Rondreis IJsland - Onze route in 1 week

Rondreis IJsland: onze route in 1 week

Home / IJsland / Rondreis IJsland: onze route in 1 week

De vraag die me het meest gesteld wordt sinds ik een reisblog heb, is toch wel “wat is je favoriete land?”. Het antwoord moest ik altijd verschuldigd blijven. Ik heb zo veel mooie landen gezien en elk land is op zijn eigen manier uniek. Toch heb ik afgelopen maand eindelijk een antwoord gevonden op deze vraag. Na mijn rondreis door IJsland was het duidelijk. Dit is zonder twijfel het mooiste land waar ik ooit ben geweest. Ben je benieuwd waarom ik IJsland zo geweldig vind? Ik laat je onze route en de mooiste plekken in het westen en zuiden van IJsland zien.

Onze route door het Zuiden van IJsland

Onderstaand vind je onze route door het Zuiden van IJsland in één week.

Route door IJsland van dag tot dag

 • Dag 1: Aankomst in IJsland & Reykjavik – Op ontdekking in de hoofdstad Reykjavik
 • Dag 2: Walvissen & Watervallen – Walvisexcursie, Seljalandfoss, Skógafoss, Kirkjufjara, Vík
 • Dag 3: Canyons & Gletsjermeren – Vík, Fjaðrárgljúfur, Skaftafell National Park, Jökulsárlón, Fjallsárlón, Dyrhólaey, Vík
 • Dag 4: Vestmannaeyjar – Reynisfjara, Eyjafjallajökull, Vestmannaeyjar, Rib Safari
 • Dag 5: Vulkanen, Gullfoss & Geysir – Vestmannaeyjar, Kerið, Skáholt, Faxafoss, Gullfoss, Geysir
 • Dag 6: Thingvellir, Reykjavik & Blue Lagoon – Geysir, Thingvellir National Park, Reykjavik, Blue Lagoon
 • Dag 7: Vertrek uit IJsland – Naar het vliegveld en vroege vlucht naar huis

Dag 1: Aankomst in IJsland & Reykjavik

Reykjavik

Het eerste wat me opviel toen we aankwamen in IJsland, is dat het er zo rustig en gemoedelijk is. Zelfs op het drukke vliegveld was alles heel relaxed. Nadat we onze huurauto hadden opgehaald, was het tijd om onze rondreis door IJsland te beginnen. Onze eerste stop was Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Ik vond het gelijk een heel gemoedelijke en gezellige stad. In het centrum zijn overal leuke winkels en sfeervolle restaurants te vinden en zelfs in de hoofdstraat heb je het idee dat je door een hip en gezellig dorp loopt in plaats van door een grote hoofdstad. Vanuit het centrum sta je bovendien in een paar honderd meter aan de kust. Hier bezochten we Harpa, een gebouw met een bijzondere archtectuur dat dienst doet als concertgebouw. Vanuit Harpa liepen we langs de kust naar de Sun Voyager, één van de bekendste en meest gefotografeerde sculpturen van IJsland.

Keflavik naar Reykjavik (51 km)

Rondreis IJsland - Reykjavik hoofdstraat

Rondreis IJsland - Reykjavik Harpa

Rondreis IJsland - Reyjavik Sun Voyager

Accommodatie: We sliepen de eerste nacht nacht in Fosshotel Baron, een goedkoop en fijn hotel op loopafstand van de hoofdstraat en schuin tegenover van de Sun Voyager. Je kunt gratis parkeren bij het hotel en het heerlijke ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Er is vers brood, zelfgemaakte tonijnsalade, skyr (IJslandse yoghurt), verschillende soorten fruit en zelfs een wafelstation waar je je eigen wafels kunt maken en versieren.

Dag 2: Walvissen & Watervallen

Höfði house

De volgende ochtend bezochten we het Höfði house. Dit is één van de bekendste historische gebouwen van Reykjavík. Reagan en Gorbatsjov hebben hier in 1986 het einde van de Koude Oorlog besproken. Ik kende het gebouw zelf eigenlijk vooral van Wie is de Mol, waar de kandidaten in 2012 net als Reagan en Gorbatsjov onderhandelingen moesten voeren en uiteindelijk € 10.000 verloren. Het Höfði ligt vlakbij het centrum en je kunt er dus gemakkelijk even langs wandelen.

Rondreis IJsland - Reyjavik Höfði house

Walvissen en dolfijnen spotten met Elding

Na het bezoeken van het Höfði house wandelden we naar de haven van Reykjavik. Hier vertrok onze boottocht waarbij we op zoek gingen naar walvissen en dolfijnen. Ik vond het echt een unieke ervaring die ik nooit meer zal vergeten. Na afloop van de boottocht liepen we nog even door de haven en genoten we van heerlijke verse fish en chips.

Whale Watching Iceland Breaching Humpback

Rondreis IJsland - Haven Reykjavik

Seljalandfoss

Na onze lunch vertrokken we richting het zuiden van IJsland. Onze eerste stop was de waterval Seljalandfoss. Deze waterval is uniek omdat je er helemaal onderdoor kunt lopen. Het is echt bijzonder om achter zo’n enorme waterval te staan en het water van zo dichtbij naar beneden te zien storten.

Reykjavik naar Seljalandfoss (121 km)

Rondreis IJsland - Seljalandfoss 2

Rondreis IJsland - Seljalandfoss waterval

Skogafoss

Ook de volgende waterval op onze route was enorm indrukwekkend. De Skogafoss is maar liefst 60 meter hoog en 25 meter breed. Het bijzondere aan deze waterval is dat je helemaal naar de top kunt lopen om de waterval zo van bovenaf te bekijken.

Seljalandfoss naar Skogafoss (30 km)

Rondreis IJsland - Skogafoss 3

Rondreis IJsland - Skogafoss watervall 1

Rondreis IJsland - Skogafoss watervall 2

Kirkjufjara

Onze volgende tussenstop was het uitzichtpunt bij Kirkjufjara strand, vlakbij Dyrhólaey. Vanaf de top heb je aan beide kanten een geweldig uitzicht over zwarte stranden, omgeven door hoge kliffen.

Skogafoss naar Kirkjufjara (28 km)

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 2

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 1

Vik

Vanuit Kirkjufjara reden we verder naar het dorpje Vík, onze laatste bestemming van de dag. Hier genoten we van een heerlijk diner in het Strondin restaurant met een geweldig uitzicht op de kust.

Kirkjufjara – Vík (17 km)

Rondreis IJsland - Vik restaurant Strondin

Accommodatie: We sliepen in Vík in Guesthouse Reynir. Dit leuke guesthouse ligt vlakbij het populaire zwarte strand Reynisfjara. Het uitzicht vanaf de kamers was prachtig en de eigenaren waren super lief. Pluspunt was dat er een enorme keuken was waar we gebruik van mochten maken.

Dag 3: Canyons & Gletsjermeren

Fjaðrárgljúfur

De volgende ochtend stapten we weer vroeg in de auto. Onze eerste stop was Fjaðrárgljúfur, een enorme canyon van maar liefst 2 kilometer lang en 100 meter hoog. Door de kloof stroomt ook een kleine rivier. Het water van deze rivier staat vaak zo laag dat je voor een deel door de kloof heen kunt lopen. De canyon is ook van bovenaf te bezichtigen. Langs de gehele 2 kilometer lange kloof is een wandelpad aangelegd, waardoor je een geweldig uitzicht krijgt over groene kloof en de rivier.

Vik naar Fjaðrárgljúfur (69 km)

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 3

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 34

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 5

Rondreis IJsland - Fjaðrárgljúfur 2

Skaftafell National park

Onze volgende stop was Skaftafell National park, één van de drie nationale parken van IJsland. Onderweg kwamen we al meerdere prachtige watervallen tegen. Eenmaal aangekomen bij Skaftafell National Park werd ons verteld dat het zo’n 1,5 kilometer lopen was naar de Svartifoss waterval die we graag wilden zien. Er werd echter niet bij verteld dat dit 1,5 kilometer omhoog lopen was. De tocht naar de waterval toe was dus vrij pittig, maar het was het helemaal waard. De Svartifoss is een heel bijzondere waterval, omgeven met kolommen van zwart basalt. Deze basaltkolommen zijn ontstaan doordat de lava heel langzaam is afgekoeld, waardoor het gesmolten gesteente kon kristalliseren. Naast de wandeling naar de bijzondere Svartifoss waterval kun je in Skaftafell National Park ook een gave gletsjerwandeling doen.

Fjaðrárgljúfur – Skaftafell national park (78 km)

Rondreis IJsland - waterval onderweg 2

Rondreis IJsland - Skaftafell National Park 1

Rondreis IJsland - Skaftafell National Park 2

Rondreis IJsland - Skaftafell National Park 3

Jökulsárlón

Vanuit Skaftafell reden we naar Jökulsárlón, het grootste gletsjermeer van IJsland. Deze plek is zo bijzonder. Het lijkt net alsof je van het een op het andere moment in een totaal andere wereld terecht bent gekomen. Jökulsárlón heeft vanwege de unieke uitstraling voor een hoop films als filmset gediend. Het meer is omgeven door bergen en sneeuw en er drijven ijsschotsen in. Als je goed kijkt, zie je tussen de ijsschotsen soms zeehonden zwemmen. Het meer is verbonden met de Atlantische Oceaan en als je over het nabijgelegen zwarte strand loopt, zie je de ijsschotsen vanuit het meer de zee in drijven. Ik vond dit zeker één van de meest bijzondere plekken van onze rondreis door IJsland. Vanuit Jökulsárlón is het ook mogelijk om de nabijgelegen ijsgrotten te bezoeken.

Skaftafell national park – Jökulsárlón (57 km)

Rondreis IJsland - Jokulsarlon 2

Rondreis IJsland - Jokulsarlon

Rondreis IJsland - zeehond

Rondreis IJsland - Jokulsarlon 1

Fjallsárlón

Op de terugweg vanuit Jökulsárlón stopten we nog even bij Fjallsárlón, een ander gletsjermeer aan het einde van de gletsjertong Fjallsjökull. Fjallsárlón is een stuk kleiner dan het nabijgelegen Jökulsárlón, maar door de geweldige achtergrond van de gletsjer vol sneeuw vond ik dit meer eigenlijk nog indrukwekkender. Bovendien was het er heerlijk rustig. Ik heb slechts twee andere mensen gezien.

Jökulsárlón – Fjallsárlón (11 km)

Rondreis IJsland - Fjallsarlon 2

Rondreis IJsland - Fjallsarlon 1

Dyrhólaey

Toen we bijna terug in Vík waren, besloten we om nog wat verder door te rijden naar het hoogste punt van Dyrhólaey. Dit is een grote berg op een schiereiland vlakbij het Kirkjufjara strand waar we de dag ervoor geweest waren. Het uitzicht vanaf Dyrhólaey was het mooiste en indrukwekkendste uitzicht van onze hele reis. Ondanks de steile en smalle weg naar boven, raad ik je zeker aan om dit uitzichtpunt te bezoeken.

Fjallsárlón – Dyrhólaey (202 km)
Dyrhólaey – Vík (17 km)

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 3

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 4

Rondreis IJsland - Dyrhólaey 5

Accommodatie: We sliepen opnieuw in Vík bij Guesthouse Reynir.

Dag 4: Vestmannaeyjar

Reynisfjara & Eyjafjallajökull

Vanuit Vík vertrokken we vroeg in de ochtend naar Landeyjahöfn, de haven vanuit waar de ferry naar de Vestmannaeyjar eilanden vertrekt. Voor we vertrokken, brachten we eerst nog een bezoek aan Reynisfjara, het bekendste zwarte strand van Vík. Ook maakten we onderweg een tussenstop bij de Eyjafjallajökull. Dit is één van de bekendste vulkanen van IJsland, doordat deze vulkaan in 2010 het vliegverkeer in een groot deel van Europa een tijd heeft stilgelegd vanwege een uitbarsting. Nu zie je daar vrijwel niets meer van en lijkt het eigenlijk gewoon op een normale berg.

Vík naar Landeyjahöfn (72 km)

Rondreis IJsland- strand in Vik

Rondreis IJsland - Eyjafjallajökull

Vestmannaeyjar

Vanuit Landeyjahöfn namen we de ferry naar Vestmannaeyjar, een eilandengroep onder IJsland. Hier bezochten we een bijzonder park gebouwd op lavavelden en genoten we van het heerlijke eten in de fijne restaurants op het eiland. Daarnaast maakten we een Ribsafari. Deze speedboottocht langs de verschillende eilanden was absoluut het hoogtepunt van ons verblijf in Vestmannaeyjar.

Rondreis IJsland - park in Vestmannaeyjar

Rondreis IJsland - Vestmannaeyjar Ribsafari 1

Rondreis IJsland - Vestmannaeyjar Ribsafari olifant

Accommodatie: We sliepen in Guesthouse Hamar, een mooie guesthouse met erg vriendelijke werknemers. Het ligt op een ideale locatie vlakbij de haven, waar je aankomt wanneer je met de ferry naar het eiland reist.

Dag 5: Vulkanen, Gullfoss & Geysir

Vestmannaeyjar

Helaas was het ‘s ochtends wat bewolkt. We besloten daarom om met de auto het hele eiland rond te rijden. Het uitzicht vanaf deze kustroute was geweldig mooi. Later op de ochtend beklommen we de Eldfell vulkaan. Ook vanaf deze vulkaan hadden we een prachtig uitzicht over Vestmannaeyjar. Na een lekkere lunch vertrokken we weer met de ferry naar het ‘vasteland’ van IJsland.

Rondreis IJsland- Vestmannaeyjar roadtrip

Eldfell in Vestmannaeyjar

Rondreis IJsland - Vestmannaeyjar

Kerið

Vanuit de haven reden we naar Kerið, een enorm kratermeer dat op de beroemde Golden Circle Route ligt. Kerið is het enige natuurgebied in heel IJsland waar wij entree moesten betalen. Omgerekend was de entree rond de 3 euro per persoon, dus dat viel als nog enorm mee. Kerið is zo’n 3000 jaar geleden ontstaan door een vulkanische explosie. De rode wand van de krater is bedekt met groen mos. Het helder blauwe meer steekt hier mooi bij af. Ik raad je zeker aan om een tussenstop te maken bij deze kleurrijke krater.

Landeyjahöfn – Kerið (88 km)

Rondreis IJsland - Kerio

Rondreis IJsland - Kerio 2

Skáholt

Vanuit Kerið reden we naar Skáholt. Dit kleine dorp heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van IJsland. In Skáholt is onder andere de eerste kathedraal van het land gebouwd en ook hebben hier meerdere historische gebeurtenissen plaatsgevonden. De kathedraal kun je vandaag de dag nog steeds bezichtigen en wanneer je rondom de kathedraal loopt heb je een mooi uitzicht op het natuurgebied waarin dit dorp ligt.

Kerið – Skáholt (24 km)

Rondreis IJsland - Skáholt golden circle

Rondreis IJsland - Skáholt

Faxafoss

Vanuit Skáholt is het nog maar een klein stukje rijden naar Faxafoss. Veel mensen slaan deze ‘kleine’ waterval over en gaan gelijk door naar Gullfoss. Ik vond Faxafoss juist ook indrukwekkend, omdat de waterval zo breed is. Daarnaast is het er heerlijk rustig. Wij waren zelfs de enige bezoekers op dat moment. Maak hier dus zeker even een stop op weg naar Gullfoss.

Skáholt – Faxafoss (18 km)

Rondreis IJsland - Faxifoss 2

Rondreis IJsland - Faxifoss 1

Gullfoss

Gullfoss is misschien wel de bekendste en indrukwekkendste waterval van heel IJsland. Het water stort hier in twee grote trappen naar beneden. Gullfoss betekent de gouden waterval, vanwege de mooie regenbogen die ontstaan door de grote hoeveelheid stuifwater wanneer het water vanuit de laatste trap in de kloof stort. Er zijn verschillende paden aangelegd naast de waterval, waardoor je helemaal tot aan de rand van de Gullfoss kunt lopen. Het is heel bijzonder om het water hier met zo’n enorme snelheid en kracht naar beneden te zien storten.

Faxafoss – Gullfoss (21 km)

Rondreis IJsland - Gullfoss 2

Rondreis IJsland - Gullfoss 2

Geysir

Vanuit Gullfoss reden we een stukje terug naar het bekendste geisergebied van IJsland. Hier vind je onder andere Geysir, de geiser waar het woord geiser van afkomstig is. De Geysir is echter niet meer actief. De nabijgelegen Stokkur is de enige geiser in IJsland die nog wel echt actief is. Om de 4 tot 8 minuten vindt hier een grote eruptie plaats waarbij het water hoog in de lucht wordt gespoten. Erg indrukwekkend om te zien.

Gullfoss – Geysir (10 km)

Rondreis IJsland - Stokkur

Rondreis IJsland - Geysir

Accommodatie: We sliepen die nacht in Hotel Litli Geysir, letterlijk recht tegenover de beroemde geisers, middenin de natuur. De kamers waren mooi en van alle gemakken voorzien. Er was een heerlijk ontbijt inbegrepen bij de prijs met vers fruit, lekkere bladerdeeggebakjes, pannenkoeken en zelfs spek, eieren en witte bonen in tomatensaus. Wanneer je in Litli Geysir verblijft, mag je bovendien gratis gebruik maken van de sauna en hottub in het hotel ernaast.

Dag 6: Thingvellir, Reykjavik & de Blue Lagoon

Geysir

Na een heerlijk ontbijt staken we de weg over om de geisers nogmaals te bezoeken. Het was heerlijk rustig en we hadden vrijwel het hele gebied voor onszelf. Als het in je planning past, raad ik je zeker aan om één nachtje in Hotel Litli Geysir te slapen, zodat je zowel ’s avonds als ’s ochtends vroeg in alle rust kunt genieten van de indrukwekkende geisers en de mooie omgeving.

Rondreis IJsland - geysir gebied

Rondreis IJsland - Geysir

Rondreis IJsland - IJslandse paarden

Thingvellir National Park

Vanuit Geysir reden we naar Thingvellir National Park, de laatste stop van de Golden Circle Route. Thingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland en staat sinds 2004 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dit park is met name bekend vanwege de breuklijn tussen de tectonische platen van Europa en Amerika. De twee tectonische platen schuiven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar. Naast deze bijzondere breuklijn, vind je in Thingvellir onder andere het grootste meer van IJsland, een aantal mooie watervallen en lavavelden en een schattig wit kerkje. Ik vond het een erg mooi nationaal park en ik raad je zeker aan om Thingvellir te bezoeken tijdens je rondreis door IJsland.

Geysir naar Thingvellir national park (61 km)

Rondreis IJsland - Thingvellir National Park 1

Rondreis IJsland - Thingvellir National Park 2

Rondreis IJsland - Thingvellir National Park 4

Silfra kloof

Het hoogtepunt van Thingvellir National Park is de Silfra kloof. Deze kloof vormt de breuklijn tussen de tectonische platen van Europa en Amerika. De twee tectonische platen schuiven elk jaar ongeveer 2,5 centimeter uit elkaar. De Silfra kloof is daarnaast één van de meest bijzondere snorkel-en duikplekken ter wereld. Doordat het water zo helder en schoon is, heb je heir ruim 100 meter zicht onder water. Het is bovendien de enige locatie ter wereld waar het mogelijk is om tussen twee tectonische platen te snorkelen of duiken. Ben je op zoek naar een unieke afsluiter van de Golden Circle Route? Boek dan zeker een snorkel-of duikexcursie in de Silfra kloof! 

Duiken Silfra kloof

Hallgrimskirkja in Reykjavik

Na het bezoeken van Thingvellir maakten we nog een tussenstop in Reykjavik. Hier beklommen we de Hallgrimskirkja, de grootste kerk van Reykjavik en het hoogste gebouw van IJsland. Beklimmen is trouwens een groot woord, want er is een lift die je naar de top brengt. Bovenop de Hallgrimskirkja heb je een geweldig uitzicht over heel Reykjavik. Zo valt het pas goed op wat een kleurrijke stad het is. Toen we weer op de grond stonden, wandelden we nog even door de hoofdstraat en genoten we van een heerlijke lunch bij Glo. Dit leuke lunchzaakje is echt een aanrader wanneer je in Reykjavik bent, maar naast Glo zijn er nog veel meer leuke eettentjes in Reykjavik.

Thingvellir national park naar Reykjavik (40 km)

Rondreis Ijsland - Reykjavik Hallgrimskirkja

Rondreis IJsland - Uitzicht Reykjavik

Rondreis IJsland - Reykjavik Glo

Blue Lagoon

Vanuit Reykjavik reden we naar onze laatste stop waar ik de hele reis al naar uitkeek: de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is een geothermisch bad dat in een oud lavaveld ligt. In eerste instantie moet je er misschien niet aan denken om buiten in je bikini te lopen terwijl het buiten zo koud is, maar dat ben je al snel vergeten wanneer je in het heerlijk warme water van zo’n 39 graden Celcius stapt. Het water heeft een felle lichtblauwe kleur, doordat het zo rijk is aan mineralen en silicaten. Hierdoor zou het ook een helende werking hebben. De silicamodder is ook gratis als masker verkrijgbaar in de lagoon, dus je zult veel witte gezichten zien. We hebben enorm genoten van ons bezoek aan de Blue Lagoon. Na afloop van ons bezoek aan de Blue Lagoon reden we nog even naar het nabijgelegen stadje Grindavík om te eten. We sliepen vlakbij het vliegveld.

Reykjavik naar Blue Lagoon (49 km)
Blue Lagoon naar Airport Inn (19 km)

Rondreis IJsland - Blue Lagoon

Rondreis IJsland - Blue Lagoon Maskers

Accommodatie: We sliepen in het Airport Inn hotel, vlakbij het vliegveld. Het Airport Inn Hotel is een self-service hotel. Dit houdt in dat er geen receptie is, waardoor ze de prijs laag kunnen houden. Dit is zelfs het goedkoopste hotel van heel IJsland. Verwacht geen enorme luxe, maar wel gewoon een goede en schone kamer en badkamer.

Dag 7: Terug naar huis

Wanneer je net als wij met Icelandair vliegt, heb je waarschijnlijk een vroege vlucht terug naar Nederland of België. Doordat we vlakbij het vliegveld sliepen, konden we ’s ochtends vroeg onze auto inleveren en terug vliegen naar Nederland, terugkijkend op een geweldige reis door IJsland.

Verlenging van je reis door IJsland

Heb je langer dan 7 dagen de tijd voor je reis door IJsland? Er zij genoeg opties om je reis op IJsland te verlengen.

Het schiereiland Snaefellsnes

Snaefellsnes is een gebied ten noorden van Reykjavik. Het wordt ook wel IJsland in het klein wordt genoemd vanwege het diverse landschap. Er heerst een serene rust en er is genoeg te zien. In één of twee dagen kun je de hoogtepunten van dit schiereiland goed bezoeken.

Snaefellsnes IJsland

Het indrukwekkende noorden van IJsland

Ook het noorden van IJsland is absoluut de moeite waard en een echte aanrader wanneer je langer de tijd hebt voor je rondreis door IJsland. Hier vind je onder andere de Diamond Circle, een heel mooie aanvulling op de veel bezochte Golden Circle. Bezoek bijvoorbeeld het meer van Mývatn of ga walvissen spotten in Húsavik. Ook aan watervallen heb je in Noord-IJsland geen gebrek. De meest indrukwekkende zijn de Dettifoss waterval, onderdeel van Nationaal Park Jökulsárgljúfur, en de indrukwekkende Goðafoss waterval.

Een auto huren in IJsland

IJsland leent zich perfect om te verkennen met een huurauto. Ik raad je om je huurauto ruim van tevoren te reserveren, aangezien dit flink kan schelen in de kosten. Zelf hebben wij goede ervaringen met de Nederlandse autoverhuurder Sunny Cars, aangezien hier alle verzekeringen al inbegrepen zijn. Zo heb je ter plekke geen extra kosten voor dure verzekeringen, wat bij andere maatschappijen wel vaak het geval is. Mocht er iets gebeuren, dan wordt zelfs je eigen risico door Sunny Cars vergoed. Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is overigens gewoon geldig in IJsland. Je hebt geen Internationaal rijbewijs nodig.

Snaefellsnes IJsland

Individuele rondreizen door IJsland

Wil je een rondreis door IJsland maken, maar vind je het prettiger als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar IJsland. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

 • 333 TravelVerrassend en uitgebreid aanbod in betaalbare privé reizen naar IJsland. Erg goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Voigt. Scandinavië specialist met groot aanbod in complete en unieke fly & drives door het pure IJsland. Zowel in de zomer- als wintermaanden.
 • ANWB. Voordelige fly & drives naar IJsland van 5, 8 of 15 dagen, inclusief retourvlucht en autohuur. 

Snaefellsnes IJsland

Veelgestelde vragen of reizen naar IJsland

In welke periode kun je IJsland het beste bezoeken?

Ik krijg vaak de vraag in welke periode je IJsland het beste kunt bezoeken. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en voordelen en IJsland is het hele jaar door prachtig.

IJsland in het laagseizoen (mei, begin juni, september)

Wij bezochten IJsland in mei en ik vond dit persoonlijk perfect voor deze route. Omdat het in deze periode wat rustiger is dan in de zomermaanden, heb je ook wat meer keuze in je accommodaties en huurauto’s. Bovendien is het in mei al erg lang licht en in juni is er ’s nachts zelfs alleen een beetje schemering. Wij hadden zelf overigens wel erg veel geluk met het weer. Mijn ouders waren er een jaar later in precies dezelfde week en hadden te maken met een flinke storm, waardoor zelfs een aantal wegen waren afgesloten. Het blijft dus voor een groot deel geluk hebben.

IJsland in het hoogseizoen (eind juni, juli en augustus)

De grootste kans op mooi weer in IJsland heb je in de zomer. Dit zijn wel de drukste maanden, waardoor het over het algemeen ook wat duurder is. Wil je liever wat meer rust, dan kun je er ook voor kiezen om de noordzijde van IJsland te bezoeken of vanuit Jökulsárlón nog verder door te rijden richting het oosten. Ook loont het om ’s ochtends vroeg op pad te gaan of eens wat verder te wandelen, want veel toeristen bezoeken vooral de bezienswaardigheden recht langs de weg. Vanaf begin september begint het snel donkerder te worden. Zo is het in de eerste week van september alweer om 20:30u donker. Oktober en november zijn de maanden met de meeste regenval, maar het is dan wel erg rustig in IJsland.

IJsland in de winter (december tot en met maart)

IJsland in de wintermaanden is een unieke ervaring, vooral als er sneeuw ligt en de watervallen deels bevroren zijn. In de winter is een reis naar IJsland over het algemeen ook het goedkoopst. Houd er wel rekening mee dat het in de winter erg koud kan zijn en dat het slechts een paar uur per dag licht is. Je kunt daardoor op één dag minder bezienswaardigheden zien, maar je hebt wel een veel grotere kans om het noorderlicht te spotten.

Wanneer kun je in IJsland het noorderlicht zien?

Wanneer je IJsland in de wintermaanden bezoekt, heb je een grote kans op het spotten van het noorderlicht. De nachten zijn dan langer en donkerder. De beste periode om het noorderlicht te spotten is van oktober tot maart. De weersomstandigheden zijn hierbij van groot belang. Om het noorderlicht te zien, is een heldere hemel nodig met een kleine maan. De meeste kans om het noorderlicht te zien, heb je tussen 9 uur ’s avonds en 2 uur ’s nachts. Veel accommodaties hebben een speciale wekdienst, waarbij je kunt aangeven dat je graag gewekt wil worden als het noorderlicht te zien is.

Tip: met de My Aurora Forecast app kun je de voorspellingen voor het noorderlicht zien. De app is beschikbaar voor Android en iOS.

Waar in IJsland kun je het noorderlicht zien?

In principe kun je het noorderlicht in heel IJsland zien. De kans om het noorderlicht te spotten, neemt echter toe wanneer je verder van een stad afreist, omdat je dan geen last hebt van lichtvervuiling. Wanneer het noorderlicht heel helder is, kun je het echter zelfs vanuit de stad spotten. Verder heb je in het noorden van IJsland en in de regio Westfjorden de meer kans om het noorderlicht te zien, omdat het daar langer donker is. Op bovenstaande route heb je de meeste kans om het noorderlicht te spotten in Thingvellir National Park, omdat het daar ’s nachts ook erg donker is.

Hoe is het weer in IJsland?

Het eerste wat we zagen toen we aankwamen op het vliegveld van IJsland was een grote banner met ‘Don’t like the weather? Just wait 5 minutes‘. Dit vat het weer in IJsland goed samen. Het weer is namelijk enorm wisselend en ik heb in de week dat wij er waren zowel in een winterjas als in een t-shirtje rondgelopen. Over het algemeen is het in IJsland wel een stuk kouder dan in Nederland of België. De gemiddelde temperatuur aan de zuidkust is rond de 5 graden en het regent hier gemiddeld 221 dagen per jaar. Dit wel overigens niet zeggen dat het de hele dag regent. Dit kan ook prima een klein buitje zijn. De beste kans op warm weer heb je in juli, wanneer het gemiddeld 15 graden is. Voor de meest accurate weersvoorspelling, raad ik je aan om de website van het meteorologisch bureau van IJsland te bekijken.

Kun je goed zelf autorijden in IJsland?

Na onze reis heb ik vaak de vraag gekregen hoe we het vonden om zelf auto te rijden in IJsland. Ik vond het persoonlijk erg goed te doen en zelfs relaxter dan rijden in Nederland. De kwaliteit van de wegen in IJsland is ook goed en de grote wegen zijn allemaal verhard. Daarnaast zijn er op bovenstaande route een paar goed begaanbare gravelwegen. Wil je meer weten over de IJslandse verkeersregels, parkeren in IJsland en het type auto dat je in IJsland nodig hebt?

Is reizen in IJsland duur?

IJsland staat bij veel mensen bekend duur land. Zeker nu IJsland een steeds populairdere vakantiebestemming wordt, kan een reis naar IJsland vaak vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je het over het algemeen zo duur maken als je zelf wil. Ik zette eerder al mijn tips voor besparen op je vlucht, accommodaties, activiteiten, autohuur, eten en drinken in IJsland op een rijtje.

Roadtrip in Europa - IJsland

IJsland is echt één van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. Wat een geweldig land! Ik kan niet wachten tot ik weer terug kan om meer van IJsland te ontdekken. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

123 reacties op “Rondreis IJsland: onze route in 1 week”

 1. hoi,
  ik zie dat je blog al een aantal jaar oud is, maar ik wil er toch een vraag over stellen, hopelijk kun je me van een antwoord voorzien 🙂
  Als eerste, bedankt voor deze super duidelijke beschrijving van je reis! Hele handige houvast voor de reis in juni 2024 die ik momenteel aan het plannen ben 🙂

  Dan mijn concrete vraag: het uitkijkpunt bij Dyrholaey, is dit met een gewone auto te bereiken? Ik las elders iets over dat er een bord staat dat het alleen met een 4×4 mag… Dan moet ik hem helaas weer uit mijn reisschema halen namelijk 🙂

  Bedankt!!

  1. Hi Linda, wat super gaaf dat jullie komend jaar die kant op gaan. Stiekem wel jaloers, ik zou zo weer willen 😉 Wij hadden per toeval een 4×4 mee gekregen en hebben die weg dus enkel met een 4×4 gereden. Ik moet zeggen dat ik het wel een vrij tricky weggetje vond (en erg blij was dat mijn man reed haha), maar dat het destijds (inderdaad al wel wat jaren geleden) met een ‘gewone’ auto ook wel te doen was en mocht. Ik lees inderdaad dat nu een deel van de weg enkel toegestaan is voor een 4×4. Dat betekent gelukkig niet dat je Dyrholaey over hoeft te slaan. Je komt wanneer je naar Dyrholaey rijdt op een gegeven moment bij een t-splitsing. De rechtse weg naar de hoger gelegen vuurtoren is tegenwoordig inderdaad enkel voor 4x4s. Als alternatief zou je ook links kunnen gaan en de auto beneden bij de parkeerplaats kunnen parkeren. Dit uitzicht is ook al heel mooi en vanuit hier kun je via een wandelpad omhoog wandelen naar de vuurtoren. Ik hoop dat dit wat meer duidelijkheid geeft en wens je alvast heel veel plezier in IJsland!

 2. Leuk verslag!

  Ik deed bijna dezelfde route, maar dan in de winter. Dan kan je in de buurt van Jokulsarlon ook ijsgrotten bezoeken. Zeker een aanrader! Voor mij was het misschien wel de spectaculairste activiteit in IJsland. Naast al die andere indrukwekkende natuurlijke schoonheid, natuurlijk.

 3. Catherine Van Meeuwen

  Hallo, heel fijn om deze blog te lezen! Wij gaan over een maand naar Ijsland vertrekken, op 20 september, en ik vroeg mij af of jullie mij een duidelijk antwoord kunnen geven ivm op welke wegen je met een gewone auto mag rijden, ik kan er namelijk niet echt een duidelijke lijn in vinden. Wij nemen dus voornamelijk de ringweg nr 1, waarvan ik begrepen had dat je dit met een gewone auto mag doen, maar op onze eerste dag zouden wij naar Geysir, Gulfoss en Kerio willen gaan, en dat ligt op weg nr 35, waarvan ik op een kaartje gevonden had dat dit een F-weg was, en die zou dus niet toegankelijk zijn met een gewone wagen, klopt dit? Is er ergens een lijst van de wegen die toegankelijk zijn met een gewone auto, en een lijst met voor welke wegen je echt een 4