Whale Watching Iceland Breaching Humpback

Walvissen en dolfijnen spotten in IJsland

Home / IJsland / Walvissen en dolfijnen spotten in IJsland

Tijdens onze reis door IJsland verbleven we één nacht in Reykjavik. Toen ik las dat je daar vlakbij de kust walvissen kon spotten, wilde ik dat natuurlijk graag met eigen ogen zien. We werden uitgenodigd om een ochtend mee te gaan met de walvistocht van Elding. Ik vertel je graag wat we van deze tour vonden en welke mooie dieren we hebben gespot.

De tours van Elding vertrekken vanuit de haven in Reykjavik, op loopafstand van het centrum. Helaas was het vrij bewolkt en koud tijdens onze tour, maar gelukkig bieden ze op de boot speciale warme pakken en dekens aan waar je gratis gebruik van kunt maken. Zorg wel dat je zelf een sjaal, muts en handschoenen meeneemt. Ook al is het in Reykjavik heerlijk weer, op zee is het een stuk kouder vanwege de harde wind. De zee kan op sommige dagen ook vrij wild zijn. Wanneer je snel zeeziek wordt, kun je daarom het beste vooraf een tabletje tegen zeeziekte nemen. Deze worden op de boot aangeboden.

Walvissen IJsland Elding - Haven Reykjavik

Elding houdt zich aan de Code of Conduct wat inhoudt dat ze tijdens het spotten van de walvissen altijd rekening houden met de dieren en op een minimale afstand blijven. Ze gaan niet hard achter de walvissen aan en blijven op een constante snelheid varen. Een bijkomend voordeel is dat de dieren de boten op deze manier niet als een bedreiging zien en daardoor alsnog vaak dichtbij de boot komen. Elding is de enige tour operator in IJsland met een gouden Earth Check certificaat, wat inhoudt dat ze een ecologisch en natuurvriendelijk bedrijf zijn. Ze zijn bij verschillende organisaties aangesloten die zich inzetten voor de instandhouding van de biodiversiteit en het welzijn van de walvissen. Daarnaast gaan er regelmatig onderzoekers mee gaan op hun boottochten, om zo meer te leren over de dieren.

Natuurlijk ben je bij een tour als deze dus wel afhankelijk van de dieren zelf. Ze laten zich helaas niet altijd zien. Toch zie je in maar liefst 92% van de gevallen walvissen tijdens je tour met Elding. Op hun website houden ze een speciaal whale diary bij waarin ze beschrijven welke dieren ze op welke dag en welk tijdstip gezien hebben. Zo krijg je alvast een beetje een beeld van de dieren die je tijdens een tour te zien krijgt.

Zie je toch geen walvissen of dolfijnen tijdens je tour? Dan krijg je een gratis een nieuw ticket. Dit ticket is twee jaar geldig is. Hoewel het altijd leuk is om een keer terug te keren naar IJsland, raad ik je aan om de walvistocht zo vroeg mogelijk tijdens je reis te boeken. Zo kun je altijd op een later moment nog een keer de tour doen, mocht je geen dieren gezien hebben tijdens je eerste poging.

Walvissen IJsland Elding - de boot

De beste tijd om walvissen te spotten is eigenlijk van juni tot augustus. Toch hadden wij op een bewolkte dag in mei ook veel geluk. We kregen uitleg hoe we de dieren het beste konden spotten en we zagen onder andere bruinvissen (tandwalvissen), dwergvinvissen (baleinwalvissen), witsnuitdolfijnen en papagaaiduikers. Ook de omgeving waar je langs vaart is overigens prachtig.

Walvissen IJsland Elding - uitzicht 2Walvissen IJsland Elding - uitzicht 1

Hoewel we veel dieren gezien hebben tijdens onze tour, bleek ik helaas niet echt talent te hebben voor het fotograferen van walvissen en dolfijnen. Ik was elke keer zo enthousiast toen ik ze zag, dat ze vaak alweer onder waren voor ik de foto kon maken. Onderstaande foto’s zijn dan ook gemaakt door de fotografen bij Elding zelf, zodat jullie toch een beetje een beeld krijgen van de tour.

Walvissen IJsland Elding - Humpback fluke 3Walvissen IJsland Elding - Humpback 2Walvissen IJsland Elding - White-beaked dolphins 5Walvissen IJsland Elding - Minke whale surfacing 2Walvissen IJsland Elding - White-beaked dolphins surfacingWhale Watching Iceland Harbour Porpoises Whale Watching Iceland Dolphins Whale Watching Iceland Breaching Minke WhaleWhale Watching Iceland puffin

We hebben enorm genoten van onze tour en van alle mooie dieren die we gezien hebben. Onderweg kregen we veel uitleg over de dieren en kregen we tips hoe we de walvissen en dolfijnen het beste konden spotten. Ik raad je zeker aan om een tour bij Elding te boeken wanneer je Reykjavik bezoekt. Het is zo bijzonder om walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke omgeving te zien, en dat op slechts 3 uurtjes vliegen van Nederland.

Wil jij ook walvissen spotten in Reykjavik? Reserveer hier je boottickets.

Deze tour was gesponsord door Elding. Wij werken alleen samen met bedrijven waar we helemaal achter staan en we geven altijd onze eerlijke mening.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

18 reacties op “Walvissen en dolfijnen spotten in IJsland”

  1. Hi Lolo, dankjewel! Ga je in februari zelf naar IJsland toe? Wat tof! Ik ben er zelf niet in februari geweest, dus ik heb het even voor je opgezocht. Zo te zien zijn er ook tours in februari! Ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden. Zie https://elding.is voor meer info, data en tijdstippen. Alvast veel plezier!

  1. Wij waren er in half mei. We hebben heel erg veel geluk gehad met het weer, al was het tijdens deze walvistocht toch wel erg fris.

 1. Prachtige lijkt het me om die dieren te zien! Ik kreeg alleen op de terugreis van Vestmannaeyjar al last van zeeziekte dat een wildere rit niet echt zag zitten 😀

  1. Ah wat vervelend dat je zeeziek werd zeg! Ik vond het bovenop het dek van deze walvistocht goed te doen, maar zodra we naar binnen gingen (wat verder naar beneden was) werd ik toch ook wel een klein beetje misselijk, terwijl ik normaal eigenlijk nooit zeeziek wordt. Gelukkig kun je de walvissen op sommige plekken ook vanaf de kust spotten, zodat je niet eerst een boot op hoeft.

 2. Mooie foto’s! Het lijkt me moeilijk om ze goed erop te krijgen. Een bezoek aan IJsland staat nog hoog op mijn bucketlist en dit is een van de activiteiten die we willen gaan doen. Leuk verslag. Weten we meteen een goede gids.

  1. Dankjewel Niels! De meeste foto’s zijn helaas niet door onszelf gemaakt, maar door Elding. Ik vond het enorm lastig om ze goed op de foto te krijgen haha. Ik hoop echt dat je IJsland ooit zelf mag bezoeken, het is zo’n mooi en indrukwekkend land!

 3. Wat prachtig! Ik heb twee keer zo’n tour gedaan, één keer op de Azoren en één keer bij de Lofoten in Noorwegen. Die laatste was echt spectaculair met een school orka’s en potvissen. Fotograferen is inderdaad moeilijk trouwens… Als ik ooit in IJsland ben ga ik het trouwens gewoon nog een keertje doen, is zo mooi!

  1. Wauw wat gaaf dat je zo’n zelfde tour hebt gedaan op de Azoren en bij de Lofoten! Noorwegen lijkt me zo ontzettend mooi. En wat tof dat jullie orka’s gezien hebben. Wel goed om te horen dat ik niet de enige ben die zo’n moeite heeft met het goed op de foto zetten van deze enorme beesten haha. En groot gelijk dat je nogmaals zo’n tour gaat doen als je IJsland ooit gaat bezoeken, ik denk niet dat je hier ooit genoeg van kunt krijgen.

  1. Ja, ik vond de uitleg zelf ook erg fijn. We kregen ook veel tips voor het spotten van de walvissen, waardoor we er steeds beter in werden. Alle verhalen waren ook erg leuk en interessant. Zeker een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven