Imboskloof op Kreta

Wandelen door de Imbroskloof op Kreta

Home / Griekenland / Kreta / Wandelen door de Imbroskloof op Kreta

Eén van de mooiste plekken op Kreta is de Imbroskloof, het kleine zusje van de bekende Samariakloof. De Samariakloof is met zijn lengte van 17 kilometer een fikse wandeling, terwijl de Imbroskloof slechts 8 kilometer meet. Hierdoor is deze een stuk toegankelijker voor mensen die willen wandelen op Kreta, maar hier niet een hele dag mee bezig willen zijn. Kijk mee naar mijn tips voor wandelen door de Imbroskloof op Kreta!

Waar ligt de Imbroskloof op Kreta?

De Imbroskloof, ook wel Imbros gorge genoemd, ligt in de Witte Bergen in het zuiden van Kreta op een uur rijden van zowel Chania als Reythmnon. Vanaf Plakias in het zuiden rijd je er in een 75 minuten naartoe. Hierdoor is het een heel goed bereikbare kloof vanuit alle richtingen, zeker als je het vergelijkt met de Samariakloof. Vanuit Plakias doe je daar namelijk 2,5 uur over. De entree van de Imbroskloof ligt zo’n 750 meter boven zeeniveau bij het gelijknamige dorp Imbros.

De Imbroskloof is gedurende miljoenen jaren door een rivier in de rotsen uitgesleten. Tegenwoordig stroomt er geen water meer door de kloof, waardoor je er dus heel goed kunt wandelen. Op zijn smalst is de voormalige rivierbedding 2 meter breed.

Imbroskloof van bovenaf

Wandelen door de Imbroskloof

Je kunt de Imbroskloof zowel van zuid naar noord als andersom lopen. Veruit de meest populaire richting is van noord naar zuid, omdat je op die manier van boven naar beneden loopt. Ook wij kozen voor deze optie en we startten de wandeling dan ook in het dorpje Imbros.

Het 8 kilometer lange pad loopt constant enigszins naar beneden. Nergens wordt het echt steil, waardoor de wandeling heel toegankelijk is. Ook gezinnen met kinderen kunnen deze route prima lopen. Let er wel op dat je goede schoenen aandoet, want je loopt constant over losse kiezels. Dit is niet eng of glad, maar stevige schoenen zorgen er wel voor dat je wat stabieler kunt lopen. Zelf had ik Nikes aan en die voldeden prima.

Te zien in de Imbroskloof

Al wandelend door de kloof varieert het landschap regelmatig. Uiteraard zie je constant hoge rotsen links en rechts van je, maar door de wisselende breedte heb je soms amper het idee dat je in een kloof loopt. Je wandelt voor een groot deel onder de bomen, maar er zijn ook stukken waar je niet aan de volle zon ontkomt. Deze bevinden zich voor voornamelijk aan het einde van de route.

Het begin van de kloof, genaamd Porofarago, is het wijdst. Het landschap is vrij groen en je hebt nog niet echt het gevoel in een kloof te lopen. Dit verandert snel en al na een kwartiertje lopen worden de rotswanden een stuk indrukwekkender.

Begin van de ImbroskloofImbroskloof

Je wandelt voor een groot deel onder de bomen naar een steeds smaller gedeelte, om vervolgens uit te komen bij Stenada. Hier is de kloof slechts 1,60 meter breed. Heel indrukwekkend om te zien en wat mij betreft het mooiste deel van de gorge. Na het smalste stuk wordt de kloof weer steeds breder, wat ook verklaart waarom je op het laatste stuk zo veel in de zon loopt.

Imboskloof

Xepitira Arch

Een ander indrukwekkend onderdeel van de Imbroskloof is de Xepitira Arch. Dit is een stenen boog die natuurlijk is uitgesleten. Een prachtig natuurfenomeen waar je gegarandeerd even in de schaduw wilt stoppen.

Wandelen Imbroskloof

Kri-Kri geiten

Met een beetje geluk spot je onderweg ook nog wat Kri-Kri geiten. Deze geiten komen alleen op Kreta en de omliggende eilanden voor. Heel eerlijk gezegd waren het in mijn ogen gewoon geiten, maar goed, leuk om ze gezien te hebben. Wij zagen deze geiten trouwens ook gewoon op de weg naar de kloof.

Kri-Kri Geiten

Hoe kom je bij de Imbroskloof?

Er zijn verschillende manieren om bij de Imbroskloof te komen. Hieronder lees je welke opties je hebt.

Met de auto naar de Imbroskloof

De Imbroskloof is met een huurauto heel gemakkelijk te bereiken. Ik boek mijn huurauto’s altijd bij Sunny Cars, omdat je via hen all-in verzekerd bent. Wel zo fijn op de soms toch wat rotsachtige wegen in Kreta.

Als je op Google Maps Imbros Gorge Entrance intypt krijg je de ingang bij het dorp Imbros te zien. Zoals eerder gezegd, kun je de kloof ook andersom lopen. Navigeer in dat geval naar het kustplaatsje Komitades. Kies je net als wij voor een start vanaf Imbros dan kun je de huurauto parkeren bij één van de tavernes in het dorp. De eigenaren waarderen het wel als je iets te eten of te drinken koopt in ruil voor het parkeren. Houd er rekening mee dat het vanaf het dorpje nog zo’n 1,5 kilometer lopen naar de ingang van de kloof is. Het is ook mogelijk om voor de ingang te parkeren, mits je op tijd komt.

Autorijden op Kreta

Met een georganiseerde tour

Heb je geen huurauto maar wil je wel de Imbros kloof lopen? Dan kun je vanaf Chania, Rethymnon of Heraklion een georganiseerde tour boeken. Je wordt met een bus opgehaald en naar de kloof gebracht en maakt de wandeling onder begeleiding van een gids.

Imbroskloof

Met het openbaar vervoer

Vanaf Chania gaat er een bus naar Hora Sfakion, gelegen vlakbij het eindpunt van de kloof. Onderweg maakt deze een stop in Imbros, bij het begin van de kloof. De rit duurt zo’n anderhalf uur.

Vanaf het eindpunt terug naar de bushalte of de auto

Vanaf Komitades, het eindpunt, kun je met een taxi terug naar het dorp Imbros. Zodra je de kloof uitloopt, zie je een terras waar je een verse jus kunt kopen en een taxi terug kunt regelen. Je betaalt hiervoor €5 per persoon. Let wel, dit is geen taxi zoals je thuis gewend bent. Wij werden, samen met 5 anderen, achterin een pick-up truck geladen en reden zo in een half uur terug de berg op. Een bijzondere ervaring zullen we maar zeggen. De pick-up zet je aan het begin van de kloof af, dus als je je auto bij een taverne geparkeerd hebt moet je wel nog 1,5 kilometer teruglopen. Ben je met de bus gekomen? Dan moet je vanaf Komitades eerst met de taxi of te voet (zo’n 4,5 kilometer) naar Chora Sfakion om daar de bus naar Chania te pakken. 

Praktische informatie en tips voor de Imbroskloof

 • De wandeling is 8 kilometer lang en je doet er zo’n 2 tot 3 uur over.
 • Draag dichte schoenen met een goede grip als je gaat wandelen in de Imbroskloof.
 • Zorg voor voldoende water. Voor de wandeling las ik als tip om 3 liter water per persoon mee te nemen. Dit vind ik wat veel: 1 tot 1,5 liter per persoon is voldoende.
 • Probeer op tijd te starten met de wandeling. Ik begon er pas tegen de middag aan en toen stond de zon al heel hoog aan de hemel. Hierdoor was vooral het laatste stuk echt bloedheet.
 • Je hoeft niet per se iets te eten mee te nemen. Zowel aan het begin als het eind zijn voldoende tavernes te vinden om wat te eten of een snack te kopen.
 • Vergeet niet om contant geld mee te nemen. De entree voor de kloof bedraagt €2,50 en ook de taxi terug (€5 per persoon) moet je contant betalen.

Wandelen in de Imbroskloof

Extra tip: van Chora Sfakion naar Loutro

Als je op tijd aan de wandeling begonnen bent, heb je bij aankomt in Komitades nog genoeg tijd om naar Chora Sfakion te gaan en daar de boot naar Loutro te pakken. Loutro is een kustplaatsje dat alleen per boot te bereiken is. De witte huisjes en de pittoreske straatjes maken dit een leuk dorpje om doorheen te struinen. De boot vanaf Chora Sfakion gaat elk half uur en vanaf Loutro kun je elk uur de boot terug pakken. Kijk hier voor de actuele vaartijden.  

Verblijf in de buurt van de Imbroskloof

Ik verbleef zelf in Plakias, wat zo’n 75 minuten rijden is vanaf de Imbroskloof. Het is prima te doen om voor een dag op en neer te reizen, maar als je het relaxter vindt om in de buurt te overnachten is dat ook mogelijk. Vanaf Chora Sfakion rijd je in 10 minuten naar de kloof of je kunt er zelfs wandelend naartoe. Houd er wel rekening mee dat je de kloof dan van onder naar boven loopt. 

Ik boekte zelf een pakketreis naar Plakias via Ross Holidays, dé Griekenlandspecialist van Nederland die alleen kleinschalige vakanties op meer authentieke bestemmingen aanbiedt. Plakias is een stuk rustiger dan vakantieplaatsen aan de noordkust van Griekenland en ook de omgeving is een veel ‘ruiger’ en minder ontdekt. Hierdoor vond ik het persoonlijk een heerlijke bestemming. 

Anemos in Plakias

Meer zien en doen op Kreta

Wandelen door de Imbroskloof op Kreta is een ontzettend leuke dagactiviteit die voor veel mensen toegankelijk is. Er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen op Kreta. Ik deel al mijn tips voor dit prachtige eiland in onderstaand artikel met je. 

Kreta - de mooiste bestemmingen en de beste tips Kalypso beach op Kreta

 

Complete pakketreizen naar Kreta

Er zijn veel fijne opties voor complete pakketreizen naar Kreta. Het voordeel hiervan is dat je vlucht en accommodatie inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Je kunt de hele reis in dezelfde accommodatie verblijven en daardoor ultiem relaxen. Er zijn bovendien meer dan genoeg opties voor toffe dagtrips, zodat je tijdens je reis veel van het eiland kunt zien. Tot slot heb je met een reisorganisatie altijd de garantie dat je thuiskomt, mocht er iets gebeuren.

 • Ross HolidaysDé specialist in kleinschalige Griekenland reizen. Ross Holidays biedt voordelige pakketreizen aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. 
 • TUIGroot aanbod in volledig verzorgde reizen naar Kreta.
 • Eliza was hereUnieke en kleinschalige accommodaties inclusief vlucht en huurauto.

Fly & drives naar Kreta

Wil je een rondreis over Kreta maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld is? Check dan onderstaande aanbieders voor complete fly & drives naar Kreta.

 • TUIVoordelige fly & drives naar Kreta. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld. 
 • &OlivesAuthentieke, kleinschalige en unieke fly & drives naar Kreta. 
 • Ross HolidaysGriekenland specialist met fantastische autorondreizen die je het echte Griekenland laten ontdekken.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven