Raften op de Soča rivier in Slovenië

Outdoor in Slovenië

Home / Slovenië / Outdoor in Slovenië

Ben jij graag actief bezig op vakantie? Denk dan eens aan Slovenië! In Slovenië zijn bijzonder veel outdoor activiteiten te ondernemen. Zelf vind ik het ook leuk om op reis lekker bezig te zijn en Slovenië heeft meer dan genoeg leuks te bieden. In dit artikel laat ik je de leukste outdoor activiteiten in Slovenië zien.

Paragliden

Paragliden boven het meer van Bohinj is ongetwijfeld één van de gaafste dingen die ik ooit heb gedaan. Tijdens mijn eerste rondreis door Slovenië keek ik al enigszins jaloers naar de paragliders boven mijn hoofd. Tijdens de tweede trip besloot ik dat ik dit ook zelf wilde ervaren. In Slovenië kun je op meerdere plaatsen paragliden. Mount Vogel, het meer van Bohinj en de Soča vallei zijn populaire plaatsen om dit te doen. Ik heb zelf de sprong gewaagd met Alpinsport Bohinj en ik vond het een fantastische ervaring.

Paragliden boven het Meer van Bohinj

Raften in Slovenië

Tijdens beide reizen naar Slovenië heb ik geraft op de Soča rivier. De eerste keer was eerlijk gezegd een beetje een teleurstelling. Het water was ontzettend kalm, waardoor we zelf flink moesten peddelen. Daarnaast waren de rapids, oftewel de stroomversnellingen, hierdoor niet bepaald spannend.

De tweede keer had ik door deze eerdere ervaring mijn twijfels. Onze canyoning tocht ging vanwege een te hoge waterstand niet door en in plaats daarvan werd ons een rafttour aangeboden. Nadat de organisatie aangaf dat deze hoge waterstand juist een positief effect op het raften had, besloot ik om het toch nog maar eens te proberen. Gelukkig maar, want mijn beeld van raften in Slovenië veranderde volledig! Het water was wild en stroomde hard. Hierdoor hoefden we amper te peddelen en waren de rapids echt een uitdaging. 

Raften met Positive Sport in KobaridRaften op de Soča rivier in Slovenië

Canyoning in Slovenië

Canyoning is zo’n activiteit die ik al jaren wil ondernemen, maar waar het steeds niet van komt. In Slovenië kun je in de Soča regio vanuit Bovec op ontdekkingstocht door een grottenstelsel. Positive Sport is één van de organisaties die dit aanbiedt. Zij organiseren zowel moeilijke als makkelijke tours, dus ook als je het nog nooit gedaan hebt, kun je hier terecht. Zoals eerder gezegd, ging onze canyoning tocht niet door. Helaas kan ik canyoning daardoor nog steeds niet van mijn bucket list strepen. In Slovenië zijn veel verschillende canyoning tours te boeken, zowel voor absolute beginners als voor gevorderden.

Canyoning Soca Slovenië

Wandelen in Slovenië

Slovenië is echt een wandelbestemming. In Triglav National Park zijn diverse mooie routes te lopen en de echte sportievelingen onder ons kunnen de Triglav, de hoogste berg van het land, beklimmen. Het schijnt dat je in zo’n 6 uur tijd boven bent. Je kunt de berg dus in theorie in één dag beklimmen en meteen weer afdalen, maar er zijn ook een aantal berghutten beschikbaar voor een overnachting. Triglav maakt deel uit van de Julische Alpen en hier zijn uiteraard talloze andere wandeltochten te maken. Zo loopt een deel van de Alp Adria Trail, een langeafstandsroute van 750 kilometer door de Julische Alpen. 

Ook als je minder uitdagende wandelingen in Slovenië wilt maken zijn er genoeg keuzes. Zo zijn de Vintgar Kloof en de Tolmin Kloof aanraders voor als je niet te lang wilt wandelen maar wel wilt genieten van het prachtige landschap. In dit artikel lees je meer over de Tolmin Kloof. 

Hiken in Slovenië

Bossen in Slovenië

Kajakken in Slovenië

Kajakken is een heerlijk ontspannen manier om te genieten van de omgeving. Het meer van Bohinj is een heel populaire kajakspot. Hier peddel je rustig rond zonder dat je heel hard hoeft te werken. Kajakken op de Sočarivier is een ander verhaal: bij een harde stroming moet je hier keihard werken om overeind te blijven. Tijdens ons raftavontuur zagen we meerdere kajaks en het was duidelijk dat er flink gepeddeld moest worden. Heb je veel ervaring met kajakken, dan is een tocht over de Sočarivier zeker een aanrader. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, kies dan voor een kajaktocht onder begeleiding van een professional.

Heb je weinig ervaring dan is het meer van Bohinj een betere optie. Op het meer van Bohinj kun je trouwens ook heel goed SUP’pen. Meer weten? Hier lees je al mijn tips voor Bohinj.

Kajakken op het meer van Bohinj

Mountainbiken en fietsen

Fietsen in Slovenië kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. In de bossen van Kočevje zijn meerdere fantastische mountainbike trails uitgezet die je zelfstandig of onder begeleiding van een ervaren gids kunt verkennen. In wijnregio Brda is van mountainbiken geen sprake: hier ga je heuvel op, heuvel af met een e-bike. Door heel Slovenië zijn mooie fietsroutes te vinden en tijdens mijn rondreis zag ik meerdere malen wielrenners de bergen op gaan.

Mountainbiken in SloveniëFietsen in Brda in Slovenië

Stand Up Paddling

Stand Up Paddling (SUP) is een heerlijk ontspannen outdoor activiteit in Slovenië. Een SUP is een soort lange, brede surfplank waar je op gaat staan. Met je peddel kom je in beweging en stuur je de SUP de juiste kant op. Het is niet heel moeilijk, maar vereist wel enige handigheid. In het Zuidoosten van Slovenië SUP’te ik op de wateren rondom Kostanjevica na Krki. Daarna probeerde ik het nog een keer op het meer van Bohinj. Bij Bohinj huur je voor een paar euro een SUP. Je betaalt voor de tijd dat je ermee weg bent geweest. Handig! Daardoor hoef je niet van te voren te bedenken hoe lang je op het water wilt blijven.

SUPpen op het meer van BohinjSUP'pen op het meer van Bohinj

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

10 reacties op “Outdoor in Slovenië”

  1. Hoj hoi

    Wat een mooi verhaal zeg.
    Wij een gezin met een jongen van 15 en 11 gaan vanaf 18 weg en dankzij jou verhaal de route doen.
    Bedankt voor je prachtige verhaal

  2. Ik heb zelf ook geraft in Slovenie en vond dit zooo gaaf om te doen! Echt een hele bijzondere ervaring. Wij waren met zijn tweetjes en hadden al de mooie natuur voor ons zelf. Genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven