Malbork kasteel Polen Gdansk

Malbork: het grootste kasteel ter wereld in Polen

Home / Polen / Malbork: het grootste kasteel ter wereld in Polen

Malbork, ook wel bekend als Slot Mariënburg, is het grootste kasteel ter wereld. Je vindt dit kasteel in het gelijknamige plaatsje Malbork in het noorden van Polen, vlakbij de stad Gdansk. Het kasteel is gebouwd in 1274 en werd vanwege de toenemende grootte van het leger gedurende de jaren steeds verder uitgebouwd. Op een gegeven moment woonden er zelfs ruim 3000 ridders in het kasteel van Malbork. Helaas is het kasteel tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de helft verwoest, maar inmiddels is het grotendeels in ere hersteld. Als je het noorden van Polen bezoekt, raad ik je zeker aan om een bezoek te brengen aan dit bijzondere kasteel. Kijk mee naar Malbork, het grootste kasteel ter wereld!

Het grootste kasteel ter wereld?

Allereerst, is het kasteel in Malbork wel echt het grootste kasteel ter wereld? Er bestaat namelijk wat discussie welk gebouw zich nu officieel het grootste kasteel van de wereld mag noemen. Dit hangt af van de criteria die gebruikt worden. Kijk je bijvoorbeeld naar de oppervlakte van het hele complex of slechts naar één gebouw? Qua oppervlakte is er in ieder geval geen twijfel mogelijk. Met een totale oppervlakte van maar liefst 143.591m2 vierkante meter is Malbork veruit het grootste kasteel ter wereld op basis van landoppervlakte. En het is niet alleen het grootste kasteel ter wereld, het kasteel van Malbork is ook nog eens het grootste bakstenen gebouw van Europa. Een grappig detail is dat de grootste bakstenen kerk ter wereld vlakbij het kasteel ligt. Dit is namelijk de Mariakerk in Gdansk.

Malbork kasteel Polen Gdansk

Hoe kom je bij het kasteel van Malbork?

Met de trein naar Malbork

Van Gdansk naar Malbork

Vanuit Gdansk Glowny, het hoofdstation van Gdansk, kun je gemakkelijk met de trein naar Malbork reizen. Afhankelijk van de trein die je neemt duurt de reis 26, 47 of 56 minuten. De snelste optie is wel een stuk duurder. Tickets kun je kopen in de automaten of de servicebalie op het station. De precieze dienstregeling kun je hier vinden. Vanuit het hoofdstation van Malbork is het nog 1,4 kilometer lopen naar het kasteel. Er gaat geen bus, maar het is wel mogelijk om een taxi te pakken. Houd er rekening mee dat er weinig taxi’s zijn om vanaf het kasteel weer terug naar het station gaan.

Naast het hoofdstation van Malbork heeft de stad nog een ander station: Malbork Kałdowo. Dit station ligt aan de andere kant van de rivier en iets dichterbij het kasteel. Vanuit hier is het 1 kilometer lopen. Wij namen vanaf hier de trein weer terug naar Gdansk. Houd er rekening mee dat er bij station Malbork Kałdowo geen ticketautomaat is. Het is wel mogelijk om tickets met je telefoon te kopen, maar er werd ons verteld dat je ook een kaartje kunt kopen bij de conducteur in de trein zelf.

Wat te doen in Gdansk - de beste tips voor je stedentrip

Vanuit andere steden met de trein naar Malbork

Ook vanuit andere steden in Polen, zoals Warschau en Krakau, kun je met de trein naar Malbork reizen. Het is zelfs mogelijk om de trein te pakken vanuit steden buiten Polen, zoals Berlijn.

Malbork Kałdowo

Met de auto naar Malbork

Bezoek je het kasteel met de auto? Dan kun je gratis parkeren net naast de kerk buiten het kasteel of gebruik maken van de betaalde parkeerplaats tegenover het kasteel.

Met een begeleide tour naar Malbork

Heb je geen zin om zelf uit te zoeken hoe je bij het kasteel komt of om vanaf het station nog naar het kasteel te wandelen? Boek dan een georganiseerde tour naar Malbork vanuit Gdansk. Hierbij word je opgehaald bij je hotel in Gdansk en direct naar het kasteel gebracht. Ter plekke mag je de wachtrijen overslaan. Een begeleide tour door het kasteel is inbegrepen bij de prijs. Boek hier je tour van Gdansk naar Malbork.

Malbork kasteel Polen Gdansk

Openingstijden van het kasteel van Malbork

Het kasteel van Malbork is normaal gesproken de hele week geopend, met uitzondering van de maandagen. In de zomer is het kasteel geopend van 9:00u tot 19:00u en in de wintermaanden van 9:00u tot 16:00u. Houd er rekening mee dat het laatste tijdstip waarop je binnen kunt komen vaak zo’n 2,5 uur eerder dan de sluitingstijd ligt. Op bepaalde feestdagen kunnen de openingstijden ook afwijken. In de zomermaanden zijn er ook nachttours en zelfs speciale licht-en geluidsshows rondom het kasteel.

Kosten voor het kasteel van Malbork

Er zijn verschillende soorten tickets verkrijgbaar om het kasteel te bezoeken. Zo kun je enkel door de kasteeltuinen lopen of een volledige tour doen waarbij je ook de binnenkant van het kasteel kunt bezichtingen. Wanneer je een ticket koopt, kun je gratis gebruik maken van de bijbehorende audiotour. Deze individuele tour duurt 2,5 tot 3,5 uur en neemt je mee door alle delen van het kasteel. Ticketprijzen liggen tussen de 15 en 47 złoty, afhankelijk van het type ticket. Kinderen tot 7 jaar zijn gratis. Kijk voor de actuele ticketprijzen en openingstijden op de officiële website van het kasteel.

Tip: ondanks dat een groot deel van het kasteel op maandag gesloten is, kun je deze dag wel gratis de tuinen van het kasteel en enkele gebouwen bezoeken. Je kunt dan optioneel voor 10 złoty een audiotour huren.

Malbork kasteel Polen Gdansk

Wanneer kun je het kasteel het beste bezoeken?

Ik zou aanraden om het kasteel vroeg in de ochtend te bezoeken, het liefst zodra het kasteel zijn poort opent, of juist net een paar uur voor sluitingstijd. Op die manier ontloop je de grootste drukte en met name de grotere tours en groepen. Verder is het slim om het kasteel te bezoeken op een zonnige dag, aangezien je een groot deel van de tijd buiten loopt. Sowieso is een bezoek in de zomermaanden een aanrader, omdat er dan verschillende marktkraampjes en soms ook festivals rondom het kasteel te vinden zijn. Ook zijn de openingstijden van het kasteel wat ruimer van april tot en met september. In juli en augustus kan het vanwege het hoogseizoen wel vrij druk worden, dus zeker in die maanden loont het om of heel vroeg of juist vrij laat op de dag je bezoek aan het kasteel te plannen.

Malbork kasteel Polen Gdansk

Is het kasteel geschikt voor kinderen of mindervaliden?

Ken je die grap van die reisblogger die dacht dat ze prima een kinderwagen mee naar een Middeleeuws kasteel kon nemen? Je raadt het waarschijnlijk al: een kasteel uit 1274 is niet bepaald ingericht op een kinderwagen of rolstoel. Er zijn veel smalle trapjes en ongelijke vloeren, dus wij hebben de wagen vooral gedragen. Verder is een bezoek aan het kasteel overigens prima te doen met kinderen, ze zullen hun ogen uitkijken, zolang je er maar wel rekening mee houdt dat je wel wat trappen op en af moet. Rondom het kasteel en in een deel van de de kasteeltuinen kun je overigens wel met een kinderwagen of rolstoel komen, maar ik zou het persoonlijk afraden om het kasteel te bezoeken wanneer je slecht kunt traplopen.

Malbork kasteel Polen Gdansk
Eén van de weinige delen waar we wel met kinderwagen konden lopen.

Wat is er te zien en doen in het kasteel van Malbork?

Het fort bestaat uit drie afzonderlijke kastelen: het lagere kasteel, het middelste kasteel en het hoge kasteel. Alledrie hebben ze hun eigen kenmerken en bijzondere stukjes. Ik laat je alvast wat mooie plekken zien en vertel je wat je zeker moet doen in het kasteel van Malbork.

#1 Doe de audiotour en leer alles over het vroegere leven in het kasteel

Ik zou je allereerst zeker adviseren om de audiotour te doen. Deze is inbegrepen bij je ticket. Normaal gesproken ben ik niet zo’n heel groot fan van audiotours, maar deze tour zit echt goed in elkaar. De audiotour is net als het kasteel zelf opgedeeld in drie delen: A, B en C. Het handige van deze audiotour is dat er GPS is ingebouwd in het apparaat. Daardoor voelt het alsof je echt door het kasteel heen geleid wordt. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat je nu links-of rechtsaf moet slaan of door de poort voor je moet lopen. Ook als je toch even verkeerd loopt, wijst de audiotour je weer de weg door middel van de GPS. Op deze manier loopt ook iedereen dezelfde route, waardoor het minder druk lijkt dan het daadwerkelijk is. Naast dat de audiotour handig is voor de route, wordt er ook veel verteld over het vroegere leven in het kasteel en de verschillende delen waar je doorheen loopt.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#2 Betreed het kasteel door de middeleeuwse poort

Nadat je langs de hoge kasteelmuren bent gelopen, kun je via een oude houten kasteelpoort het kasteel betreden. Het voelt echt alsof je zo de middeleeuwen inloopt. Vanaf de brug heb je ook een mooi uitzicht op de lager gelegen delen van het kasteel en je ziet overal kleine gangetjes, poorten en bruggetjes.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#3 Stap binnen in de eeuwenoude Mariakerk

Eén van de meest indrukwekkende onderdelen van het kasteel is de Mariakerk. Ondanks dat de kerk voor een deel verwoest is tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie je nog goed hoe de kerk er vroeger uit moet hebben gezien. Heel bijzonder dat ze zoveel honderden jaren geleden al zo’n groot en indrukwekkend bouwwerk konden neerzetten.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#4 Wandel door de kloostergangen

De meest indrukwekkende plek in het kasteel van Malbork vond ik de kloostergangen. Met name het uitzicht dat je vanuit de ramen van de kloostergangen op de binnenplaats hebt, is heel bijzonder. Het voelde haast alsof ik op de set van Harry Potter of Game of Thrones zat. Echt een prachtige plek! De kloostergangen zelf zijn ook rijkelijk versierd vol mooie kleurrijke details.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#5 Beklim de Wiezna Glowna toren

Iets wat niet verteld wordt in de audiotour is dat je ook de toren van het kasteel kunt beklimmen. Je vindt deze toren, de Wiezna Glowna, op de tweede verdieping in het gebouw waar zich ook de kloostergangen bevinden. Om de toren te beklimmen moet je een los ticket kopen, maar het is de extra zloty meer dan waard. Vanaf de top heb je namelijk een geweldig uitzicht over het kasteel, de verschillende binnenplaatsen en de groene omgeving.

Malbork kasteel Polen Gdansk Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk Malbork kasteel Polen Gdansk

#6 Bewonder de vele details

Het viel me echt op dat er nog zo veel details van het kasteel bewaard zijn of weer in ere hersteld. Vaak vind ik een kasteel van binnen niet per se heel bijzonder, maar hier zag ik overal bijzondere details of indrukwekkende architectuur: van blauw-witte tegeltjes tot gigantische bogen vanuit de steunpilaren en van kleine beeldhouwwerkjes tot gekleurde muurschilderingen. Je blijft je ogen uitkijken.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#7 Slenter door de kasteeltuin

Één van de rustigste plekken van het kasteel van Malbork is de kasteeltuin. Hier vind je onder andere een mooie rozentuin. Doordat de rozenstruiken en wortels van de bomen tegen het kasteel opgegroeid zijn en de ramen van kleurrijk glas in lood zijn, heeft de tuin wel wat weg van Doornroosje. Heerlijk om hier op een zonnige dag doorheen te wandelen.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#8 Rust uit op de gezellige binnenplaats

Naast de kasteeltuin is ook de grote binnenplaats een fijne plek om even uit te rusten. Er staan verschillende bankjes en het gehele plein is omringd door mooie gebouwen. Dit is ook de plek waar je iets te eten of drinken kunt kopen en waar je de souvenirshop kunt vinden.

Tip: voor goedkope souvenirs kun je beter wachten tot je het kasteel verlaat. Bij de uitgang staan namelijk veel gezellige souvenirkraampjes met zowel streekproducten als souvenirs van het kasteel zelf.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#9 Bekijk het grootmeesterspaleis

Tegen het einde van de de audiotour kom je langs het statige Grand Master’s Palace, ofwel het grootmeesterspaleis. Vanwege de unieke architectuur en de vele details vond ik dit één van de meest indrukwekkende gebouwen van het kasteel. Het is echt al een klein paleisje op zichzelf.

Malbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen GdanskMalbork kasteel Polen Gdansk

#10 Bewonder het kasteel van Malbork vanaf de overkant van de Nogat rivier

Een echt goed beeld van de immense grootte van het kasteel van Malbork krijg je pas wanneer je de aangrenzende Nogat rivier oversteekt. Zodra je het kasteel verlaat, kom je uit op een pleintje met wat souvenirkraampjes. Loop hierlangs en je komt vanzelf bij de moderne brug uit die je naar de overkant van het water brengt. Hier heb je het allermooiste en meest iconische uitzicht over het kasteel van Malbork. En het is ook de enige manier om het gehele kasteel op één foto te krijgen.

Malbork kasteel Polen Gdansk

Ik vond een bezoek aan het kasteel van Malbork absoluut de moeite waard. Echt bijzonder om eens in zo’n middeleeuws kasteel rond te lopen, vooral als je je bedenkt dat dit kasteel al ruim 650 jaar oud is een ook nog eens het grootste kasteel ter wereld is. Zeker als je een stedentrip naar Gdansk gepland hebt, mag je Malbork eigenlijk niet overslaan. Bekijk hier meer tips voor een stedentrip naar Gdansk.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven