Dubrovnik - Srd

Game of Thrones in Kroatië: 15 locaties uit de serie

Home / Kroatië / Game of Thrones in Kroatië: 15 locaties uit de serie

Het afgelopen najaar maakten mijn vriend en ik een roadtrip door het zuiden van Kroatië. Hier bezochten we veel plekken waar de beroemde tv-serie Game of Thrones is opgenomen. Je kunt zelfs verschillende tours boeken die je langs de filmlocaties leiden, maar ik zou je aanraden om gewoon zelf op pad te gaan. In dit artikel neem ik je mee naar de mooiste Game of Thrones locaties in Kroatië. Ook als je geen fan bent van deze serie, zijn deze bijzondere locaties in Kroatië echt een aanrader om eens te bezoeken.

#1 Klis: Meereen

Klis is een klein dorpje op een half uurtje rijden van Split. Game of Thrones fans zullen deze plek herkennen als Meereen. Met name het fort van dit dorp is heel bekend, omdat hier een belangrijke scène is opgenomen. Daenerys bevrijdt in deze scène duizenden slaven. Ook als je niet zo veel om Game of Thrones geeft, is een bezoek aan dit fort de moeite waard. Vanuit hier heb je namelijk een geweldig uitzicht op Split en de groene omgeving.

Game of Thrones Kroatië - MeereenGame of Thrones Kroatië - Klis

#2 Het Paleis van Diocletanius in Split: de drakenkelder

Het Paleis van Diocletianus is het hoogtepunt van Split. In de kelders van dit paleis heeft Daenerys haar draken opgesloten en hier zijn dus verschillende scènes opgenomen. De kelders zijn tegenwoordig ook voor  bezoekers toegankelijk. Je kunt er een rondleiding krijgen en er staan zelfs een hoop souvenirkraampjes in de ondergrondse gangen.

Bekijk al onze tips voor een bezoek aan Split.

Split, Kroatië Split, Kroatië

#3 Šibenik: Braavos

De mooie stad Šibenik is pas in het vijfde seizoen te zien. Deze stad doet dienst als Braavos. Hier zijn onder andere de scènes opgenomen waarin Arya per boot de handelsstad van Bravoos binnenkomt en waarin Arya Bravoosi volgt op het plein voor de St. James Kathedraal. Ik vond Šibenik een erg sfeervolle stad en het oude centrum is prachtig.

Game of Thrones Kroatië Game of Thrones Kroatië

#4 Trogir: Qarth

Veel scènes die zich afspelen in Qarth, ook wel bekend als ’the greatest city that ever was or will be’, zijn opgenomen in Trogir. Zo spelen een aantal scènes zich af in het St Dominic klooster. Ook stond de haven van Trogir toneel als de handelshaven van Qarth, waar de draken van Khaleesi werden gevangen in het tweede seizoen. Trogir is een prachtige oude stad vol Venetiaanse architectuur. De volledige binnenstad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst. Ik vond Trogir persoonlijk één van de mooiste en leukste steden van het zuiden van Kroatië.

Trogir, KroatiëTrogir, Kroatië

#5 Dubrovnik: King’s Landing

Dubrovnik is zonder twijfel de meest bekende filmlocatie van heel Game of Thrones. Deze prachtige historische stad is voor veel fans beter bekend als King’s Landing, de woonplaats van de huidige koning en koningin. Ik vond het mooi om te zien hoe weinig ze bewerkt hebben aan de stad. Veel andere plekken herkende je soms niet meer terug vanwege alle computeranimaties, maar Dubrovnik was voor mij zoals King’s Landing eruit ziet met uitzondering van de Great Sept of Baelor die er in Game of Thrones aan toe is gevoegd.

Bekijk al onze tips voor een bezoek aan Dubrovnik.

Dubrovnik - Srd Dubrovnik - Muren Dubrovnik - Muren

#6 Arboretum van Trsteno: de tuinen van King’s Landing

Op een kwartiertje rijden van Dubrovnik ligt het Arboretum van Trsteno, dat beschouwd wordt als het oudste arboretum ter wereld. Dit arboretum van bijna 30 hectare groot vormt de groene tuinen van King’s Landing. Er zijn verschillende scènes opgenomen op de promenades omgeven door olijfbomen. Sansa, Margaery en haar oma zijn bijvoorbeeld veel in deze tuinen te zien in de serie.

Game of Thrones Kroatië - Arboretum TrstenoTrsteno, Kroatië

#7 Minčeta Tower, Dubrovnik: House of the Undying

De scènes in het House of the Undying zijn ook opgenomen in Dubrovnik. Daenerys dwaalde rond deze toren op zoek naar de ingang van het House of the Undying. Je kunt de Minčeta toren bezoeken wanneer je een wandeling maakt over de stadsmuren van Dubrovnik.

Game of Thrones Kroatië - Minčeta Tower

#8 Etnografisch museum, Dubrovnik: Littlefinger’s Brothel

Ook het bordeel van Petyr Baelish, beter bekend als Littlefinger, is te vinden in Dubrovnik. Het etnografisch museum van de stad deed dienst als ingang van het bordeel. De scènes in het bordeel zelf zijn ergens anders opgenomen.

Game of Thrones Kroatië - Littlefinger's Brothel

#9 St Domenica Street, Dubrovnik: Walk of Shame

De Walk of Shame is misschien wel één van de meest bekende scènes uit heel Game of Thrones. De trap en straat waar deze scène is opgenomen liggen middenin het centrum van Dubrovnik. Je kunt hier ook goed zien hoe ze de scène bewerkt hebben. De grote kerk bovenaan de trappen is namelijk grotendeels geanimeerd.

Game of Thrones Kroatië - Walk of ShameGame of Thrones Kroatië

#10 Pile Bay : Blackwater Bay

Pile Bay staat zelfs bij de lokale bevolking meer bekend als Blackwater Bay dan onder de officiële naam. Hier vond namelijk de beroemde Battle of Blackwater Bay plaats. Ook op de pier zijn een aantal scènes opgenomen, waaronder een scène met Littlefinger en Sansa.

Game of Thrones Kroatië - Blackwater Bay 3 Game of Thrones Kroatië - Blackwater Bay 2 Game of Thrones Kroatië - Blackwater Bay 1

#11 Fort Lovrijenac: Red Keep

Fort Lovrijenac staat ook wel bekend als de Red Keep. Hier werd onder andere King Joffrey’s name day gevierd. Ook in de scène waarin Stannis Baratehon King’s Landing probeert aan te vallen vanaf het water zie je Fort Lovrijenac goed in beeld. Het fort ligt op een 37 meter hoge klif en wordt daarom ook wel het Gibraltar van Dubrovnik genoemd.

Dubrovnik - LovrijenacDubrovnik - Lovrijenac Game of Thrones Kroatië

#12 St Dominic Street: Toespraak van de priester

In het hele oude centrum zie je wel plekken die gebruikt zijn als filmlocatie, zo ook in St Dominic Street. Toen de bevolking zich tegen de Lannisters keerden, stond op deze grote trap een priester tegen de koning te preken. Ook veel scènes die zich op de markt afspelen, zijn hier gefilmd.

Game of Thrones Kroatië

#13 Ston: de muren van King’s Landing

De muren van Ston staan ook wel bekend als de Chinese muur van Kroatië. Deze muren van meer dan 7 kilometer lang maakten deel uit van de stadsmuren van King’s Landing en zijn daarom kort terug te zien in de serie.

Ston, Kroatië

#14 Krka Nationaal Park: het platteland

Veel scènes uit Game of Thrones die zich afspelen op het platteland zijn gefilmd in de bossen van Krka Nationaal Park. Krka Nationaal Park is één van de acht nationale parken van Kroatië. Het park ligt in het zuiden van het land op iets meer dan een uur rijden vanuit Split en op 20 minuten rijden vanuit Šibenik. Je kunt hier prachtige wandelingen maken tussen de watervallen.

Bekijk al onze tips voor een bezoek aan Krka Nationaal Park.

Krka Kroatië Krka Kroatië Krka Kroatië

#15 Lokrum: Qarth

Op een kwartiertje varen vanuit Dubrovnik ligt het onbewoonde eiland Lokrum. Dit eiland staat in Game of Thrones bekend als Qarth. Een deel van de scènes in Qarth is hier opgenomen, maar er zijn ook veel scènes die gefilmd zijn in het eerder genoemde Trogir. Lokrum is een mooi groen eiland met een grote botanische tuin. In deze tuin en in het klooster van het eiland zijn verschillende scènes opgenomen. Om het eiland te bezoeken kun je een boot nemen vanaf de oude haven van Dubrovnik. Het is ook mogelijk om een kajaktrip te boeken waarmee je om het eiland heen vaart.

Game of Thrones Kroatië

Mede door het succes van Game of Thrones is het toerisme in Kroatië de laatste jaren flink tegenomen. Zelf vonden wij het met name in Dubrovnik erg druk, maar ondanks de drukte is het absoluut de moeite waard. Bekijk hier mijn tips om de drukte in Dubrovnik voor een groot deel te ontlopen.

Wil je meer lezen over onze reis door Kroatië? Bekijk hier alle artikelen over Kroatië.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “Game of Thrones in Kroatië: 15 locaties uit de serie”

    1. Dag Matz, wij schrijven onze artikelen vanuit onze eigen ervaringen. Zoals je ziet, staat Saskia ook zelf op de foto’s. Je link hebben we uit de reactie gehaald aangezien dit geen plek is voor het promoten van je eigen website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven