Menu
Slovenië

De Tolmin Kloof, één van de mooiste plekken in Slovenië

De Tolmin Kloof is wat mij betreft één van de mooiste plekken in Slovenië. En dat wil wat zeggen. Slovenië is namelijk één van de meest veelzijdige landen in Europa wat natuur betreft. De indrukwekkende Julische Alpen, de wijngaarden van Brda en de vele meren maken dit een bestemming vol natuurpracht. Tussen al dit natuurgeweld bevindt zich ook de Tolmin Kloof, een sprookjesachtige plek waar je je ogen uitkijkt. In dit artikel geef ik je tips voor jouw bezoek aan de Tolmin Kloof in het noorden van Slovenië.

Wandelen in de Tolmin Kloof

De Tolmin Kloof zelf is 2 kilometer lang en de wandeling is circulair. Een groot pluspunt wat mij betreft, want dit betekent dat je niet hetzelfde pad op en neer hoeft te lopen. Ondanks de korte afstand ben je toch al gauw 1,5 uur bezig met de wandeling door de Tolmin Gorge. Via talloze trappetjes stijg en daal je namelijk constant waardoor het tempo niet zo hoog ligt. Het is absoluut geen straf om op dit rustige tempo te lopen want je loopt constant in een sprookjesachtige omgeving vol grotten, betoverende uitzichten en kleine bruggetjes. Ondanks de vele trappetjes is en wandeling door de Tolmin Kloof eigenlijk voor iedereen goed te doen. Je hoeft er niet super fit voor te zijn, want er zijn genoeg punten waar je kunt uitrusten en van het uitzicht kan genieten.  Trek wel schoenen met goede grip aan. Zeker als het geregend heeft, kunnen de stenen traptreden namelijk heel glad worden.

Tolmin Kloof in Slovenië

Bear's Head

Tolmin Kloof in Slovenië

Tolmin Kloof in Slovenië

De Tolmin Kloof bezoeken

Er is niet echt een beste tijd om de Tolmin Kloof te bezoeken. In zowel het voorjaar als de zomer en de herfst is het er prachtig. In de zomer is het wel hoogseizoen in Slovenië, dus wil je graag in alle rust wandelen in de Tolmin Kloof dan zou ik je aanraden om in het voor- of naseizoen te gaan. Iets waar je helaas zelf geen invloed op hebt, is de kleur van het water in de Tolmin Kloof. Als je geluk hebt is het water ijsblauw en helder. Na een flinke regenbui kan het echter meer troebel of ronduit modderig zijn. Ik heb het geluk dat ik de kloof twee keer kon bezoeken. De eerste keer was het water prachtig blauw, de tweede keer had het de hele nacht geregend en was het één grote modderstroom. Nog steeds mooi, maar uiteraard wel heel anders dan op de plaatjes.

Het tijdstip waarop het wandelpad open gaat voor publiek varieert van 08.00 tot 09.00 ’s ochtends, afhankelijk van het seizoen. Het wandelpad sluit weer tussen 17.00 en 20.00. Van eind december tot midden maart is de Tolmin Gorge gesloten. Kijk hier voor de actuele openingstijden. De entreeprijs voor de kloof bedraagt 5 euro in maart, april, oktober en november, 6 euro in de maanden mei, juni en september en 8 euro in juli en augustus.

Tolmin Kloof in SloveniëTolmin Kloof in SloveniëTolmin Kloof in Slovenië

Waar ligt de Tolmin Kloof?

De Tolmin Kloof ligt in Triglav National Park, het enige nationale park van Slovenië. Triglav National Park ligt in het noorden van het land en de beroemde Soča rivier stroomt hier doorheen. Daarnaast ligt in het nationale park de berg de Triglav, de hoogste berg van Slovenië. De Tolmin Kloof heeft haar naam te danken aan het nabijgelegen dorpje Tolmin.

Verblijf je in één van de dorpen in de Soča Vallei dan rijd je in 45 minuten naar de kloof. Vanaf het Meer van Bohinj, ook gelegen in Triglav National Park, doe je er ondanks de geringe afstand van 63 kilometer 2 uur over om er te komen. Dit komt omdat je om de Triglav heen moet en je veelal over smalle bergpassen rijdt. Kom je vanuit Bled of Ljubljana? Dan duurt de rit ook 2 uur.

Tolmin Kloof in Slovenië Tolmin Kloof in Slovenië

Accommodatie bij de Tolmin Kloof

Wil je de Tolmin Kloof bezoeken dan kun je het beste in het dorpje Tolmin verblijven. Vanaf hier ben je namelijk het snelst bij de kloof. Dit is zeker een aanrader als je direct met de opening van het park al aanwezig wilt zijn. Op deze manier is de kans het grootst dat je nog geen andere toeristen tegenkomt.

Boek hier de fijnste accommodaties in Tolmin.

In de buurt van de Tolmin Kloof

In de buurt van de Tolmin Kloof is meer dan genoeg te zien en te doen. Als je heel sportief bent, is het mogelijk om de berg de Triglav te beklimmen. Deze is bijna 3000 meter hoog en je doet er gemiddeld 12 tot 16 uur over om de top te bereiken. Dit betekent dat je een paar dagen voor deze tocht uit moet trekken.

Als je graag actief bent op het water, of gewoon wilt genieten van de mooie natuur, dan mag je de Soča Vallei niet overslaan. De eerdergenoemde Soča rivier meandert hier doorheen en het landschap is adembenemend mooi. De Soča rivier is heel geschikt voor watersporten zoals raften en kajakken. In dit artikel lees je meer over de Soča Vallei. Zin om iets actief te ondernemen? Dan boek je hier verschillende (water)tours en activiteiten. 

Soca Rivier Wandelen langs de Soca Rivier

De Tolmin Kloof is één van de mooiste natuurfenomenen en bezienswaardigheden in Slovenië. Ik zag ondertussen al aardig veel van het land en dit blijft toch een van mijn persoonlijke favorieten. Meer lezen over andere favoriete plekken in het prachtige Slovenië? Hier vind je alle artikelen die ik schreef over Slovenië.

Geen reacties

    Laat een reactie achter