Menu
Den Bosch / Nederland / Noord-Brabant

Brabant is Open: ontdek in 2 dagen bourgondisch Den Bosch

Dat Brabant de meest bourgondische provincie van Nederland is, weet ik al lang. Geboren en getogen in Tilburg geniet ik al 30 jaar van het goede leven in het zuiden. Den Bosch is met zijn oude centrum wat mij betreft de mooiste stad in Brabant en ik was dan ook blij verrast toen ik uitgenodigd werd om het nieuwe Brabant is Open arrangement in Den Bosch uit te proberen. Wil jij je ook 2 dagen onderdompelen in bourgondisch Den Bosch? Lees dan zeker even verder en ontdek wat je te wachten staat.

 

Inchecken in Hotel Central

Samen met vriendin Jessica start ik mijn weekend Den Bosch in het Golden Tulip Hotel in hartje Den Bosch. Wanneer je zelf een arrangement boekt met overnachting, kan het zijn dat je in een ander hotel slaapt omdat een kamer gereserveerd wordt op basis van beschikbaarheid. Ik check in ieder geval in in een prachtig monumentaal pand, pal aan de Markt in hartje Den Bosch. Vooral het enorme bed valt op: 2 tegen elkaar aangeschoven twijfelaars. Heerlijk!

Markt in Den Bosch

 

Bierproeverij bij Brouwerij ’t Kolleke

De eerste stop tijdens onze tocht door Den Bosch is Brouwerij ’t Kolleke. Ik heb ondertussen al zeker 5 brouwerijen van binnen gezien, maar nog geen één die zo klein en schattig is als ’t Kolleke. We zitten knus bij elkaar in het voorste gedeelte van de zaak. Schijn bedriegt wel in dit geval: er worden hier namelijk 6 verschillende biertjes gebrouwen. Het pand is dus veel groter dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Jan, tweede generatie brouwer, vertelt enthousiast over het bierbrouwen en de brouwerij. Wij proeven ondertussen 3 biertjes en ik kan je zeggen dat deze ontzettend smaakvol zijn.

Brouwerij 't KollekeBrouwerij 't Kolleke

 

Werkwarenhuis en diner bij Van Aken

Ondanks de hapjes die we bij de bierproeverij geserveerd kregen, beginnen onze magen toch te rommelen. Tijd om richting de Tramkade te gaan. Dit industriële gebied is echt in opkomst en hier bevindt zich het Werkwarenhuis en Van Aken, waar wij verwacht worden voor een diner. Het Werkwarenhuis ligt op zo’n 15 minuten wandelen van het centrum. Wanneer je het dag-arrangement Brabant is Open arrangement boekt, kun je zelf kiezen of je bij Van Aken, of toch liever in de binnenstad wilt eten.

In het Werkwarenhuis komen creatieve ondernemers, maatschappelijke (zorg)groepen en vaklui samen. Je kunt hier spulletjes kopen, iets drinken of gewoon rondkijken.

Werkwarenhuis in Den BoschWerkwarenhuis in Den BoschWerkwarenhuis in Den Bosch

 

Eén van de onderdelen van het Werkwarenhuis is Van Aken, een restaurant waarvan de menukaart wekelijks wisselt. Op dit moment wordt er elke vrijdag- en zaterdagavond een barbecue georganiseerd, precies zoals je het thuis ook zou doen. Lekkere salades, stokbrood, dips en natuurlijk vlees en vis van de grill. Ik vond het er heel sfeervol en gezellig uitzien, zeker op een warme zomeravond. Het eten wat wij geserveerd krijgen smaakt uitstekend en vooral de salade met zuurkool en de gegrilde asperges van de barbecue vallen in de smaak.

Na het diner van de barbecue wandelen we rustig terug naar het centrum van Den Bosch, waar we bij Pilkingtons verwacht worden voor het dessert. Als je het arrangement boekt, kun jij er ook voor kiezen om 3 gangen bij deze mooie zaak in hartje Den Bosch te eten en dus niet te eten bij Van Aken.

Pilkingtons in Den Bosch

 

Bossche Bollen workshop

Na een heerlijke nacht in Hotel Central is het tijd voor het programmaonderdeel waar ik het meest naar uitgekeken heb: we gaan Bossche Bollen maken! Zodra we bakkerij Royal binnenlopen weet ik meteen dat ik niet teleurgesteld ga worden. De vitrines liggen vol met lekkernijen en de sfeer in de zaak is goed. We mogen doorlopen naar de cursusruimte waar alles al voor ons klaar staat.

Na de nodige uitleg is het tijd om te beginnen. In duo’s starten we met het maken van de chocolade. Daarna is het tijd voor het leukste onderdeel van de workshop. We krijgen per stel 4 deegsoezen die we in de chocola moeten dopen. De bakker vertelt lachend dat je het niet goed doet als er geen chocolade op je handen zit. Nou, ik denk dat ik wel een pro genoemd mag worden, aangezien ik werkelijk alles onder geknoeid heb.

Bossche Bollen workshop bij Royal Bossche Bollen workshop bij Royal

 

Na het dippen moet de chocolade eerst uitharden.  In de tussentijd maken we de room waarmee we ze daarna vullen. Uiteindelijk hebben we binnen zo’n anderhalf uur 4 heerlijke chocoladebollen voor onze neus staan. We besluiten er eentje te delen en de rest gaat lekker mee naar huis.

 

Design Museum en het Noordbrabants Museum

De laatste stop tijdens deze verkenningstocht van Brabant is Open, zijn twee musea. Het Design Museum stond tot juni 2018 nog bekend als het Stedelijk Museum en nu zijn wij een van de eersten die hier op onderzoek uit gaan. Tijdens mijn bezoek is de tentoonstelling California: Designing Freedom te zien waarin verschillende Californische ontwerpen centraal staal. Mooi en interessant! Check de site om te zien wat je kunt verwachten tijdens jouw bezoek.

Design Museum Den Bosch Design Museum Den Bosch

 

Daarna bezoeken we het Noordbrabants Museum. Dit is een gevestigde naam in de Nederlandse museumwereld en je vindt hier werken van oude Brabantse meesters. Momenteel is er daarnaast een tentoonstelling met moderne Chinese kunst te bezichtigen.

En toen zat mijn weekend Brabant is Open in Den Bosch er weer op! Vind je het leuk om de Brabantse hoofdstad op een originele manier te ontdekken, dan kan ik je dit arrangement van harte aanraden. Wie minder tijd heeft kan ook voor een dag-arrangement kiezen. Op de website van Bezoek Den Bosch vind je alle informatie

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter