met Husky's Wandelen

Wandelen met husky's in de zomer in Zweeds Lapland

Home / Zweden / Wandelen met husky’s in de zomer in Zweeds Lapland

Husky’s roepen bij mij meteen associaties op met kou, sneeuw en warme chocolademelk. Zelf maakte ik namelijk al twee keer in de winter een sledetocht met deze honden. Wat ik niet wist, is dat husky’s ook in de zomer heel goed gezelschap zijn tijdens een dag in de natuur. In Zweeds Lapland maakte ik een zomerse tocht van zo’n 10 kilometer, mét een eigen husky. Ik laat je graag zien wat er zo leuk is aan wandelen met husky’s in de zomer in Zweeds Lapland en hoe dat in zijn werk gaat.

Warm welkom

Mijn huskywandeling maak ik met Wildact Adventure, een outdoor organisatie gerund door twee Zwitsers die jaren geleden naar Zweden verhuisd zijn.  Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door eigenaresse Simone. De rest van de mensen zijn er al en Simone stuurt ons meteen naar de kennel. De weg hoeft ze niet te wijzen: de honden blaffen alsof hun leven ervan af hangt dus we weten precies waar we moeten zijn. Ik vind husky’s altijd zo indrukwekkend. Ze worden letterlijk geboren om te rennen en de kracht en het enthousiasme wat ze uitstralen is overweldigend. We zien een paar mensen bij een buitenverblijf voor puppy’s staan en natuurlijk duik ik er enthousiast tussen. Gids Johannes roept ons echter al snel bij zich want het is tijd voor de instructies!

Husky Puppy's

Een hond om je heup

Wandelen met husky’s is wel wat anders dan je eigen hond uitlaten. Zelf heb ik een Franse Bulldog en haar riem zou ik nog wel met alleen mijn pink vast kunnen houden, zo weinig kracht zet ze. Een husky is wel even wat anders. Johannes vertelt dat het voor zowel de hond als onszelf comfortabeler is om de riem niet in de hand te houden, maar deze om de heup vast te maken. Zo blijf jij beter rechtop staan en kan de hond meer kracht zetten. Ook zit er een touwtje voor noodgevallen aan de heupgordel. Kun je de hond echt niet meer houden? Dan trek je aan het touwtje en klikt de riem los van de gordel. Klinkt spannend. Ik wist wel dat husky’s sterk zijn, maar dit klinkt bijna alsof we met een stel jachtluipaarden op pad gaan. We zullen zien, ik heb er in ieder geval zin in.

Instructie voor de Husky Wandeling

Op pad met roedelleider Hjalmar

Bij de verdeling van de honden geeft Johannes de enorm fanatieke Hjalmar aan mij. Deze hond was me al eerder opgevallen aangezien hij als een bezetene tegen het hek op sprong en nóg enthousiaster was dan de rest. Dit blijkt een reden te hebben: Hjalmar is een geboren leider en loopt tijdens wandelingen en sledetochten altijd voorop. Hij is dan ook één van de sterkste honden. Ik vind het bijzonder dat ik de leider toegewezen krijg, maar Johannes geeft aan dat hij dat expres doet omdat mijn vriend en ik deze hond ‘delen’, zodat één van ons steeds foto’s kan maken. Zo is de belasting van zo’n sterke hond ook verdeeld over twee personen. Slim!

Hjalmar de Husky

Op zoek naar water

Zodra we de poort uitgaan schieten de honden vooruit, Hjalmar voorop. Ik struikel bijna over mijn eigen voeten in een poging om hem bij te houden. Ik moet wel, aangezien de hond me gewoon vooruit trekt. Al snel heb ik door dat ik enigszins achterover moet hangen om Hjalmar wat tegengewicht te bieden. Hierdoor blijf ik beter overeind en bepaalt niet de hond, maar ikzelf het tempo. Tenminste, dat is wat ik mezelf wijs maak. Johannes komt naast me lopen en vertelt dat Hjalmar gek op water is. Als ik een plas of meertje in het oog krijg is het dan ook wijs om aan het nood-touwtje te trekken, zo vertelt hij lachend. Anders is de kans groot dat ik zelf ook in de plas beland. Vanaf dat moment let ik dus niet alleen meer op mijn eigen voeten, maar probeer ik ook eerder dan Hjalmar water te spotten. Helaas blijkt Hjalmar daar toch een betere neus voor te hebben dan ik en voor ik het in de gaten heb duiken we de struiken in. Gelukkig trek ik op tijd aan het touwtje en ligt Hjalmar in een plas, terwijl ik droog op de kant sta.

Huskywandeling

Omhoog is makkelijker

Het is zo’n gave ervaring om in de Zweedse natuur te (snel)wandelen met een husky. Ik geniet met volle teugen van al het groen om me heen en af en toe probeer ik Hjalmar iets rustiger te laten lopen zodat ik ook wat langer stil kan staan bij mooie plekjes. Na een tijdje wandelen begint het zwaar te worden en ik besluit met mijn vriend te wisselen. Hij de hond, ik de camera. Een paar minuten later heb ik spijt: het pad loopt hier vrij stijl omhoog en ik heb al eerder in de wandeling ervaren dat dit met een hond die je voorttrekt een stuk gemakkelijker is dan zonder. De hele groep schiet omhoog en ik moet mijn uiterste best doen om ze bij te houden. Als ik zelfs mijn vriend met zijn 120 kilo omhoog getrokken zie worden door Hjalmar, besef ik weer hoe bizar sterk husky’s zijn.

Huskywandeling Huskywandeling

Lunch met rendierworstjes en een fantastisch uitzicht

Eenmaal boven is het tijd voor pauze. Terwijl Johannes de honden water geeft en een vuurtje maakt, genieten wij van het uitzicht. De klim was pittig, maar het eindpunt maakt alles goed. We zien meren, bossen en een strakblauwe lucht, dé ideale plek voor een stop. Johannes grilt worstjes van rendiervlees en we kunnen zelf onze broodjes beleggen met verschillende toppings. Een prima lunch na al die inspanningen.

Kampvuur Uitzicht in Zweeds Lapland

We blijven zo’n anderhalf uur boven en dan is het tijd om de honden weer aan te lijnen. Die zijn weer net zo enthousiast als een paar uur geleden. Ik besluit de hond nu weer te nemen en tuimel even later bijna de berg af doordat Hjalmar vol energie naar beneden rent.  Het landschap is anders dan toen we startten: we lopen nu over open vlaktes door het hoge gras in plaats van door de bossen. Beide is het even mooi en ik vind het heel tof dat de wandeling zo gevarieerd is.

Met Husky's Wandelen Met Husky's Wandelen

Huisgemaakt bessensap en worteltaart

In totaal wandelen we zo’n 10 kilometer en tegen de tijd dat we het startpunt weer in zicht krijgen, ben ik aardig gesloopt. Het tempo bleef de hele weg lang onverminderd hoog, waardoor het voelt alsof ik drie keer zo ver gelopen heb. Bij terugkomst geven we eerst de honden eten en daarna nemen we afscheid van de viervoeters. Zelf worden we binnen verwacht voor een stuk huisgemaakte worteltaart en een glas bessensap. De ideale manier om deze geweldige dag mee af te sluiten. Want geweldig was het zeker. De natuur, de lieve honden, de goede gids: deze huskywandeling is een dikke aanrader als je naar Zweeds Lapland gaat in de zomer!

Wildact Adventure

Ook met husky’s wandelen in Zweeds Lapland?

Ik deed met Voigt Travel een fly & drive naar Zweeds Lapland. Een super fijne manier van reizen als je het mij vraagt, aangezien je vliegtickets, huurauto en accommodaties allemaal al geregeld zijn. Je kunt wel zelf je dagen helemaal invullen, waardoor je niets inlevert op je vrijheid. Fijn! Deze huskywandeling kun je zelf reserveren via Wildact Adventure. Daarnaast bieden zij nog flink wat andere activiteiten aan, zowel in de zomer als in de winter. Leuk als je wat langer in de regio verblijft! Een huskywandeling in Zweeds Lapland is wat mij betreft in ieder geval een activiteit voor op je bucketlist. Je bent lekker de hele dag buiten en je ervaart het landschap op een heel andere manier. Meer lezen over Zweden, zowel in de zomer als in de winter? Bekijk hier alle artikelen over Zweden.

Ik bezocht Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel en Visit Swedish Lapland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

6 reacties op “Wandelen met husky’s in de zomer in Zweeds Lapland”

  1. Waar was de exacte locatie waar jullie deze tocht hebben kunnen doen?
    We zouden graag een wandeling doen met Huskies maar niet via een reisorganisatie aangezien we liever wat flexibel zijn in onze planningen.

    1. Hoi Annelien,
      Deze informatie staat in de eerste alinea van de tekst. Wij deden dit met Wildact Adventure. Je kan hen gewoon benaderen tijdens je reis en aangeven wanneer je wilt komen. Als ze tijd hebben, ben je ook last minute van harte welkom!

    1. Goede vraag! Ik vond het eigenlijk verrassend weinig belastend voor mijn rug. Misschien juist omdat je door de hond goed oplet hoe je staat en loopt. Mijn enkels hebben het zwaarder te verduren gehad omdat de hond je soms toch over heel ruw terrein echt voorttrekt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven