Spinalonga op Kreta

Voormalig Lepra-eiland Spinalonga: bijzondere bezienswaardigheid op Kreta

Home / Griekenland / Kreta / Voormalig Lepra-eiland Spinalonga: bijzondere bezienswaardigheid op Kreta

Spinalonga is een klein eiland voor de noordoost kust van Kreta. Tussen 1903 en 1957 werd hier iedereen met lepra naartoe verbannen en je kunt je voorstellen dat het een bijzonder indrukwekkende plek is. Toen ik voor het eerst de verhalen over Spinalonga hoorde was ik met stomheid geslagen. Ten eerste wist ik niet dat lepra pas zo recentelijk uit Europa verdwenen was en ten tweede kon ik me niet voorstellen dat mensen letterlijk overzees geplaatst werden zodra de ziekte bij hen geconstateerd werd. Ter voorbereiding op mijn vakantie naar Kreta heb ik het boek Het eiland gelezen. Hierin wordt het verhaal verteld van een vrouw die naar het eiland verbannen werd. Doordat ik dit boek gelezen had, ging Spinalonga tijdens mijn bezoek veel meer leven en liepen, ondanks de hitte, de rillingen over mijn armen. Ik vertel je graag over mijn tour naar Spinalonga.

Bezoek aan Lepra eiland Spinalonga

Tijdens mijn vakantie op Kreta huurden we een scooter waarmee we langs de noordkust van het eiland tourden. Na het lezen van The Island stond Spinalonga boven aan mijn lijstje met bezienswaardigheden op Kreta die ik niet wilde missen. Vanuit Sisi, een badplaatsje gelegen in de buurt van Chersonissos, reden we op een ochtend naar Elounda. Daar pakten we de boot naar het lepra-eiland. Vanaf Kreta zagen we Spinalonga al liggen. Het zag er vredig uit, als een onneembare vesting midden op zee. Via een tunnel dwars door de rotsen kwamen we in het verlaten dorp terecht waar de mensen vroeger woonden.

boottocht spinalongaUitzicht op Elounda

Lepra-dorp

Met een brandende zon boven ons hoofd betraden we het dorp. Ondanks het zonnetje dat alles een stralend gezicht gaf voelde Spinalonga als een spookdorp. Sommige voordeuren leken net geverfd, terwijl in een andere straat de huizen op instorten stonden. Mensen die hier naartoe verbannen waren kregen gewoon hun eigen huis en het dorp draaide als een klein, zelfvoorzienend land. Er was een bakker, er waren klusjesmannen en mensen verbouwden hun eigen groente en fruit.

huizen spinalonga

Hartverscheurend uitzicht

Door het verschil in hoogte was het nog best een klim om het hoogste punt van het eiland te bereiken. Daar aangekomen werden we getrakteerd op een prachtig uitzicht op de haven van Elounda, de rest van Kreta en Spinalonga zelf. Vanaf hier is pas echt goed te zien dat Spinalonga pal voor de kust van Kreta ligt. Het moet voor haar bewoners hartverscheurend zijn geweest om te weten dat hun kinderen, geliefden en ouders zich zo dichtbij bevonden. Bezoek was verboden, aangezien lepra zeer besmettelijk is. Enkel een vissersboot meerde eens in de zoveel tijd aan om de nodige goederen te leveren. Buiten dat waren de bewoners van Spinalonga van de buitenwereld afgesneden.

spinalonga2

spinalonga

Indrukwekkend

Mijn bezoek aan lepra eiland Spinalonga heeft veel indruk op me gemaakt. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe de weggestuurde melaatsen zich gevoeld moeten hebben zodra de lepra geconstateerd werd. Het leven zoals zij het kenden hield plotsklaps op te bestaan en ze werden eenzaam en alleen weggestuurd naar een voor hen onbekende bestemming. Stel je voor dat je ineens alles en iedereen achter moet laten om op een eiland te wonen vanaf waar je je voormalig thuis nog gewoon kunt zien.

Ga je op vakantie naar Kreta en ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Sla dan een tour naar Spinalonga zeker niet over.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Spinalonga? Neem dan eens een kijkje op de website van Victor Zorbas, een man die maar liefst 30 jaar lang rondleidingen over het eiland verzorgde.  

Had jij al eens van Spinalonga gehoord of heb je het misschien zelf al eens bezocht?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

24 reacties op “Voormalig Lepra-eiland Spinalonga: bijzondere bezienswaardigheid op Kreta”

 1. In 1983 ben ik met een vriendin naar Kreta geweest. Op de bonnefooi met alleen een veel te zware volle rugzak en stevige bergschoenen. Ik wilde al sinds ik de tv-serie “Wie betaalt de veerman?” had gezien persé dáár naartoe. Helaas ben ik niet op Spinalonga geweest, ik wist toen niets van deze geschiedenis af. Pas vanmorgen (12.12.2020) hoorde ik van een kennis dat hij kortgeleden op ARTA een documentaire had gezien over Spinalonga. Door mijn nieuwsgierigheid kwam ik op deze site terecht. Het verlangen naar Kreta is áltijd gebleven en ik hoop er zeker nogeens naartoe te kunnen gaan! Hoewel ik zeker niet meer het aantal kilometers zal lopen (inclusief de Samaria-kloof!) als toen. We hebben destijds veel van het eiland gezien, lopend en liftend. Ik ga nu achter het boek en de film aan en de documentaire van Zorbas bekijken. M’n “Griekse vlammetje” laait weer op! Tot ziens Kreta!!

  1. Hoi Dineke,
   Wat een heerlijke avonturen zo begin jaren ’80! Kreta moet er toen heel anders uitgezien hebben dan nu. Super leuk dat je nu weer meer verlangt naar Griekenland. Het is en blijft één van mijn favoriete bestemmingen in de hele wereld, hoe veel landen ik ondertussen ook gezien heb. Spinalonga is een unieke plek waar je absoluut nog eens naartoe moet. Alvast heel veel plezier met dromen en het maken van plannen gewenst!

 2. Hallo Kimber, mijn naam is Marja van der Ende. Ik ben de schoondochter van Victor Zorbas, de gids waarover in een van de reacties hierboven wordt geschreven. Mijn schoonvader heeft 30 jaar lang mensen rondgeleid over Spinalonga en de ware geschiedenis verteld. Toen er steeds meer huizen op Spinalonga gerestaureerd werden, raakte hij meer en meer verbannen van het eiland omdat hij teveel de waarheid sprak over de wrede geschiedenis en de mensonterende omstandigheden waarin de leprozen leefden.
  Vorig jaar op 18 april is Victor overleden. Hij heeft nog wel zijn gedachtegoed kunnen nalaten: een grote voorraad boeken van ‘Spinalonga, het eiland der verdoemden’ en ‘Van Kalaupapa tot Spinalonga’. Omdat wij zijn levenswerk willen blijven verspreiden, hebben we op zijn sterfdatum onlangs een vernieuwde website over Victor Zorbas en over Spinalonga gelanceerd. Hierop zijn ook zijn boeken te bestellen en zijn berichten in het gastenboek te plaatsen. Zie: https://www.victorzorbas.nl/

  Zelf heb ik ‘Het Eiland’ van Victoria Hislop nog niet gelezen. Mijn schoonvader vond het een te geromantiseerd verhaal, zo is te lezen in zijn eigen woorden die hij in de laatste jaren dat hij in Nederland woonde, heeft geschreven: https://www.victorzorbas.nl/wp-content/uploads/2018/03/Victor-Zorbas-over-Spinalonga.pdf

  Ik hoop jouw blog met deze informatie te kunnen verrijken en je hiermee nieuwsgierig gemaakt te hebben naar het verhaal achter de mooie net geverfde huisjes op Spinalonga… Bedankt voor je blog en je aandacht voor deze kant van het verhaal…

  1. Hoi Marja, allereerst nog gecondoleerd met je schoonvader. Zo te lezen was dit een inspirerende man. Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie en het vertellen van een deel van zijn verhaal. Ik ga de website over Victor zeker toevoegen aan dit artikel. Nogmaals dank.

   1. Bedankt voor je condoleance, je positieve reactie en het toevoegen van de website over Victor Zorbas, Kimber.
    Ik heb jouw blog ook gedeeld in de groep ‘Van Kalimera tot Kalinichta, mijn Griekenland’ op Facebook, omdat er mensen in die groep op zoek waren naar de ondertitelde versie van de documentaire over Spinalonga.

 3. Ingrid Schellekens

  Gisteren naar t eiland Spinalonga geweest indrukwekkend . Ik heb gelijk het boek Het Eiland vanVictoria Hislop besteld

 4. hoi Kimber
  wij zijn afgelopen weken er ook geweest ik lees dat er boeken zijn cq film welke zijn dat en waar kunnen we die kopen

 5. kalispera allemaal ben nu al 20 jaar naar kreta en zie spinalonga veranderen langzaam naar wat er ooit was heel indrukwekkend heb veel gehoord van dimitris die zijn oom daar is geboren zelfs. en t boek v viktoria hislop is geweldig . als iemand van jullie hier weet waar en hoe je de film a tvserie kan krijgen heel graag veel knufs en genieten van kreta enn spinalonga adio amy

  1. Kalispera Amy,
   Helaas durf ik je niet te zeggen hoe je aan de film of de tv-serie kunt komen. Misschien zou je het eens op Marktplaats kunnen proberen? Bedankt voor je reactie!

 6. Ben vorig jaar naar Kreta geweest nadat ik het boek had gelezen. Spijtig genoeg zaten we veel te ver om het eiland te gaan bezoeken. Ondertussen heb ik de reeks “wie betaald de veerman” gezien omdat ik volkomen gefascineerd ben door Spinalonga. Dit jaar ga ik speciaal terug naar Kreta omdat ik voor ongekende reden naar het eiland wordt getrokken. Lees er zoveel mogelijk over omdat ik er zoveel mogelijk wil van weten

  1. Wat bijzonder dat je speciaal voor Spinalonga terug gaat! Ik kan me die aantrekkingskracht wel voorstellen hoor, het is ook zo’n bijzonder verhaal en zo’n bijzondere geschiedenis! Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden :).

 7. Ik ben er geweest hoor. Toen ik je verhaal las wist ik dat ik erheen moest. Het zou doodzonde zijn geweest om dit bijzondere eiland niet te bezoeken als je er zo dichtbij verblijft. Nu ik Spinalonga heb bezocht ben ik ook erg nieuwsgierig geworden naar het boek The Island.

 8. Wij waren in juni 1993 op Kreta met vakantie en zijn natuurlijk op “Spinalonga” geweest en het was zeer indrukwekkend om te zien hoe die mensen daar geleefd moeten hebben, onze gids was de bekende Griek “Victor Zorbas” bekend van het TV programma Heilige huisjes wat gepresenteerd werd in die tijd door JOS BRINK, bij de NCRV, het was een genot om te zien hoe deze man het vertelde. Van af het eiland vaarde je terug langs het verdronken land voor de kust van Elouda het dorpje waar de Britse TV serie is opgenomen “Who pais the Ferryman! welk zeer populair was in Nederland. Er is daar veel terug te zien van die jaren, dus zeker een bezoekje waard.

 9. Ooh ja! Ik heb boek ook gelezen en vond het enorm indrukwekkend. Wat gaaf dat je er echt geweest bent. De naam vind ik nog steeds een beetje luguber klinken, maar dat komt ook door het boek denk ik. Wat een mooi uitzicht trouwens!

 10. Dat lijkt me inderdaad best indrukwekkend om heen te gaan en te zien, zeker als je net dat boek hebt gelezen. Volgens mij heb ik een film gezien met die titel. Kan dat? Dat ging ook over melaatsen dus moet haast wel. Ik kende het niet trouwens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven