Auto huren Australië

Auto huren in Australië: Tips en informatie

Home / Australië / Auto huren in Australië: Tips en informatie

Een roadtrip maken langs de oostkust van Australië is absoluut een reis voor op je bucket list. Ik reed in 3 weken van Cairns in het noorden, naar Sydney in het zuiden. Onderweg ontdekte ik dat autorijden in Australië toch wat anders is dan autorijden in Nederland. Wil je een auto huren in Australië? Ik deel mijn ervaringen en tips voor autorijden in Australië met je.

Auto huren in Australië

Ik ben ervan overtuigd dat je Australië op de beste manier ervaart als je met een huurauto op pad gaat. Je hebt alle vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Zoals altijd huurden wij in Australië onze auto via de Nederlandse maatschappij Sunny Cars. Wij boeken al jarenlang onze huurauto’s op reis via deze organisatie en we zijn altijd ontzettend tevreden. Ten eerste heb je bij Sunny Cars geen eigen risico, wat betekent dat je volledig verzekerd bent in alle gevallen. Dat geeft echt een ontzettend prettig gevoel. Daarnaast is Sunny Cars, in tegenstelling tot vrijwel alle andere verhuurmaatschappijen, 24/7 bereikbaar. Zeker met het grote tijdsverschil tussen Nederland en Australië is dit een grote pré.

In Australië kun je via Sunny Cars op zo’n 25 plekken een auto huren. Ideaal, want hierdoor kun je de auto in de meeste gevallen op een andere plek inleveren dan waar je hem opgehaald hebt. Dit is vaak wel tegen bijbetaling, maar weegt uiteraard absoluut niet op tegen het hele eind weer terug rijden.

Huurauto via Sunny Cars

Reserveer je huurauto op tijd

Vooral als je van plan bent om de auto op een andere plaats in te leveren dan waar je hem opgehaald hebt, loont het om vroeg te boeken. Ik reserveerde onze huurauto een kleine 5 maanden van te voren. Hierdoor was het inleveren op een andere locatie gratis. Een vriendin boekte haar auto 3 weken van te voren en zou 600 euro bij moeten betalen om de auto ergens anders in te mogen leveren. Regel je huurauto dus zodra je de vliegtickets geboekt hebt.

Links rijden in Australië

Vooral als je nog nooit in een gespiegelde auto gezeten hebt, is links rijden even wennen. Zo zette mijn man standaard de ruitenwisser aan in plaats van het knipperlicht en stonden we de eerste week elke keer aan de verkeerde kant van de auto om in te stappen. Iets wat voor ons goed werkte, was om steeds voor het wegrijden hardop te zeggen: “ze rijden hier links”. Klinkt heel suf, maar het zorgde er wel voor dat we allebei weer alert in de auto zaten.

Rijd zo min mogelijk ‘s avonds

Waarschijnlijk had je deze tip niet verwacht in Australië. Ik moet bekennen dat ik hier zelf ook totaal niet bij stilstond voordat we aan onze roadtrip begonnen. Echter besloten wij al na onze eerste lange dag op de weg dat we zo min mogelijk ‘s avonds wilden rijden. De weg lag op sommige stukken namelijk bezaaid met dode kangoeroes, vogels, vosjes en andere kleine dieren. Ik overdrijf niet, als ik je vertel dat ik we op een stuk van zo’n 2 kilometer 20 dode kangoeroes telden. Dit was wel heel extreem, maar ook op andere stukken zagen we regelmatig aangereden dieren op de weg. Navraag bij locals leerden ons dat deze dieren ‘s avonds tevoorschijn komen en aangetrokken worden door het felle licht van de auto. Tel daarbij op dat ze als verstijft in de koplamp blijven kijken en je snapt dat een aanrijding zo gebeurd is.

Koala Sign

Verkijk je niet op de afstanden

Australië is groot. Wat zeg ik, Australië is reusachtig. Pas wanneer je hier rijdt besef je hoe enorm uitgestrekt dit land eigenlijk is. Iets wat op de kaart een uurtje rijden lijkt, kan zo een halve dag in beslag nemen. Natuurlijk zocht ik voor vertrek uit hoe lang we elke dag moesten rijden, maar dan nog kan het soms even tegenvallen. Zo reden we in één dag van Byron Bay naar Newcastle, een route van 600 kilometer. Je zou verwachten dat je hier in 6 uur bent (aangezien je op de hoofdwegen meestal 110 km/u mag rijden), maar door kilometerslange wegwerkzaamheden, deden wij er maar liefst 8,5 uur over. De werkzaamheden aan de Pacific Highway, de weg langs de oostkust, zijn nu afgerond dus de kans dat je daar zulke vertragingen nog oploopt is klein. Toch raad ik je aan om je niet te verkijken op de afstanden en beter een te korte reisdag dan een te lange dag in te plannen.

Auto huren Australië

 

Neem genoeg te snacken en te drinken mee

De wegen strekken zich eindeloos voor je uit en het kan op sommige stukken uren duren voordat je weer eens een dorpje passeert. Neem daarom voldoende te snacken en te drinken mee. Tip: op Google Maps kun je, nadat je de te rijden route uitgezet hebt, op ‘restaurants’ of ‘koffie’ klikken. Deze knoppen net onder de zoekbalk. Zo zie je in één oogopslag of er onderweg stops zijn waar je wat kunt eten of drinken. Sla deze direct als tussenstop op.

Gooi de tank altijd vol

Dit sluit aan op bovenstaand punt. Je weet in Australië nooit hoe lang het nog duurt voordat je een benzinepomp tegenkomt. Heb je nog een kwart tank en rijd je langs een benzinepomp? Stop dan toch maar om te tanken. Het kan namelijk best een paar honderd kilometer duren voordat je weer iets tegenkomt. Aan de oostkust valt wel mee en kom je voldoende tegen, maar in de rest van het land is dit een zeer belangrijke regel.

Kia Huurauto

Rijd niet de hard en let goed op de verkeersborden

Het is natuurlijk heel aantrekkelijk om lekker door te rijden op de uitgestrekte wegen van Australië. Er rijden weinig andere auto’s, de wegen zijn in goede conditie en je hebt vaak goed zicht op de weg voor je. Toch raad ik je aan om je netjes aan de maximumsnelheid te houden. We zijn onderweg meerdere politiecontroles tegengekomen en je merkt dat de Aussies zelf ook rond de maximumsnelheid rijden. Op de meeste wegen mag je 110 km per uur rijden maar zodra je een dorp (vaak bestaande uit de doorgaande weg met wat huizen eromheen) nadert, moet je afremmen. Vaak mag je eerst 80, dan 70 en uiteindelijk 60 km per uur rijden wanneer je een dorp nadert. Bij een school wordt dit verlaagd tot 40 km per uur. Tip: zie je tegemoetkomende auto’s met hun lichten knipperen? Steek je hand op als bedankje. Dit betekent namelijk dat je richting een politiecontrole rijdt.

Je zult de meeste tijd op een tweebaansweg rijden. Dit betekent dat er elke kant op maar 1 strook weg is en je dus niet zomaar in kunt halen. Ga als je wilt inhalen niet zomaar op de weghelft van de tegenligger rijden, maar wacht op een zogenaamde overtaking lane. Deze rijbanen zorgen ervoor dat jouw weghelft even een extra rijstrook krijgt van ongeveer 3 kilometer lang. Deze strook kun je gebruiken om in te halen.

Overtaking Lane in Australië Survive this Drive bord

Download de kaart op Google Maps

Via Google Maps kun je je route en stops ook downloaden zodat je deze offline kunt gebruiken. Zelfs als je een lokale simkaart hebt, is dit een aanrader. Het internet is op afgelegen stukken niet heel sterk en als je de kaart offline beschikbaar hebt, weet ten minste altijd precies waar je bent en wat er in je omgeving te zien en te doen is. Jouw locatie wordt namelijk ook zonder internet weergegeven omdat dit via aparte satellieten gaat. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Auto huren in Australië: Tips en informatie”

  1. Mooi verhaal, leuk vertelt.

    Wij zijn voornemens van Alice Springs, richting Darwin en vandaar naar Cairns en Brisbane te reizen. Ben wel benieuwd naar de wegen in Northern Territory.

    1. Wauw, gaaf zeg! Ik ben daar ook heel benieuwd naar. Wij gaan waarschijnlijk volgend jaar terug en dan wil ik ook graag de Northern Territory bezoeken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven