Doen in Boedapest - Vissersbastion

Wat te doen in Boedapest: 27 tips en bezienswaardigheden

Home / Hongarije / Boedapest / Wat te doen in Boedapest: 27 tips en bezienswaardigheden

Boedapest ligt op slechts 2 uur vliegen van Nederland en is een ideale stad voor een gevarieerde stedentrip in Europa. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Donau. De ene kant is Boeda en aan de overkant ligt het stadsdeel Pest. In de Hongaarse hoofdstad vind je een interessante mengeling aan mooie historische bezienswaardigheden en moderne en alternatieve wijken. Ook zijn er veel fijne parken en kun je er heerlijk eten. Kijk mee naar mijn tips om te zien en doen in Boedapest!

#1 Wandel over de muren van het Vissersbastion

Het Vissersbastion is wat mij betreft één van de mooiste bezienswaardigheden van Boedapest. Dit gebouw op de heuvel van Boeda dankt zijn naam aan de vissersmarkt die vroeger op het plein voor het bastion werd gehouden. Het Vissersbastion is bovenop de oude stadsmuren gebouwd en steekt met zijn zeven torens hoog boven de stad uit. Het is sprookjesachtig mooi en het voelt haast als een filmset van Harry Potter of Lord of the Rings. Vanuit het vissersbastion heb je bovendien een prachtig uitzicht op het parlement aan de overkant van de Donau.

Een groot deel van het bastion is gratis te bezoeken. Ik raad je aan om vroeg op te staan en het bastion voor 09:00u ’s ochtends te bezoeken. Het is dan heerlijk rustig en je kunt dan nog gratis bovenop de muren van het Vissersbastion lopen. Later op de dag moet je hier een entreekaartje voor kopen. Ga echter zeker ook eens in de avond naar het vissersbastion wanneer het mooi verlicht wordt.

Tip: wanneer je vanuit Pest de bus naar het Vissersbastion pakt, blijf dan iets langer zitten en stap uit bij de bushalte Szwentháomság tér. Deze ligt op dezelfde hoogte als het bastion en is veel dichterbij dan de halte die wordt aangegeven in de bus of door Google Maps.

Doen in Boedapest - Vissersbastion
Doen in Boedapest - Vissersbastion
Doen in Boedapest - Vissersbastion
Doen in Boedapest - Vissersbastion

#2 Bewonder de kleurrijke Matthiaskerk

Aan het plein van het Visserbastion ligt de indrukwekkende Matthiaskerk. Dit gebouw valt vooral op door het prachtige gekleurde dak vol details. De Matthiaskerk is één van de belangrijkste kerken van de stad. Er zijn bijvoorbeeld al vele koninklijke huwelijken en ceremonies gehouden. ’s Avonds worden ook regelmatig concerten gehouden in de kerk waarbij klassieke muziek van onder andere Mozart en Bach wordt gespeeld door een groot live orkest. Wil je zelf een concert bijwonen, dan kun je het beste vooraf tickets reserveren.

Doen in Boedapest - Matthiaskerk
Doen in Boedapest
Doen in Boedapest - Matthiaskerk
Doen in Boedapest - Matthiaskerk

#3 Geniet van het uitzicht vanaf de Burcht van Boeda

Naast het Vissersbastion en de Matthiaskerk ligt er nog een belangrijke bezienswaardigheid in Boeda, namelijk de Burcht van Boeda. Dit is het voormalig Koninklijk Paleis van de stad en vroeger woonden hier de Hongaarse koningen. Tegenwoordig vind je in dit kasteelcomplex onder andere de Hongaarse Nationale Galerie, de nationale bibliotheek en het historisch museum van de stad. Ook enkel van buiten is dit complex al erg indrukwekkend. De façade van het gebouw is meer dan 300 meter lang en de indrukwekkende koepel kun je vanuit vrijwel heel Boedapest zien. Omdat de burcht op zo’n 70 meter boven de Donau ligt heb je vanuit hier ook nog eens een geweldig uitzicht over de stad.

Je kunt de Burcht bezoeken door vanaf de voet van de heuvel de historische kabeltram te nemen, maar goedkoper is het om de eerder genoemde bus te pakken en een bezoek aan de burcht te combineren met het Vissersbastion en de Matthiaskerk die op dezelfde hoogte liggen.

Doen in Boedapest - De burcht van Boeda
Doen in Boedapest - De burcht van Boeda
Doen in Boedapest - De burcht van Boeda
Doen in Boedapest - De burcht van Boeda
Doen in Boedapest

#4 Bewonder het Hongaarse parlementsgebouw

Het bekendste gebouw van Boedapest is zonder twijfel het Hongaarse parlementsgebouw. Dit gebouw is maar liefst 268 meter lang en beslaat de hele kade tussen de Kettingbrug en de Margarethabrug. Het parlementsgebouw beslaat 17.745 m² en heeft 691 kamers. Daarmee is dit het op één na grootste parlementsgebouw van Europa en het op twee na grootste van de wereld. De beste manier om het gebouw in zijn geheel te zien is vanaf de overkant van de Donau of vanaf het water tijdens een boottocht

Het parlementsgebouw is alleen te bezoeken onder begeleiding van een gids. Je kunt hiervoor een plek reserveren op de website van het parlementsgebouw. Per dag mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Als EU-inwoner krijg je korting op je ticket, dus vergeet niet je legitimatie mee te nemen. 

Doen in Boedapest - Parlementsgebouw
Doen in Boedapest - Parlementsgebouw
Doen in Boedapest - Parlementsgebouw
Doen in Boedapest - Parlementsgebouw
Doen in Boedapest - Parlementsgebouw

#5 Sta even stil bij de schoenen op de Donaukade

Wanneer je vanaf het parlement richting de Donau loopt en de trap afdaalt naar de kade kom je uit bij de Schoenen op de Donaukade. Hier staat maar liefst 60 paar metalen schoenen op de rand van de kade. Dit is een monument ter nagedachtenis aan de Joden die tijdens de oorlog langs deze oever werden vermoord. Zij werden gedwongen hun schoenen uit te trekken en werden vervolgens op de rand van de kade doodgeschoten waarna hun lichamen in de rivier vielen. Van dit verhaal krijg je toch wel even kippenvel, maar het is een mooie gedenkplaats voor de gevallen slachtoffers en een goed moment om even stil te staan bij de vrijheden die we nu hebben.

Doen in Boedapast - Shoes on the DanubeDoen in Boedapast - Shoes on the Danube_

#6 Geniet van het uitzicht vanaf de Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is samen met het parlementsgebouw het hoogste gebouw van Boedapest. De basiliek is maar liefst 96 meter hoog. Je kunt de koepel van de basiliek beklimmen voor een fantastisch uitzicht over de hele stad. Er is ook een lift, maar houd er rekening mee dat je ook dan nog wel een paar kleine trappen op moet. Niet alleen het uitzicht vanaf de koepel is prachtig, ook de binnenkant van de basiliek is enorm indrukwekkend en rijkelijk versierd. 

Wil je de basiliek bezoeken, dan kun je kiezen voor een ticket waarmee je enkel de kerk kunt bezoeken of een combinatieticket waarbij je ook toegang krijgt tot de koepel en de schatkamer van de basiliek. Ook wordt er eens per week in de avond een orgelconcert gehouden in de basiliek.

Extra tip: heb je zin in iets lekkers na je klim? Om de hoek van de basiliek koop je de lekkerste koekjes van Boedapest bij Cookie Beacon Brunch.

Boedapest - Sint-Stefanusbasiliek
Doen in Boedapest - Sint-Stefanusbasiliek
Doen in Boedapest - Sint-Stefanusbasiliek
Doen in Boedapest - Sint-Stefanusbasiliek
Doen in Boedapest - Sint-Stefanusbasiliek

#7 Bezoek de indrukwekkende synagoges van Boedapest

Naast kerken vind je in Boedapest ook synagoges. De bekendste is de Grote Synagoge. Deze synagoge doet zijn naam eer aan, want het is de grootste synagoge van Europa en de op één na grootste ter wereld. De synagoge biedt plek aan ruim 5000 personen. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen is de synagoge indrukwekkend. Bij een bezoek aan de synagoge krijg je toegang tot de bijbehorende tuinen en de heldentempel. Ook leer je meer over de heftige en verdrietige geschiedenis van de Joden tijdens WOII. Om de hoek van de Grote Synagoge ligt de Rumbach Synagoge, eveneens een hele mooie synagoge in typisch 19-eeuwse Moorse stijl. 

Doen in Boedapest - Synagoges
Doen in Boedapest - Synagoges
Doen in Boedapest - Synagoges

#8 Maak een ritje met tram 2

Een van de leukste en goedkoopste manieren om Boedapest te verkennen is met tram 2. Deze authentieke tram rijdt langs een aantal van de bekendste bezienswaardigheden van Boedapest, zoals het enorme parlementsgebouw, het Vissersbastion en de Burcht van Boeda aan de overkant van de Donau. Ik raad je aan om ook ’s avonds een keer een ritje te maken, wanneer alle gebouwen mooi verlicht zijn. Tram 2 maakt overigens gewoon deel uit van het reguliere openbaar vervoer in Boedapest (waarover later meer), dus deze bijzondere rit kost je niet meer dan een normaal ticket. De tram rijdt van Jászai Mari tér naar Kösvágóhíd H en andersom, maar je kunt bij elke tussenliggende halte in-en uitstappen.

Doen in Boedapast - Tram 2 Doen in Boedapast - Tram 2

#9 Maak een fietstocht langs de hoogtepunten van Boedapest

Een andere leuke manier om in korte tijd veel van Boedapest te zien is met een fietstocht door de stad. De Nederlandstalige organisatie Baja Bikes biedt mooie fietstours aan waarbij je onder leiding van een gids in 3 uur langs de bekendste bezienswaardigheden van de oude stad Pest fietst. Je ziet zo onder andere het parlementsgebouw, het heldenplein, het stadsbos, de basiliek en de synagoge van Boedapest. Onderweg vertelt de gids je meer over de bezienswaardigheden en ook krijg je veel leuke tips voor de rest van je verblijf in Boedapest. Echt een aanrader! 

Doen in Boedapast - FietstochtDoen in Boedapast - Városliget

#10 Bezoek de indrukwekkende Hongaarse Staatsopera

Eén van de mooiste gebouwen van Boedapest is de Hongaarse Staatsopera. Dit statische gebouw ligt aan de Andrassy Út, de bekendste boulevard van de stad. Tegenwoordig worden er nog steeds opera’s opgevoerd. Wil je graag eens binnenkijken? Je kunt de hal van het gebouw gratis bezoeken. Zo krijg je al een goed beeld van alle pracht en praal van het operagebouw. Wil je ook de rest van dit indrukwekkende gebouw zien? Boek dan een rondleiding of een ticket voor een van de voorstellingen. 

Doen in Boedapest - Hongaarse Staatsopera
Doen in Boedapest - Hongaarse Staatsopera
Doen in Boedapest - Hongaarse Staatsopera
Doen in Boedapest - Hongaarse Staatsopera
Doen in Boedapest - Hongaarse Staatsopera

#11 Bezoek de Grote Markthal van Boedapest

De Grote Markthal van Boedapest is een plek die je zeker moet bezoeken. De markt werd door CNN uitgeroepen tot de mooiste markt van de wereld en heeft verschillende prijzen gewonnen vanwege de indrukwekkende architectuur. In deze overdekte martkhal vind je meer dan 180 winkeltjes. Op de benedenverdieping worden vooral levensmiddelen als groente, fruit, vlees, vis en kaas verkocht. Ook typisch Hongaarse producten als paprikapoeder, lokale wijn en kaviaar vind je hier volop. Op de bovenste verdieping vind je vooral souvenirwinkels. Ondanks dat ook de lokale bevolking inkopen doet op deze markt, merk je wel dat het voornamelijk op toeristen gericht is en dat de prijzen vrij hoog liggen. Toch raad ik je aan om hier zeker even binnen te wandelen.

Doen in Boedapast - Centrale MarkthalDoen in Boedapast - Centrale Markthal Doen in Boedapast - Centrale Markthal

#12 Proef de traditionele Kürtőskalács

Een traditionele lekkernij die je zeker moet proeven in Boedapest is de Kürtőskalács. Het wordt gemaakt van brooddeeg dat in repen over een houten handvat wordt gerold en vervolgens in een oven boven het vuur wordt gerookt. De nog warme broodjes worden daarna in een topping naar jouw keuze gedoopt. Je kunt onder andere kiezen uit kaneel, chocolade, vanille, kokos, framboos of amandel. Je kunt de Kürtőskalács op veel plekken in de stad kopen, maar mijn favoriet waren die bij Molnár’s kürtőskalács, waar ze vers voor je neus gebakken worden. Vooral die met kaneel is echt goddelijk. Je kunt de Kürtőskalács ook laten vullen met ijs.

Doen in Boedapast - Kürtőskalács Doen in Boedapast - KürtőskalácsDoen in Boedapast - Kürtőskalács

#13 Bewonder het Heldenplein

Het bekendste en mooiste plein van Boedapest is het Heldenplein, ook wel Hosok Tere genoemd. Dit is tevens het grootste plein van de stad. Het werd gebouwd ter ere van het jubileum van de eerste 1000 jaar van Hongarije. Het heldenplein dankt zijn naam aan de beelden van de oud-staatshoofden die op dit plein staan.

Doen in Boedapast - Heldenplein

#14  Relax in stadspark Városliget

Aangrenzend aan het Heldenplein ligt stadspark Városliget. Dit park is met ruim 1 km² het grootste park van Pest. In de zomer kun je hier heerlijk de verkoeling opzoeken en een bootje huren bij het meer. In de winter verandert het meer in een grote ijsbaan, waar regelmatig schaatswedstrijden gehouden worden. Verder zijn er veel leuke speeltuinen, een mooi complex met thermale baden en veel indrukwekkende gebouwen te vinden.

Doen in Boedapest - Városliget
Doen in Boedapest - Városliget
Doen in Boedapest - Városliget
Doen in Boedapest - Városliget

#15 Bezoek de Vajdahunyadburcht

Eén van die bijzondere gebouwen in Városliget is de Vajdahunyadburcht. De slot ligt aan de stadsvijver van het park. Ook dit slot werd gebouwd ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije. Het is een kopie van het kasteel van Hunedoara in Roemenië, maar er zijn ook verschillende Hongaarse bouwstijlen terug te zien in het gebouw. Het voelt hier echt alsof je een sprookjeswereld binnenstapt.

Doen in Boedapast - Vajdahunyad burchtDoen in Boedapast - Vajdahunyad burchtDoen in Boedapast - Vajdahunyad burcht

#16 Relax in de thermale baden

In stadspark Városliget liggen ook de Széchenyibaden. Dit is één van de vele kuuroorden in Boedapest. Onder Boedapest stroomt namelijk helend water, waardoor er in de stad veel thermale baden te vinden zijn. In totaal heeft Boedapest maar liefst 125 baden, maar Széchenyi is het grootste en bekendste badhuis van de stad. Het is zelfs het grootste medicinale kuuroord van Europa. Er zijn 3 buitenzwembaden, 15 binnenzwembaden en verschillende stoombaden en ook als toerist kun je deze baden bezoeken. Een traditioneel dagje spa is iets wat je zeker moet doen in Boedapest.

Een goed alternatief voor de druk bezochte Széchenyibaden zijn de Gellért Baden, een spa-complex in Boeda. Deze spa is vooral populair onder de lokale bevolking. De spa staat bekend om de prachtige Art Nouveau stijl en het mooie uitzicht over de Donau. Bij een dagkaart krijg je toegang tot meerdere binnen- en buitenbaden, sauna’s en het stoombad.

Doen in Boedapast - Széchenyibaden

#17 Geniet van een brunch bij Twentysix

Het meest bijzondere restaurant in Boedapest is zonder twijfel Twentysix. Dit is het groenste restaurant van Hongarije en het voelt als een groene oase in de stad. De naam verwijst naar de temperatuur in het restaurant. Uit onderzoek bleek dat 26° de ideale binnentemperatuur is, omdat het comfortabel en relatief energiebesparend is. Dankzij de vele planten heeft het restaurant altijd deze aangename temperatuur. Niet alleen de architectuur is fantastisch, ook het eten en drinken smaakt hier top. Je kunt bij Twentysix de hele dag terecht voor een heerlijk ontbijt, brunch, lunch, borrel of avondeten. 

Doen in Boedapast - TwentySixDoen in Boedapast - TwentySix Doen in Boedapast - TwentySix

#18 Wandel over de Vrijheidsbrug en de Kettingbrug

Om gemakkelijk van Pest naar Boeda te kunnen, heeft Boedapest maar liefst negen bruggen over de Donau. De mooiste zijn wat mij betreft de Kettingbrug en de Vrijheidsbrug. De kettingbrug is de eerste brug die Boeda met Pest verbond. De brug is gebouwd in 1849. Voor die tijd kon men de rivier alleen met een boot oversteken en enkel wanneer het goed weer was. In de 19e eeuw kon een graaf de rivier niet oversteken vanwege het slechte weer. Hij miste daardoor een begrafenis en vond dat zo erg dat hij besloot om een brug te laten bouwen, zodat hij altijd van de ene naar de andere kant van de stad kon. Dit is de mooie kettingbrug geworden.

De Vrijheidsbrug verbindt de Géllertheuvel in Boeda met de kade bij de Grote Markthal in Pest. Deze brug is tijdens de oorlog grotendeels vernield, maar inmiddels is hij weer helemaal hersteld. Hij dankt zijn naam dan ook aan de beëindiging van de oorlog. Op de stalen groene brug zie je aan beide kanten beelden van roofvogels. Deze speciale vogels, genaamd de turul, spelen een belangrijke rol in de Hongaarse mythologie.

Doen in Boedapast - De Vrijheidsbrug Doen in Boedapast - De VrijheidsbrugDoen in Boedapast - De Kettingbrug

#19 Beklim de Gellértheuvel voor een fantastisch uitzicht

Wanneer je vanuit Pest de vrijheidsbrug oversteekt naar Boeda, sta je bij de voet van de Gellértheuvel. Deze heuvel is met 235 meter hoogte het hoogste punt van heel Boedapest. In het onderste deel van de heuvel is een indrukwekkende grotkerk gebouwd, die ook wel bekend staat als Gellert Hill Cave. Het is zeker een aanrader om deze even te bekijken. Vervolgens kun je via verschillende paden de heuvel beklimmen. Het is even een klim naar boven, maar eenmaal op de top wordt je beloond met een prachtig vrij uitzicht over Boedapest. Ook vind je op de top van de Gellértheuvel het fort de Citadel en het vrijheidsbeeld van Boedapest. Wil je even uitrusten van je klim en ultiem ontspannen? Bezoek dan het eerder genoemde Gellért Thermaal Bad aan de voet van de heuvel. 

Boedapest uitzicht
Boedapest Citadella
Boedapest - Gellert Hill

#20 Maak een boottocht over de Donau

Iets wat je zeker moet doen in Boedapest is een boottocht over de Donau maken. Veel bekende bezienswaardigheden van Boedapest liggen namelijk aan of vlakbij de rivier. Zo vaar je met de boot onder andere langs het Parlementsgebouw, de Burcht van Boeda, het Vissersbastion en de Matthiaskerk. Er worden veel verschillende tours aangeboden, maar houd er rekening mee dat bij veel tours het opstappunt best ver buiten het centrum ligt. Wij kozen daarom voor een boottocht met Legenda, omdat hun opstappunt heel centraal ligt. Bovendien krijg je aan boord een gratis drankje en kun je in de zomer overdag ook uitstappen op Margaretha-eiland en een latere boot terugnemen. Je krijgt dan op de terugweg nog een lekker glas huisgemaakte Dunna Bella limonade.

Het mooiste tijdstip voor een boottocht op de Donau is echter rond zonsondergang. Boten zitten rond dit tijdstip vaak al snel volgeboekt zitten, dus boek je tickets voor een boottocht rond zonsondergang op tijd. Je kunt ook kiezen voor een langere boottocht van 2,5 uur inclusief diner en livemuziek.

Doen in Boedapast - Boottocht over de Donau Doen in Boedapast - Boottocht over de Donau Doen in Boedapast - Boottocht over de Donau

#21 Bezoek Margaretha-eiland

Margaretha-eiland, ook wel bekend als Margit-Sziget, is een eiland in de Donau, gelegen tussen de stadsdelen Boeda en Pest. Dit groene eiland is een oase van rust. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen. Er is onder andere een Japanse tuin, een rozentuin, een kinderboerderij en een groot complex met buitenzwembaden te vinden. In de avond is er een licht-engeluidshow bij de grote fontein en in de zomer zijn er verschillende leuke pop-up bars en restaurants. Het is een heerlijk eiland voor een relaxte middag in Boedapest.

Tip: met de eerder genoemde Legenda boottochten vaar je vanuit het centrum van Pest naar Margaretha-eiland. Je kunt hier gratis een tussenstop maken. Je krijgt dan een plattegrond en een kortingsboekje voor activiteiten en restaurants op het eiland en kunt een van de latere boten weer terug pakken. Je kunt het eiland ook met de bus bereiken.

Doen in Boedapest - Margaretha-eiland
Doen in Boedapest - Margaretha-eiland
Doen in Boedapest - Margaretha-eiland
Doen in Boedapest - Margaretha-eiland

#22 Ga iets eten in Gozsdu Udvar of Street Food Karavan

Heb je nog geen idee wat je ’s avonds wil eten? Bezoek dan Gozsdu Udvar of Karavan. Gozsdu Udvar is een heel gezelliger horecasteegje met terrasjes en allerlei verschillende eettentjes. De huisgemaakte Italiaanse pasta van 2spaghi is hier echt een aanrader. Naast Gozsdu Udvar is ook Street Food Karavan een dikke aanrader. In deze straat vindt je allerlei foodtrucks die de lekkerste gerechten verkopen. Van traditionele Hongaarse langos en goulash tot Indiase curry en goede Amerikaanse burgers. 

Doen in Boedapest - Gozsdu Udvar
Doen in Boedapest - Gozsdu Udvar

#23 Ga shoppen op de Szimpla Sunday Farmers’ Market

Ben je op zondag in Boedapest? Breng dan een bezoek aan de Szimpla Sunday Farmers’ Market. Elke zondag vindt van 9:00u ’s ochtends tot 14:00u ’s middags een leuke markt plaats waar je zowel lokale lekkernijen als leuke hebbedingetjes kunt kopen. Heel gezellig om doorheen te wandelen. Je vindt de markt aan de Kazinczy utca. 

Doen in Boedapast - Szimpla Sunday Farmers’ Market Doen in Boedapast - Szimpla Sunday Farmers’ Market

#24 Drink een drankje in de ruïne bars van Boedapest

Wil je graag een avondje op stap in Boedapest? Reken dan op een unieke ervaring! In Boedapest stonden heel veel oude, statige panden leeg. In plaats van deze plat te gooien, zijn hier zogenaamde ruïne bars in ontstaan. Deze alternatieve bars hebben vaak tientallen ruimtes en een groot openluchtgedeelte. De bars variëren van super hip tot alternatief en alles daar tussenin. Heel tof om zo rond te dwalen door de verschillende ruimtes en steeds weer nieuwe dingen te ontdekken. Populaire ruïne bars zijn Szimpla Kert, die ik hierboven ook al even noemde vanwege de leuke Sunday Farmers’ Market die hier gehouden wordt, en Instant Fogas.

Ruine Bars in Boedapest Ruine Bars in Boedapest

#25 Proef Hongaarse wijn tijdens een wijnproeverij

Een andere leuke en originele optie voor een avondje uit is een wijnproeverij bij Taste Hungary. Je proeft hier niet alleen heerlijke lokale wijnen, maar ook lekkere kaas en charcuterie uit de regio. Deze wine tasting is een ontzettend leuke ervaring waarbij je niet alleen veel leert over lokale wijn en hapjes, maar juist ook over Hongarije zelf. Ferenc vertelde enorm veel over de verschillende regio’s in Hongarije en door zijn verhalen kregen we meteen zin om de rest van dit land te gaan ontdekken. Wil jij ook een wijnproeverij doen in Boedapest? Dan raden we je de proeverij van Taste Hungary van harte aan!

Doen in Boedapest - Wijnproeverij Taste Hungary

#26 Bezoek het moderne Ikono

Ikono kun je het beste omschrijven als een combinatie van een speeltuin en een museum voor moderne kunst. Dit museum bevat meerdere ruimtes en in elke ruimte staat je weer een nieuwe verrassing te wachten en kijk je je ogen uit. Ikono is vooral erg leuk wanneer je Boedapest met kinderen bezoekt en is zowel geschikt voor jonge als oudere kinderen. Er is een toffe ballenbak waarin zelfs volwassenen het prima naar hun zin hebben en er zijn veel opties voor toffe foto’s. Zelfs als je niet van plan bent dit museum te bezoeken, raad ik je aan om er in ieder geval even langs te wandelen. Aan de zijkant van het museum vind je namelijk een reusachtige maan, die in de avond mooi verlicht wordt.

Doen in Boedapest - Ikono
Doen in Boedapest - Ikono
Doen in Boedapest - Ikono

#27 Combineer Boedapest met Wenen

Heb je wat langer de tijd? Combineer je stedentrip naar Boedapest dan met een paar dagen in het nabijgelegen Wenen. Deze Oostenrijkse hoofdstad is prachtig en een erg leuke en handige combi met een bezoek aan Boedapest. Zelf vlogen wij bijvoorbeeld heen op Boedapest en terug vanaf Wenen. In minder dan 2,5 uur reis je met een comfortable trein (met wifi en zelfs een eigen schermpje met films en ander entertainment) van Boedapest naar Wenen. Treinkaartjes zijn beschikbaar vanaf €16 als je ze vooraf bestelt. Wij deden dat gemakkelijk online via Omio.

Doen in Boedapast - naar Wenen

Waar verblijven in Boedapest

Twijfel je waar je het beste kunt verblijven in Boedapest? Zowel in het levendige Pest als in het sfeervolle Boeda liggen verschillende leuke wijken om te verblijven. Elke wijk heeft weer iets unieks te bieden. Wij hebben de 5 leukste wijken om te overnachten in Boedapest voor je op een rijtje gezet.

Doen in Boedapast - waar verblijven

Onze tips voor accommodaties in Boedapest

Boedapest Barceló

4-sterrenhotel

Barceló Budapest

Prachtig en centraal gelegen 4-sterrenhotel met ruime kamers en uitgebreid ontbijtbuffet.

Boedapest Three Corners Downtown

Hartje centrum

Three Corners Downtown Hotel

Modern boetiekhotel in het centrum van Boedapest met ruime en comfortabele kamers en goed ontbijt.

Boedapest Meininger

Goede budgetoptie

MEININGER Budapest Great Market Hall

Een erg goed en betaalbaar hotel op een toplocatie vlakbij de Grote Markthal.

Praktische tips voor een reis naar Boedapest

Drinkwater in Boedapest

Het kraanwater in Boedapest is goed drinkbaar. Overal in de stad staan ook plekken waar je je flesje gratis bij kunt vullen. Neem dus een hervulbare fles mee als je Boedapest bezoekt.

Contactloos betalen in Boedapest

In Boedapest wordt niet met de euro, maar met de Hongaarse forint (HUF) betaalt. Je kunt tegenwoordig echter overal in Boedapest contactloos betalen met je pinpas of telefoon. Wij hebben zelf nergens contant geld nodig gehad. Vind je het toch fijner om contant te betalen? Dan raden we je aan om vooraf voldoende Hongaarse forint te bestellen om hoge pinkosten ter plekke te voorkomen.

Openbaar vervoer in Boedapest

Ook het openbaar vervoer in Boedapest is erg goed geregeld. Met de BudapestGO app kun je gemakkelijk online tickets kopen voor de tram of bus. Je koopt tickets voor een periode van 30 of 90 minuten. Daarnaast zijn er ook voordelige dagkaarten of kaarten voor meerdere dagen te koop. Houd er rekening mee dat je de tickets bij het instappen moet valideren door een QR code te scannen. Deze hangen op de deur en voor- en achterin de bus of tram. Bij het overstappen naar een andere bus of tram moet je je ticket opnieuw valideren. Bij de metro en airport bus kun je ter plekke tickets kopen. Je kunt gemakkelijk aanvinken hoeveel tickets je wil en deze contactloos betalen.

Doen in Boedapest - praktische info foto's
Doen in Boedapest - praktische info foto's

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Wat te doen in Boedapest: 27 tips en bezienswaardigheden”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven