Boedapest Hongarije

Wijnproeverij in Boedapest via Taste Hungary

Gedekte tafel bij Tasting Table

Ik ben gek op lekker eten en drinken en sinds een paar jaar vind ik het geweldig om meer te leren over de herkomst van ons voedsel. Zo is ook mijn interesse voor wijn steeds groter geworden. Ik bezocht afgelopen maand met 8 vrienden het mooie Boedapest. Aangezien een groot deel van hen net zo’n passie voor eten heeft als ik, besloten we een wine, cheese en charcuterie tasting te doen via Taste Hungary. Dat dit een zeer smaakvolle middag werd, kan ik je nu alvast verklappen.

 

Filosofie van Taste Hungary

Ik koos voor een tasting bij Taste Hungary, omdat de filosofie vanuit waar zij hun tours en tastings aanbieden precies in mijn straatje past. Authentiek eten en drinken staat centraal en om dit aan te kunnen bieden, zoeken zij in heel het land naar de beste producten. Het verhaal achter het product is minstens zo belangrijk als de smaak en de werknemers van Taste Hungary hebben zonder uitzondering een culinaire achtergrond. Dit zorgt ervoor dat ze je niet zomaar een bord eten en een glas wijn voorzetten, maar juist dat ze je ook het achterliggende verhaal en de geschiedenis van dit gerecht of deze wijn kunnen vertellen. Wat mij betreft is een (wijn)proeverij informatief, vermakelijk en smakelijk en dat hebben ze bij Taste Hungary goed begrepen.

Uithangbord van de Tasting Table in Boedapest

 

De wijnproeverij

We hebben om 3 uur bij de Tasting Table, het proeflokaal van Taste Hungary afgesproken. Een mooi uithangbord wijst ons de weg naar beneden en via een smal trappetje komen we in het proeflokaal terecht. Deze is volledig ingericht als wijnkelder, waardoor we ons meteen op ons plaats voelen. Zodra iedereen voldoende foto’s genomen heeft, stelt sommelier Ferenc zich voor. Hij vertelt eerst wat over zijn eigen ervaringen in de foodbranche en schenkt daarna een glas bubbels in. Zelf dacht ik dat we halve glazen zouden krijgen, maar niets bleek minder waar. Er wordt een volwaardig glas bruisende wijn ingeschonken en ook de 4 glazen die hierop volgen zijn royaal. Ondanks dat je bij de tasting een flinke plank met charcuterie en kaas krijgt, raad ik je wel aan om van te voren een goede maaltijd te eten. Anders stijgt het je waarschijnlijk al snel naar je hoofd.

Flessen wijn bij de Tasting TableWijn bij de Tasting TableWijnglazen bij de Tasting Table

 

Na het inschenken van een bruisend glas Classic Brut, vertelt Ferenc over de herkomst van deze smaakvolle bubbels. Hij legt uitgebreid uit hoe de bubbels in de fles komen en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld Prosecco en Champagne. Vervolgens krijgen we een glas witte wijn (Tramini) ingeschonken. Deze is heerlijk fris en fruitig. Het is een wijntje dat door veel mensen lekker gevonden wordt. Ook hierover weet Ferenc veel te vertellen en terwijl wij op ons gemak genieten van de wijn, serveert zijn collega de charcuterie en kaas uit. Ieder krijgt een flinke plank vol lekkere, lokale hapjes. Salami met paprika, blauwe kaas, gerookte plakjes ganzenborst en nog veel meer bijzondere smaken vinden hun weg naar onze mond, terwijl we ondertussen 2 verschillende rode wijnen drinken. De Rhapsody Bull’s Blood, een wijn die lang niet zo agressief smaakt als zijn naam doet vermoeden, en de Cabernet Franc, een heerlijk fruitige, volle wijn.

Wijn bij de Tasting Table in BoedapestCharcuterie bij de Tasting Table Kaas bij de Tasting Table

 

Als afsluiter krijgen we nog een heerlijk zoete, 5 Puttonyos Aszú wijn uit de Tokaj regio geserveerd. Deze wijn is zeer geliefd onder Hongaren en wordt gezoet door gele rozijnen voor een bepaalde periode in de wijn te doen, zodat deze hun smaak afgeven. Op de flessen met deze wijn staat een cijfer, wat aangeeft hoeveel manden rozijnen er gebruikt zijn. Ter illustratie: voor één fles wijn zijn gemiddeld 2 mensen één dag lang rozijnen aan het verzamelen. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit drankje niet heel goedkoop is. Gelukkig blijkt dit harde werk niet voor niets te zijn: ik heb werkelijk nog nooit zo’n lekkere, zoete wijn op. Heerlijk fruitig en zoet, maar ondertussen heb je niet het gevoel dat het glazuur van je tanden springt.

Uitleg bij de Tasting Table in Boedapest

 

Na zo’n 2 uur zijn de plankjes vol lekkers leeggegeten en zijn de glazen helemaal leeg. We genieten enorm van de tasting en besluiten nog 2 flessen van de lekkerste wijn te bestellen. Na wat overleg kiezen we voor nog een fles Cabernet Franc en een fles 5 Puttonyas Aszú. Uiteindelijk wandelen we enorm voldaan de Tasting Table uit. Wat een heerlijke middag!

Tasting Table in Boedapest

 

Ook een wijnproeverij doen in Boedapest?

Ik vond de wine tasting een ontzettend leuke ervaring waarbij je niet alleen veel leert over lokale wijn en hapjes, maar juist ook over Hongarije zelf. Ferenc vertelde enorm veel over de verschillende regio’s in Hongarije en door zijn verhalen kreeg ik meteen zin om de rest van dit land te gaan ontdekken. Wil jij ook een wijnproeverij doen in Boedapest? Dan raad ik je de proeverij van Taste Hungary van harte aan!

 

Ben jij ook zo gek op bijzondere, culinaire ervaringen?

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

  • Reageer
    kristel
    6 juni 2016 op 09:31

    Super gaaf dit, vooral omdat het ook zo uitgebreid is en meer dan ‘deze wijn komt uit deze en deze streek’.

    • Reageer
      Kimber - Reisgenie
      6 juni 2016 op 09:43

      Precies! Dat is ook wat ik er zo bijzonder aan vond. Na de tasting wisten we zo veel van Hongarije dat we meteen dachten ‘hier moeten we nog eens naar terug’ :).

  • Reageer
    Nienke
    6 juni 2016 op 19:41

    Oehhh het is dat ik niet zo van wijn houd, anders zou ik dit zeker gaan ondernemen! Die worstjes en kaasjes daarentegen… YUM! Ik wil wel heel graag naar Boedepest trouwens (zonder wijn, hihi).

  • Reageer
    Henk Potvis
    21 januari 2017 op 20:50

    Zat daar nou Chris Hemsworth achteraan die tafel??

  • Reageer
    Anette
    12 februari 2017 op 11:00

    Hoi Kimber, sinds kort heb ik jullie website ontdekt en ik ben onder de indruk hoeveel steden/landen er al bezocht zijn! Leuke verhalen en mooie foto’s maken mij enthousiast om ook nog veel meer te ontdekken van de wereld!
    Nu zie ik dat jullie de wijnproeverij met hapjes hebben gedaan in Boedapest via Taste Hungary en ik vroeg me af hoe je dit geboekt hebt? Op de site moet je gelijk een dag en tijdstip kiezen en betalen maar ik weet nu nog niet hoe onze dagen eruit gaan zien en is zoiets betrouwbaar?
    Alvast bedankt voor je respons!

  • Reageer
    Kimber - Reisgenie
    13 februari 2017 op 03:23

    Hoi Anette,
    Wat een mooi compliment! Dankjewel, dat vinden we altijd heel fijn om te horen :). Super leuk dat je er over nadenkt om deze wijnproeverij te boeken. Ik boekte hem inderdaad via de website, nadat ik een ruwe planning voor de invulling van onze dagen gemaakt had. Het is 100% betrouwbaar en de mensen van Taste Hungary zijn heel hulpvaardig. Ik zou ze anders even een berichtje sturen en vragen wanneer ze uiterlijk willen weten wanneer je wilt komen. Ik had de proeverij op eind van de middag gezet, zodat we wel het grootste deel van de dag de vrijheid hadden en niet op de klok hoefde te letten :). Alvast een fijne tijd in Boedapest gewenst!

Reageer