Dubrovnik - Muren

Dubrovnik: 10 tips voor een bezoek aan de mooiste stad van Kroatië

Home / Kroatië / Dubrovnik / Dubrovnik: 10 tips voor een bezoek aan de mooiste stad van Kroatië

Dubrovnik staat ook wel bekend als ‘de Parel van de Adriatische Zee’ en de complete oude stad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Ik vond het persoonlijk ook de mooiste stad van heel Kroatië. Wanneer je door de poorten van het oude centrum loopt, is het haast alsof je een filmset betreedt. Hoewel ik Dubrovnik echt prachtig vond, moet ik eerlijk toegeven dat het er ook erg druk en duur was. Toch kun je de drukte gelukkig voor een groot deel ontlopen. Daarom heb ik voor jullie de beste tips voor een bezoek aan deze bijzondere stad op een rijtje gezet!

#1 Bezoek het mooiste uitzichtpunt helemaal gratis

Het beste uitzicht over het oude centrum van Dubrovnik heb je vanaf de berg Srd. Vanuit het centrum gaat er sinds een aantal jaar een kabelbaan omhoog naar de top van de berg. Een ritje met deze kabelbaan kost maar liefst 140 kuna, wat neerkomt op bijna 19 euro per persoon. Bezoek je Dubrovnik met een (huur)auto? Dan kun je ook zelf omhoog rijden. De weg naar boven is wel vrij smal, waardoor je af en toe aan de kant zal moeten voor tegenliggers. Als je geen eigen auto hebt, maar wel met meerdere mensen reist, loont het vaak ook om met een taxi of Uber de berg op te gaan.

Dubrovnik - Srd

Waar het bij het reguliere uitzichtpunt echt dringen is, heb je een paar honderd meter verderop alle ruimte voor jezelf. Een ander pluspunt is dat er geen kabels van de kabelbaan door je uitzicht lopen. Bespaar jezelf dus de kosten van de kabelbaan en rijd zelf omhoog of laat je omhoog rijden. Wil je liever naar een uitzichtpunt wat je te voet kunt bereiken? Loop dan vanuit het centrum de trap omhoog in de straat ‘Put od Bosanke’, gelegen in de wijk Ploce. Onderaan dit artikel zie je het geweldige uitzicht vanuit ons guesthouse in deze wijk.

Dubrovnik - Srd uitzichtpunt 2

#2 Wandel over de stadsmuren van Dubrovnik

Als er iets is waar ik niet op zou besparen, is het het beklimmen van de oude stadsmuren van de stad. Voor mij was dit het hoogtepunt van ons bezoek aan Dubrovnik. Het is vrij prijzig met een entreeprijs van 150 kuna, maar het is het wat mij betreft helemaal waard. Vanaf de oude stadsmuren heb je een geweldig uitzicht over de prachtige rode daken en de verschillende bijzondere bouwwerken in de stad. Ook de muren zelf zijn erg bijzonder. Daarnaast krijg je onderweg een inkijkje in het dagelijks leven van de bewoners van de stad. Je ziet namelijk ook gewoon mensen in hun dagelijkse bezigheden en beneden zie je allerlei gezellige kleine tuintjes liggen.

Dubrovnik - MurenDubrovnik - MurenDubrovnik - Muren

De totale route over de muren is twee kilometer lang. Onderweg kun je wat drinken bij één van de café’s bovenop de muren. Je betaalt hier zo’n 5 euro per drankje, maar je hebt wel een heel mooi uitzicht vanaf het terras. Wij begonnen onze wandeling over de stadsmuren bij de Ploce Gate. Net om de hoek van deze gate zit een bakkertje en een supermarkt, waar je voor een fractie van de prijs wat te eten en drinken kunt inslaan om bovenop de muren op te eten.

Dubrovnik - MurenDubrovnik - MurenDubrovnik - Muren

De beste tijd om te de muren te bezoeken is ’s ochtends zodra de muren open zijn. Wij waren er zelf om 8 uur ’s ochtends, waardoor het nog niet zo druk en warm was. Door de zonsopkomst viel er bovendien een prachtige gloed over de rode daken. Een uur later was het al een heel stuk drukker. Aangezien het snel warm wordt en de muren erg smal zijn, voelt het al snel wat benauwend aan. Ga dus echt zo vroeg of laat mogelijk op de dag, zodat je in alle rust van deze bijzondere wandeling kunt genieten.

Dubrovnik - MurenDubrovnik - MurenDubrovnik - Muren

#3 Bezoek Fort Lovrijenac

Wat veel mensen niet weten is dat je met je ticket voor de stadsmuren ook gratis het nabijgelegen Fort Lovrijenac mag bezoeken. Dit imposante fort staat ook wel bekend als het Gibraltar van Dubrovnik, doordat het op een hoge rots is gelegen. Vroeger heeft het fort een belangrijke rol gespeeld in het beschermen van de stad tegen indringers. Vanaf de stadsmuur heb je al een mooi uitzicht op dit enorme fort en de wandeling er naartoe is ook erg mooi. Aan de andere kant vind je daarnaast een heerlijk park omgeven door helderblauw water. Het fort zelf is ook zeker de moeite waard. Vanuit het fort heb je bovendien een geweldig uitzicht op het oude centrum van Dubrovnik, omgeven door de stadsmuren. Game of Thrones fans zullen Fort Lovrijenac vooral herkennen als de Red Keep in King’s Landing.

Dubrovnik - LovrijenacDubrovnik - LovrijenacDubrovnik - LovrijenacDubrovnik - LovrijenacDubrovnik - LovrijenacDubrovnik - Lovrijenac

#4 Bekijk vooraf waar je graag wil eten

Normaal gesproken geef ik vaak als tip om buiten het centrum te eten, maar aangezien de meeste bezienswaardigheden in Dubrovnik binnen de stadsmuren liggen, zal je hier waarschijnlijk het grootste deel van je tijd doorbrengen. Gelukkig kun je ook binnen de stadsmuren goed eten, als je weet waar je moet zijn. Je vindt er ook veel dure toeristenrestaurants, dus ik raad je aan om vooraf even op te zoeken waar je graag wilt eten. Ik kan Nishta en Pizzeria Domenica in ieder geval van harte aanraden! Bij Nishta aten we de lekkerste vegetarische gerechten en bij Domenica hebben ze goede pizza’s en lasagne.

Dubrovnik - EtenDubrovnik - Eten

#5 Plan je bezoek op de juiste dagen

De belangrijkste reden voor de enorme drukte in Dubrovnik zijn de grote cruiseschepen die in de havens van de stad aanleggen. Op sommige van deze schepen verblijven wel 3500 personen. Als je nagaat dat er soms zo’n zes schepen per dag aanmeren en dat het oude centrum enorm compact is, dan kun je je voorstellen dat het al snel heel erg vol aanvoelt. Gelukkig kun je de drukte heel goed ontlopen door je bezoek op de juiste dagen te plannen. Croatia Traveller heeft een handig cruise schedule gepubliceerd, waar je per dag kunt zien welke cruiseschepen aanleggen, hoeveel personen ze aan boord hebben en op welk tijdstip ze aankomen en vertrekken. Ideaal, en zeker iets om rekening mee te houden. Normaal gesproken probeer ik altijd zo min mogelijk mensen op mijn foto’s te zetten, maar om jullie een idee te geven: op een redelijk drukke dag zie je vooral onderstaande taferelen en wij waren er niet eens in het hoogseizoen. Mocht je overigens net als wij niet om dit schema heen kunnen plannen, maak je geen zorgen! Bezoek de oude stad dan vooral vroeg in de ochtend en laat in de middag en je hebt alsnog een heerlijke tijd.

Dubrovnik - DrukteDubrovnik - Drukte

#6 Dwaal door de smalle steegjes

Een andere optie om de drukte wat te ontlopen is om vooral heel veel zijstraatjes in te slaan en een beetje te verdwalen door de wirwar van steegjes. Letterlijk elk straatje in het oude centrum is ontzettend sfeervol en juist in de straten die wat verder van de hoofdstraat afliggen vind je nog een hoop verborgen pareltjes.

Dubrovnik - steegjesDubrovnik - steegje

#7 Relax op het strand of aan de haven

Dubrovnik is niet alleen een prachtige stad, het is ook een fijne strandbestemming. Het bekendste strand is Banje, wat op loopafstand van het oude centrum ligt. In de zomer kan het hier aardig druk worden, waardoor je beter kunt uitwijken naar stranden die wat verder van het centrum af liggen. Een fijne andere plek om even uit te rusten is de oude haven van Dubrovnik. In de haven zelf is het vrij druk, maar je kunt hier helemaal langs de kade lopen totdat je de hoek om gaat en op een soort pier uitkomt. Hier staan een aantal bankjes waar je heerlijk kunt zitten met aan elke kant de Adriatische zee om je heen.

Dubrovnik - HavenDubrovnik - StrandDubrovnik - Poort

#8 Ga op Game of Thrones tour

Wanneer je door de stad loopt, zul je verschillende groepjes tegenkomen die een Game of Thrones tour volgen. Tijdens mijn reis door Kroatië heb ik meer dan 15 locaties uit de serie bezocht, zoals King’s Landing, Meereen, Braavos en Qarth. Bekijk hier mijn artikel over de mooiste Game of Thrones locaties in Dubrovnik en omgeving, zodat je heel gemakkelijk je eigen Game of Thrones tour door Dubrovnik en omgeving kunt samenstellen. Vind je het leuk om ook de bijbehorende verhalen te horen? Boek dan een Game of Thrones tour. Extra leuk: veel gidsen van deze tour hebben zelf in Game of Thrones gefigureerd. Op onderstaande foto zie je de beroemde Walk of Shame.

Game of Thrones Kroatië - Walk of Shame

Game of Thrones Kroatië - Arboretum Trsteno

#9 Ontvlucht de drukte en vaar naar Lokrum of Mljet

Wil je de drukte van de stad even ontvluchten? Neem dan de boot naar de eilanden Lokrum of Mljet. Het onbewoonde eiland Lokrum ligt op slechts een kwartiertje varen vanuit de oude haven Dubrovnik. Het is een erg groen eiland met een mooie botanische tuin. Je kunt ook een kajaktrip boeken waarmee je om het eiland heen vaart. Mljet ligt wat verder weg van Dubrovnik, maar als je op zoek bent naar rust en prachtige natuur ben je hier op de juiste plek. Het is het groenste eiland van Kroatië en je vindt er een geweldig mooi nationaal park. Bekijk meer tips voor een bezoek aan Mljet.

#10 Zipline over zee bij Dubrovnik

Een nieuwe activiteit in Dubrovnik die je niet mag missen als je op zoek bent naar wat adrenaline is ziplinen over de Adriatische Zee. Deze nieuwe zipline is met 900 meter lengte de langste zipline aan zee in Kroatië. Je avontuur begint met een klim door een eikenbos naar het startpunt van de afdeling op zo’n 175 meter boven zeeniveau. Vervolgens vlieg je in een soort liggende superman-positie over het water, met geweldig uitzicht over de kust. De zipline kan tot wel 100 kilometer per uur gaan!

Ziplinen Dubrovnik Ziplinen Dubrovnik

Overnachten in Dubrovnik

Om optimaal te genieten van je bezoek aan Dubrovnik zou ik je aanraden om minimaal twee nachten in Dubrovnik te overnachten. Op die manier kun je de stad ook vroeg in de ochtend en in de avond bezoeken, wanneer het een stuk rustiger is. Wanneer je met het openbaar vervoer reist, zou ik je aanraden om binnen de stadsmuren te verblijven. Wij reisden zelf met een huurauto en kozen daarom voor een appartement met parkeerplek in de wijk Ploce. 

Onze accommodatie in Dubrovnik

Wij sliepen zelf in Guesthouse Home Sweet Home wat zijn naam echt eer aandoet. Onderstaande foto is vanaf het balkon gemaakt. De studio was vrij klein, maar van alle gemakken voorzien. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je vanuit het centrum meer dan 350 treden moet lopen voor je het appartement bereikt. 

Tip: neem oordoppen mee tijdens een verblijf in Dubrovnik. De kerkklokken luiden namelijk ook ’s nachts elk half uur en de isolatie in de oude gebouwen laat soms wat te wensen over.

Dubrovnik - Outstanding View Guesthouse zonsopkomst

 

Onze tips voor accommodaties in Dubrovnik

Centraal appartement

Best location in city

Ruim appartement middenin het oude centrum van Dubrovnik. Met volledig uitgeruste keuken en gerenoveerde badkamer.

Luxe hotel bij het strand

Royal Neptun Hotel

Mooi hotel gelegen op het schiereiland Lapad met prachtig uitzicht over zee. Met zwembad en kinderbad.

Dubrovnik accommodatie Aida

Accommodatie op Lapad

Aida Apartments and Rooms

Nette en betaalbare accommodatie op het schiereiland Lapad, op 500 meter van het strand. Inclusief eigen terras, koelkast, airconditioning en gratis parkeerplaats.

Dubrovnik is één van de mooiste steden waar ik ooit geweest ben. Tegelijkertijd was het ook één van de drukste steden, vanwege de toegenomen populariteit en de compactheid van het oude centrum. Dit kan in het begin wat overweldigend zijn, maar hopelijk kun je met bovenstaande tips de drukte een beetje ontwijken en vooral heel erg genieten van je bezoek aan deze bijzondere stad. Wil je meer lezen over onze reis door het zuiden van Kroatië? Bekijk hier alle artikelen over Kroatië.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

11 reacties op “Dubrovnik: 10 tips voor een bezoek aan de mooiste stad van Kroatië”

  1. Dankjewel voor de tips. Handige tips en leuke foto’s. Ik ga zéker e.e.a. opnemen in onze trip voor dit jaar

    1. Jij bedankt voor je reactie Carel! Wat heerlijk dat jullie naar Dubrovnik gaan. Heel fijn om te horen dat je iets aan de tips hebt gehad. Ik wens je een hele fijne vakantie!

  2. Ingeborg Knooos

    We gaan as zondag een cruise maken en doen inderdaad ook Dubrovnik aan.
    Het zal er ongetwijfeld druk zijn maar we gaan genieten! Bedankt voor je tips!

    1. Wat ontzettend leuk dat jullie een cruise gaan maken en daarbij ook Dubrovnik aandoen. Ik hoop dat jullie, ondanks eventuele drukte, heel erg genoten hebben van Dubrovnik en de rest van jullie cruise!

    1. Wat leuk om te horen Lesly. Alvast een hele fijne tijd gewenst in Dubrovnik. Hopelijk lukt het je om de drukte een beetje te ontlopen, want het is verder echt een prachtige stad!

  3. Bedankt voor de fijne tips! Momenteel ben ik zelf onze rondreis door Kroatië aan het plannen en de hulp van jouw website is onbetaalbaar! Zeker de Game of Thrones- uitkijkpunten zijn handig 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven