Slovenië

De Zoutpannen van Piran

Zoutpannen van Piran

Piran is een magisch mooi stadje in het zuiden van Slovenië. De mysterieuze smalle straatjes, de sfeervolle boulevard langs de kustlijn en de rijke historie trekken jaarlijks talloze toeristen aan. Ik ontdekte dat Piran nog veel meer te bieden heeft. Net buiten de stad wordt namelijk het beste zout van Europa geproduceerd. Ik bezocht de zoutpannen van Piran en vertoefde daarna een middag in een wel heel bijzondere spa.

Geschiedenis van de Zoutpannen van Piran

Het Secovlje Salina Nature Park, de officiële naam van het zoutwinningsgebied, ligt op zo’n 15 minuten rijden van Piran. Het gebied is maar liefst 700 hectare groot en is tweeën gedeeld: één deel is voor zoutwinning, het andere deel is een uniek natuurgebied. Wanneer we aan komen rijden twijfel ik of een bezoek aan de zoutpannen wel een goede keuze was. Ik vind het uitzicht niet bijzonder en vraag me af of dit interessant gaat worden.

We hebben afgesproken met een gids die ons alles over de zoutpannen gaat vertellen. Als ik hoor dat dit gebied al 700 jaar voor zoutwinning gebruikt wordt, ben ik aardig onder de indruk. Later vertelt de gids dat de manier van zoutwinning hier nog steeds op dezelfde manier gebeurt als in de begintijd. Zo ongeveer de hele wereld is overgestapt naar moderne, snelle technieken, maar in Piran hechten ze waarde aan oude technieken. Goed zout kost namelijk tijd en op deze manier weet je zeker dat je zout van de allerbeste kwaliteit krijgt.

Zoutpannen van PiranZoutpannen van Piran

De techniek van zoutwinning

Al wandelend over de paden door de zoutvelden, leren we meer over de technieken die hier gebruikt worden. In het kort samengevat worden de ondiepe bassins gevuld met zeewater. Zodra dit opdroogt, worden de bakken opnieuw voorzien van een laagje water. Zo ‘groeit’ er een laag zout in de bassins. Deze laag zout wordt elke dag bij elkaar geveegd. Op deze manier blijft het zout het witst. Dit zie je de man op onderstaande foto doen.

Zoutpannen in Piran

Onze gids vertelt dat deze manier van zoutwinning volledig valt of staat met het weer. Als het veel stormt, de wind lange tijd verkeerd staat of het veel regent, wordt het een slecht zoutjaar. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat deze techniek voor zoutwinning vrijwel nergens meer gebruikt wordt. Daarnaast verklaart het ook meteen waarom de helft van de zoutvelden ‘leeg’ staan. De mannen die we aan het werk zien, zijn namelijk zelf eigenaar van deze velden. Er is een tijdsinvestering nodig van 10 (!) jaar voordat er voor het eerst zout gewonnen kan worden. Er moet namelijk een laag van algen groeien waarop het zout kan blijven liggen. Weinig mensen durven dit aan en daarom is de helft van de zoutpannen verandert in een uniek natuurgebied.

Blij verrast

Ondanks dat ik van te voren verwachtte dat ik dit niet zo’n spannende activiteit zou vinden, werd ik blij verrast. Het verhaal over zoutwinning is mateloos interessant en de gids vertelt tot in de detail hoe het er op de zoutpannen van Piran aan toe gaat. Het is heel leuk om zo veel te leren over een product dat je dagelijks gebruikt. Daarover gesproken: vrijwel al het huis-tuin-en-keuken zout is geen echt zout. Dit wordt geproduceerd in een fabriek en er komt geen greintje natuurlijk zout aan te pas. Ik was echt verbijsterd toen ik dit hoorde en besloot meteen om alleen nog maar echt zout te kopen.

Zoutpannen van Piran

Lepa Vida: de meest bijzondere spa ooit

Het Secovlje Salina Nature Park is niet de enige reden om hier naartoe af te reizen. Naast de zoutpannen vind je in dit gebied namelijk ook Lepa Vida, de meest bijzondere spa die ik ooit gezien heb. Na de rondleiding over de zoutpannen worden we naar Lepa Vida gebracht. De houten gebouwtjes ogen wat vervreemdend, zo midden op de zoutvlaktes. Hier kom je om even helemaal te relaxen in een heerlijk rustige omgeving.

Lepa Vida in PiranLepa Vida in Piran

Voor €18 euro krijg je 2 uur toegang tot het Nature Park en Lepa Vida. In de spa mag je zwemmen en gebruik maken van de Kneipp baden. Wil je langer van deze unieke spa genieten, dan betaal je €30 voor 4 uur. Daarnaast kun je hier diverse behandelingen boeken. Voor meer informatie over de opties kijk je op de site van Lepa Vida.

Lepa Vida in PiranLepa Vida in PiranLepa Vida in Piran

Praktische informatie

De zoutpannen van Piran zijn dagelijks te bezoeken. De entreekosten zijn, afhankelijk van het seizoen €6,- of €7,-. Het is ook mogelijk om een gids in te huren. De gids vertelt je anderhalf uur lang alles over de zoutpannen, waardoor je een veel beter beeld krijgt van wat je nu eigenlijk voor je ziet. Alle informatie over een bezoek aan de zoutpannen vind je op deze website. Parkeren is gratis en wanneer je ervoor kiest om ook de Thalasso Spa te boeken, wordt je met een golfkarretje netjes terug gebracht naar de ingang. Uiteraard raad ik je aan om ook een dagje Piran zelf te verkennen. In dit artikel lees je alles over mijn bezoek aan Piran.

Ik bezocht de zoutpannen van Piran op uitnodiging van de Slovenian Tourist Board. 

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Reageer