El Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest: het mooiste dorp in het binnenland van de Costa Blanca

Home / Spanje / Costa Blanca / El Castell de Guadalest: het mooiste dorp in het binnenland van de Costa Blanca

El Castell de Guadalest is één van de mooiste dorpjes in het binnenland van de provincie Alicante, op slechts een half uur tot een uur rijden van de bekende badplaatsen aan de Costa Blanca. Het dorp is bijna 1000 jaar oud en prachtig gelegen aan een groot azuurblauw stuwmeer. Het unieke van dit dorp is dat het bijna volledig in de rotsen is geïntegreerd en gesitueerd is rondom het elfde-eeuwse kasteel. El Castell de Guadalest staat zelfs in de lijst met de mooiste 100 dorpjes van Spanje. Ik deel al mijn tips voor een bezoek aan het prachtige El Castell de Guadalest!

Ingang naar El Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest is omgeven door een vruchtbare vallei vol sinaasappel-, citroen-, amandel- en palmbomen. Het dorp zelf ligt hoog in de bergen, op een rots van 595 meter hoog. Om het dorp te bezoeken moet je wel wat hoogteverschillen overbruggen. Zo beklim je vanaf de parkeerplaats flink wat trappen om bij het historische deel van het dorp te komen. Dit levert overigens wel een prachtig plaatje op. Ik raad je in ieder geval aan om goede schoenen aan te doen en El Castell de Guadalest niet op slippers te bezoeken. Voor mensen die slecht ter been zijn, is een bezoek aan dit dorp helaas af te raden.

El Castell de Guadalest

Castillo de Guadalest

Het kasteel van Guadalest, ook wel bekend als Castillo de Alcozaiba, is één van de eerste bezienswaardigheden die je tegen komt als je door de uit de rotsen uitgehouwde ingang het dorp in wandelt. Het is meteen de belangrijkste bezienswaardigheid van El Castell de Guadalest. Dit kasteel is jarenlang een belangrijk verdedigingspunt geweest van de Moren tegen de Spanjaarden. Door de beperkte toegang tot het dorp en de hoge kasteeltorens, was Guadalest makkelijk te verdedigen.

Je betaalt 4 euro om het kasteel te betreden. Je wordt daarbij eerst door het kasteel zelf geleid waar je ziet hoe ze hier vroeger leefden. Het hoogtepunt van het bezoek vond ik echter de fantastische uitzichten die je vanaf het buitengedeelte van het kasteel hebt. Je krijgt ook toegang tot de oude verdedigingsmuren en de kruisweg richting de oude begraafplaats.

El Castell de Guadalest


El Castell de Guadalest


El Castell de Guadalest


El Castell de Guadalest El Castell de Guadalest

Het dorp zelf

Naast het kasteel, is ook een bezoek aan het dorpje zelf zeker de moeite waard. Er wonen slechts 200 mensen, maar jaarlijks wordt El Castell de Guadalest door twee miljoen toeristen bezocht. Er zijn daarom tal van leuke winkeltjes en lokale restaurants te vinden. Ook heb je vanuit verschillende plekken in het dorp een mooi uitzicht over de omgeving en het stuwmeer. Door de grote toestroom aan bezoekers is het dorp inmiddels ook wat verder uitgedijd tot buiten de rotsen. Rondom de wat lager gelegen parkeerplaatsen vind je bijvoorbeeld ook nog veel winkels, restaurants en een lokale VVV met meer informatie over het dorp en de omgeving.

El Castell de Guadalest El Castell de Guadalest El Castell de Guadalest

Embalse de Guadalest

Embalse de Guadalest is het stuwmeer van Guadalest dat aan El Castell de Guadalest grenst. Dit stuwmeer is in de vorige eeuw aangelegd en voorziet een groot deel van de provincie Alicante van drinkwater. Vanuit El Castell de Guadalest heb je een prachtig uitzicht op dit indrukwekkende meer met haar azuurblauwe water. Je kunt ook verder afdalen om een mooie wandeling langs of rondom het meer te maken. Het mooiste uitzicht op het meer heb je vanuit het kasteel van Guadalest, Mirador de la Plaça de Sant Gregori en Mirador de la Murella.

El Castell de GuadalestEl Castell de Guadalest El Castell de Guadalest

Bijzondere musea in El Castell de Guadalest

Ondanks dat El Castell de Guadalest maar een klein plaatsje is, vind je er veel bijzondere musea. Zo is er een zout en peper museum, waar je meer dan 20.000 unieke zout en peper molens van over de hele wereld kunt zien. Ook is er een miniatuurmuseum, een martelwerktuigen museum, een museum vol met bijzondere poppenhuizen en een historisch museum over de geschiedenis van El Castell de Guadalest.

El Castell de Guadalest

Wandelen rondom El Castell de Guadalest

In principe heb je in één of twee uur rondwandelen in het dorp de hoogtepunten van El Castell de Guadalest gezien. Wil je er toch liever een complete dagtrip van maken? Ontdek dan één van de vele mooie wandelroutes in de omgeving van El Castell de Guadalest. Zo loopt er een mooie wandelroute langs het stuwmeer, maar ook vind je er verschillende oude ezelspaden. Bekijk hier de mooiste wandelroutes. Vanuit veel hoger gelegen plekken heb je ook een mooi uitzicht op El Castell de Guadalest.

El Castell de Guadalest El Castell de Guadalest

Hoe kom je in El Castell de Guadalest?

El Castell de Guadalest met de auto

De beste manier om El Castell de Guadalest te bezoeken is met de auto. Vanuit verschillende badplaatsen aan de Costa Blanca is dit sfeervolle dorpje in een half uur tot uur te bereiken:

  • Benidorm: 30 minuten
  • Altea: 31 minuten
  • Calpe: 44 minuten
  • Alicante: 1 uur
  • Javea: 1 uur, 5 minuten

Parkeren bij El Castell de Guadalest

Je kunt de auto parkeren op de speciaal aangewezen gemeentelijke parkeerplaatsen bij de ingang naar het dorp. Je betaalt hiervoor 2 euro per dag.

El Castell de Guadalest

Een auto huren in Spanje

Wil je een auto huren in Spanje? Dan raad ik je aan om deze te boeken via Sunny Cars. Wij boeken onze huurauto’s op reis altijd via Sunny Cars en hebben enkel goede ervaringen met deze Nederlandse organisatie. De autohuur is bij Sunny Cars altijd all-in, wat betekent dat alle verzekeringen inbegrepen zijn en dat je geen eigen risico betaalt. Zo kun je zorgeloos op pad. Ik raad je aan om je huurauto zo vroeg mogelijk te reserveren, omdat dit flink scheelt in de kosten. Je kunt je boeking bij Sunny Cars tot 1 uur van tevoren kosteloos wijzigen of annuleren. Je kunt ervoor kiezen om de auto enkel voor deze dagtrip naar El Castell de Guadalest te boeken, meerdere dagen een auto te huren of je gehele vakantie een auto te huren.

El Castell de Guadalest

El Castell de Guadalest met het OV

El Castell de Guadalest is wat lastiger te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit de meeste badplaatsen aan de Costa del Sol doe je er ruim twee uur enkele reis over. Een uitzondering hierop is Benidorm, waar wel een goede verbinding is. Vanuit het busstation in Benidorm kun je de bus pakken naar Callosa Ensarria (35 minuten) en van daaruit de bus naar Guadalest (10 minuten) die je rechtstreeks bij de ingang van het dorp afzet.

El Castell de GuadalestEl Castell de Guadalest

Wanneer kun je El Castell de Guadalest het beste bezoeken?

Ik raad je aan om El Castell de Guadalest vroeg in de morgen te bezoeken. Dit plaatsje is namelijk enorm populair als dagtrip, waardoor het er zeker in de zomermaanden erg druk wordt. Idealiter arriveer je voor 09:00u. Je kunt dan nog goed parkeren en in relatieve rust van het dorpje genieten. De deuren van het kasteel openen om 10:00u, dus je kunt dan van tevoren alvast wat uitzichtpunten bezoeken en rondwandelen in het dorp. De tourbussen arriveren rond 10:30u. Wij keerden tegen het middaguur weer terug en toen stond de parkeerplaats helemaal vol. Houd er ook rekening mee dat het, zeker in de zomer, al snel heel warm wordt.

Een andere goede optie is om El Castell de Guadalest juist aan het einde van de dag te bezoeken, wanneer de meeste bezoekers alweer zijn vertrokken. Zo kun je ook genieten van de mooie avondgloed en de zonsondergang. Het kasteel zelf is in de zomermaanden tot 20:00u open. Probeer als het kan wel de weekenden te vermijden, omdat het dan vaak extra druk is.

El Castell de Guadalest

Meer tips voor de Costa Blanca

El Castell de Guadalest is een perfect uitstapje wanneer je aan de zonnige Costa Blanca verblijft. In deze prachtige Spaanse regio is nog veel meer te zien en te doen.

Mooiste plekken Costa Blanca - Altea Mooiste plekken Costa Blanca - Cala Granadella Mooiste plekken Costa Blanca - Villajoyosa

Ik vond El Castell de Guadalest echt één van de hoogtepunten van onze reis naar de Costa Blanca. Dit bergdorp is echt prachtig en vooral de ligging aan het azuurblauwe stuwmeer is adembenemend mooi. Wil je meer lezen over de Costa Blanca en de regio rondom Alicante? Bekijk hier al onze tips voor de Costa Blanca.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sunny Cars. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven