buurt kunnen overnachten. Meer info en tips over autorijden in IJsland vind je hier: https://reisgenie.nl/autorijden-in-ijsland-wat-moet-je-weten/. Ik ben zelf niet zo’n held met autorijden, maar ik vond het in IJsland (in de periode dat wij er waren) gelukkig erg goed te doen. Het is een stuk rustiger dan in Nederland in ieder geval!

  1. Hi Simone, wij hebben het Noorderlicht helaas niet gezien tijdens onze reis door IJsland, maar wij waren er dan ook in mei. Het Noorderlicht kun je eigenlijk alleen in de winter spotten, omdat het rond de zomermaanden te lang licht is in IJsland. Onderin het artikel vind je een alinea met als titel ‘In welke periode kun je IJsland het beste bezoeken?’. Hier kun je mijn tips en aanraders vinden qua tijd van het jaar.

 8. Ik ben erg geïnteresseerd in deze rondreis. Was het makkelijk met de auto te rijden en makkelijk te parkeren overal?

  1. Hi Simone, wat leuk dat je ook geïnteresseerd bent in deze rondreis. Wij vonden het echt prachtig! We waren er zelf in mei en toen vond ik het erg goed te doen met het rijden, zeker op deze route. Parkeren was destijds ook geen enkel probleem, je kunt overal gemakkelijk je auto kwijt. In Reykjavik is het wel iets drukker, maar daar kun je vaak parkeren bij je accommodatie of op een van de grotere parkeerplaatsen. We hebben een volledig artikel geschreven met onze ervaringen en tips over autorijden in IJsland, misschien dat je daar ook iets aan hebt: https://reisgenie.nl/autorijden-in-ijsland-wat-moet-je-weten/. Alvast een fijne reis mocht je ook naar IJsland gaan!

 9. Ook wij gaan volgende maand in Mei naar ijsland met al jou tips! Ben super benieuwd!
  Bedankt voor deze blog en al de tips!

  1. Wat leuk om te horen Wouter! Echt super dat jullie ook zo van hebben genoten van IJsland en heel fijn dat jullie iets aan onze tips hebben gehad. Wat is het er prachtig he. En heel graag gedaan natuurlijk!

 10. Hoi Saskia,

  Vanaf 14 juni heb ik 11 dagen vakantie en wil ik voor het eerst helemaal alleen op vakantie gaan. Nu zag ik jouw reis en deze lijkt mij heel tof! Maar het wordt dus wel mijn eerste vakantie alleen, zijn de reisafstanden te doen als je het alleen moet rijden? En zou het begin Juni ookal erg druk en duur zijn of nog meevallen? (vind een beetje mensen om mij heen niet zo erg).
  Is Ijsland makkelijk te bereizen in je eentje? (ben 22 jaar).

  Groetjes Annabel

  1. Hi Annabel, wat ontzettend leuk dat je naar IJsland wil gaan! Het is echt een prachtig land. Wij zijn er in mei 2016 geweest, dus ik vind het lastig te zeggen hoe druk het drie jaar later in juni is. IJsland is wel een stuk populairder geworden de afgelopen jaren, maar het is zo groot dat ik verwacht dat het qua drukte wel mee zal vallen, zeker aangezien je van plan bent om nog net buiten het hoogseizoen te reizen. Of de reisafstanden ’te doen’ zijn, is denk ik heel persoonlijk. Mijn man heeft destijds bijna alles gereden en hij vond het goed te doen. Je zou eventueel de langste rijdag (bij ons dag 3) in tweeën kunnen splitsen, zodat je niet te lang hoeft te rijden op één dag. Ik moet er wel bij zeggen dat ik autorijden in IJsland een stuk relaxter vond dan in Nederland. Het is over het algemeen een lange rechte weg en het was er toen wij er waren totaal niet druk. Bovendien is alleen de route zelf al prachtig en je zult je ogen uitkijken onderweg. Of IJsland goed te bereizen is in je eentje vind ik ook lastig te beoordelen. Er zijn in Reykjavik wel een aantal hostels waar je veel backpackers ziet, dus je zult zeker niet de enige zijn. Ik wens je alvast een hele mooie reis door IJsland! Laat je ons weten hoe je het vond?

 11. Hey Saskia,
  Wat een super leuke blog! Ik ga zelf ook binnenkort naar IJsland en ga dan ook zeker the Golden Circle bekijken. Ik had een vraag over het soort auto wat jullie daar hebben gehuurd. Hebben jullie dit met een ‘gewone’ auto gedaan of met een 4×4? Ik vroeg het me af, omdat je met the Golden Circle officieel gezien niet meer op de hoofdweg zit.
  Groetjes!

  1. Hi Evelien, dankjewel! Wat leuk dat je naar IJsland gaat binnenkort. In principe kun je met een ‘normale’ auto overal komen. De kwaliteit van de wegen in IJsland is erg goed. Alleen op bepaalde wegen in het binnenland (écht binnenland, dus niet de Golden Circle), waar je maar enkele maanden per jaar kunt komen, heb je een speciale 4WD nodig. Wanneer je bovenstaande route door IJsland rijdt, heb je dus geen 4WD nodig. Houd wel rekening met de weersomstandigheden en de tijd waarin je reist. Bij hevige sneeuwval, zou ik een 4WD bijvoorbeeld wel aanraden. Hier lees je meer over autorijden in IJsland: https://reisgenie.nl/autorijden-in-ijsland-wat-moet-je-weten/. Veel plezier gewenst!

 12. Annick Anthonissen

  Hoi Saskia.
  Thanks voor de fantastische blog. Wij gaan dit jaar naar Ijsland in mei en zullen grotendeels jullie route volgen, aangevuld met enkele dagen om het schiereiland Snaefellsnes te ontdekken.
  Nu zou ik ook de overzet moeten boeken naar Vestmanneayjar. Heen zouden we de overzet nemen om 10u45. De dag nadien terug hebben we de keuze tussen 12u en 14u30. Welke overzet zou jij aanraden om de rest van het schema te volgen tot Geysir? Zou de overzet van 14u30 ons te weinig tijd geven nadien?
  Alvast bedankt voor de reactie

  1. Hi Annick, wat gaaf dat jullie ook naar IJsland gaan. Heel tof dat jullie ook Snaefellsnes gaan bezoeken, dat lijkt me ook een prachtig gebied. Welke ferry je het beste kunt nemen, hangt denk ik vooral af van je planning op de dag na Geysir. In principe kun je prima van de haven naar Geysir rijden als je die ferry van 14:30u pakt (zeker in mei, omdat het dan langer licht is), maar dan kun je minder vaak stoppen. Als je de volgende dag nog de hele dag de tijd hebt om de Golden Circle te bezoeken, zou je de latere ferry kunnen pakken. Mijn persoonlijke voorkeur zou echter de ferry van 12u zijn, zodat je op je gemak naar Geysir kunt rijden en onderweg ook verschillende keren kunt stoppen. Doordat je de eerste dag vroeg aankomt op Vestmanneayjar met de ferry van 10:45u heb je voldoende tijd om het eiland te ontdekken en kun je de volgende ochtend ook nog wat zien van het eiland. Als het past in je schema en budget zou ik je trouwens aanraden om de eerste dag op Vestmannaeyjar de ribsafari te doen. Qua tijd zou je dat precies moeten halen en wij vonden het echt heel gaaf en mooi. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 13. A.J.Stalenberg

  Goede middag leuk om te lezen wat er allemaal te doen is ik ga met mijn zoon via de Smeryl line eerst 3 dagen naar de Faoer eilanden dan door naar IJsland 15 juni gaan wij op de boot zie er echt naar uit wij zijn 14 dagen op IJsland kunnen we rustig veel bekijken bedankt voor de informatie. Aat-Jan,

  1. Wauw, wat een gave reis zeg! De Faroer eilanden lijken me ook prachtig. Ik wens jullie alvast heel veel plezier samen op deze droomreis! Fijn om te horen dat jullie iets aan onze tips hebben.

 14. Hoi Saskia,

  Ik heb erg genoten van jouw reisverslag! Ik ben stiekem voor mijn papa en mama een Ijsland rondreis aan het boeken voor mei 2019. Jouw/jullie blog vind ik veruit één van de beste en ik heb er toch al heel wat gelezen tot nu toe 🙂 Dus dankjewel hiervoor! Heel erg handig om de verrassingsreis te plannen.

  Groetjes

  1. Wat super leuk om te horen Leen, dankjewel voor dit mooie compliment! Wat super lief van je dat je een verrassingsreis voor je ouders aan het plannen bent. Ik weet zeker dat je ouders het helemaal geweldig gaan vinden. Ik heb een soortgelijke trip inmiddels ook voor mijn eigen ouders en schoonouders gepland en ook zij vonden IJsland prachtig. Veel succes en plezier nog met het plannen van de reis en mocht je nog vragen hebben dan stel ze gerust!

 15. Hi Saskia,
  Wat schrijf je super! Mijn vriend en ik zitten erover te denken om dit jaar in november naar IJsland te gaan ( 12 – 18 november). We willen dan zo goed als deze reis maken die jij gemaakt hebt. Echter horen we van verschillende mensen dat het ’te kort’ licht is in deze periode. Hoe vroeg vertrokken jullie ’s ochtends voor jullie reis en hoe laat waren jullie weer bij een volgende bestemming?
  En heb je ook enig idee of IJsland dan nog mooi groen is en met ijs/ sneeuw, of wordt het eiland bijvoorbeeld ook geel en dor? Hoe lang was het licht bij jullie?
  En hoeveel tijd heb je nodig per bezienswaardigheid om het redelijk goed te zien? Bijvoorbeeld naar de watervallen lopen (en er achterlangs) en naar het krater meer etc.?
  Ik ga de rest van je blogs ook nog even lezen… wauw, zo fijn jouw schrijfstijl en info!
  Groetjes, Anniek

  1. Hi Anniek, bedankt voor je lieve compliment! Wat heerlijk dat jullie in november naar IJsland willen gaan. Wij waren er zelf in mei, dus een totaal andere periode. Ik weet daarom niet zo goed tot hoe laat het licht is in november en hoe het dan zit met ijs en sneeuw en groene versus dorre natuur. In mei was het erg lang licht en werd het zelfs ’s nachts nauwelijks echt donker. We vertrokken vaak rond een uur of 7/8 in de ochtend en we waren meestal rond 5/6 uur weer terug volgens mij. Voor Fjaðrárgljúfur en de waterval bij Skaftafell moet je nog een stukje lopen. Bij de overige bezienswaardigheden ligt de parkeerplaats dichtbij en heb je dus niet veel tijd nodig, maar dit is vooral afhankelijk van hoe lang je zelf wilt blijven. Ik wens jullie alvast een hele fijne reis!

 16. Woaw wat een gave reis! Jullie hebben echt enorm veel gedaan op een dag. Was dit niet te veel? Hoe is het rijden in IJsland, is het een beetje te doen? Hier staan zeker goede tips in voor onze toekomstige reis naar IJsland!

   1. Dat mag zeker! Ik heb de precieze totale kosten alleen niet bijgehouden helaas. Je kunt hier de precieze prijzen van onze overnachtingen terugvinden: https://reisgenie.nl/goedkope-hotels-in-ijsland/ en hier van het eten in Reykjavik: https://reisgenie.nl/goedkoop-en-lekker-eten-reykjavik/. Voor de vlucht waren wij zo uit mijn hoofd € 285 per persoon kwijt. Als je wilt rondreizen in IJsland komt er daarnaast ook nog de huur van de auto bij. Wij huurden onze auto destijds via SAD Cars, omdat dit toen het goedkoopst was. Je kunt hier een prijsberekening maken: http://sadcars.com en je kunt hier andere aanbieders vergelijken: http://www.rentalcars.com. We hebben ook een aantal bespaartips voor een reis door IJsland op een rijtje gezet: https://reisgenie.nl/bespaartips-voor-je-reis-door-ijsland/. Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt!

  1. Hi Jolien, bedankt voor je reactie. Ik heb dit persoonlijk zeker niet als te veel ervaren. Ik vond het juist een erg relaxte reis. Het hielp wel mee dat het nergens druk was en dat het rijden heel goed te doen was. Meer informatie en tips over rijden in IJsland vind je hier: https://reisgenie.nl/autorijden-in-ijsland-wat-moet-je-weten/. Je moet wel een beetje rekening houden met de periode waarin je naar IJsland gaat. In de winter is het namelijk maar heel kort licht, waardoor je minder kunt zien in één dag.

  1. Wat leuk om te horen Caro! Ik vind het ook echt één van de mooiste landen van heel Europa. Qua natuur zeker de mooiste wat mij betreft!

 17. Niels Krommenhoek

  Saskia, vlucht is geboekt! (wow air) auto is geboekt (sad cars) en nacht 1 Reykjavik hotel is geboekt.
  Ik twijfel nu alleen erg over de plaatsen voor nacht 2 en nacht 3 ivm de afstanden. Vik is vol of onbetaalbaar helaas. Ik ga 30 april tot 3 mei. De laatste dag moet ik rond 9.30 weer op vliegveld zijn dus kan dan niet vanuit Jokulsarlon komen. Help! Wil daar toch graag heen. Wat adviseer je mij? nacht 2 bv Fjoraorgljafur en laatste nacht Skogafoss ivm afstand naar luchthaven?? Als je nog tips hierin hebt welke plaatsen je zou doen, heel graag! Vrees dt ik iets moet skippen. Hartstikke bedankt voor het meedenken, je blog is zeer waardevol en overzichtelijk. Hoop dat alles de koesten waard zijn! pff haha. Groet Niels

  1. Hi Niels, wat tof dat je geboekt hebt!! Ik zou je eigenlijk aanraden om de laatste nacht in de buurt van het vliegveld te overnachten. Hier zijn de accommodaties vaak een stuk goedkoper en vaak moet je toch twee uur van tevoren weer op het vliegveld zijn en je huurauto nog inleveren. Ik denk dat de plaatsen waar je nacht 2 en 3 overnacht vooral afhangen van wat er nog beschikbaar is. Wij hebben destijds heel ver van tevoren geboekt (ik dacht iets van 9 maanden) en zelfs toen zat er al heel veel vol. Ik heb laatst eenzelfde soort trip voor mijn schoonouders geboekt en wat ik toen heb ik gedaan is bij Booking.com gezocht naar Vík, aangevinkt dat ik alleen hotels wil zien onder bedrag X en dan via de kaart-optie op de site van Booking gekeken wat er enigszins in de buurt was. Vík zelf zit vaak al snel vol, omdat het een bekende plaats is en iedereen daarop zoekt. Rondom Skaftafell, Kirkjubæjarklaustur en Hrifunes (allemaal in de buurt van Vík) zijn echter nog best wat (redelijk betaalbare) accommodaties vrij in de periode dat jij gaat. Als je iets moet skippen, zou ik je aanraden om zo min mogelijk tijd in Reykjavik zelf door te brengen. Het is een hele leuke stad, maar de natuur van IJsland vond ik nóg indrukwekkender, dus ik zou je aanraden zo veel mogelijk tijd daar door te brengen. Alvast een hele fijne reis gewenst! Ik hoop dat je een geweldige tijd gaat hebben.

 18. Niels Krommenhoek

  Hoi Saskia,

  Wat een leuk blog! Ik ben van plan eind april/begin mei 4 dgn naar Ijsland te gaan. Denk dat ik dan ook alleen voor de Zuid/West kant moet gaan. Wat is aan te raden, 1 locatie slapen of meerdere? Heb je hierin nog tips? Ik huur dan een auto uiteraard. Zijn een aantal hoogtepunten allemaal in de buurt/op rijafstand van het vliegveld/Reykjavik? Dan denk ik aan 2 of 3 uurtjes rijden?

  1. Hi Niels, dankjewel! Wat heerlijk dat je van plan bent om naar IJsland te gaan. Ik zou je eigenlijk wel aanraden om op minstens twee locaties te slapen, uiteraard afhankelijk van wat je wil zien en doen. Van Reykjavik naar Jokulsarlón is het namelijk zonder tussenstop al bijna 5 uur rijden, enkele reis. Als je vier dagen de tijd hebt, zou ik ervoor kiezen om je overnachtingen op te splitsen tussen Reykjavik en een plaatsje in het zuiden, zoals Vík. Vanuit Reykjavik kun je dan in één dag de Golden Circle Route rijden. Op weg van Reykjavik naar Vík kun je verschillende watervallen bezoeken en vanuit Vík kun je een dagtrip maken Skaftafell nationaal park en de ijsmeren. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 19. Hi Saskia, bedankt voor je mooie reisverslag. Staan nu in mijn Bladwijzers!
  Wat ik mij afvraag is of je al vanuit Nederland alle overnachtingen en de walvistocht hebt geboekt, of dat je daar ad hoc hotels hebt gezocht. Ik ben van plan om nu in Mei, na de mei-schoolvakantie, naar IJsland te gaan.
  Groetjes, Pieter

  1. Hi Pieter, dankjewel voor je reactie! Ik heb destijds inderdaad alles al vanuit Nederland geboekt. Nu is een walvistocht prima vanuit IJsland zelf te boeken, maar bij hotels is dit (met name buiten Reykjavik) toch wat lastiger. Er zijn niet extreem veel accommodaties in IJsland, waardoor er vaak al vrij veel vol zit óf je de hoofdprijs betaald voor de accommodaties die nog wel vrij zijn. Wat betreft accommodaties, zou ik je voor IJsland dus echt aanraden om ze vooraf al te boeken. Alvast een hele fijne reis gewenst! Ik hoop dat jullie er heel erg van gaan genieten.

 20. Hoi Saskia, wij hebben een reis geboekt naar Ijsland in juni en zien er heel erg naar uit. alvast bedankt voor al de tips en mooie foto’s. wij zouden net zoals jullie de laatste dag (avond) de Blue Lagoon willen doen. Maar hoe zit het met de natte badpakken en handdoeken : is er een plaats voorzien waar je die kan drogen ? de volgende ochtend vertrekken we immers met het vliegtuig en hebben liever geen natte bagage.
  Groetjes,
  Ria

  1. Hi Ria, wat een mooi vooruitzicht dat jullie in juni naar IJsland gaan! Wij hebben onze badkleding en handdoeken die avond te drogen gehangen in onze kamer. De volgende ochtend waren ze volgens mij nog wel een klein beetje vochtig, dus hebben we ze voor de zekerheid in een plastic zak in onze koffers gedaan. Het is overigens ook mogelijk om handdoeken te huren bij de Blue Lagoon. Op die manier heb je in ieder geval droge handdoeken en kun je je badkleding daarin rollen. Alvast een hele mooie reis gewenst!

 21. Hee Saskia,
  Een ontzettend leuk reisverslag! Ik ga zeker gebruik maken van je tips. Ik zag dat jullie bij Eyjafjallajokull en skaftafell national park zijn geweest. Ik vertrek volgende week naar ijsland (7 maart) en wil deze plekken graag bezoeken. Ik zag op de landkaart dat je dan een stukje F-wegen moet betreden of is er ook een andere weg om daar te komen? Konden jullie hier met een gewone auto zonder 4×4 komen of heb je voor deze 2 plekken echt een 4×4 nodig?
  Groetjes,
  Nicole

  1. Hi Nicole, bedankt voor je lieve compliment! Wij zijn enkel langs de Eyjafjallajokull gereden en dus niet echt naar de vulkaan zelf. Er is een kleine parkeerplaats aan de kant van de weg (gewoon de ‘1’) met wat informatieborden over de vulkaan. Hier heb je ook een mooi uitzicht op de Eyjafjallajokull. De weg naar Skaftafell National Park was ook prima begaanbaar en volgens mij ook geheel geasfalteerd. Je komt vanzelf uit op een grote parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren. Van daaruit kun je mooie wandelingen door het park maken. Een 4×4 is voor de route die wij hebben afgelegd in principe niet nodig, tenzij je midden in de winter gaat en er bijvoorbeeld veel sneeuw en ijs ligt. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 22. Hoi,

  Leuk reisverslag! hier gaan we zeker een hoop aan hebben tijdens het plannen van onze vakantie! hebben jullie een 4×4 nodig gehad voor deze route? of is een 2 wiel aangedreven auto genoeg?

  1. Hi Jimmy, wat fijn om te horen dat je iets aan onze tips hebt! Of je een 4×4 nodig hebt, is afhankelijk van de periode waarin je IJsland bezoekt. Wij waren er zelf in mei en toen was een normale auto prima. Voor deze route heb je in die periode dus zeker geen 4×4 nodig, maar ik kan me voorstellen dat het in de winter misschien wel handig is. Wil je wat verder naar het noorden of oosten of juist naar het binnenland, dan is een 4×4 in sommige gevallen ook aan te raden. Alle plekken op de route in het artikel zijn in ieder geval prima met een normale auto te bezoeken. Alvast een fijne vakantie!

 23. Vorige week hebben we beslist : we gaan in augustus een week naar Ijsland. Ik heb direct vliegtickets geboekt voor we ons zouden bedenken 🙂 Daarna ben ik op zoek gegaan naar reisroutes online en was hiermee aan de slag gegaan. Ik dacht dat ik mijn reisroute gepland had tot ik deze blog tegenkwam.. Dit is de eerste blog die ik lees en meteen een hele goede. Mijn plan was om van Reykjavic richting Vik te gaan en terug via golden circle maar nu ik dit heb gelezen denk ik dat ik toch wel richting Skaftafell rij ook ( tot aan Fjallsarlon zoals jullie)
  Bedankt voor de goede tips en foto’s . Ik heb het goed kunnen gebruiken.
  Ik ben er zeker van dat ik even enthousiast ga zijn als jij wanneer ik terug ben 🙂
  Groetjes Dorien

  1. Hoi Dorien, hartelijk dank voor je enthousiaste reactie. Dat vinden we altijd super leuk om te horen. Alvast een heel mooie reis gewenst. Je gaat geen spijt krijgen van de wijzigingen in je planning :).

 24. Hey Saskia,

  Omdat we zelf naar Ijsland willen gaan, ben ik op je blog gekomen. Wat een gave route en zoveel toffe tips!
  Ik was even aan het kijken naar SADcars, welke verzekeringen hebben jullie erbij genomen? Ik heb namelijk geen idee wat er écht nodig is qua verzekering in Ijsland.
  Groetjes,

  Beau

  1. Hi Beau, wat leuk om te horen dat jullie ook naar IJsland willen gaan. Fijn dat jullie iets aan onze route en tips hebben. Het klopt inderdaad dat er flink wat verzekeringen zijn voor de autohuur in IJsland ? Ik heb er hier meer over geschreven: https://reisgenie.nl/autorijden-in-ijsland-wat-moet-je-weten/. Qua verzekeringen vind ik het heel lastig om iets af of aan te raden. Dit is vrij persoonlijk en ik denk dat dit echt een keuze die jullie zelf moeten nemen qua risico’s. De enige tip die ik je kan meegeven is om goed te bekijken of je bepaalde verzekeringen wel echt nodig gaat hebben. Zo konden wij voor € 10 per dag een zand en as verzekering afsluiten, waarbij je verzekerd bent voor schade aan de lak van de auto door opstuivend zand en as. Hierbij gold echter nog een eigen risico van € 900. De kans dat je de kosten van zo’n verzekering er ooit uit gaat halen, is vrij klein. Ook konden we een river crossing protecting verzekering voor € 49 per dag afsluiten. Als je geen rivier over gaat steken, heeft het natuurlijk weinig zin om deze verzekering af te sluiten. Kortom: laat je niet alle verzekeringen aansmeren en bekijk goed wat bij jullie situatie past. De wegen in IJsland zijn goed, dus maak je daar in ieder geval geen zorgen om. Alvast heel veel plezier in IJsland!

 25. Dit tripje ziet er zalig uit, Ijsland staat zeker op mijn bucketlist!
  Mag ik vragen wat deze reis gekost heeft?

  1. Hallo Inge, wat leuk dat IJsland ook op jouw bucketlist staat! Wij hebben destijds alles los geboekt, dus de precieze kosten voor deze reis heb ik niet bijgehouden. Je kunt hier in ieder geval de prijzen van onze overnachtingen terugvinden: https://reisgenie.nl/goedkope-hotels-in-ijsland/ en hier van het eten in Reykjavik: https://reisgenie.nl/goedkoop-en-lekker-eten-reykjavik/. Voor de vlucht waren wij zo uit mijn hoofd € 285 per persoon kwijt. Voor de huur van de auto waren we ongeveer € 200 kwijt voor een week. Misschien heb je ook iets aan deze bespaartips voor je reis in IJsland: https://reisgenie.nl/bespaartips-voor-je-reis-door-ijsland/. Hopelijk kun je IJsland snel van je bucketlist afstrepen!

 26. Mooi om Dyrhólaey te zien met een blauwe lucht, wij waren er toen het er erg winderig was, maar toch erg onder de indruk van de prachtige natuur! En gelukkig dat als het weer in het noorden wat tegenvalt, het zuiden alles goed maakt 🙂

  1. Ik vond Dyrhólaey ook prachtig, maar bij ons waaide het ook bizar hard haha, zeker op de top. In je hebt helemaal gelijk wat het weer betreft. Het is zo veranderlijk ook. Op het vliegveld hing zelfs groot een bord met ‘don’t like the weather in Iceland? Just wait 5 minutes’. Fijn om te horen dat jij ook zo genoten hebt!

 27. Wauw wat een prachtige foto’s en mooi geschreven blog! We zijn nu nog meer enthousiast geraakt om naar IJsland te gaan :-)! We willen waarschijnlijk eind januari 2018 heen ongeveer 4 dagen. Zal dit voldoende zijn? We willen wel alle mooie high lights bezoeken :-)! En qua weer het is altijd afwachten natuurlijk… Bent u bekend met Norðurey Hotel Reykjavik Road? Daar willen we waarschijnlijk overnachten. En moeten we vanuit Nederland alvast een auto huren heeft u een link/ webste? Of handiger vanaf AirPort Reykjavik ? Alvast bedankt! Gr Sam

  1. Hi Sam, wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent om naar IJsland te gaan! Het is ook echt een geweldig mooi land. Of 4 dagen voldoende is, hangt er vooral vanaf wat je graag allemaal wil zien en doen. Houd er in ieder geval rekening mee dat het in januari winter is in IJsland, wat inhoudt dat het een heel groot deel van de dag donker is. Hierdoor heb je relatief weinig tijd per dag om dingen te bezichtigen. Ik ben helaas niet bekend met het hotel wat je noemt, maar het ziet er goed uit! Wij hebben zelf vanuit Nederland de auto gehuurd via SADCars. Daarnaast hebben wij goede ervaringen met Sunny Cars. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren bij aankomst op het vliegveld, maar ik vond het persoonlijk wel fijn dat we zeker wisten dat er een auto voor ons klaar stond en dat we ook al wisten wat de prijs zou zijn. Ik weet zeker dat je hoe dan ook een geweldige tijd gaat hebben in IJsland! Hopelijk valt het weer een beetje mee en met een beetje geluk zie je zelfs het Noorderlicht. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 28. Beste Saskia,
  Heel mooi stukje! Wij willen ongeveer dezelfde route gaan doen, maar dan begin April. Denk je dat dit kan of zijn deze wegen dan slecht begaan baar? We hebben in ieder geval nog meer zin in gekregen door je mooie foto’s !

  1. Hi Erwin, wat heerlijk dat jullie ook plannen hebben om naar IJsland te gaan, echt een mooi vooruitzicht! Dankjewel voor je mooie complimenten. Ik vind het lastig om te zeggen hoe de wegen in april zijn. Wij waren er zelf in mei 2016 en we hebben erg veel geluk gehad met het weer. Natuurlijk was het best koud, maar we hadden veel zon en relatief weinig regen. De wegen waren ook allemaal erg goed begaanbaar. Mijn ouders waren er een jaar later in mei 2017 in precies dezelfde week en zij hadden helaas weer veel pech met het weer, waardoor ze een deel van de route niet konden afleggen. Het blijft dus altijd een kwestie van geluk hebben, maar over het algemeen is de ringweg het hele jaar door goed te rijden, met name in het deel waar wij zijn geweest. Ik verwacht dus dat het in april prima te doen zal zijn, mits er dus geen flinke storm is op dat moment 😉

 29. Hi Saskia, wat leuk om je verhalen over IJsland te lezen! Ik moet zeggen, het was ook 1 van mijn favoriete bestemmingen. Ik heb zelf de ringweg gevolgd en een rondje om het eiland gevolgd. Ik wil zeker nog een keer terug en dan zal ik deze blog er weer even bijpakken. Goede tips heb je!

  1. Wat gaaf dat je ook in IJsland bent geweest Sara-Jane! Leuk dat het voor jou ook een van je favoriete bestemmingen was. Ik ben wel jaloers dat jullie het hele rondje gedaan hebben hoor. Ook ik wil heel graag nog eens terug om het hele eiland rond te rijden, dus dan kom ik ook zeker even bij jou lezen. Dankjewel voor je reactie!