Menu
Dominicaanse Republiek

Saona Island, een tropisch paradijsje op de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek barst van de paradijselijke stranden en mooie plekjes. Eén van mijn favorieten is absoluut Saona Island, een klein tropisch stipje voor de kust van het zuiden van het land. Ik maakte vanuit Bayahibe een dagtrip naar het eiland, maar je kunt er ook vanuit Punta Cana naartoe. Zoek je een mooie excursie op de Dominicaanse Republiek waarbij je op één van de mooiste tropische stranden van het land komt, dan kan ik je Saona Island zeker aanraden. Kijk maar eens mee!

Pick up bij je hotel

Wij verblijven in Whala!Bayahíbe in Bayahíbe, een strandplaatsje op zo’n 25 kilometer van La Romana. Dit is de ideale uitvalsbasis voor een excursie naar Saona. De boten vertrekken namelijk allemaal vanuit het haventje van Bayahíbe en bij de tour zit een pick up vanaf je hotel in Bayahíbe inbegrepen. We worden rond half 9 bij de receptie opgehaald en rijden in een kleine 10 minuten naar de haven. De ophaaltijd en de reistijd is natuurlijk wel afhankelijk van hoeveel stops de chauffeur moet maken om andere mensen op te halen. De haven is dé plek vanaf waar alle boten vertrekken en het is er dan ook aardig druk. Onze gids leidt ons soepel naar de juiste speedboat en bij het aan boord gaan ontvangen we allemaal een zwemvest. Het gaat allemaal heel soepel en binnen een paar minuten zetten we koers naar zee.

Saona Island

Zwemmen op de zandbank

We schieten in topsnelheid langs de kust van Bayahíbe. In totaal moeten we zo’n 24 kilometer afleggen naar Saona Island, een afstand waar deze speedboat ongeveer een half uur over doet. Toch zijn we niet binnen een half uur bij het eiland, want onderweg wordt er nog een stop gemaakt bij een zandbank. Ondanks dat het pas tegen tienen loopt, komen de Santo Libres en de Cuba Libres al tevoorschijn. De eerste ronde laat ik aan me voorbij gaan, maar later denk ik: we dobberen hier in een paradijselijk watertje voor de kust van de Dominicaanse Republiek, een rum-cola hoort erbij. En dus gaan wij ook het water in met een drankje in de hand.

Saona Island  

Dankzij de zandbank komt het water slechts tot net boven mijn navel. Er is een professionele fotograaf mee op de boot en mensen die het leuk vinden kunnen door hem hun Insta-waardige foto’s laten maken. Wij laten deze kans aan ons voorbij gaan en genieten van de prachtige omgeving en het koele water. Na een half uurtje is het tijd om weer aan boord te gaan en koers te zetten naar Saona Island.

Saona Island Metershoge palmbomen en spierwit zand

Als het eiland in zicht komt, zien we heel veel metershoge palmbomen, azuurblauw water en een spierwit zandstrand. Dit is wel zo’n beetje de definitie van een tropisch paradijsje. We gaan van boord en lopen via een prachtig pad onder de palmbomen door. Voor nu is er geen tijd om foto’s te maken, want we worden verwacht voor de lunch. Geeft niet, want later hebben we meer dan voldoende tijd om zelf op pad te gaan.

Saona IslandAangekomen aan de andere kant van het eiland zie ik dat dit een goed geoliede machine is. Op verschillende plekken staan hutjes waar een buffet geserveerd wordt en elke groep heeft een eigen plek om eten te halen en te nuttigen. Het is allemaal prima geregeld, maar eerlijk is eerlijk, het is wel toeristisch. Ik vind dat geen probleem, maar als je verwacht dat je op een onbewoond eiland terecht komt als je de excursie naar Saona doet, kom je bedrogen uit. Goed om hier dus even bij stil te staan. Het buffet is prima en divers: verschillende soorten vlees en vis, 2 soorten rijst, vers fruit, spaghetti, diverse groentes en brood. Bier, fris en rum zijn inclusief, dus ook dat is goed geregeld. Mocht je liever een wat luxere variant willen, dan kun je ervoor kiezen om een lunch met kreeft en wijn te boeken.

Saona Island Het eiland verkennen

De gids laat weten dat we rond 2 uur weer op de lunchplek verwacht worden. Het is op dat moment half 12 en ik vind tweeënhalf uur vrij kort klinken. Uiteindelijk blijkt het echt lang genoeg te zijn, aangezien het eiland niet heel groot is. Wij wandelen met onze camera’s over het extreem witte zandstrand richting het haventje waar we zijn aangekomen. De kust is echt adembenemend mooi en we blijven maar foto’s maken.

Saona Island Saona Island Saona Island Als we bij de pier aankomen pakken we opnieuw het pad met de palmbomen om de ronde compleet te maken. Grappig feitje: je hoort hier heel veel dierengeluiden. Dit blijken geen apen te zijn, zoals we in het begin dachten, maar kraaien! Wát een geluid produceren deze vogels zeg.

Saona

Tegen de tijd dat we terug zijn bij het strand achter de lunchplek hebben we nog een half uurtje de tijd om te relaxen voor we weer aan de weg terug beginnen. Ik vraag me af hoe de terugweg eruit ziet, aangezien de tour 8 uur zou duren en het nu dus pas tegen tweeën loopt.

Saona IslandSaona IslandTerug met een catamaran

Het antwoord laat niet lang op zich wachten: de speedboat heeft voor de terugweg plaatsgemaakt voor een catamaran! Twee groepen worden hiervoor samen gevoegd en gezamenlijk gaan we aan boord. Persoonlijk vind ik de catamaran veel prettiger dan de speedboat: veel relaxter en minder last van de deining van de zee. Uiteraard worden ook hier onbeperkt Cuba Libres geserveerd en twee dansers zorgen voor entertainment. De sfeer is opperbest en ik geniet echt van de 2-uur durende trip terug naar Bayahíbe.

Saona IslandExcursie naar Saona Island

Ik kan je de tour naar Saona Island absoluut aanraden. Je kunt deze excursie vanuit verschillende plaatsen op de Dominicaanse Republiek boeken. Wil je nog meer uit je dag halen? Dan kun je deze excursie ook uitbreiden met bijvoorbeeld buggy rijden of zelfs een helicopter tour. Kijk hier voor alle tours vanuit Bayahibe, La Romana en Punta Cana.

Er is op de Dominicaanse Republiek natuurlijk nog veel meer tofs te doen. Benieuwd geworden? Hier vind je alle artikelen over de Dominicaanse Republiek.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter