parlement boedapest

Boedapest top 10 gratis bezienswaardigheden

Home / Hongarije / Boedapest / Boedapest top 10 gratis bezienswaardigheden

Boedapest is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt bij een stedentrip, maar de hoofdstad van Hongarije is een geweldige stad. Boedapest bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. De twee delen worden gescheiden door de rivier de Donau, die dwars door de stad stroomt. Boeda is het rustigere deel van de stad. Hier vind je vooral veel mooie gebouwen en uitzichtpunten. In Pest vind je het levendige centrum en de meeste hotels en restaurants. Naast indrukwekkende gebouwen heeft Boedapest ook mooie natuur en heerlijk eten. Een bezoek aan deze stad is zeker de moeite waard! We delen daarom graag onze top 10 gratis bezienswaardigheden in Boedapest met je.

#1 Vissersbastion (Halászbástya)

Het vissersbastion dankt zijn naam aan de vissersmarkt die vroeger op het plein voor het bastion werd gehouden. Het bastion is op de oude stadsmuren gebouwd en steekt met zijn zeven torens hoog boven de stad uit. Het lijkt bijna alsof je je midden in Lord of the Rings of Harry Potter bevindt. Vanuit het vissersbastion heb je bovendien het beste uitzicht op het parlement aan de overkant van de Donau. Ga zeker ook eens in de avond naar het vissersbastion voor een sprookjesachtig uitzicht.

boedapest- vissersbastion

#2 Matthiaskerk (Mátyás-Templom)

De Matthiaskerk staat vlak naast het vissersbastion. Dit gebouw valt vooral op door het prachtige gekleurde dak. Dit is een van de belangrijkste kerken van de stad: er zijn al vele koninklijke huwelijken en ceremonies gehouden. Opvallend is dat er in deze kerk ook regelmatig concerten worden gegeven.

boedapest - matthiaskerk

#3 Vrijheidsbrug (Szabadság Híd)

De vrijheidsbrug is een van de belangrijkste bruggen van Boedapest. Hij ligt tussen de Géllertheuvel in Boeda en de markthal in Pest in. Deze brug is tijdens de oorlog grotendeels vernield, maar inmiddels is hij weer helemaal hersteld. Hij dankt zijn naam dan ook aan de beëindiging van de oorlog. Op de stalen groene brug zie je aan beide kanten beelden van roofvogels. Deze speciale vogels, genaamd de turul, spelen een belangrijke rol in de Hongaarse mythologie.

#4 Parlement (Országház)

Het parlementsgebouw is het bekendste gebouw van Boedapest. Het is het grootste parlementsgebouw van heel Europa en het grootste gebouw van Hongarije. De bouwstijl vonden wij wat weg hebben van het parlementsgebouw in Londen. De vele details kun je het beste van dichtbij bekijken, maar het beste zicht op dit gebouw heb je, vanwege de grootte, vanaf de overkant van de rivier.

boedapest - parlement

#5 Gellértheuvel (Gellért Tér)

De Gellértheuvel is de hoogste heuvel van Boedapest. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over zowel Boeda als Pest. Het is een hele klim naar boven, maar onderweg zie je veel mooie bouwwerken en het indrukwekkende uitzicht is de klim helemaal waard.

boedapest - gellertheuvel

#6 Citadella (Citadel)

Na de klim op de Gellértheuvel kan je even bijkomen bij de Citadella. De bankjes naast de Citadella bieden je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad. De Citadella zelf is een fort met oude stadsmuren en kanonnen. Helemaal bovenop de top vind je het vrijheidsmonument.

boedapest - citadella

#7 Heldenplein (Hösök Tere)

Het heldenplein dankt zijn naam aan de beelden van de oud-staatshoofden die je op dit plein vindt. Zij worden als ware helden gezien. Het heldenplein is het grootste plein van Boedapest. Naast verkeersplein wordt het vooral als ontmoetingsplaats gebruikt door zowel jong als oud.

boedapest - plein van de vrijheid

#8 Stadspark Városliget

Het stadspark Városliget is aangelegd vanwege de millenium vieringen in Boedapest. In dit park vind je vele speeltuinen, mooie sprookjeskastelen, een schaatsbaan en een prachtig complex met thermaalbaden. Zowel ‘s zomers als ‘s winters is het hier heerlijk vertoeven.

#9 Kettingbrug (Lánc Híd)

De kettingbrug is de eerste brug die Boeda met Pest verbond. De brug is gebouwd in 1849. Voor die tijd kon men de rivier alleen met een boot oversteken, mits het goed weer was. In de 19e eeuw kon een graaf de rivier niet oversteken vanwege het slechte weer. Hij miste daardoor een begrafenis en vond dat zo erg dat hij besloot om een brug te laten bouwen, zodat hij altijd van de ene naar de andere kant van de stad kon. Dit is de mooie kettingbrug geworden.

#10 Schoenenmonument (Cipők a Duna-parton)

Het schoenenmonument is een herdenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Gevangenen werden hier op een rijtje gezet en één voor één neergeschoten, waardoor zij in de Donau vielen. Hun schoenen bleven vaak staan, vandaar dit monument. Van dit verhaal krijg je toch wel even kippenvel, maar het is een mooie gedenkplaats voor de gevallen slachtoffers.

boedapest - schoenenmonument

Na het bekijken van al deze bezienswaardigheden heb je vast honger gekregen. We hebben onze tips voor goedkoop en lekker eten in Boedapest voor je op een rijtje gezet. Daarnaast geven we je nog 6 originele redenen om Boedapest te bezoeken. Wil je goedkoop verblijven in Boedapest? Bekijk de mooiste en goedkoopste hotels en appartementen in Boedapest.

Ben jij al ooit in Boedapest geweest? Wat vind jij de mooiste of indrukwekkendste bezienswaardigheid?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

12 reacties op “Boedapest top 10 gratis bezienswaardigheden”

 1. Hallo naamgenoot. Weet jij misschien waar je lekker kunt eten in een restaurant waar je nog de sfeer van een eeuw terug hebt. Het liefst met live hongaarse muziek.

  1. Hallo naamgenoot, ik zou je graag helpen, maar ik heb helaas zelf geen restaurant in Boedapest bezocht waar je echt nog de sfeer van een eeuw gelegen hebt en waar Hongaarse live muziek gespeeld werd. Misschien zou je restaurant Százéves étterem kunnen proberen (http://www.szazevesetterem.hu/eng/). Ik ben hier zelf niet geweest, maar dit restaurant is het oudste restaurant van Boedapest. Veel plezier tijdens je trip in Boedapest!

 2. Bedankt voor de tips. Over 2 weken vliegen we met 9 dames er naartoe. En we gaan zeker de plekken bekijken die hier aangeraden worden.
  Ben zeer benieuwd.

  1. Wat leuk dat je met 9 vriendinnen naar Boedapest gaat, super gezellig! Fijn dat je iets aan onze tips hebt. Ik hoop dat je net zo van de stad gaat genieten als wij hebben gedaan. Alvast heel veel plezier gewenst samen!

 3. Net terug van Boedapest ! Een supermooie stad met enorm veel mooie gebouwen. Alle plekjes die hierboven beschreven zijn zijn één voor één de moeite. Maar er zijn zeker nog andere mooie plekjes en gebouwen zoals je hebt het conservatorium ( het Lizt gebouw) dat je zeker ook even binnen moet bekijken en ook de markthal aan de vrijheidsbrug is de moeite waard.
  Eten kan je relatief goedkoop op restaurant en als je het geluk hebt dan hebben de Hongaren live-muziek voorzien tijdens je etentje. Hongaren weten duidelijk wat gezelligheid is !

  1. Wat tof dat je naar Boedapest bent geweest Ilse! Goed om te horen dat je het ook zo’n fijne stad vond. Ik ga over twee dagen weer en ik kan niet wachten om deze mooie stad opnieuw te bezoeken. Wat een leuke tips heb je verzameld! De markthaal staat ook zeker op mijn lijstje om deze keer te bezoeken en ik ga het Lizt gebouw daar ook aan toevoegen. Bedankt voor het delen van je goede tips!

 4. Mooie top 10 van herkenning. Ben er nu 2 keer geweest en ga waarschijnlijk dit jaar een derde keer. Dat komt omdat een goede vriendin van mij er is gaan wonen. Nummer 4, het parlement is van binnen ook zeker de moeite waard. Met je paspoort (en als je vroeg bent) kun je er gratis in als EU-burger. Nummer 1 is ook zeer mooi. Heel gedetailleerd en prachtig uitzicht. Alleen jammer van het Hilton hotel dat er achterstaat. Daar hebben ze toch een kans laten liggen. Daarnaast nog een leuke aanvulling op de lijst: Margaret Island. Een mooi eiland/park in de Donau, zeker de moeite waard om langs te gaan. Vooral in de zomer is het er druk met mensen die de drukte van de stad ontvluchten. Maar mooie lijst!

  1. Wat gaaf dat je voor de derde keer naar Boedapest gaat! Lijkt me heel bijzonder dat een goede vriendin van je er woont. Dan ontdek je de stad toch op een andere manier. Inderdaad een beetje jammer van het Hilton hotel hihi. Margaret Island ben ik de vorige keer helaas niet geweest, maar daar wil ik zeker nog eens heen. Ik ga over en paar dagen weer die kant op, maar ben er helaas maar 2 dagen. Hopelijk kan ik Margeret Island dan een bezoekje brengen en anders een mooi excuus om nog eens terug te gaan. Bedankt voor het delen van je leuke tips!

 5. Let's travel and see

  Leuk! Budapest lijkt me zo’n onwijs gave stad! Een vriendin en ik hebben het er al tijden over maar t komt er steeds niet van, toch moeten we t echt eens gaan boeken!

   1. Hoi Saskia, wij gaan met zeven dames naar Boedapest voor vier dagen. Heb je nog leuke tips om gezellig en niet zo duur te eten? wel leuk om Hongaarse keuken te proeven. Alvast hartelijk dank Martha v eeren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven