Menu
Edinburgh / Schotland

Gratis doen in Edinburgh: de leukste stad van Schotland

Wat is Edinburgh een heerlijke stad! Ik bracht er een paar dagen door tijdens mijn rondreis door Schotland en werd verliefd op haar unieke karakter. Bij het opstellen van een to do lijstje voor Edinburgh, ontdekte ik dat vrijwel alles wat ik ondernomen had gratis was. Een ideale optie dus voor een stedentrip met een kleiner budget. Ik laat je graag zien wat je allemaal gratis kunt doen in Edinburgh!

 

Arthur’s Seat

De dag waarop we in Edinburgh aankwamen, was het stralend weer. De kans dat je zon hebt als je deze stad bezoekt is niet zo heel groot en we besloten dan ook meteen om eerst Arthur’s Seat te bezoeken. Arthur’s Seat is namelijk een enorme rots, net buiten het centrum. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Edinburgh en dan is het natuurlijk wel zo fijn als het mooi weer is. Uiteindelijk hebben wij Arthur’s Seat zelf niet beklommen, maar kozen we ervoor om de omringende paden te lopen. Ik vind een uitzicht vaak namelijk mooier als je wat minder hoog staat en we maakten dan ook een aantal toffe foto’s. Arthur’s Seat en Holyrood Park, het omliggende natuurgebied, moeten absoluut bovenaan je must do lijstje voor Edinburgh staan.

Arthur's Seat Arthur's Seat Arthur's Seat Arthur's Seat Arthur's Seat

 

Dean Village

De grote verrassing van Edinburgh was Dean Village. Voor vertrek las ik een leuk artikel op een andere blog over deze wijk en ik wist meteen dat ik hier naartoe wilde. Dean Village is precies zoals het klinkt: een dorpje op zich, maar wel gewoon op loopafstand van het drukke centrum. Vanaf Grassmarket, wat zo ongeveer de kern van Edinburgh is, loop je in een half uurtje naar Dean Village. Eigenlijk vind ik het bijna jammer om hierover te schrijven, want tot nu toe lijkt het een redelijk goed bewaard geheim te zijn. Ik telde tijdens mijn bezoek nog geen 10 andere toeristen, wat wel een unicum te noemen is. Er is niks speciaals te doen in Dean Village, maar het is er zó mooi. Ga er zeker even een kijkje nemen als je de tijd hebt.

Dean Village Dean Village Dean Village Dean Village Dean Village

 

Greyfriairs Bobby

Het standbeeld van Greyfriairs Bobby is een begrip in Edinburgh, misschien zelfs wel in heel Schotland. De legende gaat dat hondje Bobby maar liefst 14 jaar lang waakte over het graf van zijn overleden baasje. Deze lag begraven op Greyfriairs Kirkyard.  Of het verhaal waar is zullen we natuurlijk nooit weten, maar mooi is het wel. Het neusje van Bobby is ondertussen glanzend goud geworden van alle mensen die hem een goedkeurend klopje op de snuit hebben gegeven. Neem ook zeker even een kijkje op Greyfriairs Kirkyard zelf. Naast dat het een heel mooi kerkhof is, vind je hier ook veel verwijzingen naar Harry Potter karakters. Je leest hier meer over in het artikel over mijn Harry Potter tour in Edinburgh. 

Greyfriairs BobbyGreyfriairs Kirkyard

 

Diverse musea

Wist je dat in Edinburgh veel musea helemaal gratis zijn? Super fijn dus als je een kleiner budget hebt! Het National Museum of Scotland, het Writers Museum, de Schotse National Gallery, Museum of Childhood en nog een flink aantal andere musea zijn gratis te bezoeken. Super tof toch?

Writers Museum in Edinburgh Writers Museum in Edinburgh

 

Grassmarket en Victoria Street

Als je Edinburgh voor de eerste keer bezoekt, mag je de Grassmarket en Victoria Street absoluut niet overslaan. Dit is het kloppende hart van de stad en in Victoria Street is het idee voor Harry Potter geboren. Dat laatste verbaast me niets: wát een sprookjesachtige straat. Op de Grassmarket is elke zaterdag een kleine markt te vinden bestaande uit zo’n 15 kramen. Leuk om te kijken voor souvenirs! Ook in Victoria Street kun je trouwens perfect leuke hebbedingetjes shoppen. Er zitten een stuk of 3 Harry Potter winkels, een winkel speciaal voor vlinderstrikjes en een aantal kledingzaken. Ook dwaalde ik rond door een ontzettend leuke shop vol originele woonaccessoires.

Victoria StreetGrassmarket Victoria Street Victoria Street Victoria Street

Ghost Tour

In Edinburgh kun je gratis deelnemen aan een echte Ghost Tour. Deze tour start in het hart van de stad op de Royal Mile en voert je langs alle duistere plekjes van de binnenstad. Gevangenissen, executies, martelingen, alles komt voorbij. Helaas had ik zelf niet genoeg tijd om deel te nemen aan deze wandeling. maar als ik nog eens terug ga, staat deze bovenaan mijn must do lijstje. Je meld je heel simpel aan voor één van de 3 tours die ze per dag geven. Aanmelden doe je via de website van Free Ghost Tour.

Uitzicht vanaf Calton Hill

Naast Arthur’s Seat is er nog een goed uitzichtpunt middenin de stad te vinden. Calton Hill geeft je perfect zicht over de binnenstad. Overdag is dit al mooi, maar bij zonsondergang krijgt Edinburgh helemaal iets magisch. Zorg dat je op tijd deze heuvel beklimt, want op het moment dat de zon onder gaat is het hier druk en kan het beste plekje voor het mooiste uitzicht dus bezet zijn.

Uitzicht vanaf Calton Hill

 

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg toffe dingen gratis te doen in Edinburgh! Hiermee kun je de kosten voor je verblijf in deze stad absoluut beperken zonder dat je iets hoeft te missen. Benieuwd naar wat de Schotse hoofdstad nog meer te bieden heeft? Bekijk alle artikelen over Edinburgh.

3 Reacties

Laat een reactie achter