Hai Van Pass

Hai Van Pass in Vietnam: één van de mooiste wegen van het land

Home / Vietnam / Centraal-Vietnam / Hai Van Pass in Vietnam: één van de mooiste wegen van het land

De Hai Van Pass staat bekend als de mooiste kustweg in Vietnam en het is volgens sommigen zelfs één van de mooiste wegen ter wereld. De pas ligt in Centraal-Vietnam, tussen de steden Hoi An en Hué. Voor de beste ervaring van de Hai Van Pass rijd je deze route per scooter, maar er zijn ook andere opties zoals een privé tour. Hoe je het rijden van de Hai Van Pass precies aanpakt? Dat vertel ik je graag. Kijk mee naar mijn tips voor het rijden van de Hai Van Pass van Hoi An naar Hué of andersom.

Hoe lang is de Hai Van Pass?

De officiële pas is slechts 21 kilometer, maar de totale afstand tussen Hoi An en Hué beslaat ruim 140 kilometer. Zeker als je per scooter reist, moet je er rekening mee houden dat je echt de hele dag onderweg bent. Er zijn best wel wat mooie stops te maken en je bent al gauw een uur of 8 op pad. Ik raad je dan ook aan om op z’n laatst om 08.30u in Hoi An of Hué te vertrekken, zodat je voldoende tijd hebt voor pauzes en fotostops.

Hai Van

Rijden op de Hai Van Pass

De pas bestaat voornamelijk uit haarspeldbochten en je doet er goed aan om daarom rustig te rijden. Het wegdek is in goede staat en toen wij de Hai Van Pass reden was het er ontzettend rustig. In de buurt is ook een snelweg met tunnel. Auto’s en vrachtwagens verkiezen deze route vaak boven de pas. Hierdoor voelt het hartstikke veilig om de Hai Van Pass per scooter te rijden. Naast de pas rijd je ook een stuk door Danang en over plattelandswegen. Deze laatste zijn ook heel gemakkelijk om te rijden. In Danang moet je wat meer om je heen kijken, want dit is een drukke stad met veel verkeer. Zolang je maar meerijdt met het andere verkeer, is dit prima te doen.

Hai Van Pass

Scooter huren incl. bagage transfer

Ga je zelf de Hai Van Pass rijden, dan wil je natuurlijk niet al je bagage mee hoeven nemen. Gelukkig zijn er een aantal betrouwbare scooterverhuurders waar je ook een bagagetransfer bij kunt boeken. Eén van die verhuurders is Motorvina. Wij huurden hier onze scooter en regelden direct dat zij onze bagage van Hoi An naar hun kantoor in Hué zouden brengen. Ideaal, want zo hoefden we zelf enkel onze kleine rugzak mee te nemen. Omgerekend betaalden we voor de scooterhuur en de transfer van 2 koffers zo’n €20. Voor de benzine waren we nog zo’n €3,50 kwijt. Tip: je krijgt in Vietnam standaard een compleet lege scooter mee. Ga dus altijd eerst tanken voor je op pad gaat. Een andere tip is om altijd te vragen om een houdertje voor je telefoon. Deze zit niet standaard op de scooters, maar die hebben ze meestal wel liggen.

De Hai Van Pass rijden met een scooter is heel populair: Motorvina had exact één scooter over toen wij een dag van tevoren informeerden naar de mogelijkheden. Zorg dus dat je op tijd reserveert. Andere betrouwbare verhuurders zijn Hue Motorbike Tour en Style Motorbikes.

Rondreis Vietnam Route
Hai Van Pass

De Hai Van Pass met een tour

Achterop bij een easyrider door de Hai Van Pass

Ik kan me voorstellen dat niet iedereen het prettig vindt of aandurft om zelf te rijden. In dat geval is het een aanrader om een tour met een easyrider te boeken. Dit is een local bij wie je achterop gaat en die je onderweg de mooiste plekken aan zowel de Hai Van Pass als de rest van de route laat zien. Als je met z’n tweeën reist, betekent dit dus wel dat je twee easyriders moet boeken. Wat mij betreft is een tour met een easyrider het ideale alternatief voor wie niet zelf wil rijden.

De Hai Van Pass met een privétour per auto

Vind je achterop de scooter toch wat spannend? Dan is een andere optie een privétour per auto. Het concept is hetzelfde, alleen leg je dus de route met een auto met chauffeur af.

De mooiste stops op de route van Hoi An naar Hué 

Er zijn meerdere mooie stops te maken onderweg van Hoi An naar Hué. Ik vertel je welke stops je niet mag missen. Rijd je vanuit Hué naar Hoi An? Dan kan je deze stops uiteraard ook in omgekeerde volgorde bezoeken. 

Marble Mountains in Danang

De eerste stop maak je nadat je zo’n 45 minuten gereden hebt. Je arriveert in Danang, de derde stad van Vietnam. Hier rijd je vlak langs de Marble Mountains en ik raad je zeker aan om daar te stoppen. Deze bergen liggen middenin de stad en vormen een surrealistisch beeld in het verder vlakke landschap. Op en in de Marble Mountains zijn diverse tempels te bezoeken en als je wilt, kun je hier zo een paar uur spenderen. Zorg dus wel dat je een beetje op de tijd let als je de Marble Mountains als stop in je route naar Hué opneemt. Wij bezochten deze ook en we waren zo twee uur verder voor we weer op de scooter zaten. De entreeprijs voor het hele tempelcomplex is 40.000 dong (€1,50). 

Marble Mountains Marble Mountains Marble Mountains

De Hai Van Pass

Wanneer je Danang achter je laat, rijd je al snel de Hai Van Pass op. Let op dat je niet per ongeluk de route met de tunnel volgt! Dit is de snelweg en voert je dus niet door de prachtige bergen. Er zitten diverse koffiezaakjes aan het begin van de pas en ik raad je aan om naar één van deze zaken te navigeren zodat je zeker goed gaat. Zet je navigatie bijvoorbeeld op V-Village Hải Vân helemaal aan het begin van de pas of op Cà Phê Hòn Đá Thuyền, een café halverwege de route. Sowieso raad ik je aan om minstens een keer te stoppen voor koffie en om van het uitzicht te genieten.  Wij dronken koffie bij V-Village en aten later noedels bij een zaakje verderop langs de pas. De kwaliteit en het uitzicht zijn overal ongeveer hetzelfde, dus stop vooral waar jij het er leuk uit vindt zien.

Tip: wij vertrokken met stralend weer uit Hoi An en zodra we de pas bereikten, sloeg dat om. Het werd bewolkt en best wel fris. Omdat je in de bergen rijdt, kan het verschil met Hoi An of Hué best groot zijn. Neem dus altijd voor de zekerheid een vest of trui mee.

Hai Van Pass
Hai Van Pass
Hai Van Pass

Hai Van Quan

Tegen het einde van de Hai Van Pass kom je langs Hai Van Quan. Dit is een bunker stammend uit het begin van de 19e eeuw die door zowel de Fransen als de Vietnamezen en de Amerikanen in de oorloog gebruikt is. Tegenwoordig kun je binnen een kijkje nemen en meer leren over de geschiedenis van deze plek. Daarnaast ligt achter de bunker een heel mooi uitzichtpunt. Wij hadden het weer helaas niet mee toen we de Hai Van Pass reden en hebben deze stop daarom overgeslagen. Als je hier op een heldere dag rijdt, raad ik je zeker aan om in ieder geval het uitzichtpunt te bezoeken.

Hai Van Quan

Lang Co Beach

Zodra je de Hai Van Pass achter je gelaten hebt, zie je Lang Co Beach opdoemen. Dit is een parelwit strand wat hoort bij het gelijknamige dorpje Lang Co. Zoals je op onderstaande foto ziet, was Lang Co toen ik erlangs reed niet zo paradijselijk, maar op een zonnige dag schijnt dit een heerlijke plek voor een stop te zijn. Aan het strand vind je diverse visrestaurants, waardoor dit ook een goede optie is voor een (late) lunch. 

Lang Co Beach

Elephant Springs

De Elephant Springs zijn een stop waarover ik twijfel of ik hem in dit overzicht moet noemen. De reviews zijn ontzettend gemixt en dat was ons gevoel ook. Deze plek is aan de ene kant een tourist trap, terwijl het aan de andere kant ook prachtig mooi is en een ideale stop om na een lange dag op de scooter bij warm weer lekker af te koelen. Het is een tourist trap omdat je overal voor moet betalen: het parkeren, de ‘entree’ naar de springs en zelfs als je wilt zwemmen. Nou gaat het om omgerekend een paar euro, maar toch, wel iets om rekening mee te houden. Wij waren tijdens ons bezoek de enige bezoekers en daardoor vond ik het een heerlijk plekje. Wel werd er druk gebouwd, dus ik vermoed dat het in rap tempo veel drukker gaat zijn. Mijn advies: check zelf of dit de stop voor jou is, of dat je liever doorrijdt.

Elephant Stream
Elephant Stream
Elephant Stream
Elephant Stream

Aankomst in Hué

Na een lange dag op de scooter arriveer je in Hué. Sommige scooterverhuurders brengen je bagage naar je accommodatie, maar in de meeste gevallen moet je die zelf ophalen bij het lokale kantoor. Wij kozen er daarom voor om te verblijven bij Hué Nino Hotel, een accommodatie dichtbij het kantoor van Motorvina in Hué. Daardoor hoefden we niet ver meer te lopen met onze spullen. Naast de handige locatie is Húe Nino Hotel sowieso een aanrader: het personeel is ontzettend vriendelijk en wil je overal bij helpen. Daarnaast zijn de kamers heerlijk ruim. 

Rondreis Vietnam Route

Aankomst in Hoi An

Als je de Hai Van Pass andersom gereden hebt, arriveer je aan het einde van de middag in Hoi An. Het kantoor van Motorvina zit buiten het centrum, maar wel op loopafstand van veel accommodaties. Wij verbleven in een heerlijke accommodatie net buiten het historische hart van Hoi An. Als je een rustige plek met zwembad en lekker ontbijt zoekt, kan ik je The Muse House van harte aanbevelen.

Muse House Hoi An

Rondreis door Vietnam

Wij reden de Hai Van Pass als onderdeel van onze rondreis van Vietnam. Ga je ook een rondreis maken? Check dan zeker onze complete route van zuid naar noord (die je uiteraard ook prima andersom kunt reizen). 

Individuele rondreizen door Vietnam

Wil je een rondreis door Vietnam maken en  vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Vietnam. Het voordeel hiervan is dat alles uit handen wordt genomen en dat je vlucht, accommodaties en vervoer tussen de verschillende bestemmingen inclusief zijn. Ook zitten er vaak verschillende excursies inbegrepen of je kunt deze voordelig bijboeken.

  • AsiaDirect Mooie rondreizen langs de highlights van Vietnam. AsiaDirect is gespecialiseerd in reizen naar Azië en heeft een uniek aanbod.
  • 333Travel Compleet verzorgde en unieke individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten.
  • Riksja Travel Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Vietnam samen te stellen.
  • TUI Individuele fly&drives. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven