Predjama Castle

De grotten van Postojna bezoeken en Predjama Castle in Slovenië

Home / Slovenië / De grotten van Postojna bezoeken en Predjama Castle in Slovenië

De grotten van Postojna, oftewel de Postojna cave, zijn één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Slovenië. Dat is niet heel vreemd, aangezien deze druipsteengrotten zich op slechts anderhalf uur rijden van de Kroatische grens bevinden. Hierdoor komen veel toeristen vanuit Kroatië naar de grotten van Postojna. Ondanks de drukte vind ik dat je de Postojna grotten en het naastgelegen Predjama Castle absoluut moet bezoeken als je in Slovenië bent. 

Grootste grot van Europa geopend voor publiek

Naast de gunstige ligging speelt ook het feit dat de Postojna grotten het op één na grootste grottenstelsel ter wereld is een rol in haar populariteit. Daarnaast is het de grootste grot van Europa die geopend is voor publiek. De karstgrotten van Postojna zijn maar liefst 20 kilometer lang, waarvan een dikke 5 kilometer toegankelijk is voor toeristen. Op jaarbasis trekken de grotten van Postojna zo’n 2 miljoen toeristen, een ongelooflijk aantal. Verwacht dus geen serene rust als je de grotten bezoekt: de kans is groot dat het druk is. Toch zou ik je willen aanraden om je hier niet door te laten ontmoedigen. Ik zag in mijn leven al flink wat druipsteengrotten, maar alsnog maakte de Postojna grotten ongelooflijk veel indruk op mij.

Postojna Grotten

Trein door de grotten van Postojna

Deze grotten in Slovenië bezoek je op een unieke manier. Je stapt namelijk na een klein stukje lopen in een treintje wat via een ondergrondse spoorweg zo’n 3 kilometer diep de grotten in gaat. Dat dit een unieke ervaring is, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Het treintje voert langs enorme kamers, prachtige stalagmieten en stalactieten en de ruimtes worden verlicht door Venetiaanse Murano-kroonluchters. Later vertelt de gids dat er in deze delen van de grot wel eens optredens gegeven worden en in vervlogen tijden hield de lokale bevolking er dansfeesten. Het lijkt bijna een sprookje.

Treintje in de Postojna GrottenTreintje in de Postojna Grotten

Adembenemend mooie grotten in Slovenië

Na dit ritje, wat voor mijn gevoel veel te snel weer voorbij gaat, stap je uit in een grote kamer, oftewel een open ruimte in de grot. Tijd om de grotten van Postojna verder te voet te verkennen. Je loopt een traject van zo’n 2 kilometer, dwars door het grottenstelsel. Sommige delen van de grot zijn zo hoog dat er een flatgebouw in zou passen, terwijl ander stukken juist smal en wat benauwend zijn. Ik geniet tijdens het hele traject van al het moois om me heen. De gids wijst diverse ‘figuren’ in de grot aan. Zo vergapen we ons aan ontzettend mooie gordijnen van steen, herkennen we de kerstman in een stalagmiet en zien we de Toren van Pisa.

Postojna GrottenPostojna Grotten

Grottenolm

In de grotten van Postojna  leeft de bijzondere grottenolm. Dit kleine beestje ziet eruit als een uit de kluiten gewassen pierworm, maar eigenlijk is het een salamander. De grottenolm is één van de weinig amfibieën die zijn hele leven in een donkere grot doorbrengt. De olm is zo zeldzaam dat deze het stadssymbool van Postojna is. 

Bij de grotten bevindt zich het Vivarium, een plaats waar je dit uniek waterwezentje kunt bewonderen. Mocht je de Olm zelf willen zien, dan kun je een combi-ticket kopen waarbij ook entree voor het Vivarium is inbegrepen.

Predjama Castle

Een andere belangrijke bezienswaardigheid in Postojna, is Predjama Castle. Dit kasteel stamt uit de 12 eeuw en ligt vrijwel naast de Postojna grotten. Wat Predjama Castle zo uniek maakt, is de manier waarop het gebouwd is. Het kasteel ligt letterlijk tegen de rotsen aangeplakt, waardoor de rots en haar grotten onderdeel van het kasteel zijn geworden. Predjama Castle heeft in vroegere tijden als vesting gefungeerd waarin de eigenaar en zijn gevolg een jaar lang konden overleven terwijl vijandelijke troepen in de landerijen voor het kasteel bivakkeerden. De tegenpartij snapte niet hoe de inwoners het zo lang uit konden houden zonder vers water. Uiteindelijk bleek er water te stromen door het grottenstelsel onder het kasteel. Hierdoor was het kasteel een ideale, onneembare vesting.

Een hard leven in Predjama Castle

Ik vond zelf de binnenkant van het kasteel minstens net zo mooi als de buitenkant. Vooral het feit dat je in de gangen en kamers vaak stukken bemoste rotswand ziet, maakte indruk. Onze gids vertelde dat de bewoners vaak ziek waren door de hoge luchtvochtigheid en de enorme kou die ’s winters het kasteel domineerden. De rotsen waren veilig, maar absoluut niet comfortabel. Schimmel stak continu de kop op en ziektes lagen op de loer.

Predjama CastlePredjama Castle Predjama Castle

Praktische informatie

Postojna cave tickets

Er zijn verschillende Postojna cave tickets te koop voor zowel de grotten als Predjama Castle. Als je beide wilt bezoeken, raad ik je aan om voor het combi-ticket te gaan. Ook is het mogelijk om een ticket inclusief Vivarium te kopen. Meer informatie over prijzen en tickets vind je hier.

Als je alleen de grotten wilt bezoeken betaal je €25,80 per persoon voor een ticket. Het is ook mogelijk om vanuit Ljubljana een georganiseerde tour te boeken inclusief gids. 

Openingstijden grotten van Postojna

Je kunt de grotten van Postojna niet op eigen gelegenheid bezoeken. De openingstijden van de grotten van Postojna zijn de tijden waarop er tours plaatsvinden. Op dit moment is dat om 10.00, 11.00 en 15.00 uur. Maar check zeker voor je bezoek even hoe laat de tours plaatsvinden. De openingstijden van Predjama Castle en het Vivarium zijn van 10.00 tot 15.00 uur. Je vindt hier de openingstijden.

Predjama Castle en de Postojna grotten zijn twee bezienswaardigheden in Slovenië die absoluut de moeite van een bezoek waard zijn. Zeker als je via Slovenië naar Kroatië rijdt, kun je hier heel gemakkelijk een stop maken voordat je de landgrens over gaat. Meer over de handigste route door Slovenië naar Kroatie vind je hier.

Wil je meer weten over Slovenië? Je leest hier alle artikelen over Slovenië.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “De grotten van Postojna bezoeken en Predjama Castle in Slovenië”

  1. Linda van den Bogaert

    Het is super mooi, gister zowel de grot als t kasteel bezocht.
    Tip! Koop online je tickets, spaart je heel veel tijd met in de rij staan ☺️

  2. Wij waren er vorig jaar ook en het indrukwekkende kasteel van Predjama is een van de mooiste kastelen die we ooit bezochten, een echte aanrader !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven