Hofje in Middelburg

Wat te doen in Middelburg: De mooiste bezienswaardighedenen tips

Home / Nederland / Wat te doen in Middelburg: De mooiste bezienswaardighedenen tips

Het Zeeuwse Middelburg is een heerlijke stad die bij de meeste mensen enkel bekend staat als een plaats vlakbij het strand. Zonde, want Middelburg heeft zo veel meer te bieden. Zo bezocht ik Middelburg zelf in de winter en ontdekte ik de mooiste bezienswaardigheden. Daarnaast leerde ik veel over de rijke historie van deze stad. Wist je bijvoorbeeld dat Middelburg en Amsterdam in de VOC-tijd zeer nauw samenwerkten? In dit artikel lees je alles over wat te doen in Middelburg en geef ik je tips voor de mooiste bezienswaardigheden.

Stadswandeling via de Drvkkery

Je kunt je ontdekkingstocht door Middelburg het beste bij de Drvkkery beginnen. Door de centrale ligging aan de Markt kun je het gebouw met zijn enorme glazen pui niet missen. Stap binnen en laat je verrassen door een prachtige boekenwinkel met zeer sfeervolle serre. Je kunt bij de, in hetzelfde pand gevestigde, tourist shop een handige plattegrond van de stad halen. Hierop staan de belangrijkste bezienswaardigheden van Middelburg aangegeven.

Vraag je je af wat te doen in Middelburg om de stad beter te leren kennen dan is het een aanrader om via de Drvkkery een stadswandeling boeken. Ik deed zelf deze stadswandeling door Middelburg ook en ik was echt onder de indruk. Wat een kennis had onze gids! Ze wist enorm veel te vertellen over de geschiedenis en bezienswaardigheden van Middelburg en op elke vraag had ze een uitgebreid antwoord. Mensen die het leuk vinden als deuren geopend worden die anders gesloten zouden blijven: ga zeker mee op de wandeling. Onze gids had de sleutel van het stadhuis en zo kregen we een interessante privérondleiding door dit indrukwekkende gebouw.

De Lange Jan

Één van de bekendste bezienswaardigheden van Middelburg is ongetwijfeld de Lange Jan. Midden in het centrum torent hij als een enorme stadswachter boven de binnenstad uit. Omdat het centrum van Middelburg op een verhoogd stuk grond gebouwd is, lijkt de Lange Jan nóg hoger dan dat hij werkelijk is en met zijn 90,5 meter is het al geen klein torentje te noemen. Tijdens mijn bezoek beklom ik de 207 treden van deze abdijtoren om vervolgens getrakteerd te worden op een prachtig uitzicht over Middelburg. Je kunt niet tot helemaal in de punt van de top komen.  De klim stopt in de torenkamer die zichnog wel enkele meters onder de top bevindt. Je betaalt 4 euro om de toren te mogen beklimmen.

lange-jan-middelburg

lange-jan-middelburg-2

Het stadhuis

Zoals in zoveel plaatsen is ook in Middelburg het stadhuis een echte bezienswaardigheid. Zodra ik het gebouw zag, dacht ik aan aan de bouwstijl in Leuven en Gent. Later hoorde ik tijdens de stadswandeling dat dit geen gek idee was: het stadhuis is ontworpen en gebouwd door twee Vlamingen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het gebouw flink wat schade opgelopen. Feitelijk stond aan het eind van de oorlog alleen de gevel nog overeind. Gek genoeg zie je daar helemaal niets van en je zou zweren dat het hele gebouw uit de 17e eeuw stamt, zo mooi is het gerenoveerd. Dit is sowieso heel typisch voor Middelburg: door de hele stad heen staan ‘oude’ gebouwen die uit de tweede helft van de vorige eeuw blijken te stammen. De gemeente hecht enorm veel waarde aan haar erfgoed en heeft ervoor gekozen om na de oorlog alles in oude staat te herstellen. Ikzelf hou hiervan: het verleden wordt in ere gehouden en de stad behoudt haar prachtige oude uiterlijk. Het stadhuis wordt af en toe opengesteld voor publiek. Zo zou er de avond na ons bezoek een Chanouka viering plaatsvinden.

stadhuis_middelburg

stadhuis_middelburg_binnen

Het Zeeuws museum

Ik vind het heerlijk om in een nieuwe stad naar een museum te gaan. Het Zeeuws Museum vertelt op prachtige wijze het verhaal van Zeeland en Walcheren (het stuk Zeeland waarop Middelburg ligt). De expositie ten tijde van mijn bezoek (2016)  gaat over Zeeuwse klederdracht en de manier waarop kledingstukken al eeuwen gemaakt worden. Daarnaast is er net een expositie geopend over social media in de middeleeuwen. Ook hier staat vakmanschap centraal. Het is duidelijk dat dit museum niet slechts iets uit vergeten tijden wil tonen: ze wil dat tradities bewaard blijven en dat er actief iets mee gedaan wordt. Zo blijft Zeeland haar eigen identiteit behouden en gaat vakmanschap niet verloren. Ik vind dat prachtig om te zien en een bezoek aan het Zeeuws Museum is wat mij betreft één van de leukste dingen om te doen in Middelburg. 

Het Zeeuws Museum in Middelburg

zeeuws_museum_schilderijen

zeeuws_museum_expo

De haven van Middelburg

Eigenlijk is de binnenstad van Middelburg één groot openluchtmuseum. De meeste huizen stammen uit de 16e of 17e eeuw, waardoor je af en toe het gevoel hebt even terug in de tijd te zijn gereisd. Grappig feit: veel oude huizen waren een aantal decennia in slechte staat. De gemeente verkocht deze voor verhoudingsgewijs weinig geld, onder voorwaarde dat de nieuw bewoners ze volgens de oude bouwstijl zouden opknappen. Hierbij werden zelfs voorschriften voor de verfkleur gegeven, zodat deze niet af zou wijken van de kleuren die vroeger gebruikt werden. Dit systeem heeft zijn vruchten afgeworpen, want werkelijk alle huizen zien eruit om door een ringetje te halen. Het gebied rondom de haven is naar mijn mening het mooist. Als je langs het water loopt, kom je vanzelf op de Rouaansekaai uit. Loop hier een willekeurig steegje in en je waant je even in de 17e eeuw. Prachtige oude straatjes met dicht op elkaar gebouwde huizen en geheime doorgangen tonen je het Middelburg van vroeger.

Huisjes aan de Haven in Middelburg

Hofje in Middelburg Straatje in Middelburgkat_middelburg

De Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen is een statig, oud gebouw waar je recht tegenaan loopt als je de winkelstraat uitloopt. Het is ooit gebouwd als oefenlocatie voor schutters en sindsdien heeft het allerlei functies gehad. Nu is er een bioscoop gevestigd en kun je er gezellig borrelen en dineren. Wij besloten er in de avond een hapje te gaan eten en werden niet teleurgesteld. Ik koos voor de vegetarische bietenburger, terwijl mijn vriend genoot van een bord kipsaté. Hij gaf aan dat het de meest malse kipsaté was die hij ooit op had en ook mijn bietenburger was om te smullen. Op onze tweede dag in Middelburg hadden we een stadswandeling welke toevallig ook eindigde bij de Kloveniersdoelen. Dit keer werden we getrakteerd op lekkere glühwein en een stuk apfelstrudel. Ook nu smaakte het weer heerlijk. Een aanrader dus! 

Kloveniersdoelen in Middelburg

De Vleeshal

De Vleeshal bevindt zich in hetzelfde gebouw als het stadhuis. Hier vind je afwisselende exposities en krijgen minder bekende kunstenaars een platform. Helaas was er weinig te zien op het moment dat wij in Middelburg waren: er hingen enkel lange slingers vol kindertekeningen van Sinterklaas. Helemaal niet erg natuurlijk, maar ik ben nu wel heel benieuwd hoe de ruimte er uit ziet als deze gevuld is met bijzondere kunstwerken. De entree tot de Vleeshal is gratis. Kijk hier voor informatie over huidige exposities.

vleeshal_middelburg

Accommodatie in Middelburg

Ik raad je zeker aan om lekker een weekend naar Middelburg te gaan zodat je de stad op je gemak kunt ontdekken. Er zijn genoeg fijne appartementen en hotels in Middelburg te vinden voor je verblijf. Bekijk hier de mooiste hotels in Middelburg.  Zelf verbleef ik in het Van der Valk hotel net buiten het centrum. Dit is zeker een handige locatie als je met de auto komt aangezien je gratis kunt parkeren bij het hotel. Daarnaast was het sowieso een heel prettig, comfortabel hotel om te verblijven.

Middelburg heeft me enorm verrast. Ik vertelde al eerder dat het een geweldige stad is om in de winter te bezoeken en ik kan me niet voorstellen dat ik je nu nog niet overtuigd heb om eens die kant op te gaan. Er is veel te zien en te doen in Middelburg en deze stad is echt meer dan een plaatsje dichtbij het strand. Ben je op zoek naar meer tips? Bekijk hier al onze artikelen vol tips voor Nederland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

14 reacties op “Wat te doen in Middelburg: De mooiste bezienswaardighedenen tips”

  1. Leuk! Ik wil altijd nog eens naar Middelburg, maar vanuit Friesland is het een enorm pokke eind rijden. Binnenkort verhuis ik naar Rotterdam, dus een bezoekje aan Middelburg komt dan wat dichterbij. Gave foto trouwens die laatste van de Lange Jan. Ik vind het altijd lastig om hoge gebouwen goed op de foto te krijgen.

    1. Dat is het zeker! Vanuit Tilburg doe ik er al een dik uur over, laat staan vanuit Friesland. Vanuit Rotterdam is Zeeland echt prima te bereiken dus ik zou je zeker aanrader om eens die kant op te gaan :). Bedankt voor het compliment!

  2. Leuk om te zien welke dingen je hebt bezocht tijdens je weekendje Middelburg.

    Toen vriendlief en ik de Lange Jan op geklommen waren om van het uitzicht te genieten kwamen we boven tot de ontdekking dat de deur op slot zat. Dus moesten we 209 treden terug voor de sleutel 😉

  3. Wat een leuk artikel en wat een leuke stad blijkt Middelburg te zijn! Ik ben er nog nooit geweest maar krijg spontaan zin om een weekendje erheen te plannen bij het zien van deze mooie foto’s:-)

  4. Heb er gewoond! Echt een leuke stad en mooi om te lezen dat je dat ook vond. In je tekst staat ergens ‘Kolveniersdoelen’, typootje… het is Kloveniersdoelen. De titel staat goed.

  5. Middelburg is zeker een leuke stad, vele malen leuker dan haar ‘lelijke’ buurvrouw Vlissingen. Toevallig heeft een goede vriendin van mij een tijdje aan de Rouaansekaai gewoond en die keek inderdaad uit op de haven, hoe leuk!

    1. Wat grappig! Dat lijkt me nou heerlijk zeg, elke dag wakker worden met zo’n mooi uitzicht. Ik ben zelf 1x in Vlissingen geweest, maar dat was alleen om er te eten (ik verbleef toen in Zoutelande) dus daar heb ik niet echt een mening over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven