Zoutpannen van Piran

De Zoutpannen van Piran

Home / Slovenië / De Zoutpannen van Piran

Piran is een magisch mooi stadje in het zuiden van Slovenië. De mysterieuze smalle straatjes, de sfeervolle boulevard langs de kustlijn en de rijke historie trekken jaarlijks talloze toeristen aan. Ik ontdekte dat Piran nog veel meer te bieden heeft. Net buiten de stad wordt namelijk het beste zout van Europa geproduceerd. Ik bezocht de zoutpannen van Piran en vertoefde daarna een middag in een wel heel bijzondere spa.

Geschiedenis van de zoutpannen van Piran

Het Secovlje Salina Nature Park, de officiële naam van het zoutwinningsgebied, ligt op zo’n 15 minuten rijden van Piran. Het gebied is maar liefst 700 hectare groot en is tweeën gedeeld: één deel is voor zoutwinning, het andere deel is een uniek natuurgebied. 

We hebben afgesproken met een gids die ons alles over de zoutpannen gaat vertellen. Als ik hoor dat dit gebied al 700 jaar voor zoutwinning gebruikt wordt, ben ik aardig onder de indruk. Later vertelt de gids dat de zoutwinning hier nog steeds op dezelfde manier gebeurt als in de begintijd. Zo ongeveer de hele wereld is overgestapt naar moderne, snelle technieken, maar in Piran hechten ze waarde aan oude technieken. Goed zout produceren kost namelijk tijd en op deze manier weet je zeker dat je zout van de allerbeste kwaliteit krijgt.

Zoutpannen van PiranZoutpannen van Piran

De techniek van zoutwinning

Al wandelend over de paden door de zoutvelden, leren we meer over de technieken die hier gebruikt worden. In het kort samengevat worden de ondiepe bassins gevuld met zeewater. Zodra dit verdampt, worden de bakken opnieuw voorzien van een laagje water. Zo ‘groeit’ er een laag zout in de bassins. Deze laag zout wordt elke dag bij elkaar geveegd. Op deze manier blijft het zout zo wit en zuiver mogelijk. Dit zie je de man op onderstaande foto doen.

Zoutpannen in PiranZoutpannen in Piran

Onze gids vertelt dat deze manier van zoutwinning volledig valt of staat met het weer. Als het veel stormt, de wind lange tijd verkeerd staat of het veel regent, wordt het een slecht zoutjaar. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat deze techniek voor zoutwinning vrijwel nergens meer gebruikt wordt. Daarnaast verklaart het ook meteen waarom de helft van de zoutvelden ‘leeg’ staan. De mannen die we aan het werk zien, zijn namelijk zelf eigenaar van deze velden. Er is een tijdsinvestering nodig van 10 (!) jaar voordat er voor het eerst zout gewonnen kan worden. Er moet namelijk een laag van algen groeien waarop het zout kan blijven liggen. Weinig mensen durven dit aan en daarom is de helft van de zoutpannen verandert in een uniek natuurgebied.

Geen huis-tuin-en-keuken zout

Ondanks dat ik van te voren verwachtte dat ik dit niet zo’n spannende activiteit zou vinden, werd ik blij verrast. Het verhaal over zoutwinning is mateloos interessant en de gids vertelt tot in de detail hoe het er op de zoutpannen van Piran aan toe gaat. Het is heel leuk om zo veel te leren over een product dat je dagelijks gebruikt. Daarover gesproken: vrijwel al het huis-tuin-en-keuken zout is geen echt zout. Dit wordt geproduceerd in een fabriek en er komt geen greintje natuurlijk zout aan te pas. Ik was echt verbijsterd toen ik dit hoorde en besloot meteen om alleen nog maar echt zout te kopen.

Zoutpannen van Piran

Lepa Vida: een bijzonder spa

Het Secovlje Salina Nature Park is niet de enige reden om hier naartoe af te reizen. Naast de zoutpannen vind je in dit gebied namelijk ook Lepa Vida, de meest bijzondere spa die ik tot nu toe gezien heb. Na de rondleiding over de zoutpannen worden we naar Lepa Vida gebracht. De houten gebouwtjes ogen wat vervreemdend, zo midden op de zoutvlaktes. Hier kom je om even helemaal te relaxen in een heerlijk rustige omgeving.

Lepa Vida in PiranLepa Vida in Piran

Voor €20 euro krijg je 2 uur toegang tot het Nature Park en Lepa Vida. In de spa mag je zwemmen en gebruik maken van de Kneipp baden. Wil je langer van deze unieke spa genieten, dan betaal je €34 voor 4 uur. Daarnaast kun je diverse behandelingen boeken. Voor meer informatie over de opties kijk je op de site van Lepa Vida.

Lepa Vida in PiranLepa Vida in PiranLepa Vida in Piran

Praktische informatie

De zoutpannen van Piran zijn dagelijks te bezoeken. De entreekosten zijn, afhankelijk van het seizoen €6,- of €7,-. Het is ook mogelijk om een gids in te huren. De gids vertelt je anderhalf uur lang alles over de zoutpannen, waardoor je een veel beter beeld krijgt van wat je nu eigenlijk voor je ziet. Alle informatie over een bezoek aan de zoutpannen vind je op deze website. Parkeren is gratis en wanneer je ervoor kiest om ook de Thalasso Spa te boeken, wordt je met een golfkarretje netjes teruggebracht naar de ingang. 

Meer informatie over Piran

De kans is groot dat je ook Piran zelf gaat verkennen. In dat geval raad ik je aan om mijn tips voor wat te doen in Piran te lezen. Ik deel in onderstaand artikel 13 bezienswaardigheden en activiteiten met je.

Piran - de mooiste bezienswaardigheden en beste tips-1

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven