Wat te doen in Gdansk - haven

De mooiste bezienswaardigheden van Gdansk: wandelroute door het oude centrum

Home / Polen / De mooiste bezienswaardigheden van Gdansk: wandelroute door het oude centrum

Gdansk is een prachtige stad aan de noordoostkust van Polen. Ik was met name verrast door het sfeervolle oude centrum en ik begrijp niet dat Gdansk nog zo relatief weinig bezocht wordt. De binnenstad deed me denken aan Praag en Kopenhagen. Het centrum van Gdansk is echter een stuk kleiner en je kunt de mooiste bezienswaardigheden van Gdansk prima in één dag zien. Het is daardoor ook een fijne dagtrip vanuit andere bestemmingen in Polen, maar je kunt je in Gdansk ook gemakkelijk een lang weekend vermaken. Kijk mee naar de wandelroute langs de mooiste bezienswaardigheden van Gdansk!

Hoe kom je in Gdansk?

Naar Gdansk vanuit Nederland of België

Gdansk ligt in het noorden van Polen. Vanaf verschillende vliegvelden in Nederland en België kun je rechtstreeks naar Gdansk vliegen. Gdansk heeft één vliegveld, Gdańsk Lech Wałęsa, dat op 16 kilometer van de stad ligt. Goedkope vliegtickets kun je gemakkelijk vinden via Skyscanner. De makkelijkste optie om van het vliegveld naar het centrum te komen is met de rechtstreekse lokale bus. Een kaartje kost omgerekend nog geen euro. De trein is ook een optie, maar die rijdt helaas niet rechtsreeks naar het centrum van Gdansk. Je moet hierbij één keer overstappen, waardoor je er meestal langer over doet.

Naar Gdansk vanuit een andere plek in Polen

Reis je naar Gdansk vanuit een andere stad in Polen? Dan kun je wel gemakkelijk de trein pakken. Het openbaar vervoer in Polen is super goed geregeld en de treinen rijden frequent en snel. Zowel met de bus als met de trein kun je het beste uitstappen bij Gdańsk Główny, het hoofdstation van Gdansk. Hier begint ook deze wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Gdansk.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

De Gouden Poort (Złota Brama) & De Langstraat (Ulica Długa)

Loop vanaf het station richting de Gouden Poort. Deze stadspoort geeft toegang tot het oude centrum. Je loopt gelijk de Langstraat in vol mooie gekleurde panden. Deze weg diende vroeger als handelsroute en is sindsdien de hoofdstraat van Gdansk. Zowel de Gouden Poort als de Langstraat zijn in de Tweede Wereldoorlog volledig vernield, maar in de jaren vijftig werden beide weer in ere hersteld. Ik was met name onder de indruk van de mooie kleurrijke gevels van de panden in de Langstraat.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

Het Stadhuis (Ratusz Głównego Miasta) & Neptunesfontein (Fontanna Neptuna)

Wanneer je door de Langstraat wandelt, valt het grote stadhuis meteen op. De bouwstijl doet bijna Nederlands aan, wat niet verrassend is aangezien het gebouw in de stijl van het Nederlandse maniërisme is gebouwd. Het stadhuis is ook van binnen erg mooi. Tegenwoordig vind je hier het stadsmuseum, waardoor je dus ook even binnen kunt gluren in het stadhuis. Voor het stadhuis staat de Neptunesfontein. Deze mooie fontein werd ontworpen door een Vlaamse architect en is geïnspireerd op het bezoek aan Italië van de toenmalige burgemeester van Gdansk.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

De Lange Markt (Długi Targ)

De Langstraat verbreedt zich bij het stadhuis tot de Lange Markt. Dit bredere deel is net als de Langstraat volledig autovrij en er zijn veel gezellige terrasjes te vinden. Ook hier zie je overal om je heen de kenmerkende kleurrijke gevels. De Langstraat en de Lange Markt worden samen ook wel de Koningstraat (Droga Królewska) genoemd.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

De Groene Poort (Brama Zielona) & De Groene Brug (Zielony Most w Gdańsku)

Aan het einde van de Lange Markt ligt de Groene Poort. Wanneer je onder één van de vier doorgangen van de poort door wandelt, kom je bij de rivier Motława uit. Anders dan je misschien verwacht, is de Groene Poort trouwens helemaal niet groen. De Groene Poort staat in verbinding met de Groene Brug die je naar een klein schiereiland in de rivier brengt.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripEasywalker Miley ReviewWat te doen in Gdansk - havenWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

Wandel langs de Motława

Op het schiereiland aan de overkant van de Motława is een mooi wandelpad gelegen. Loop hier zeker even tot het puntje van het schiereiland, want hier heb je een geweldig zicht op de mooie gebouwen aan het water en in het bijzonder op de zwarte Kraanpoort, één van de bekendste bezienswaardigheden van Gdansk.

Wat te doen in Gdansk - havenWat te doen in Gdansk - havenWat te doen in Gdansk - havenWat te doen in Gdansk - haven

Gdansk letters & Reuzenrad

Via de straat Olowianka kom je op een ander schiereiland in de Motława uit. Hier vind je onder andere de kenmerkende grote letters GDANSK. Rondom deze letters is een gezellig parkje waar je heerlijk kunt relaxen en genieten van het uitzicht op het water. Er is ook een groot reuzenrad voor als je Gdansk van boven wil bewonderen.

Wat te doen in Gdansk - letters GDANSK Wat te doen in Gdansk - letters GDANSKWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripEasywalker Miley Review

De Kraanpoort (Gdański Żuraw)

Wandel via de Most Zwodzony brug terug naar de overkant van de Motława. Blijf hier op het smalle pad langs het water lopen tot je bij de Kraanpoort komt. Dit zwarte gebouw kon je net al vanaf de overkant van de rivier zien liggen, maar als je eronder staat zie je pas goed hoe groot hij is. Het is zelfs de grootste houten hijskraan van Europa. Vroeger werd deze kraan gebruikt om de lading uit zee te lossen. Tegenwoordig is in de Kraanpoort het Nationale Scheepsvaartmuseum gevestigd. Hier kun je nog steeds het aandrijfmechanisme zien wat vroeger gebruikt werd. Heel bijzonder om te zien, want er waren meerdere mensen nodig om het werkend te krijgen.

Gdansk the craneWat te doen in Gdansk - haven

St Mary’s Gate (Brama Mariacka) & Mariacka

Op het pad langs de haven heb je waarschijnlijk al verschillende poorten gezien die een mooi uitzicht geven op de binnenstad. Op een gegeven moment kom je uit bij de St Mary’s Gate. Deze poort kijkt uit op Mariacka, één van de meest sfeervolle straatjes van Gdansk. De trapjes van de panden doen haast een beetje denken aan New York of Notting Hill in Londen. ’s Ochtends is het hier heerlijk rustig, maar in de middag staat het hier vol met kraampjes waar  sieraden en andere producten met amber verkocht wordt, dé trots en meest verkochte souvenir van Gdansk.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - MariackaWat te doen in Gdansk - Mariacka Wat te doen in Gdansk - Mariacka

De Mariakerk (Bazylika Mariacka)

Als je de Mariacka helemaal door loopt, kom je vanzelf bij de Mariakerk uit. Deze kerk is een imposant gebouw met kenmerkende hoge en langwerpige ramen. De kerk zelf is al erg hoog en massaal, maar de bijbehorende toren is nog een stuk hoger. Voor 8 zloty, omgerekend zo’n twee euro, kun je deze toren beklimmen. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over alle bezienswaardigheden van Gdansk.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripGdansk toren

De Koninklijke Kapel (Kaplica Królewska) & Fontanna Czterech Kwartałów

Om de hoek van de Mariakerk ligt de Koninklijke Kapel. Dit kleurrijke en statige pand doet dienst als katholiek kerkgebouw. Voor de kapel ligt een mooi plein met vier grote stenen leeuwen ervoor. Deze leeuwen zijn onderdeel van een fontein, maar die stond tijdens ons bezoek niet aan. Ook zonder fontein is dit echt een sfeervol pleintje.

Wat te doen in Gdansk - Four Quarters Fountain (Fontanna Czterech Kwartalow)Easywalker Miley Review

Piwna & Academy of Fine Arts (Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku)

Aan de andere kant van de kerk ligt Piwna, één van de mooiste en meest kleurrijke straten van Gdansk. Elk pand heeft hier een andere mooie pastelkleur, wat voor een heel sfeervol plaatje zorgt. Er zitten ook veel leuke restaurants en winkeltjes in deze straat. Aan het einde van Piwna ligt het Academy of Fine Arts. In dit prachtige gebouw zit een school voor onder andere architectuur, schilderkunst en design.

Easywalker Miley ReviewWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

De Grote Molen (Wielki Młyn) & St. Katherinakerk (Dom Cechu Młynarzy)

Sla bij de Academy of Fine Arts rechtsaf en wandel via de Lombard Hala Targowa, de oude markthal, naar Wielki Młyn, ofwel de Grote Molen. Anders dan de naam doet vermoeden, ziet dit gebouw er niet uit als een typische molen zoals we die in Nederland kennen. Toch was dit in de Middeleeuwen Europa’s  grootste molen en werd er destijds ruim 200 ton meel per dag gemalen in deze molen. In de tweede wereldoorlog is een groot deel van dit bijzondere bouwwerk verloren gegaan, maar het is inmiddels weer in ere hersteld. Vooral het hoge en grote dak vol raampjes is erg indrukwekkend. Wandel ook even door het nabijgelegen parkje waar je het beste uitzicht hebt op de molen.

Naast de molen ligt de prachtige Sint Katherinakerk ofwel de Dom Cechu Młynarzy. Het mooiste uitzicht op deze Dom Cechu Młynarzy heb je vanaf de brug Most Chlebowy. Dit is de liefdesbrug van Gdansk en hij hangt net als in veel andere steden vol met slotjes.

Tip: zin in een ijsje? Stop onderweg bij Paulo Gelateria voor het lekkerste huisgemaakte ijs van Gdansk.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripEasywalker Miley ReviewWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentripWat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

Sluit af met een typisch Poolse maaltijd

Na een bezoek aan dit oudere deel van Gdansk zit de wandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van Gdansk erop. Vanaf hier is het nog zo’n 500 meter lopen naar het station. Heb je inmiddels honger gekregen? Loop dan op weg naar het station nog even langs Pierorgarnia Mandu. Hier wordt de Poolse specialiteit Pierogi nog altijd via traditioneel recept en met de hand gemaakt. Pierogi is een deeggerecht dat zowel gekookt als gebakken gegeten kan worden. De zachte pierogi wordt gekookt en lijkt daardoor erg op Aziatische dumplings, terwijl de in de oven gebakken pierogi meer weg heeft van een Argentijnse empanada. Bij Pierorgarnia Mandu hebben ze naast de traditionele vullingen ook allerlei internationale vullingen. Echt aan aanrader voor een lekkere lunch of diner!

Bekijk hier al onze tips voor goedkoop en lekker eten in Gdansk.

Gdansk Pierogi

De mooiste bezienswaardigheden van Gdansk op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de route van de wandeling door de binnenstad van Gdansk en alle bezienswaardigheden in Gdansk die in dit artikel zijn genoemd. Je kunt deze kaart gemakkelijk opslaan in je mobiele Google Maps app, zodat je hem kunt openen wanneer je in Gdansk bent.

Overnachten in Gdansk

Ik raad je aan om minimaal twee tot drie volle dagen voor een stedentrip naar Gdansk uit te trekken. Het centrum van Gdansk is vrij compact en kun je in principe in één dag zien, maar zo houd je ook genoeg tijd over voor leuke dagtrips naar bijvoorbeeld Malbork, waar het grootste kasteel van Europa ligt, of naar het strand in Sopot. Wij sliepen tijdens onze stedentrip in Gdansk in een appartement van YOURAPART Rajska City Centre. Deze moderne appartementen aan de rand van het centrum zijn van alle gemakken voorzien en ook nog eens heel betaalbaar. Ze liggen bovendien recht naast het Madison winkelcentrum. YOURAPART biedt ook appartementen aan in Długi Targ, de hoofdstraat van Gdansk. Een andere fijne budgetoptie voor overnachten in Gdansk is het Ibis Gdansk Stare Miasto.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

Polen is wat mij betreft een uniek vakantieland vol verrassend leuke, mooie en betaalbare steden. Bekijk hier al onze artikelen over Polen.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “De mooiste bezienswaardigheden van Gdansk: wandelroute door het oude centrum”

    1. Dankjewel voor je reactie Jade! Wat grappig dat het je aan Amsterdam doet denken. Een aantal gebouwen zijn ook wel in de stijl van het ‘Nederlandse maniërisme’ (ik had er ook nog nooit van gehoord) gebouwd. En zeker het deel aan het water heeft inderdaad wel wat weg van Amsterdam nu je het zegt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven