Autorijden in IJsland

Autorijden in IJsland: wat moet je weten?

Home / IJsland / Autorijden in IJsland: wat moet je weten?

Autorijden is misschien niet het meest spannende onderwerp om over na te denken wanneer je een reis naar IJsland hebt geboekt. Toch was ik heel blij met alle informatie en tips die ik vooraf had gelezen over autorijden in IJsland. Ook vanuit mijn eigen ervaring heb ik een hoop tips. Er zijn een aantal dingen waar je toch even rekening mee moet houden en die het reizen door IJsland net wat makkelijker maken. Ga jij binnenkort ook een roadtrip maken door dit mooie land? Ik vertel je alles wat je moet weten over autorijden in IJsland.

Wegen en voorzieningen

Kwaliteit van de wegen

De kwaliteit van de wegen in IJsland is erg goed. Snelweg 1, beter bekend als de ringweg, is de weg waar je tijdens een rondreis door IJsland het meeste op zult rijden. Deze weg is vergelijkbaar met een Nederlandse autoweg. Het grootste gedeelte van de ringweg is een éénbaansweg, maar aangezien het in IJsland over het algemeen erg rustig is op de weg, kun je wel gemakkelijk en veilig inhalen. De ringweg is in principe het hele jaar geopend, maar bij hevige sneeuwval kunnen sommige delen van de weg afgesloten worden. De grote wegen in IJsland zijn vrijwel allemaal verhard, op een aantal gravelwegen na. Op deze wegen moet je wat beter opletten, omdat er soms kuilen in de weg zitten en het vanwege het losse grind wat moeilijker te berijden is. Ook kunnen zand en kleine rotsen schade aan de auto veroorzaken wanneer je te hard over deze wegen rijdt.

Autorijden in IJsland

De meeste bergwegen en wegen in het binnenland zijn F-wegen. Deze wegen zijn het grootste gedeelte van het jaar dicht vanwege smeltwater en modder. Bovendien kun je deze wegen alleen met een 4WD (4-wheel drive) betreden, omdat je vaak rivieren moet doorkruisen. Ook ben je op deze wegen niet verzekerd met een huurauto. Ik raad je dan ook aan om de F-wegen te vermijden. Alle bekende plekken zijn namelijk prima te bereiken via de gebruikelijke wegen.

Verkeersborden en bewegwijzering

De verkeersborden in IJsland zijn grotendeels hetzelfde als in Nederland. De weg en alle bezienswaardigheden staan overal ook heel duidelijk aangegeven. Er zijn een paar belangrijke verkeersborden waar je even op moet letten. Wil je meer weten over de IJslandse verkeersborden? Bekijk hier alle verkeersborden in IJsland.


Einbreid bru

Veel bruggen in IJsland zijn zo smal dat er maar één auto op past. Dit wordt aangegeven met het bord einbreid brú. De regel is hier dat degene die als eerste bij de brug is, voor gaat. Bij een erg lange brug, zijn er vaak halverwege de brug wel stops gemaakt zodat tegenliggend verkeer kan passeren. Over het algemeen is het echter zo rustig op de weg in IJsland, dat je vrijwel geen tegenliggers zult hebben.

Blindhaedir

Een tweede bord dat je vaker zult tegenkomen is de Blindhaedir, vanwege het bergachtige landschap in IJsland kan het soms zijn dat je tegenliggend verkeer niet goed ziet aankomen, omdat je beide een heuvel op rijdt. Dit wordt dan altijd duidelijk aangegeven, vaak in combinatie met een bord waarbij geadviseerd wordt om je snelheid te minderen.

Bezienswaardigheid

De verschillende plaatsen staan duidelijk aangegeven op de borden en alle bekende en onbekende bezienswaardigheden worden ook ruim van tevoren aangegeven. Als je niet precies weet welke plekken je wilt bezoeken of als je nog op zoek bent naar wat onbekendere bezienswaardigheden, let dan op dit blauwe bord. Dit bord geeft aan dat er een bezienswaardigheid is.

Autorijden in IJsland

Tankstations

Langs de ringweg en in de verschillende dorpen en steden die je onderweg tegenkomt zijn verschillende tankstations te vinden. Hoe verder je van Reykjavik weg rijdt, hoe verder de tankstations echter uit elkaar zullen liggen. Je kunt gerust honderden kilometers rijden zonder een tankstation tegen te komen. Ik raad je echt aan om altijd te tanken wanneer je een tankstation tegenkomt in IJsland, ook al denk je dat je het nog prima gaat redden. De wegenkaart waarop tankstations stonden aangegeven, liet ons helaas ook in de steek doordat een tankstation op onze route inmiddels was gesloten. Wij waren daarom genoodzaakt om onze auto mee te nemen op de ferry naar de Vestmannaeyjar eilanden, zodat we daar konden tanken en niet met een lege tank kwamen te zitten.

Autorijden in IJsland Skir

Bij de meeste tankstations kun je ook wat te eten en drinken kopen. Onze favoriete tankstation-snack was skyr, een soort kwark met veel proteïne en een typisch IJslandse specialiteit. Ik denk dat wij tijdens onze reis door IJsland zo’n beetje elke smaak skyr wel geproefd hebben. De smaken perzik met framboos en de citroen met koekjes waren mijn favoriet. Aangezien het aantal tankstations steeds schaarser wordt naarmate je verder van Reykjavik af rijdt, raad ik je wel aan om ook zelf voldoende eten en drinken mee te nemen.

Picknickplaatsen

Naast tankstations zijn er ook regelmatig picknickplaatsen langs de kant van de weg waar je even kunt stoppen om uit te rusten. Deze picknickplaatsen worden meestal 1000 en 500 meter van tevoren aangegeven middels een bord. De meeste picknickplaatsen zijn gebouwd op plekken met een mooi uitzicht en soms staat er in the middle of nowhere opeens een picknicktafel.

Autorijden in IJsland picknickplaats

Parkeren

Parkeren is in vrijwel heel IJsland gratis. In Reykjavik zijn er bepaalde delen van het centrum waar je wel moet betalen om te parkeren, maar je kunt gek genoeg gratis parkeren bij de Hallgrimskirkja middenin het centrum. Verder zag ik dat ze bij Thingvellir National Park bezig waren met het bouwen van parkeerautomaten, maar die waren toen wij er waren (mei 2016) nog niet in gebruik. Wij hebben tijdens onze rondreis door IJsland nergens parkeerkosten hoeven te betalen.

Autorijden in IJsland Gratis parkeren

Autohuur

Verhuurmaatschappijen in IJsland

Je kunt je auto online boeken bij verschillende verhuurmaatschappijen of bij een reisbureau. Ook direct bij aankomst in IJsland kun je nog auto huren bij één van de verhuurmaatschappijen op het vliegveld. Ik raad je echter aan om vooraf goed uit te zoeken waar je je auto wilt boeken en je auto ook al te reserveren, aangezien dit flink kan schelen in de kosten. Zelf hebben wij goede ervaringen met de Nederlandse autoverhuurder Sunny Cars en huren wij hier altijd onze auto’s als we op reis gaan. Bij Sunny Cars is de autohuur altijd all inclusive, wat betekent dat alle verzekeringen al inbegrepen zijn. Zo heb je ter plekke geen extra kosten voor dure verzekeringen, wat bij andere maatschappijen wel vaak het geval is. Mocht er iets gebeuren, dan wordt zelfs je eigen risico door Sunny Cars vergoed. De Nederlandstalige klantenservice is 24/7 bereikbaar en je kunt je huurauto tot 1 uur van tevoren kosteloos omboeken of annuleren.

Je Nederlandse of Belgische rijbewijs is overigens gewoon geldig in IJsland. Je hebt geen Internationaal rijbewijs nodig.

Autorijden in IJsland

Wat voor type auto heb je nodig

Er zijn allerlei soorten auto’s beschikbaar bij de verschillende verhuurmaatschappijen. In principe kun je met een ‘normale’ auto overal komen. Zoals ik eerder aangaf is de kwaliteit van de wegen in IJsland erg goed. Alleen op bepaalde wegen in het binnenland, waar je maar enkele maanden per jaar kunt komen, heb je een speciale 4WD nodig. Wij hadden van de verhuurmaatschappij wel een 4WD meegekregen. Ondanks dat de auto fijn reed en het op gravel-wegen misschien net wat fijner was, was het achteraf gezien echt niet nodig geweest om met een 4WD te rijden. Wanneer je onze route door IJsland rijdt, heb je dus geen 4WD nodig. Ik raad je wel aan om vooraf goed naar je eigen route te kijken. Wil je graag ver het binnenland in, houd er dan rekening mee dat je hier met een normale auto niet mag komen. Hou ook rekening met de weersomstandigheden. Bij hevige sneeuwval, zou ik een 4WD bijvoorbeeld wel aanraden.

Autorijden in IJsland

Verzekeringen

De meeste verhuurmaatschappijen in IJsland hebben een hele hoop verzekeringen die je kunt afsluiten. Op die manier lijkt een autoverhuurder in eerste instantie misschien goedkoop, maar uiteindelijk kan de prijs toch best oplopen. Zo konden wij voor € 10 per dag een zand en as verzekering afsluiten, waarbij je verzekerd bent voor schade aan de lak van de auto door opstuivend zand en as. Hierbij gold echter nog een eigen risico van € 900. De kans dat je de kosten van zo’n verzekering er ooit uit gaat halen, is dus klein. Ook konden we een river crossing protecting verzekering voor € 49 per dag afsluiten. Als je geen rivier over gaat steken, heeft het natuurlijk weinig zin om deze verzekering af te sluiten. Een andere bijzondere verzekering vond ik de verzekering tegen de wind, waarmee je verzekerd bent wanneer je deur van de auto af waait. Ik dacht in eerste instantie dat het onzin was en wij hebben die verzekering dan ook niet afgesloten. Tijdens het uitstappen merkten we dat dit toch geen gekke verzekering is: houd je deuren echt heel goed vast als je uitstapt, want vooral aan de kust kan het enorm hard waaien. Ik vind het lastig om je te adviseren welke verzekeringen je wel of niet moet afsluiten en ik ben de laatste die zal zeggen dat je onnodige risico’s moet nemen. Kijk vooral kritisch naar de kosten van de verzekeringen en het bijbehorende eigen risico.

Tip: Bij autoverhuurder Sunny Cars zitten de benodigde verzekeringen standaard inbegrepen, waardoor je ter plekke geen dure verzekeringen meer hoeft af te sluiten. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. En mocht er toch iets gebeuren, dan wordt zelfs je eigen risico vergoed. 

Autorijden in IJsland

Regels en controles

Snelheid

Het overtreden van de maximum snelheid kan je in IJsland al snel veel geld kosten. De boetes zijn hoog en soms moet je ze ter plaatse betalen. Wanneer een verhuurmaatschappij de boete binnenkrijgt, wordt hier meestal nog een percentage verwerkingskosten aan toegevoegd. De maximum snelheid staat overal goed aangegeven. Over het algemeen mag je op alle asfaltwegen, zoals het grootste deel van de ringweg, maximaal 90 km/u rijden. Wanneer je een dorp of stad nadert, wordt dit bijgesteld naar 70 km/u en binnen de bebouwde kom is dit overal 50 km/u. Bij een sterke stijging of daling van de weg of bij tunnels en bruggen, staat vaak ook een maximale snelheid van 50 km/u aangegeven.

Autorijden in IJsland

Overige regels

 • In IJsland dien je 24 uur per dag je licht aan te hebben. Voor het rijden zonder verlichting kun je een bekeuring krijgen.
 • Off-road rijden is verboden in IJsland. Dit komt met name omdat de schade die de bandensporen achterlaten in de natuur nog jaren zichtbaar is. IJslanders zijn erg trots op hun natuur en doen er alles om om de natuur zo goed mogelijk te beschermen. Er staan daarom flinke boetes op off-road rijden. Zorg er als het even kan dan ook voor dat je niet in de berm stopt. Er zijn langs vrijwel alle wegen genoeg plaatsen waar je wel kunt stoppen en bij elke bezienswaardigheid is een parkeerplaats.
 • De gebruikelijke regels die wij in Nederland kennen, gelden in IJsland ook. Zo is het verplicht om altijd je gordel aan te hebben en is bellen alleen handsfree toegestaan.

Autorijden in IJsland

Meenemen tijdens een roadtrip

Zorg ervoor dat je altijd voldoende eten en drinken bij je hebt, want het kan soms lang duren voordat je een dorpje of een tankstation tegenkomt. Geloof mij, dit maakt de reis er een stuk gezelliger op. Ik raad je ook aan om een AUX-kabel of losse boxjes mee te nemen, zodat je onderweg naar je favoriete muziek kunt luisteren. Wij gebruikten onze telefoons om de muziek mee af te spelen en om te navigeren via de offline kaarten van Google Maps. Zo hoefden we ook geen duur navigatie-systeem te huren. Een autolader is dus ook zeer welkom, zodat je onderweg je telefoon en camera kunt opladen. Tot slot hadden we een papieren wegenkaart van IJsland bij ons, waar onder andere de tankstations op stonden aangegeven. Binnenkort vertel ik je meer over alles wat je zeker mee moet nemen wanneer je door IJsland gaat reizen.

Autorijden in IJsland

Route door IJsland

De standaard route voor een roadtrip door IJsland is de ringweg, die helemaal rondom het eiland loopt. Om alle plekken langs deze ringweg op je gemak te kunnen ontdekken, heb je wat mij betreft eigenlijk wel twee weken nodig. Aangezien wij slechts één week op IJsland waren en ook de Vestmannaeyjar eilanden onder IJsland bezocht hebben, hebben wij ons vooral gefocust op het westen en het zuiden van IJsland. Ben je benieuwd naar de route van onze rondreis en de mooiste plekken die wij bezocht hebben? Bekijk dan onze gedetailleerde routebeschrijving door IJsland in 1 week.

Rondreis IJsland - Seljalandfoss waterval

Wij hebben enorm genoten van onze roadtrip door IJsland en het was tot nu toe zeker de mooiste roadtrip die we ooit gemaakt hebben. Zou jij weleens een rondreis door IJsland willen maken? En wat is de mooiste roadtrip die jij zelf ooit gemaakt hebt? Heb je nog vragen over autorijden in IJsland? Stel ze hieronder in de reacties!

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

37 reacties op “Autorijden in IJsland: wat moet je weten?”

 1. Hallo! Wij gan in juli a.s. naar Ijsland. Wij rijden graag onze route via ons mobieltje met google maps. Kunnen we beter een simkaart hiervoor kopen?

  1. Hoi Marijke, je kunt in IJsland gewoon je eigen databundel gebruiken zonder extra kosten te maken. Het is dan ook niet nodig om een simkaart te kopen. Wil je data besparen dan is het een aanrader om de kaart van IJsland te downloaden via Google Maps.

 2. emmy Remmerswaal

  Hallo Saskia, wij gaan in januari maar dan is het maar 4,5 uur licht per dag. Kun je dan wel voldoende dingen bezoeken of wordt het niet zo donker?

  1. Hi Emmy, wat gaaf dat jullie deze maand naar IJsland gaan! Ik ben er zelf in mei geweest, dus ik kan je helaas geen tips of advies geven over het aantal lichturen in januari. Het wordt in de winter wel sneller donker in IJsland inderdaad en de zon gaat een stuk later op, dus je zal sowieso minder uren licht hebben en wellicht bovenstaande route over meerdere dagen moeten uitspreiden. Aan de andere kant heb je in januari vanwege de vele donkere uren wel weer een grote kans om het Noorderlicht te spotten. Ik duim met je mee dat het lukt en ik wens je alvast een hele mooie reis!

  1. Hi Hans, voor zo ver ik weet mag dat niet. Om een auto te huren in IJsland moet je namelijk minimaal 20 jaar oud zijn en al minstens 1 jaar een geldig rijbewijs hebben.

   1. Hi Saskia, nog bedankt voor je reactie. Ik heb inmiddels via ander lijntje (safetravel.is) gehoord dat het is toegestaan:

    You can get a learner’s permit at 16 years old and a driving license at 17 so if you have your own car he would be allowed to drive.

    Best regards / Með bestu kveðjum
    Anika
    Safetravel Iceland
    Tourist Information Centre

    1. Hi Hans, wat fijn dat het op deze manier wel is toegestaan! Bedankt ook voor het delen. Heel fijn om te weten, mochten andere mensen dezelfde vraag hebben. Hoe gaan jullie naar IJsland toe als ik vragen mag? Met de boot vanaf Denemarken? Ik wens jou en je zoon alvast een hele mooie reis! Ik denk dat je geen mooiere wegen kunt hebben om te leren rijden 😉

 3. Wij gaan mid oktober voor 1 week naar zuid, west IJsland en golden circle en hebben een gewone auto gehuurd. We blijven op de rondweg en rode wegen met behalve afslag naar een bezienswaardigheid. Heeft iemand ervaring met rijden in die periode en wat adviseren jullie? Toch een 4×4. Dit is wel stukken duurder. :(.

  1. Hi Linda, wat leuk dat jullie ook naar IJsland gaan! Wij zijn er zelf in mei geweest, dus ik heb helaas niet echt ervaring met het weer in IJsland in mid oktober. Nu moet ik wel zeggen dat het sowieso lastig is om iets over het weer te zeggen, want ook in mei kan het zó wisselend zijn. Mijn ouders waren er precies een jaar later in dezelfde week en zij konden de helft van de route niet rijden vanwege hevige sneeuwval, dus het is altijd afwachten wat het weer doet. Alle plekken die wij bezocht hebben tijdens onze reis (https://reisgenie.nl/rondreis-ijsland-route/), konden we in ieder geval prima met een normale auto bezoeken. Mocht er echt een grote sneeuwstorm of iets dergelijks zijn dan is een 4×4 misschien fijner, maar als het weer enigszins ‘normaal’ is, dan is een gewone auto echt prima te doen voor deze route. Alvast een hele mooie reis gewenst!

 4. Vera Lammers

  Echt een heel mooi artikel!
  Wij gaan deze zomer voor de eerste keer zo’n soort reis maken, super spannend..
  Wij gaan ongeveer dezelfde route als jullie nemen en daarom vroeg ik me dus nog af of je bij de geysir met een 4×4 auto alleen kunt komen? Dat kan ik niet helemaal uit het artikelen halen.

  Ook vraag ik me af of het echt nodig is om je auto mee te nemen naar vestmanneayjar.
  Wij hebben erover na zitten denken om deze niet mee te nemen, moeten we alleen wel met een grote koffer sjouwen maar goed.
  Maar de Ferry daarnaartoe is dat nodig om die van te voren al te boeken?

  1. Hi Vera, wat heerlijk dat jullie naar IJsland gaan deze zomer! Het gebied rondom Geysir kun je prima met een gewone auto bezoeken. Dit is gewoon een normale verharde weg. Alle plekken die wij bezocht hebben tijdens onze reis, kun je in gewoon met en normale auto bezoeken (tenzij er echt een enorme sneeuwstorm is of iets dergelijks). Je hoeft je auto niet per se mee te nemen hoor naar Vestmanneayjar. Het is een redelijk klein eiland, dus je zou alles ook prima kunnen lopen. Het sjouwen valt ook reuze mee. De meeste accommodaties zitten op maximaal twee straten van de haven, dus geen zorgen. De ferry zou ik voor de zekerheid wel van tevoren boeken, zeker in de zomermaanden en als je toch besluit je auto mee te nemen. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 5. prachtige foto en goede tips ,we gaan in september naar ijsland voor 12 nachten ,13 dagen voor een toer rond het eiland .
  We kijken eral naar uit .
  Rene en Ingrid

 6. Hoi Saskia!
  Wat leuk om dit stukje te lezen, ik ga zo jullie filmpje bekijken! Ben erg benieuwd. mijn droom gaat eindelijk uit komen… volgende maand vertrek ik naar Ijsland, we gaan eind februari voor een paar dagen de toerist uithangen 😉 Wij zitten er aan te denken om een huur auto te nemen ipv alle excursies met een transfer. Het lijkt ons toch fijner dat we zelf kunnen bepalen hoe wat en wanneer we iets gaan doen. Wat ik me afvroeg, moet je een 4WD in het binnenland (richting goldencircle)?
  En hebben jullie nog tips voor mustsee? Wij gaan maar 5 dagen, dus in een korte tijd moeten we echt zoveel mogelijk doen ?
  Bedankt alvast!
  Liefs, Monica

  1. Hi Monica, wat gaaf dat jullie naar IJsland gaan volgende maand! Echt een mooi vooruitzicht. Wij hebben zelf geen 4WD nodig gehad, maar wij bezochten IJsland wel in mei. Wellicht dat er rond deze tijd van het jaar wat meer sneeuw ligt dan toen, maar alsnog is een 4WD niet nodig. De snelweg 1 en de route rondom de Golden Circle zijn hele goede wegen. Alleen voor het echte binnenland, zoals in de omgeving van Landmannalaugar, heb je een 4WD nodig, maar hier mag je sowieso alleen in de zomer komen. Wat betreft de must sees en route, ik zou je aanraden om de volgende route te rijden: https://reisgenie.nl/rondreis-ijsland-route/ en dan de tussenstop op Vestmanneayjar over te slaan. De rest van de route is goed te doen in 5 dagen en zo zie je alle hoogtepunten van het zuid-westen van IJsland. De route uit dit artikel hebben we dus in mei in zijn geheel met een ‘normale’ auto gereden en niet met een 4WD. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 7. dag Saskia.

  Ik heb genoten van jullie verhalen en tips.
  Wij gaan begin mei voor 2 weken naar IJsland en zijn ons aan het oriënteren op het huren van een auto.
  Jullie hebben een auto gehuurd bij SADcars en waren daar erg tevreden over. Nu heb ik gezien dat de prijzen bij Northbound een stuk lager liggen. Hebben jullie deze verhuurder ook mee genomen in jullie zoektocht naar een goedkope en betrouwbare autoverhuurder? Wij gaan ook naar het noorden en oosten van het eiland, zou je dan toch een 4WD aanraden in mei?

  1. Hi Anneke, ik heb eerlijk gezegd niet eerder van Northbound gehoord. Wellicht dat het een vrij nieuwe maatschappij is? Ik zou je in ieder geval aanraden om ook goed naar de prijzen van verzekeringen en andere extra’s te kijken. Indien je niet voor verrassingen wilt komen te staan, kan ik je Sunny Cars ook van harte aanraden. Wij hebben na IJsland nog een aantal andere roadtrips gemaakt en we hebben toen altijd gebruik gemaakt van Sunny Cars. De verzekeringen en tweede bestuurder zijn hier inclusief, dus wellicht dat dat alles bij elkaar goedkoper uitkomt voor jullie. Wij hebben zelf destijds geen 4WD gehuurd en voor de route die wij hebben gereden was dit ook absoluut niet nodig, zeker niet in mei. Wij zijn zelf niet in het noorden en het oosten geweest, dus daar kan ik niet over oordelen, maar als jullie grotendeels op de 1 blijven dan is een 4WD ook daar niet nodig denk ik. Ik ken veel mensen die het hele rondje in een normale auto gereden hebben. Enkel voor het echte binnenland schijn je een 4WD nodig te hebben en wanneer er echt heel veel sneeuw ligt is dit misschien ook wel handig. Alvast een hele fijne reis gewenst en mocht je nog andere vragen hebben dan stel ze gerust!

 8. Hi Saskia, leuk en nuttig artikel!
  Wij staan op het punt van vertrekken maar Reykjavik 🙂 we willen 2 dagen een auto huren om de golden circle en de bleu lagoon te bezoeken. Hoe zijn de afstanden? En zijn er veel tunnels op dat traject? Daar ben ik niet zo’n fan van namelijk. De auto wil ik dan huren via het hotel, ik weet niet of dat veel duurder zal zijn. Heb je daarnaast nog tips voor restaurants in Reykjavik? Het is al even geleden voor jullie natuurlijk maar alle tips zijn welkom! Alvast bedankt!

  1. Hallo Rosita, dankjewel voor het mooie compliment! Wat gaaf dat jullie binnenkort naar Reykjavik gaan. De afstanden van Reykjavik naar de Blue Lagoon en de Golden Circle zijn erg goed te doen! Ik zou je aanraden om één volle dag voor de Golden Circle uit te trekken en de andere dag de Blue Lagoon te bezoeken, eventueel gecombineerd met een bezoek aan de watervallen Seljalandfoss en Skogafoss. Wij hebben zelf op onze route voor zo ver ik weet geen enkele tunnel gezien, dus maak je hierover vooral geen zorgen! Een lijst met tunnels in IJsland kun je hier vinden: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tunnels_in_Iceland, mochten jullie een andere route rijden dan wij hebben gedaan. Mijn restaurant tips voor Reykjavik kun je hier vinden: https://reisgenie.nl/goedkoop-en-lekker-eten-reykjavik/. Hopelijk heb je er wat aan. Alvast heel veel plezier gewenst! Ik hoop dat jullie er net zo van gaan genieten als wij hebben gedaan. Fijne reis!

 9. Veerle Vlemmix

  Super handig jullie verhalen
  Vraagje: wanneer zijn jullie in IJsland geweest? Ik ga in maart 2018, we pakken de zuidkust en oostkust (tot en met Hofn). WE gaan voor de golden circle het binnenland in, tevens gaan we naar Helgafel. Hebben we een 4WD nodig denk je? Dat scheelt toch wel 200 euro met een auto huren!

  Thanks!!

  1. Hi Veerle, wat fijn om te horen dat je onze verhalen handig vindt! Wij zijn zelf in mei 2016 IJsland geweest. We hadden toen erg veel geluk met het weer. Mijn ouders waren er een jaar later in dezelfde week en vanwege een storm was zelfs een groot deel van de weg afgesloten. Zij reden overigens ook met een ‘gewone’ auto. Over het algemeen is de route die je wilt rijden prima te doen met een reguliere huurauto, mits er dus geen zware sneeuwstorm is 😉 Waarschijnlijk zul je voornamelijk op de 1 blijven en alleen af en toe afslaan bij een bezienswaardigheid. De wegen die wij gereden hebben waren echt heel goed. Overigens heb ik zelf geen ervaring met Helgafell, dus ik durf niet te zeggen hoe de wegen daar zijn. Op basis van mijn eigen ervaringen zou ik zeggen dat je echt geen 4WD nodig gaat hebben. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 10. Onwijs interessant artikel, wij gaan binnenkort naar Ijsland en er stonden al een hoop dingen in waarvan we ons niet bewust waren. Bedankt voor alle tips dus!

  1. Wat fijn om te horen dat je iets aan onze tips hebt gehad, Naomi! Super tof dat jullie naar IJsland gaan binnenkort. Ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden. Bedankt voor je leuke berichtje en alvast veel plezier!

 11. Ik heb een vraag:
  Kan je in februari met een 4WD overal geraken, zoals Blue Lagoon, Strokkur, Geysir, Gullfoss, Pingvellir, …

  1. Hallo Willem,
   Leuk dat je overweegt om in februari naar IJsland te gaan! Ik ben zelf in mei geweest, dus ik durf niet met zekerheid te zeggen hoe het in februari is. De plekken die je nu noemt zijn normaal gesproken wel het hele jaar door prima te bereiken, zeker met een 4WD. De wegen worden ook in de winter erg goed onderhouden in IJsland. Pas naarmate je verder naar het Noorden of Oosten gaat, zou het kunnen zijn dat er in de winter te veel sneeuw is gevallen, waardoor een aantal wegen onbegaanbaar zijn, maar de ringweg blijft in principe het hele jaar open.

   1. Ik zag al geweldige foto’s voorbij komen Lotte! Wat fijn dat je zo hebt genoten en dat jij het ook zo’n mooie bestemming vindt. Echt een bijzonder land he!

  1. Ik hoop zeker dat die er nog gaat komen, Lotte! Ik denk dat jij het een geweldig land zult vinden. Fijn om te horen dat je het een handig artikel vindt, bedankt!

 12. Erg goed artikel! Mag ik vragen wat jullie kwijt waren voor autohuur (Euro’s)?

  Wilde zelf ook nog een artikel schrijven over autorijden in IJsland. Wij hebben de N1 tankstations flink gesponsord. Heerlijke hamburgers hebben ze daar, haha!

  1. Zoals ik in het artikel aangaf, hebben wij de autohuur deels gesponsord gekregen. Voor een actuele prijs kun je het beste een makkelijke en vrijblijvende berekening doen op de website van SadCars. De hamburgers bij de N1 heb ik helaas gemist, goede tip voor de volgende keer!

 13. Wat leuk om een r cent verslag te lezen. Wij gaan 7 augustus en hebben twee weken en gaan helemaal rond. In ieder geval gaan we eten bij Glo!

  1. Wat tof om te lezen Marijke! Ik hoop dat jullie het heel erg naar jullie zin hebben in IJsland op dit moment en dat het eten bij Glo jou net zo goed gaat bevallen. Nog een hele fijne reis gewenst!

 14. Wat schrijven jullie toch altijd fijne, complete artikelen. Heel fijn om te lezen!
  En ja, IJsland staat heel hoog op mijn lijstje. Samen met 2342348579 andere landen, haha 😉

  1. Wat een mooi compliment Nienke, dankjewel! En die lange lijst komt ons bekend voor haha. Ik hoop dat je IJsland een keer kunt bezoeken. Het is echt een prachtig land!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven