Mooiste plekken Albanië - Theth Vallei

11x de mooiste plekken in Albanië

Home / Albanië / 11x de mooiste plekken in Albanië

Albanië is echt een land in opkomst en dat is niet zonder reden. Van diepe valleien tot hoge bergtoppen en van schilderachtige dorpjes tot grote kustplaatsen en bijna tropisch aandoende stranden, Albanië heeft het allemaal. Ga je die kant op? Check dan zeker mijn tips voor de mooiste plekken in Albanië!

#1 De Theth Vallei (Albanese Alpen)

Helemaal in het noorden van Albanië liggen de Albanese Alpen en de meest betoverende plek in dit gebied is de Theth Vallei. Zelf kwam ik vanuit het noorden aan en na een lange klim omhoog de berg op, daalden we via een enorm lange kronkelweg weer af naar beneden om in de vallei te komen. Het was echt prachtig om op deze manier voor het eerst de vallei te aanschouwen. Theth is echt een gebied waar je naartoe gaat om te wandelen. Verder is er niet gek veel te doen, al verwacht ik dat er in de komende jaren veel gebouwd gaat worden. Bezoek in ieder geval de 25 meter hoge Grunas waterval. De wandeling ernaartoe is prachtig en het is heerlijk om op een warme dag een duik in het meer bij de waterval te nemen. Midden op de dag kan het druk worden, dus als je in alle rust wilt zwemmen raad ik je aan om meteen na je ontbijt die kant op te gaan. Vanuit de vallei wandel je in ongeveer een uur naar de waterval.

Theth Vallei
Theth Vallei
Grunas waterval
Mooiste plekken Albanië

#2 De stranden van Ksamil, Dhërmi en Jäle en de rest van de Albanese Riviera

Wist je dat het in Albanië barst van de mooie stranden? De zogenaamde Albanese Riviera begint in het noorden bij Palasë en eindigt officieel bij Qeparo in het zuiden. Veel mensen rekenen ook het nog zuidelijker gelegen Ksamil en toeristische Särande bij de Albanese Riviera. Het water is in het zuiden van Albanië intens blauw van kleur en de witte (kiezel) stranden steken hier prachtig tegen af. Veel stranden zijn nog in ontwikkeling, dus houd er rekening mee dat er hier en daar gebouwd kan worden. Volgens velen is Ksamil het mooiste strand van Albanië en hier kan het ‘s zomers dan ook aardig druk worden. Eén van de grootste stranden is Dhermi beach, zoals te zien op de foto’s hieronder. 

Dhermi Beach Dhermi Beach

#3 Blue Eye (Syri i Kaltër)

De Blue Eye is een helderblauw meertje in het zuiden van Albanië. Het ligt in het achterland van de Albanese Riviera en als je deze regio bezoekt of hier verblijft tijdens je vakantie, mag je de Blue Eye niet overslaan. Ik raad je wel aan om zo vroeg mogelijk op de dag te gaan: het wordt hier namelijk snel druk. Vanaf de parkeerplaats is het nog een kwartiertje lopen tot de poel en de entreeprijs bedraagt 50 LEK per persoon en 100 LEK voor het parkeren dan de auto.

Bllue Eye Albanië
Bllue Eye Albanië
Bllue Eye Albanië

#4 Blue Eye of Theth

Nog een Blue Eye in dit overzicht met mooiste plekken in Albanië! De Blue Eye of Theth is een een prachtig blauw-groen meer middenin de bergen rondom Theth. Vanuit Theth zelf is de totale wandelroute 18 kilometer, dus houd er rekening mee dat je een uur of 8 onderweg bent. Als je minder ver wilt lopen, kun je er ook voor kiezen om te starten in Nderlysaj. Vanaf daar is de totale route slechts 1,5 tot 2 uur. Kies je ervoor om vanaf Theth te lopen, dan is het een optie om je route met ongeveer een uur te verlengen en ook de Grunas Waterval meteen mee te pakken. Neem voldoende water mee en, heel belangrijk, vergeet je zwemkleding niet! Na zo’n lange hike is het heerlijk verkoelend om een duik in de Blue Eye te nemen. 

#5 Berat

Berat is één van mijn favoriete plekken in Albanië. Deze stad ligt aan de rivier de Osum en wordt ook wel ‘de stad van 1000 ramen’ genoemd. De traditionele huizen die je in het oude centrum ziet, hebben namelijk allemaal veel kleine ramen in plaats van een aantal grote. Dit zorgt voor een bijna sprookjesachtig beeld. Het is heerlijk om rond te dwalen in de oude stad van Berat. Wil je lekker en lokaal eten? Neem dan plaats bij Lorenc Garden Restaurant voor een heerlijke Albanese maaltijd. 

Aan de overkant van de rivier ligt Berat Castle, een uitgestrekt fort stammend uit de 13e eeuw. Ik raad je zeker aan om hier ook een kijkje te nemen. Vooral de kleine straatjes binnen de kasteelmuren zijn ontzettend leuk om doorheen te wandelen. De entreeprijs voor Berat Castle bedraagt 300 lek.

Mooiste plekken Albanië - Berat
Berat
Mooiste plekken Albanië - Berat
Berat
Berat Castle

#6 Gjirokäster

Een ander schilderachtig stadje in Albanië is Gjirokäster. Gjirokaster ligt niet ver van de populaire badplaats Särande en is vanuit daar dus gemakkelijk als dagtrip te bezoeken. Het is één van de oudste steden van Albanië en een groot deel van de inwoners heeft een Griekse achtergrond. Hierdoor voelt het af en toe meer alsof je in Griekenland bent dan in Albanië. De belangrijkste bezienswaardigheden in Gjirokaster zijn de moskee, het kasteel, het etnografisch museum en de bazaar. Maar ook als je niet specifiek iets wilt zien is deze stad de moeite van een bezoekje waard.

Gjirokaster Gjirokaster

#7 Skhöder meer

De grens tussen Albanië en Montenegro loopt dwars door het Skhöder meer. Ik moet toegeven dat ik het meer enkel vanaf de Montenegrijnse kant bezocht heb, alwaar ze het het Skadar meer noemen. Het is het grootste meer in Zuid-Europa en het Montenegrijnse gedeelte is een nationaal park. De Albanese kant is natuurreservaat, waardoor ook dit deel van het meer beschermd is. Om het meer vanaf de Albanese kant te verkennen, raad ik je aan om richting Shiroka te rijden. Maak regelmatig een stop en bewonder de prachtige omgeving. Vanuit Montenegro kun je boottochten over het meer maken. Als je dit wilt doen, moet je wel eerst door de grenscontrole aan de noordelijke kant van het meer. Goed om rekening mee te houden, aangezien dit soms best wel een tijdje kan duren.

Kajakken Skadar Skadar meer

#8 Krujë

Dik 30 kilometer ten noorden van hoofdstad Tirana ligt het plaatsje Krujë. Dit is één van de oudste plaatsen van Albanië en eeuwen geleden was het zelfs de hoofdstad van het land. Tegenwoordig is er veel nieuwbouw te vinden, maar gelukkig zijn een aantal van de historische straten goed bewaard gebleven. De oude bazaar is maar liefst 400 jaar oud en tot op de dag van vandaag worden er in deze straten spulletjes verkocht. Toegegeven, het zijn vooral veel souvenirs, maar alsnog is het leuk om hier even rond te neuzen. Naast de bazaar is ook het Kasteel van Krujë tof om te bezoeken. Deze stamt uit de 15e eeuw en is goed bewaard gebleven. Vanaf het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Het kasteel is gratis te bezoeken.

Krujë Krujë KrujëKrujë

#9 Osum Canyon

De Osum Canyon ligt in het zuiden van het land en qua natuur is dit zonder twijfel één van de mooiste plekken van Albanië. Deze canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Albanië genoemd. Dat is misschien iets teveel credit, maar mooi is het zeker. In totaal heeft de canyon een lengte van zo’n 13 kilometer en de wanden zijn tot wel 120 meter hoog. Er zijn verschillende manieren om de canyon te bewonderen. Voor een tof zicht op de kloof, rijd je naar de Osum Canyon Bridge. Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan is het super om een canyoning tour door de kloof te doen. Hierbij voel je pas écht hoe enorm groot deze is.

#10 Sarandë

Eén van de bekendste en meest populaire badplaatsen van Albanië is het zuidelijk gelegen Sarandë. Als je een fijne badplaats zoekt voor je vakantie in Albanië, is Sarandë een heel goede optie. Er is een fijn openbaar strand met daarlangs een heerlijke boulevard en er zijn talloze horecazaken te vinden. Daarnaast zijn er veel privéstranden in Sarandë. Deze horen bij hotels en andere accommodaties en zijn alleen te betreden als je daar als gast verblijft. 

Sarände

#11 Lake Bovilla 

De laatste plek in dit overzicht met mooiste plekken in Albanië is Lake Bovilla, een prachtig meer gelegen op een uurtje rijden van Tirana. Een deel van de route is een weg vol gaten en kuilen, waardoor je niet echt goed door kunt rijden. Niet erg, maar goed om rekening mee te houden. Bovilla is een stuwmeer van dik 4,5 km2 wat omsloten wordt door heuvels en bergen. Voor het mooiste uitzicht over het meer, hike je naar Mount Gamti viewpoint. Je bent hier ongeveer een half uurtje mee bezig maar je loopt wel vrij steil omhoog. Na afloop van de hike kun je plaatsnemen bij Bovilla Restaurant voor een hapje of drankje met prachtig uitzicht over het meer. 

Bovilla Lake

Rondreis door Albanië

Om meerdere van bovenstaande plekken te bezoeken, kun je het beste een rondreis door Albanië maken. Deze kun je zelf organiseren, maar je kunt er ook voor kiezen om een complete rondreis te boeken via TUI. Je bezoekt dan een groot deel van bovenstaande plekken. Ga je liever op eigen gelegenheid op pad? Check dan mijn route voor een rondreis door Albanië.

Pakketreis naar Albanië

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een pakketreis naar Albanië te boeken. In dat geval verblijf je op één plek, maar kun je met een huurauto of via excursies een aantal van de mooiste plekken van Albanië bezoeken. TUI heeft een ruim aanbod aan pakketreizen naar Albanië in diverse prijsklasses.

Eén van de mooiste hotels om te verblijven in Albanië is Melia Durrës. Als je zin hebt om je all-inclusive onder te dompelen in een heerlijk luxe hotel, kan ik je dit prachtige hotel van harte aanraden. 

Melia Durres
Melia Durres

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven