Menu
Wereldse recepten

Recept: Catalaanse Paëlla

Voor dit recept moet je aardig wat ingrediënten hebben en je hebt ook wel wat voorbereidingstijd nodig. Ik beloof je dat dit het helemaal waard is. Deze Catalaanse paëlla geeft een instant vakantiegevoel en je waant je meteen ergens aan de Spaanse kust. Verzamel een groep vrienden en geniet van deze pan vol heerlijkheden.

 

Ingrediënten voor 6 personen

  • 1 liter kippenbouillon
  • grof zeezout
  • 1 theelepel safraandraadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 500 gram kippendijenfilet
  • 250 gram varkensworstjes
  • 2,5 dl olijfolie
  • 1 grote ui in dunne plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, zaadjes verwijderd, in blokjes van 3 cm gesneden
  • 500 gr rijpe tomaten, ontveld, zaad verwijderd en fijngehakt
  • 500 gr rondkorrelige risottoachtige rijst
  • 150 gr doperwten, vers of diepvries
  • 500 gr witvis
  • 12 grote garnalen
  • verse bladpeterselie
  • 1 citroen

 

  • Optioneel, 24 mosselen

 

Bereiding

  1. Doen de bouillon in de pan en breng op een matig vuur tegen de kook aan. Houd warm op laag vuur.
  2. Doe 1 tl zout in een vijzel, voeg de saffraan toe en stamp tot een poeder. Voeg de knoflook toe en stamp tot een pasta. Zet de pasta weg.
  3. Snijd de worstjes en de kippendijen in stukjes van 3 cm.
  4. Zet een paellapan van 40 cm doorsnee (of een ruime koekenpan) op hoog vuur en giet er de olijfolie in. Voeg zodra de olie heet is de kip en de worst toe en bak in circa 10 minuten goudbruin. Schep het vlees met een schuimspaan over op een bord en zet weg. Bewaar de olie in de pan.
  5. Doe de ui en de paprika in de pan en bak circa 3 minuten op een matig vuur tot de ui glazig is en bruin begint te worden. Doe het vlees terug in de pan. Voeg de tomaten toe en schep ze gelijkmatig om met de rest. Voeg 2 opscheplepels bouillon toe en laat 1 tot 2 minuten sudderen.
  6. Roer een beetje bouillon door het saffraanmengsel in de vijzel en meng goed. Giet het saffraanmengsel in de pan met bouillon.
  7. Doe de rijst in de paellapan met het vlees en de groenten. Voeg dan de doperwten en op 1,25 dl na de rest van de bouillon toe. Schep alles goed om.
  8. Snijd de vis in stukjes van 3 cm. Boen zo nodig de mosselen schoon. Trek er eventuele baarden af. Schik de vis, mosselen en garnalen op het rijstmengsel. Breng de paella weer tegen de kook aan en laat circa 20 minuten sudderen tot het vlees en de vis gaar zijn en de rijst beetgaar is. Gooi eventuele mosselen weg die niet zijn opengegaan.
  9. Voeg als de paella niet helemaal gaar is en het vocht geabsorbeerd is, nog wat van de overgebleven bouillon toe.
  10. Maak af door partjes citroen op de paella te leggen. Deze mogen voor het eten door de gasten zelf naar smaak uitgeknepen worden.
  11. Draai het vuur uit en dek de pan af met een schone, droge theedoek. Laat circa 10 minuten staan om de smaken te laten intrekken en de rijst eventueel vocht te laten opnemen. Garneer met peterselie en dien warm, maar niet te heet op.

 

Serveer met een lekker stokbroodje met dip of kruidenboter.

Smakelijk!

6 Reacties

  • Eva - eighty7
    25 februari 2015 at 19:45

    Ik heb Paella voor het eerst vorig jaar gegeten en vond het heerlijk! Ga dit zeker eens maken 🙂

    Reageer
  • Sandra
    28 februari 2015 at 16:32

    Oeeeeh dat heb ik al heel lang niet meer gegeten! Ik ben eigenlijk gek op paëlla, maar eet het op de één of andere manier alleen in de zomer. Best raar eigenlijk. Bedankt dat je me er weer aan herinnerde en ga jullie recept zeker uitproberen!

    Reageer
  • Let's travel and see
    1 maart 2015 at 11:06

    Oh dat ziet er echt heeeerlijk uit (en dat om 11 uur sochtends;))

    Reageer

Laat een reactie achter