uitzicht op hoan kiem lake

De belangrijkste bezienswaardigheden van Hanoi

Home / Vietnam / De belangrijkste bezienswaardigheden van Hanoi

Wat mij betreft is Hanoi één grote bezienswaardigheid. De stad ademt Azië met een Franse slag, waardoor je continu verrast wordt door bijzondere gebouwen, standbeelden en zelfs simpele woningen. Toch zijn er wel degelijk een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Hanoi aan te wijzen. Al eerder vertelde ik welke alternatieve activiteiten je niet mag missen en nu vertel ik je welke bezienswaardigheden ik echt de moeite waard vond. Deze mag je niet missen tijdens een bezoek aan deze prachtige stad.

#1 Hoan Kiem Lake

Ik ben enorm fan van Hoan Kiem Lake. Eigenlijk is hier niet veel meer te doen dan het wandelen langs het water en het bezoek van de tempel midden op het meer. Voor mij maakt dat het juist zo leuk: hier vang je een glimp op van het gewone, dagelijkse leven van de Vietnamese bevolking. Vriendinnen zitten kletsend op een bankje, straatverkopers proberen hun worstjes aan je te slijten en vissers halen af en toe een visje uit het water. De tempel is zeker de moeite van een bezoekje waard. De entree kost praktisch niets (omgerekend 15 cent) en ondanks dat het er druk kan zijn, is het leuk om hier even rond te kijken.

hoan kiem lake brug

#2 Old Quarter

Veruit de meeste toeristen slapen tijdens hun verblijf in Hanoi in de Old Quarter en dit is niet zonder reden. De Old Quarter is, zoals de naam al aangeeft, het oude deel van Hanoi waar Franse architectuur het Vietnamese straatleven ontmoet. In elke straat wordt een ander product verkocht. Zo sliepen wij in het Hanoi Symphony Hotel en deze lag op de hoek van een straat waar enkel verf verkocht werd. Even verderop verkochten ze enkel zonnebrillen en weer een straat verder vond je winkels vol airco’s. In de Old Quarter is het heerlijk om rond te slenteren, wat te eten en het Vietnamese straatleven te observeren.

old quarter hanoi

#3 Hao Li gevangenis

Dit is geen bezienswaardigheid voor tere zieltjes. De Hao Li gevangenis is ooit door de Fransen gebouwd om tijdens de bezetting voor opsluiting van de tegenstander, ofwel de Vietnamezen, te gebruiken. Nadat de Fransen vertrokken waren hebben de Vietnamezen de gevangenis zelf gebruikt om Amerikaanse soldaten tijdens de Vietnamoorlog in op te sluiten (toen werd het sarcastisch Hanoi Hilton genoemd). Nu is het een museum waar de gruwelverhalen van de eerste periode verteld worden. Er wordt zeer expliciet uitgelegd welke martelingen de gevangen moesten ondergaan en onder welke erbarmelijke omstandigheden zij als beesten in een kooi gehouden werden. Indrukwekkend, maar wat mij betreft een must visit. Op deze manier besef je een klein beetje beter wat dit land en haar inwoners hebben doorstaan in het verleden.

hao li gevangenis

#4 Museum van Etnologie

Het museum van Etnologie heeft me het meest verrast tijdens ons bezoek aan Hanoi. Dit bezoek was niet gepland maar tijdens onze ochtend met Hanoi Kids stelden zij voor om hier naartoe te gaan. Ik ben heel blij dat we samen met 2 Vietnamese meiden geweest zijn, aangezien zij ons werkelijk alles uit konden leggen en overal extra verhalen bij wisten te vertellen. Zonder gids is dit museum mooi, maar ik denk dat je wel een essentieel deel mist. Daarom zou ik expliciet aanraden om hier altijd met een gids doorheen te lopen. Zo leer je zo veel mogelijk over de 54 minderheden die Vietnam rijk is.

#5 Presidentieel paleis en huis van Ho Chi Minh

Het presidentieel paleis en huis van Ho Chi Minh hadden we niet in onze planning opgenomen en toen we er langs liepen wisten we eerst niet eens wat het was. Nieuwsgierig betaalden we voor de entree en vervolgens werden we getrakteerd op een prachtige tuin met hierin een statig, duidelijk door Fransen gebouwd paleis. Ho Chi Minh wilde om deze reden niet in dit enorme gebouw wonen tijdens zijn regeerperiode en voor hem werd een aparte woning in de tuin gebouwd. Deze staat qua grootte in schril contrast met het paleis: een bescheiden woning met 1 verdieping zonder noemenswaardige luxe was voor hem voldoende. Deze gronden zijn heerlijk rustig en het is echt ontspannend om hier gewoon lekker rond te wandelen.

huis van ho chi minh

#6 Chua Tran Quoc

Deze boeddhistische tempel is een leuke bestemming om langs het west lake naartoe te wandelen. Het is niet groot en er is weinig te doen maar het is wel mooi om gezien te hebben. Let op, tussen de middag is het gesloten dus vraag van te voren even na vanaf hoe laat de tempel geopend is. Daarnaast mag je alleen naar binnen met een lange broek en bedekte schouders.

Chua Tran Quoc

#7 Temple of Literature

Bij de Temple of Literature is in 1076 de allereerste universiteit van Vietnam gesticht. Tegenwoordig wordt hier geen les meer gegeven, maar er vinden nog wel traditionele ceremonies plaats voor net-afgestudeerden. De tuinen van de tempel en universiteit zijn opgebouwd in 5 fases, waar je helemaal doorheen moet lopen om uiteindelijk bij de tempel zelf uit te komen. De 5e fase is helaas tijdens de oorlog met de Fransen vernietigd. In 2000 heeft men dit deel herbouwd en nu worden hier op grote stenen belangrijke namen in de Vietnamese geschiedenis herdacht.

temple of literature hanoi

#8 Ho Chi Minh Mausoleum

Ik heb het Ho Chi Minh Mausoleum helemaal onderaan staan omdat ik persoonlijk vind dat ik niet zo veel te zoeken heb bij het graf van een Vietnamese held. Veel toeristen denken hier anders over en dat is prima, maar ikzelf vind het gebalsemde lichaam van Ho Chi Minh niet iets wat ik per se gezien wil hebben. Vanuit deze overweging zijn wij dus alleen de buitenkant gaan bekijken en die was zeker de moeite waard. Het weidse, statige plein voor het mausoleum roept meteen een gevoel van ontzag op en ook het gebouw zelf is indrukwekkend. Daarom noem ik dit toch als een must see: het hoort erbij en iedereen moet voor zichzelf bepalen of hij ook daadwerkelijk naar binnen wil gaan.

ho chi minh mausoleum

Hanoi is werkelijk één van mijn favoriete steden ter wereld. Ik vind het niet te vergelijken met Ho Chi Minh City, waar het westen al veel verder opgerukt is. Als het had gekund, had ik hier graag nog een langere tijd rondgedwaald om zo veel mogelijk in me op te nemen.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “De belangrijkste bezienswaardigheden van Hanoi”

  1. Wij vonden het ook een prachtige stad. Vooral die afwisseling tussen oud en nieuw vond ik fantastisch. De Temple of Literature bezochten wij toevallig op een dag dat de afgesturdeerde studenten er hun klassenfoto’s etc maakten. Geweldig om mee te maken 🙂

    1. Dat lijkt me echt heel tof om te zien zeg, wat een geluk! Ik vond de afwisseling ook geweldig. Volgens mij is Hanoi echt een unieke stad. Ik weet ook zeker dat ik er ooit nog eens terug ga komen :).

  2. Wat een leuke dingen kun je daar doen! Het park is trouwens wel druk, maar goed, dat zal Central Park ook wel zijn haha! Hanoi lijkt mij ook mooier dan Ho Chi Minh City, alhoewel ik in die laatste ook nog nooit geweest ben…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven