Mijn favoriete plek om te wandelen in Brabant zijn de Loonse en Drunense duinen, een uniek Nationaal Park in hart van de provincie. Voor mij is dit praktisch mijn achtertuin en eigenlijk besef ik pas sinds een paar jaar hoe bijzonder dit duingebied is. Van uitgestrekte zandvlaktes tot diepblauwe meren en van paars-kleurende heide tot naaldbossen, je vindt het hier allemaal. Ik geef je graag tips voor je bezoek aan de Loonse en Drunense duinen.
Op slechts een steenworp afstand van mijn woonplaats ligt Nationaal park de Loonse en Drunense duinen. Een park waar we vroeger met school letterlijk elk jaar naartoe gingen. Na 8 jaar lang schoolreisjes vol hutten bouwen, schatten zoeken en boterhammen vol zand eten, had ik eigenlijk wel even genoeg van de duinen. Het duurde dan ook zeker een jaar of 10 voordat ik er weer naar terug keerde en wat werd ik ineens betoverd door dit mooie landschap! Nu kom ik er regelmatig en ik neem je graag even mee naar dit prachtige nationale park.
Inhoudsopgave
Wat zijn de Loonse en Drunense duinen?
Bij duinen denk je waarschijnlijk vooral aan een heleboel zand. Logisch, en inderdaad, de Loonse en Drunense duinen bestaan voor een groot deel uit enorme zandvlaktes. Maar wist je dat je er ook zompige moerassen, uitgestrekte weilanden en prachtige bossen kunt vinden? Door de verscheidenheid in landschappen leven hier veel verschillende dieren en groeien er allerlei bijzondere planten. Er staan veel naaldbomen waardoor je af en toe het gevoel hebt dat je in een bos in het buitenland aan het wandelen bent. Als je goed oplet, kun je er dassen en zelfs haviken spotten! Best bijzonder voor Nederlandse begrippen, toch?
Wandelen in de Loonse en Drunense duinen
Wandelingen van enkele kilometers door de Loonse en Drunense duinen
Nationaal park de Loonse en Drunense duinen is in totaal 3500 hectare groot en 465 hectare hiervan bestaat uit stuifzandvlaktes. Hiermee is het één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Niet voor niets worden de duinen ook wel de Sahara van Brabant genoemd. In dit enorme gebied zijn natuurlijk meer dan genoeg mogelijkheden om te wandelen. Op de website van Natuurmonumenten vindt je een 9-tal relatief korte routes die je vrijwel allemaal door de diverse landschappen van Loonse en Drunense duinen voeren. Vanaf landgoed Bos en Duin is er een 1-kilometer lange rolstoelroute naar uitkijkpunt Bos en Duin te volgen. Dit pad is ook prima begaanbaar met een kinderwagen.
Wil je liever een langere wandeling maken dan is deze route van 13 kilometer van de ANWB een aanrader. Je loopt langs vennen, door bossen, over de zandvlaktes en het gehucht Giersbergen. Vind je 13 kilometer toch nog te kort, dan is de wandeling van 17 kilometer uitgezet door Natuurpoorten een mooi alternatief. Ook deze brengt je langs de mooiste gebieden van de Brabantse Sahara. Bekijk de route hier.
Hondenloslooppad
Mijn favoriete korte route in de Loonse en Drunense duinen is het hondenloslooppad, wat een kleine 5 kilometer lang is. Je loopt op deze route door de bossen, langs het water en uiteraard over de duinen. De ideale weg wat mij betreft om in korte tijd de diversiteit van dit nationale park te zien. de loslooproute begint bij restaurant de Roestelberg en voert je in een ronde over de duinen terug naar het beginpunt. Uiteraard is deze route het allerleukst als je zelf ook een hond meeneemt.
Andere activiteiten
Mountainbiken in de Loonse en Drunense duinen
Er komen niet alleen mensen wandelen in de Loonse en Drunense duinen. Ook voor mountainbikers is dit een favoriete spot. Er zijn twee mountainbike routes in de duinen te vinden: een beginnersroute van zo’n 16 kilometer en een gevorderden route van 26 kilometer met flink wat hoogteverschillen erin. Beide mountainbikeroutes beginnen bij herberg De Rustende Jager in Biezenmortel. Ideaal, want zo kun je na de inspanning lekker bijkomen op het terras.
Ga je liever met een gewone fiets op pad, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Vanaf de Rustende Jager starten twee verschillende fietsroutes door de duinen. Op Fietsennetwerk vind je een mooie route va 43 kilometer lang, dwars door de duinen. Met deze fietstocht kom je door gebieden in Waalwijk, Drunen, Helvoirt en Cromvoirt.
Paardrijden in de Loonse en Drunense Duinen
Ook paardrijden kan je goed in de duinen. Bij Natuurpoort Manage van Loon in Loon op Zand koop je voor €3,50 een ruiter- en menkaart waarmee je je route uit kunt stippelen. Om te mogen paardrijden in Loonse en Drunense duinen heb je een ruiterpas nodig. Met het geld wat je betaalt voor deze pas onderhoudt Natuurmonumenten de natuurgebieden. Voor een vignet wat één jaar geldig is betaal je €25. Ook deze koop je bij Natuurpoort Manage van Loon of direct online bij Natuurmonumenten.
Praktische informatie
De Loonse en Drunense duinen liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch en ze zijn vanuit alle drie de richtingen prima te bereiken. De duinen zijn via tal van wegen te betreden, maar er zijn zes hoofdingangen via recreatieve ondernemingen. Hier vind je vrijwel altijd een restaurant en je kunt er informatie ophalen over verschillende routes en het park zelf. Sowieso is het een aanrader om hier te parkeren omdat je dan na je tocht door de duinen nog even lekker wat kunt eten of drinken. Dit kan bij De Roestelberg, De Drie Linden, Duinoord, de Rustende Jager, Bos en Duin en de Klinkert bijvoorbeeld. De entree tot de Loonse en Drunense Duinen is gratis.
Wat is er verder in de buurt te doen?
De Efteling
Op slechts 10 minuten rijden van de Loonse en Drunense duinen ligt de Efteling, het bekendste sprookjespark van Nederland. Zeker als je niet in de buurt woont is het super leuk om deze twee met elkaar te combineren: ga lekker de duinen in en logeer ‘s avonds in de buurt van Kaatsheuvel. Spendeer de volgende dag in de Efteling en je hebt gegarandeerd een onvergetelijk weekendje weg. Bekijk hier de accommodaties in de buurt. Ga je in de winter? Dan geef ik je in dit artikel al mijn tips voor de Winter Efteling.
Bossche bollen in Den Bosch
Vanaf de duinen rijd je in een half uur naar Den Bosch, de meest bourgondische stad van Brabant. Dit is de plek bij uitstek om lekker een middag te winkelen of simpelweg een beetje rond te wandelen om te genieten van de mooie binnenstad. Uiteraard mag je Den Bosch niet verlaten voordat je échte Bossche bollen gegeten hebt. Deze haal je bij Jan de Groot óf maak je zelf tijdens een Bossche bollen workshop.
Andere wandelingen in Noord-Brabant
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie wandelroutes in Noord-Brabant en ook vlakbij de Loonse en Drunense duinen. Eén van mijn favoriete wandelingen is de 14-vennen route langs de Oisterwijkse vennen. In dit artikel vind je wandelroutes over Huis ter Heide de Moer, Landgoed de Utrecht en meer. Deze liggen allemaal vlakbij de duinen en zijn dus prima met je bezoek aan de Brabantse Sahara te combineren.
Nog meer inspiratie nodig? Hier vertellen we je alles over de mooiste plekken in Brabant.
Wandelen in de Loonse en Drunense duinen is heerlijk en als je in Brabant bent mag je dit natuurgebied niet overslaan. Maak er een weekendje weg van door je bezoek te combineren met een andere mooie plek in de regio, of geniet gewoon van de indrukwekkende zandvlaktes.Â
Meer tips voor je reis naar Nederland
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
Wauw, mooi zeg! Hier ben ik nog nooit geweest. Zo zie je maar dat Nederland echt hele mooie plekjes heeft. Hoef je niet eens voor naar het buitenland.
Klopt helemaal! Nederland heeft veel te bieden.
Gek hoe wij wereldreizigers ons eigen land minder goed (lijken te) kennen dan sommige andere landen, terwijl het er eigenlijk heel mooi is (Als het weer een beetje meewerkt 😉 ). Wij woonden een tijdje in Den Bosch en bezochten het park toen geregeld, heerlijk wandelen daar. Pas heb ik er met een vriendin nog een keer gefietst.
Klopt helemaal Ivonne! We gaan echt proberen om meer aandacht aan Nederland te geven op Reisgenie, want ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden!
Dit is ook zo’n beetje bij mij om de hoek haha! Heerlijke plek om te wandelen. Vroeger combineerden we de natuur altijd met een bezoek aan Duinoord (ken je dan misschien ook wel haha) voor minigolf en knuffelen met de geitjes. :p
Dat klinkt als een hele fijne plek. Volgens mij ben ik er nog nooit geweest dus zeker tijd om daar eens verandering in te brengen.
Doen hoor, ik vind het zo’n fijn stukje Nederland!
Bij nationale parken denk ik altijd aan tropische verre bestemmingen, helemaal niet gedacht dat we die ook gewoon in Nederland hebben :’)
Hihi, in Nederland hebben we er best veel zelfs!
Wat leuk om te lezen zeg! Ik vind Nederland ontdekken nu opeens veel leuker dan toen ik er nog woonde. Gek eigenlijk hè? Na ons Zaanse Schans uitje wil ik de volgende keer echt meer gaan zien en dit vind ik ook een heel fijne tip!
Heel herkenbaar! Hoe meer ik reis, hoe meer ik me besef dat Nederland ook zo veel moois te bieden heeft. Alleen maar leuk. Ik wil dit jaar graag eens naar Kinderdijk :D.