Menu
Haarlem / Nederland / Noord-Holland

Een weekend in Haarlem en omgeving

Haarlem

Haarlem, een stad die al heel lang op mijn lijstje stond, maar die steeds plaats moest maken voor iets anders. Zo zonde, want nu ik er eenmaal geweest ben, snap ik helemaal waar de liefde voor Haarlem bij veel mensen vandaan komt. Wat een fijne stad! Zo dichtbij Amsterdam, maar toch zo anders. Ik ontdekte dat je in Haarlem prachtige musea en bezienswaardigheden hebt én dat je vanuit deze stad binnen een paar minuten midden in de natuur staat. Wat je niet mag missen tijdens een weekend in Haarlem? Dat laat ik je nu zien. 

 

Standbeeld van Kenau en Ripperda

Wie met de trein naar Haarlem komt, loopt vrijwel direct tegen het standbeeld van Kenau en Ripperda aan. Kenau was een oorlogsheldin ten tijde van de 80-jarige oorlog tegen Spanje. En inderdaad, de naam Kenau voor een bazige vrouw komt van deze dame. Over het standbeeld is flink wat te doen geweest, met name omdat Kenau er te vrouwelijk uit zou zien. Er is verder niets anders te zien hier, maar het is wel leuk om even stil te staan bij dit historische standbeeld.

Standbeeld van Kenau in Haarlem

 

Het Begijnhof

Vanaf het station loop ik in een paar minuten naar het Begijnhof van Haarlem. Het Begijnhof was een hechte gemeenschap waar vrouwen een kuis en vroom leven hadden. Des te opvallender is dat er tegenwoordig in een aantal panden rode lampjes branden. Alsnog is het Begijnhof een prachtig stukje Haarlem om doorheen te dwalen. In het voorjaar staat het hier vol kleurige bloemen, wat het geheel nog fotogenieker maakt.

Het Begijnhof in Haarlem

 

Lunch bij Zuidam

Vanuit het Begijnhof loop ik bijna direct tegen de grachten. Ik steek het riviertje de Spaarne over en geniet  van het uitzicht op de prachtige windmolen Adriaan. Ik neem plaats bij Zuidam voor een heerlijke lunch, pal aan het water. Vooral op zonnige dagen is dit echt een aanrader!

de Windmolen van HaarlemLunch bij Zuidam in Haarlem

 

De Amsterdamse Poort

Na de lunch loop ik door naar de Amsterdamse Poort, een stadspoort uit 1400. Vroeger stonden er maar liefst 12 van dit soort poorten verspreid door de stad, maar helaas heeft alleen de Amsterdamse Poort de eeuwen goed doorstaan. Het verhaal gaat dat Kenau, de vrouw van het standbeeld, hier haar felste verweer tegen de Spanjaarden gevoerd zou hebben. Tegenwoordig is de poort vooral een mooie bezienswaardigheid. Leuk feit: de poort is op dit moment bewoond! Kijk maar eens naar de kleine raampjes en de brievenbus.

De Amsterdamse Poort in Haarlem

 

Teylers Museum

Het Teylers Museum is wat mij betreft een must visit als je in Haarlem bent. Dit is namelijk het eerste en oudste museum van Nederland en het is het enige museum ter wereld wat gevestigd is in een antiek gebouw met het originele interieur uit de 18e eeuw. In het Teylers Museum is een bijzondere collectie met de meest uiteenlopende spullen te zien. Schilderijen, oude wetenschappelijke instrumenten, lichtgevende stenen en nog veel meer unieks is hier te bezichtigen. Ik vond vooral het gebouw en het interieur echt geweldig om gezien te hebben.

Teylers Museum in HaarlemTeylers Museum in Haarlem

 

Sint Bavo Kerk

Vanuit het Teylers Museum is het slecht 2 minuten lopen naar de Sint Bavo Kerk, de grote kerk op het centrale plein in de stad. Voor € 2,50 mag je even binnenkijken en als je gek bent op oude gebouwen moet je dat zeker doen. Zelf moet ik eerlijk zeggen dat ik er weinig mee heb en ik vond de Sint Bavo Kerk niet per se heel indrukwekkend van binnen. Dus dit is echt iets voor de liefhebbers wat mij betreft. Er is ook een Sint Bavo Kathedraal, net buiten het centrum van Haarlem. Deze is echt geweldig imposant om te zien. Helaas was ik er net iets te laat: op zaterdag sluit de kerk om 14.30u. Doordeweeks ben je tussen 10.00 en 16.00u welkom.

Sint Bavo Kerk in HaarlemSint Bavo Kathedraal in Haarlem

 

Biertjes bij Het Uiltje

Vanuit de Sint Bavo Kerk, die in het centrum van de stad ligt, loop je in 5 minuten naar Het Uiltje, een super leuk biercafé. Hier hebben ze maar liefst 30 biertjes op de tap én meer dan 120 soorten bier op fles. Echt een aanrader voor bierliefhebbers dus! Ik proefde hier een gemberbiertje van de tap en dat smaakte in ieder geval voortreffelijk.

Het Uiltje in Haarlem

 

Fietsentocht

Om het beste uit je tijd in Haarlem te halen is het een aanrader om een fiets te huren of om een fietstour te boeken. Bij de tour ga je met een ervaren gids op pad die je langs de hoogtepunten van de stad brengt. Ga je er liever zelf op uit? Huur dan gewoon een fiets en ga op verkenningstocht. Wij gingen zelf met de fiets op pad en al na een paar minuten fietsen, reden we ineens middenin de natuur. Smalle paadjes, lieflijke watertjes en velden vol koeien kwamen op ons pad en ik was oprecht verbaasd dat je dit zo dichtbij Haarlem kunt vinden. Je huurt gemakkelijk een fiets of boekt een tour via Baja Bikes.

 

Landgoed Elswout

De eerste stop is bij Landgoed Elswout, een enorm uitgestrekt gebied vol prachtige wandelpaden. Het Landgoed zelf is werkelijk een plaatje, zo mooi. Dit is echt een aanrader voor iedereen die even lekker de benen wil strekken. Als je zou willen, kun je hier makkelijk een dag lang rondwandelen.

Landgoed Elshout

 

Kennemerduinen

Vanuit Landgoed Elswout fiets ik door naar de Kennemerduinen. Aangezien ikzelf op zo’n 10 minuten rijden van de Loonse en Drunense Duinen woon, was ik heel benieuwd of ik nog verrast kon worden door duinen. Het antwoord bleek ‘ja’ te zijn! De Kennemerduinen is een prachtig natuurgebied waarin bossen, meertjes en zandduinen elkaar afwisselen. Ik heb hier zelfs wilde herten gezien, hoe gaaf is dat!

Kennemerduinenkennemerduinen-haarlem-hert (1 van 1)

 

Diner bij Toujours

Na de Kennemerduinen fietsen we via Bloemendaal terug naar Haarlem. Voor het diner besluiten we plaats te nemen bij Toujours, een prachtige, hippe zaak in het centrum van de stad. De eigenaar is een van oorsprong Franse Chinees en op de kaart vind je gerechten als bavette met chimichurri, oesters en kabeljauwfilet. Ik kies voor de bavette en ondanks dat ik totaal geen vleeseter ben, smaakt het me enorm goed. Hier wordt eten van hoge kwaliteit geserveerd!

Toujours in Haarlem

 

Moe maar voldaan stap ik rond 22.00u in de trein terug naar het zuiden des lands. Wat een heerlijke stad is Haarlem en wat is er in de omgeving veel te zien! Nu was het voor mij een bomvolle dag waarbij ik van ’s ochtend tot ‘s avond bezig geweest ben om alles te zien en te doen. Als je wat meer tijd hebt, zou ik je aan willen raden om er een weekend in Haarlem van te maken. Zo kun je veel meer de tijd nemen voor al het moois wat deze stad te bieden heeft. 

 

Welke stad heeft jou enorm verrast?

3 Reacties

 • Sabine
  27 juli 2016 at 14:34

  Leuk Haarlem! Haarlem en Leiden behoren voor mij tot de leukste steden van Nederland. Ook nog eens heel mooi. Ik kwam er regelematig, gewoon om lekker te eten of te winkelen. De binnenstad van Haarlem is ook echt zo mooi!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   27 juli 2016 at 17:52

   In Leiden ben ik nog nooit geweest, dus daar zal ik dan ook eens een kijkje moeten gaan nemen! En inderdaad, de binnenstad is zo gezellig en mooi!

   Reageer
 • Bike Tours Haarlem
  26 februari 2018 at 12:27

  Hoi Saskia en Kimber, wat een ontzettend leuke blog hebben jullie geschreven over Haarlem. Wij volgend jullie al een tijd. Haarlem is écht een prachtige stad. Maar ook om Haarlem heen is genoeg te beleven. Dat is wel te zien aan de beeldige foto’s die jullie geschoten hebben tijdens jullie fietstocht door Haarlem en omgeving. Wij kunnen iedereen aanraden die naar Haarlem komt een fiets te huren en net zoals jullie Haarlem en omgeving te ontdekken. Complimenten voor de leuke blog! 👍🏼

  Reageer

Laat een reactie achter